Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Jestem w posiadaniu IP publicznego na MT. Pod MT podpięty jest serwer z wew. IP (www, ftp, ssh). Serwer posiada WOL.
Jakim programem mogę go włączyć zdalnie? I jaki port muszę przekierować na MT?
Ostatnio edytowany przez oli (2012-02-21 12:50:34)
Napisz proszę co chcesz osiągnąć bo trudno coś wywnioskować z twojej wypowiedzi.
Jeśli pisząc WOL chcesz zdalnie uruchomić/podnieś system za pomocą mikrotika to ciśnie mi się na usta słowo - "zapomnij".
edit
WOL nie działa po IP tu nie ma co przekierowywać. Trzeba wysłać magiczną ramką kierowaną na określony adres mac.
Ostatnio edytowany przez bobycob (2012-02-21 17:09:38)
1. ja bym wziął komórkę jakąś starą
2. zamiast buzera wlutował przekaźnik / klucz tranzystorowy (co wolisz)
3. ustawił taki profil że telefon dzwoni jedynie jak sam się na niego wdzwaniasz
no i to ambitnej konstrukcji urządzenie z p.2 podłączył w miejsce włącznika na płytę główną, potem tylko puszczasz sygnał i komp się odpala :)
albo mikrotikiem ;)
Mikrotik ma diody i poleceniem blink można sprawić, że dioda mruga.
Zgrać pozostaje zamruganie z komputerem i voila :).
to Mikrotikiem nie da się a Tomato można?
wystarczy zdalnie się zalogować na routerek i puścić. Tomato ma nawet graficznie
http://img692.imageshack.us/img692/4012/aaaaaaoi.png
Jakbym miał Tomato to tak bym zrobił. Z MT jest ponoć problem. Nie ma tego w standardzie. Bo zdalnie przez Winboxa mogę się spokojnie zalogować, ale co dalej?
W mikrotiu nie masz basha i nie można bezpośrednio uruchamiać programów.
Więc skąd to zdziwienie? a postawisz sesję BGP na tomato? no patrz a na mikrotiku się da
panowie o czym wy gadacie,mikrotik jak najbardziej wspiera WOL
/tool wol interface=bridge1 mac=00:16:17:93:32:15
co do odpalania zdalnie przez neta z tego co wiem nie da się, urządzenie musi być wpięte w tej samej sieci broadcastowej
ale jak masz tam mt to żaden problem
logujesz się na mt i odpalasz polecenie...
also co by nie szukać zadaleko
[url=http://lmgtfy.com/?q=mikrotik+wake+on+lan]KLIK![/url] ;)
Ostatnio edytowany przez urbinek (2012-02-21 20:06:14)
oooo respect :) nie widziałem
to że nie ma w graficznym nic nie oznacza.
A skoro jest dostępna komenda to można sobie oskryptować
na biedę jak niema dostępu do winboxa to można wbić przez WebFig i tam użyć emulatora terminala
trzeba tylko wcześniej ustawić dostęp www na innym porcie niz 80 (bo pewnie domyślnie jest forward)
ogólnie w mikrotiku jest sporo rzeczy nie osiągalnych przez winboxa a konfigurowalnych z konsoli ;)
urbinek - jutro sprawdzę jak będę w pracy. Ciekawe ;)
Ale z lokalnej to wygląda tak:
> /tool wol interface=bridge1 mac=00:17:A4:4A:92:BA input does not match any value of interface
Upsss. dałem inaczej :
/tool wol interface=ether2 mac=00:17:A4:4A:92:BA ODPALIŁO !!!
Dzięki!
[quote=urbinek]ogólnie w mikrotiku jest sporo rzeczy nie osiągalnych przez winboxa a konfigurowalnych z konsoli ;)[/quote]
Właśnie. Dlaczego tak jest? :(
Ostatnio edytowany przez oli (2012-02-21 21:46:12)
DD-WRT też ma WOL z GUI ;)
[quote=mer]DD-WRT też ma WOL z GUI ;)[/quote]
Nie mam DD-WRT, TOMATO. To po co mi piszesz to? Problem rozwiązałem na MT i wszystko jest OK.
czasem nie ma sensu robić do danej komendy dodatkowych przycisków gui
[quote=oli]urbinek - jutro sprawdzę jak będę w pracy. Ciekawe ;)
Ale z lokalnej to wygląda tak:
> /tool wol interface=bridge1 mac=00:17:A4:4A:92:BA input does not match any value of interface
Upsss. dałem inaczej :
/tool wol interface=ether2 mac=00:17:A4:4A:92:BA ODPALIŁO !!!
Dzięki!
[quote=urbinek]ogólnie w mikrotiku jest sporo rzeczy nie osiągalnych przez winboxa a konfigurowalnych z konsoli ;)[/quote]
Właśnie. Dlaczego tak jest? :([/quote]
no jeśli ether2 niejest w bridgu to musisz podać ether2 ;)
dlaczego tak jest ?
a cholera ich wie, soft jest dalej rozwijany
może kiedyś dodadzą
[quote=mer]DD-WRT też ma WOL z GUI ;)[/quote]
ale podejrzewam, że nie zapłacisz mu za wymianę urządzenia ;)?
Zdalne wybudzanie komputera - Remote Wake-up (RWU) - http://goo.gl/xC0PC http://goo.gl/HHa0Q
PS. mam nadzieje, ze jakis forumowy automat mnie nie zbanuje ze odpowiadam linkami :D
Ostatnio edytowany przez az (2012-02-24 15:38:46)
Time (s) | Query |
---|---|
0.00011 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00118 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.142.198.51' WHERE u.id=1 |
0.00057 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.142.198.51', 1732530419) |
0.00044 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732530119 |
0.00064 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='18.226.214.91' |
0.00086 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='3.135.247.17' |
0.00070 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='3.16.82.208' |
0.00046 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=195436 |
0.00005 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=20729 ORDER BY posted |
0.00053 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=20729 AND t.moved_to IS NULL |
0.00004 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00150 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=20729 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00083 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=20729 |
Total query time: 0.00795 s |