Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Wiem, że na liquorix'owym działa. Więc prawdopodobnie to jakaś moja wina... Może akurat ktoś wie co za to odpowiada?
Ja tylko wiem o tym, że ma być wkompilowane:
pablo@lena:~$ grep AUDITSYSCALL /boot/config-`uname -r` CONFIG_AUDITSYSCALL=y
Problem objawia się tak:
pablo@lena:~$ dmesg |grep e4rat [e4rat-collect] Cannot access /etc/mtab: No such file or directory [e4rat-collect] Cannot access /etc/mtab: No such file or directory [e4rat-collect] Cannot access /etc/mtab: No such file or directory [e4rat-collect] Cannot access /etc/mtab: No such file or directory [e4rat-collect] Cannot access /etc/mtab: No such file or directory [e4rat-collect] Cannot access /etc/mtab: No such file or directory [e4rat-collect] Cannot access /etc/mtab: No such file or directory [e4rat-collect] Cannot access /etc/mtab: No such file or directory
Oczywiście startup.log się nie tworzy.
[url=https://bbs.archlinux.de/viewtopic.php?id=20542]Tutaj[/url] ktoś miał ten problem, ale rozwiązania ni ma...
Ostatnio edytowany przez Minio (2012-04-08 14:10:03)
A dostęp do /etc/mtab ma?
Bo ja e4rat nie używam, /etc/mtab załatwiłem na skróty:
ls -l /etc/mtab lrwxrwxrwx 1 root root 12 01-17 01:21 /etc/mtab -> /proc/mounts
I nic nigdy nie płakało o /etc/mtab.
Prawdopodobnie jajo 3.3.0 - albo coś w konfigu nie tak, albo za świeże dla tego programu.
Tylko w przypadku zbyt świeżego kernela, ten komunikat byłby dość bezsensowny.
Pozdro
;-)
No mam:
pablo@lena:~$ ls -l /etc/mtab lrwxrwxrwx 1 root root 12 sty 13 15:33 /etc/mtab -> /proc/mounts
Długo się nie odzywałem, ale problem nadal nie rozwiązany. Zmieniłem temat (jest to nowa poszlaka). Po prostu nie działa. Na żadnym jajku. Aktualnie posiadam:
pablo@lena:~$ ls -l /lib/modules/ razem 16 drwxr-xr-x 3 root root 4096 mar 2 19:36 2.6.38 drwxr-xr-x 3 root root 4096 mar 13 18:02 3.0.24 drwxr-xr-x 3 root root 4096 mar 16 15:58 3.2.0-10.dmz.1-liquorix-amd64 drwxr-xr-x 3 root root 4096 mar 11 18:59 3.3.0-rc7
Byłby ktoś tak miły i pomógł naprawić (w jakikolwiek sposób)? Nie mam pojęcia co mu nie pasi...
Pozdrawiam
To może przebudujesz dziada przez dpkg?
Czasami pomaga.
apt-get build-dep paczka apt-get source paczka cd /gdzie/wypakował/źródełko/paczki dpkg-buildpackage
Powinien zbudować zgrabne paczuszki, lepiej wpasowane w lokalne biblioteki, niż to, co przychodzi gotowe z repo.
Kilka razy zadziałało, m in z Pidginem co nie umiał gadu, Krename, Muninem.
Pozdro
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-03-16 16:17:11)
Tak zobacz:
rm /etc/mtab && cp /proc/mounts /etc/mtab
(collect zapuść przy pierwszym restarcie, bo potem symlink się odtworzy)
Dużego kopa to daje?
Właśnie zainstalowałem loga zrobił i przemielił, i wieczorem lub jutro odpalam preload.
On zbiera logi tylko z uruchomienia, czy w czasie całej sesji, do wyłączenia?
Odpalony tutaj.
cat /proc/cmdline root=/dev/sda1 vga=789 rw quiet rootfstype=ext4 init=/sbin/e4rat-collect apparmor=1 security=apparmor
Na razie tylko wydłużył start ;), a sys-apps/openrc-0.9.8.4 z [b]rc_parallel="YES"[/b] zapieprza jak rakieta bez żadnych dodatkowych czarów.
Także z ciekawości zacząłem, ale nie wiem, czy nie będzie jak z TOI, że z hibernacji wstawał w 23s, a z zimnego startu 16s do odpalenia np Firefoxa (autologowanie w GDM). :D
Pozdrawiam
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-03-16 17:01:24)
[quote=Jacekalex]Dużego kopa to daje?[/quote]
U mnie całkiem sporego, nic lepszego nie znalazłem.
