Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Pytanie do ludzi korzystających z kalendarza google. Czy działa wam powiadomienie sms o wydarzeniach zapisanych w kalendarzu google ? Od jakiegoś czasu tj. koniec lutego przestała mi ta funkcjonalność działać. Zapisuje wydarzenie, zaznaczam że mam być powiadomiony sms na telefon 10 minut przed i smsa nie dostaje.
Sieć T-mobile, ale próbowałem zmienić na Orange i nie mogę , nawet kodu potwierdzającego nie dostałem. Czy ktoś z was spotkał się z takim problemem w ostatnim czasie ?
Ja tak z ciekawości, skoro już mowa o tym wynalazku... Kto za to płaci? Użytkownik? Google? Sieć? Jak to jest rozegrane?
Prawdopodobnie działa jak bramki SMS, operatorzy udostępniają, reszta używa ;)
Fervi
Google ma bardzo ciekawe mechanizmy jeśli chodzi o sms'y - teoretycznie, w niektórych krajach wysyłanie sms'a z Google'a jest za darmo (to w przypadku wysyłania sms'a z Google Talk'a). Pierwszeństwo od Google'a mają sms'y autoryzacyjne (te muszą dochodzić) - 2-krotna weryfikacja. Mnie nie doszły chyba kilka na kilkadziesiąt. Najczęściej z numerów +44* albo z etykietą Google. Te ostatnie są podobnie wysyłane jak te sms'y anonimowe co można było podać co innego w polu nadawcy. I obstawiam, że Google'owi wszystko jedno, czy wyśle jednego sms'a więcej. Raczej go interesuje ile tysięcy na minutę ma wysłać.
A już na pewno Google może do ciebie zadzwonić z kodem autoryzacyjnym - to zawsze zachodzi (jak sms nie może dojść). I mówi po Polsku :)
P.s. ostatnio mi przychodzą sms'y - ale jak ustawisz sobie 10min to nie oznacza, że przyjdzie - Google jest sprytny :) I nie, nie płacę za to nic. Sieć: Orange.
[quote=paoolo]P.s. ostatnio mi przychodzą sms'y - ale jak ustawisz sobie 10min to nie oznacza, że przyjdzie - Google jest sprytny :) I nie, nie płacę za to nic. Sieć: Orange.[/quote]
Co przez to rozumiesz ? Przez kilka lat nie było problemu czy to było 5 - 10 - 15 minut przed, sms zawsze przychodził. Szukam przyczyny czy to tylko u mnie czy globalnie coś nie tak jest. Może, że siec Era "przeszła" w T-mobile i się coś zmienia, bo na google w liście obsługiwanych operatorów "wisi" jeszcze operator PTC/Era.
Ostatnio edytowany przez ba10 (2012-03-09 23:14:29)
Paoolo
byłabym wdzięczna gdybys mógł pomóc mi w konfiguracji tych powiadomień. Mam telefon w Orange i za każdym razem gdy klikam na pobranie verification code otrzymuję info że "google could not send your verivication code via your career". Sprawdzałam w help, dzwoniłam do Orange czy ni emam zablokowanych tych short messages, i nie mam nic zablokowanego i nie działa...
Będe bardzo wdzięczna za pomoc.
Ostatnio edytowany przez Freya (2012-04-02 19:51:19)
[quote=Freya]Paoolo
byłabym wdzięczna gdybys mógł pomóc mi w konfiguracji tych powiadomień. Mam telefon w Orange i za każdym razem gdy klikam na pobranie verification code otrzymuję info że "google could not send your verivication code via your career". Sprawdzałam w help, dzwoniłam do Orange czy ni emam zablokowanych tych short messages, i nie mam nic zablokowanego i nie działa...
Będe bardzo wdzięczna za pomoc.[/quote]
Kłopot jest globalny i w orange też występuje , poczytaj ten [url=http://groups.google.com/a/googleproductforums.com/forum/#!category-topic/calendar-pl/rozwiązywanie-problemów/dhFBzK23AJs]temat na grupie googla[/url]. I nie tylko ten, tak naprawde nikt nic nie wie co się dzieje.
A najlepsze, że przy [url=https://support.google.com/accounts/bin/answer.py?hl=pl&answer=180744&topic=1056283&rd=1]dwuskładnikowym uwierzetylnianiu[/url] do konta google smsy działają.
Ostatnio edytowany przez ba10 (2012-04-03 09:30:39)
[quote="ba10"]Kłopot jest globalny i w orange też występuje , poczytaj ten temat na grupie googla. I nie tylko ten, tak naprawde nikt nic nie wie co się dzieje.
A najlepsze, że przy dwuskładnikowym uwierzetylnianiu do konta google smsy działają.[/quote]
Bo są wysyłane z prywatnego (faktycznego, istniejącego w sieci +44) numeru telefonu, gdzie pewnie jest podpisana umowa z operatorem na bulk-sms na ilości tysiące+ (faktem jest, że wysłanie sms'a a pobranie za jego opłatę, to całkowicie dwie różne rzeczy i mają się bardzo daleko od siebie :). A ten smsy z kalendarza. Faktycznie, nie przychodzą mi od jakiegoś czasu, albo je totalnie wyłączyłem. Nie pamiętam. I nie bardzo mogę pomóc :)
https://groups.google.com/a/googleproductforums.com/forum/#!category-topic/calendar-pl/rozwiązywanie-problemów/IzfNMlV6VJM
Kody weryfikujące w sieciach T-mobile i w Orange zaczęły dochodzić, teraz jeszcze trzeba przetestować czy przypomnienia działają.
Edytka.
Przypomnienia przychodzą poprzez smsa, więc naprawili.
Ostatnio edytowany przez ba10 (2012-04-21 12:55:25)
Time (s) | Query |
---|---|
0.00010 | SET CHARSET latin2 |
0.00011 | SET NAMES latin2 |
0.00110 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.135.200.121' WHERE u.id=1 |
0.00077 | UPDATE punbb_online SET logged=1732489767 WHERE ident='3.135.200.121' |
0.00044 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732489467 |
0.00065 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=197296 |
0.00008 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=20854 ORDER BY posted |
0.00055 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=20854 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00204 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=20854 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00077 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=20854 |
Total query time: 0.00666 s |