Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Mam zainstalowana w systemie sun-java6 i OpenJDK-7-jre ze względu na bezpieczeństwo domyślnie system używa OpenJDK ale nie działa mi na na tej javie jdownloader (działa tylko na sun-java6) co zrobić, by system nadal domyślnie używał OpenJDK-7-jre ale jdownloader uruchamiał się używając sun-java6.
Ostatnio edytowany przez vega (2012-03-04 17:59:04)
Może warto się zastanowić dlaczego ten program nie działa Tobie na OpenJDK 7? Czym to się dokładnie objawia? Jakiś błąd po odpaleniu z konsoli? [url=http://karl.glatz.biz/blog/2011/08/jdownloader-ubuntu-11-04-with-openjdk7/]Tutaj[/url] na przykład piszą, że wystarczy jedną bibliotekę podlinkować i jest już w porządku.
A może w skrócie do odpalenia jdownloadera dać pełną ścieżkę?
U mnie na Gentoo wyglądałoby to tak:
/opt/sun-jdk-1.6.0.31/jre/bin/java plik.jar
Pozdro
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-03-02 15:36:46)
A wiecie, że żeby odpalać jar'y trzeba dopisać pewien prefix (?)
java -jar <plik>
Przynajmniej u mnie tak jest :D
Fervi
[quote=fervi]A wiecie, że żeby odpalać jar'y trzeba dopisać pewien prefix (?)
java -jar <plik>
Przynajmniej u mnie tak jest :D
Fervi[/quote]
Prawda
/opt/sun-jdk-1.6.0.31/jre/bin/java -jar ./JDownloader.jar
Tak ruszył bez problemu.
Pozdro
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-03-03 06:07:59)
Przecież na openjdk z repozytorium działa dobrze.
ilin@debian:~/Desktop$ dpkg -l | grep openjdk ii openjdk-6-jre 6b24~pre2-1 OpenJDK Java runtime, using Hotspot JIT ii openjdk-6-jre-headless 6b24~pre2-1 OpenJDK Java runtime, using Hotspot JIT (headless) ii openjdk-6-jre-lib 6b24~pre2-1 OpenJDK Java runtime (architecture independent libraries) ii openjdk-7-jre 7~b147-2.0-1 OpenJDK Java runtime, using Hotspot JIT ii openjdk-7-jre-headless 7~b147-2.0-1 OpenJDK Java runtime, using Hotspot JIT (headless) ii openjdk-7-jre-lib 7~b147-2.0-1 OpenJDK Java runtime (architecture independent libraries)
ilin@debian:~/Desktop$ java -version java version "1.6.0_24" OpenJDK Runtime Environment (IcedTea6 1.11pre) (6b24~pre2-1) OpenJDK 64-Bit Server VM (build 20.0-b12, mixed mode)
Na tej:
java -version java version "1.7.0_147-icedtea" OpenJDK Runtime Environment (IcedTea7 2.0) (Gentoo build 1.7.0_147-icedtea-b147) OpenJDK 64-Bit Server VM (build 21.0-b17, mixed mode)
Też działa.
Pozdro
;-)
vega, nie wiem jak instalowałeś jdownloader'a, ale tutaj masz repo oficjalne:
deb http://ppa.launchpad.net/jd-team/jdownloader/ubuntu oneiric main deb-src http://ppa.launchpad.net/jd-team/jdownloader/ubuntu oneiric main
Potem prosta instalacja przez aptitude i jdownloader działa bez problemu, przynajmniej na poniższych javach:
morfik:~$ java -version java version "1.7.0_03" Java(TM) SE Runtime Environment (build 1.7.0_03-b04) Java HotSpot(TM) Client VM (build 22.1-b02, mixed mode) morfik:~$ java -version java version "1.6.0_24" OpenJDK Runtime Environment (IcedTea6 1.11pre) (6b24~pre2-1) OpenJDK Client VM (build 20.0-b12, mixed mode, sharing)
[quote=morfik]vega, nie wiem jak instalowałeś jdownloader'a, ale tutaj masz repo oficjalne:
deb http://ppa.launchpad.net/jd-team/jdownloader/ubuntu oneiric main deb-src http://ppa.launchpad.net/jd-team/jdownloader/ubuntu oneiric main
Potem prosta instalacja przez aptitude i jdownloader działa bez problemu, przynajmniej na poniższych javach:
morfik:~$ java -version java version "1.7.0_03" Java(TM) SE Runtime Environment (build 1.7.0_03-b04) Java HotSpot(TM) Client VM (build 22.1-b02, mixed mode) morfik:~$ java -version java version "1.6.0_24" OpenJDK Runtime Environment (IcedTea6 1.11pre) (6b24~pre2-1) OpenJDK Client VM (build 20.0-b12, mixed mode, sharing)
[/quote]
Dziękuje wszystkim za pomoc. Rzeczywiście JDownloadera nie instalowałem z repozytoriów (mam mieszane uczucia, co do dodawania repo PPA do Debiana) tylko w ten sposób:
cd ~/ wget http://212.117.163.148/jd.sh chmod +x jd.sh sh jd.sh
