Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam!
.xinitrc
exec openbox-session
w konsoli uruchamiam sobie usługę bluetootha
/etc/init.d/bluetooth start
potem;
dominbik@stacjonarny:~$ blueman-manager Loading configuration plugins _________ <module> (/usr/lib/python2.7/dist-packages/blueman/main/Config.py:20) Skipping plugin Gconf No module named gconf Using file config backend _________ on_bluez_name_owner_changed (/usr/bin/blueman-manager:104) org.bluez owner changed to :1.76 Using file config backend _________ SetAdapter (/usr/lib/python2.7/dist-packages/blueman/gui/DeviceList.py:300) None ERROR:dbus.proxies:Introspect error on org.bluez:/: dbus.exceptions.DBusException: org.freedesktop.DBus.Error.AccessDenied: Rejected send message, 2 matched rules; type="method_call", sender=":1.81" (uid=1000 pid=4999 comm="/usr/bin/python /usr/bin/blueman-manager ") interface="org.freedesktop.DBus.Introspectable" member="Introspect" error name="(unset)" requested_reply="0" destination="org.bluez" (uid=0 pid=4944 comm="/usr/sbin/bluetoothd ") Traceback (most recent call last): File "/usr/lib/python2.7/dist-packages/dbus/connection.py", line 586, in msg_reply_handler reply_handler(*message.get_args_list(**get_args_opts)) File "/usr/bin/blueman-manager", line 153, in on_bluez_name_owner_changed self.List = ManagerDeviceList(adapter=self.Config.props.last_adapter, inst=self) File "/usr/lib/python2.7/dist-packages/blueman/gui/manager/ManagerDeviceList.py", line 71, in __init__ DeviceList.__init__(self, adapter, data) File "/usr/lib/python2.7/dist-packages/blueman/gui/DeviceList.py", line 121, in __init__ self.SetAdapter(adapter) File "/usr/lib/python2.7/dist-packages/blueman/gui/DeviceList.py", line 331, in SetAdapter except dbus.DBusServiceUnknownError: AttributeError: 'module' object has no attribute 'DBusServiceUnknownError'
Ostatnio edytowany przez dominbik (2012-03-11 20:02:43)
Może to: [bug]631838[/bug]? Piszą tam coś o wybieraniu zestawów ikon i instalacji [deb]gnome-icon-theme[/deb]. Możesz sprawdzić czy to coś zmienia?
zainstalowałem gnome-icon-theme nie pomogło.
W zasadzie uruchamia się mi tylko blueman-applet w trayu lecz nie działa tam połowa funkcji, nie mogę dodać nowego urządzenia, otworzyć tego głownego okna programu blueman. może to coś z Dbus, policykit lub muszę uruchamiać jako root?
sprawdziłem
ps aux | grep blueman
blueman-manager i blueman-applet pokazane, że są włączone, lecz i tak do tego okna bluemana dostać się nie mogę
Ostatnio edytowany przez dominbik (2012-03-11 20:32:50)
Brzmi jak moje problemy z bluemanem... Których koniec końcem nie rozwiązałem nigdy :) Ale...
Chodzi Ci w tle taki proces jak "gconfd-2"? Bo jest wymagany, ale jak to coś padnie to trzeba też ten poroces zakillować by blueman wystartował prawidłowo.
pkill blueman
pkill gconfd-2
# ps aux | g blueman # zakillować wszystko bluemanowego
# wystartuj blueman, powinien działać
Witam!
Muszę zacząć od tego, iż nie działa mi w tle taki proces jak "gconfd-2" (może z tego powodu iż jadę na openboxie?) ;/
jak go uruchomić?
jeżeli to ma jakieś znaczenie\;
nie mam zainstalowanego ani policykit-1 ani python-gconf
Ostatnio edytowany przez dominbik (2012-03-11 21:08:08)
Nie mam bladego pojęci :) W Ubuntu 10.4 w moim KDE taki proces uruchamia się wraz z bluemanem, więc raczej że Openboksa masz nic tu nie zmienia. Raczej nie pociąga za sobą połowy GNOME, bo mam to, a GNOME nie mam :)
Zobacz te pakiety:
http://packages.debian.org/search?searchon=contents&keywords=gconfd-2
PS. Może przesadziłem z tym "wymaga gconfd-2", ale raczej biorę to z doświadczenia - bez owego procesu to nie działało.
