Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam, postanowiłem dziś przeinstalować debiana z etch na wheezy. Pobrałem więc wersję wheezy net-inst z [url=http://www.debian.org/devel/debian-installer/]tego[/url] adresu, wypaliłem płytkę i zainstalowałem. Po instalacji okazało się, że GRUB nie widzi visty, a gdy wybieram debiana, zaczyna się wszystko niby ładować, a po 2-3 sek system jakby się wiesza pokazując czarny ekran i jakieś białe paski.
Zainstalowałem więc znów wersję etch żeby sprawdzić czy nie spaprałem czegoś podczas instalacji ale w etch wszystko jest ok - GRUB widzi vistę i debian uruchamia się poprawnie. W czym może tkwić problem?
Odnośnie Visty: [deb]os-prober[/deb] powinien załatwić sprawę. Odnośnie Debiana: spróbuj KMS wyłączyć.
Na tej stronie masz nie Wheezy tylko Squeeze RC:
[22.01.2011] Debian Installer 6.0 Release Candidate 2 release[/quote]
Wheezy to Debian 7.0 a aktualna wersja Squeeze to [url=http://www.debian.org/releases/squeeze/debian-installer/]6.0.4[/url]
Ponadto radziłbym nieoficjalny obraz netinstall od Kenshi Muto, ten ma komplet firmwarów do róznych urządzeń, co mocno ułatwia instalację.
A potem go zaktualizował do dowolnego wydania przez aptitude.
Sznurki:
http://dug.net.pl/news/304/
http://cdimage.debian.org/cdimage/unofficial/backports/squeeze/Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-02-17 23:54:53)
W demokracji każdy naród ma taką władzę, na jaką zasługuje ;)
Si vis pacem para bellum ;) | Pozdrawiam :)
[quote=Jacekalex]Na tej stronie masz nie Wheezy tylko Squeeze RC:[/quote]
Linki dla poszczególnych architektur prowadzą do aktualnych dniówek testinga.
Faktycznie, zasugerowałem się nagłówkiem "Wiadomości".
A jak wyłączyć KMS w GRUBie?
Ostatnio edytowany przez Pako (2012-02-18 11:59:59)
• Wybrać z listy wiersz uruchamiający Debiana, jednak zamiast enter wcisnąć „e”
• Zejść niżej do wiersza zaczynającego się słowem „linux” i zawierającego „vmlinuz”
• Na końcu tego wiersza dopisać:
Jeżeli grafika to Intel albo Radeon:
nomodeset
Jeżeli to Nvidia:
nouveau.modeset=0
• Uruchomić system kombinacją klawiszy [tt]ctrl + x[/tt]
=========
[b]EDIT:[/b] Wrzuciłem na portal, bo to dosyć często się przydaje: [url]dug.net.pl/tekst/191[/url].
Co do gruba + vista wykonaj jako root polecenie
update-grub2
i reset
GRUB już działa jak powinien, a dopisanie "nomodeset" też pomogło :) Jednak żeby nie było tak nudno pojawił się kolejny problem :P mianowicie podczas próby instalacji czegokolwiek wyskakuje błąd "Nie udało się przetłumaczyć nazwy ftp.pl.debian.org". Szukałem trochę informacji o tym przed chwilą, zmieniłem plik resolv.conf ale to nic nie pomogło. Może to ma coś wspólnego z tym, że podczas instalacji debiana wyskoczył komunikat, że nie ma sterownika do karty sieciowej i czy chce zainstalować je z innego źródła - odpowiedziałem, że nie. Instalacja mimo to przebiegła pomyślnie, wszystko się pobrało bez żadnych problemów.
[quote=Pako]GRUB już działa jak powinien, a dopisanie "nomodeset" też pomogło :) Jednak żeby nie było tak nudno pojawił się kolejny problem :P mianowicie podczas próby instalacji czegokolwiek wyskakuje błąd "Nie udało się przetłumaczyć nazwy ftp.pl.debian.org". Szukałem trochę informacji o tym przed chwilą, zmieniłem plik resolv.conf ale to nic nie pomogło. Może to ma coś wspólnego z tym, że podczas instalacji debiana wyskoczył komunikat, że nie ma sterownika do karty sieciowej i czy chce zainstalować je z innego źródła - odpowiedziałem, że nie. Instalacja mimo to przebiegła pomyślnie, wszystko się pobrało bez żadnych problemów.[/quote]
A masz połączenie z netem ? bo jak nie masz to wtedy taki komunikat wyskakuje. Drugie to pokaż sources.list
Próbuje pingować np. google.com to wyskakuje komunikat, że host nieznany, czyli wychodzi na to, że nie mam połączenia z netem. Tylko dlaczego skoro podczas instalacji nie było z tym problemów? I pytanie nr 2 - jak to naprawić? :D Podczas instalacji korzystałem z wifi, teraz podczepiłem jeszcze kabel dodatkowo.
Strony: 1
Time (s) | Query |
---|---|
0.00017 | SET CHARSET latin2 |
0.00008 | SET NAMES latin2 |
0.00157 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.15.186.27' WHERE u.id=1 |
0.00086 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.15.186.27', 1736130038) |
0.00064 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1736129738 |
0.00115 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=195151 |
0.00187 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=20703 ORDER BY posted |
0.00089 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=20703 AND t.moved_to IS NULL |
0.00008 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00136 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=20703 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00113 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=20703 |
Total query time: 0.0098 s |