W ten sposób ściągnęło mi JDownloadera i rozpakowało w Katalogu Domowym, dodałem sobie skrót do menu głównego i wszystko było O'K tylko to ciągle przełączanie javy z otwartej na sun-a było bolesne :). Jenak jak zobaczyłem wasze wpisy, to uderzyło mnie to, że wszyscy macie nie tylko java-7-openjdk ale również java-6-openjdk. Zainstalowałem więc również 6-tkę (również z repo) i przełączyłem żeby system korzystał domyślnie z niej i działa. Jestem ciekaw dlaczego z 7-demki nie chce działać a z 6-stki działa normalnie. Może dlatego, że dla wersji 7 nie ma zainstalowanego icedtea a dla wersji 6 jest. Próbowałem zainstalować dla 7 też icedtea ale nie chciał zainstalować bo wersja icedtea-netx była nie ta co trzeba. Zostane więc przy 6 i poczekam na pasującą wersję icedtea-netx do 7 i w tedy zobaczymy. Jeszcze raz dziękuję wszystkim za pomoc.
P/s
Podlinkowanie ArnVaker nic nie pomogło.
Dodanie pełnej ścieżki również nie (może coś źle robiłem)
Ostatnio edytowany przez vega (2012-03-04 18:02:02)
[quote=vega]Podlinkowanie ArnVaker nic nie pomogło.[/quote]
Ale ja nie napisałem żebyś podlinkował tak jak w tamtym wpisie. Zadałem kilka pytań, a odnośnik do tamtego wpisu dorzuciłem jako przykład, że ten program działa na OpenJDK 7. Nie wiem czy w Debianie wystarczy podlinkować, ale nawet jeśli tak, to pewnie ścieżki są inne ze względu na multiarch.
vega nie bój się dodawać ppa, tylko ustaw sobie w /etc/apt/preferences
Package: * Pin: release a=oneiric Pin-Priority: 1
Ja mam chyba 7 ppa i nic mi się nie psuje :)
Jak dodasz taki wpis, to jdownloader się nie zaktualizuje gdy w tym repo pojawi się jego nowsza wersja, trochę bez sensu IMO. W tym konkretnym przypadku osobiście nic bym nie robił, ponieważ w tym repozytorium nie ma zupełnie nic poza pakietem jdownloader.
Jeżeli masz tylko 1 ppa, w którym masz tylko 1 pakiet, to faktycznie nie masz po co dodawać sobie wpisów w /etc/apt/preferences . Ja mam kilka ppa i nie chce aby cokolwiek było instalowane z tych repo bez wyraźnego rozkazu. I czemu zainstalowany pakiet nie miałby się zaktualizować przy tych ustawieniach? Przejrzałem sobie tak na szybko wszystkie ppa, które mam włączone i każdy pakiet jest w najnowszej wersji. Także nie wiem w czym problem...
[quote=morfik]I czemu zainstalowany pakiet nie miałby się zaktualizować przy tych ustawieniach?[/quote]
Każdy zainstalowany pakiet ma priorytet 100. Domyślnie pakiety dostępne w repozytoriach mają priorytet 500*. Pakiety aktualizowane są automatycznie tylko jeśli ich nowsza dostępna wersja ma priorytet równy lub wyższy niż aktualnie zainstalowana. No a 1, które ustawiasz, to mniej niż 100.
====================
*Są też wyjątki:
Pakiety z repozytoriów zawierających w pliku Release opcję:
NotAutomatic: yes
otrzymują właśnie wartość 1 (np. repo experimental).
Pakiety z repozytoriów zawierających w pliku Release opcje:
NotAutomatic: yes ButAutomaticUpgrades: yes
otrzymują wartość 100 (np. backporty).
Albo np. tak skoro chodzi o różne ppa:
Package: * Pin: origin ppa.launchpad.net Pin-Priority: 120
Wtedy wszystkie pakiety pochodzące z ppa.launchpad.net dostaną wartość 120, a nie tylko te dla wersji oneiric.
Time (s) | Query |
---|---|
0.00012 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00109 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.137.181.69' WHERE u.id=1 |
0.00060 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.137.181.69', 1732689890) |
0.00048 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732689590 |
0.00066 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=196474 |
0.00006 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=20810 ORDER BY posted |
0.00053 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=20810 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00116 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=20810 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00093 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=20810 |
Total query time: 0.00572 s |