$ cat .xinitrc export LC_ALL=en_GB.UTF-8 export GTK2_RC_FILES="$HOME/.gtkrc-2.0" exec ck-launch-session dbus-launch --sh-syntax --exit-with-session openbox-session
i blueman chodził na pewno, chociaż wolę mate-bluetooth.
[url=http://img59.imageshack.us/img59/9162/abcsd.png][img]http://img59.imageshack.us/img59/9162/abcsd.th.png[/img][/url]
Ok dzięki. Okazało się, że blueman lub mi się tak pluć a i tak się uruchamiał. Problem był, że nic tam nie działało w nim. Wystarczyło dodać użytkowników, którym chce zezwolić na używanie bluetooth do grupy bluetooth (swoją drogą blueman powinien to zasugerować komunikatem jakimś a nie). Wszystko działa dobrze, takiego zarządcy bluetooth było mi trzeba - problem teraz tylko mam z Dial Up - telefon komórkowy via bluetooth jako modem. Bez problemu wykonuję to przez wvdial i kabel USB, przy Ubuntu z network managerem pamiętam też z pomocą tego bluemana się udawało, lecz tutaj nie mam network managera a chciałbym zainicjować połączenie tylko przez bluemana. Podejrzewam, że trzeba dodać usera do jakieś grupy (wvdial działa mi tylko z poziomu roota), lecz martwi mnie to, że gdy sprawdzałem z roota też nie poszło. Ogarnął ktoś kiedyś DUN w bluemanie?
(będę testował wszystkie opcje z tym ppp, lecz pewnie zejdzie mi łącznie 10h zanim dojdę w czym rzecz) - przy tym użytkowniku długo nie mogłem dojść w czym rzecz, bo by to zadziałało nie pomogło przelogowanie i zrestartowanie usługi /bluetoothd - tylko dopiero restart systemu.
Ostatnio edytowany przez dominbik (2012-03-12 18:08:45)
------------------------------------
EDIT:
dobra bluemana zostawiłem do reszty a telefon jako modem via bluetooth;
cat /etc/wvdial.conf
[Dialer Defaults] Init1 = ATZ Init2 = ATQ0 V1 E1 S0=0 &C1 &D2 +FCLASS=0 Init3 = AT+CGDCONT=1, "IP", "internet" Dial Command = ATD Phone = *99# #Modem Type = USB Modem Baud = 460800 New PPPD = yes Modem = /dev/ttyACM0 #ISDN = 0 Username = "blank" Password = "blank" #nizej czesc odnosnie bluetootha [Dialer bluetooth] Modem = /dev/rfcomm0 Init3 = AT+CGDCONT=1, "IP","internet" Phone= *99# Stupid Mode = 1 Username = "blank" Password = "blank"
#!/bin/bash /etc/init.d/bluetooth restart sleep 2; channel=`echo $(sdptool search DUN | grep Channel | awk '{ print $2 }')` rfcomm bind 0 00:22:FD:9D:D6:1F $channel wvdial bluetooth
oraz taki prosty skrypcik. wystarczy wpisać bluetooth address z swojej komórki w wyniku np. hcitool scan
z Nokią N79 działa mi bez problemu 3.5G;
bluemana do DUN zmusić nie umiem - (trzeba tam konfigurować jakieś ppp - w sumie nie wiem co - bez network managera to mozolne; wvdial załatwia sprawę po kablu w pcsuite jak i tutaj.
to gdyby ktoś miał kiedyś podobne problemy
Time (s) | Query |
---|---|
0.00014 | SET CHARSET latin2 |
0.00006 | SET NAMES latin2 |
0.00154 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.222.164.176' WHERE u.id=1 |
0.00079 | UPDATE punbb_online SET logged=1732679326 WHERE ident='18.222.164.176' |
0.00055 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732679026 |
0.00071 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='3.135.184.27' |
0.00062 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='3.137.159.134' |
0.00077 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='3.140.198.201' |
0.00050 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=197525 |
0.00005 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=20872 ORDER BY posted |
0.00064 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=20872 AND t.moved_to IS NULL |
0.00007 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00096 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=20872 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00101 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=20872 |
Total query time: 0.00841 s |