[quote=Jacekalex]On zbiera logi tylko z uruchomienia, czy w czasie całej sesji, do wyłączenia?[/quote]
Ze wszystkiego przez tyle czasu ile ustawisz w konfigu, domyślnie 120 sekund.
[quote=Jacekalex]Na razie tylko wydłużył start ;)[/quote]
No bo [tt]e4rat-collect[/tt] wydłuża start… Potem to co uzbierał trzeba przemielić via [tt]e4rat-realloc[/tt], a na koniec dać [tt]e4rat-preload[/tt] do argumentów kernela. Tutaj masz opisane co się z tym robi: [url]http://e4rat.sourceforge.net/wiki/index.php/Main_Page#Getting_it_to_work[/url].
Dzięki za wyjaśnienia. :)
Na razie robiłem wg [url=http://en.gentoo-wiki.com/wiki/E4rat]tego[/url].
Pozdrawiam
;-)
Daje kopa i to sporego tylko trza w tym czasie co jest ustawiony odpalić to z czego się najczęściej korzysta. Warto również co jakiś czas znowu zapuścić robienie loga - jeśli dużo aktualizacji już było to pliki się zmieniły, a zresztą widać to wyraźnie - u mnie takim wyznacznikiem jest LO, na którym widać strasznie różnicę w działaniu.
[quote=ArnVaker]Tak zobacz:
(collect zapuść przy pierwszym restarcie, bo potem symlink się odtworzy)[/quote]
Dzięki wielkie :) Wszystko poszło jak należy
pablo@lena:~$ cat /var/lib/e4rat/startup.log |wc -l 2441
[quote=P@blo][quote=ArnVaker]Tak zobacz:
(collect zapuść przy pierwszym restarcie, bo potem symlink się odtworzy)[/quote]
Dzięki wielkie :) Wszystko poszło jak należy
pablo@lena:~$ cat /var/lib/e4rat/startup.log |wc -l 2441
[/quote]
2441? niewiele.
ja mam:
root # cat /var/lib/e4rat/startup.log |wc -l 3463 root # ls -l /etc/mtab lrwxrwxrwx 1 root root 12 03-17 00:13 /etc/mtab -> /proc/mounts
Ale zawsze mam trochę niepotrzebnego balastu ;)
Edyta:
Dziękuję wszystkim :)
Na oko dziad w szpitalu, ale OpenRC przyspieszyło wyraźnie, trochę miesz najpierw e4rat, zysk może ze 2 sekundy (konsola do ekranu logowania GDM), ale Gnome podnosi się przy autologinie o 30 - 50% szybciej.
Dzięki jeszcze raz.
Pozdrawiam
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-03-17 00:13:41)
Ja mam 1200 z balastem (w tym firefox i inne śmieci). Właśnie, czas chyba na nowy collect, obecny z zeszłego roku jeszcze. ;)
To jest dużo? kurde ja mam zwykle koło 3800-4200 plików, ale odpalam praktycznie wszystko z czego korzystam.
Niech Ci będzie — wygrałeś. :)
Arn a możesz wytłumaczyć, dlaczego twój sposób pomógł? Czemu nie mógł być link tylko kopia? W czym to pomogło i jak to zadziałało? :)
Z góry dzięki
Ostatnio edytowany przez P@blo (2012-03-17 09:58:03)
W sumie nie wiem. :) Ale domyślam się, że w momencie kiedy e4rat sprawdza /etc/mtab, /proc/mounts jeszcze nie istnieje i link prowadzi donikąd. Kiedyś (jeszcze całkiem niedawno) /etc/mtab nie był symlinkiem, tylko był generowany dynamicznie, zatem ten problem nie występował.
Mam rozumieć, że wszyscy będą mieć ten problem?
U mnie na dystrybucyjnym kernelu działa normalnie z symlinkiem, zatem nie wszyscy. Tutaj zanim kernel i initrd trafią do RAM-u mija więcej czasu, zatem może dlatego jest w porządku… Ale to tylko domysły, nigdzie nie widziałem nic konkretnego na ten temat.
U mnie poszło na symlinku, być może przez manię ładowania wszystkiego co się da na stałe do jajka, a nie na zewn modułach, które kiedyś zamontuje, jak nie zapomni
Może e4rat brał pod uwagę sytuację z momentu startu, nie patrząc potem do mtab.
Może też zamontownaie proc zależy od udeva, a udeva podnosi przez init po starcie e4rat?
Ja mam tak ustawione, że system do konsoli wstanie nawet, gdybym całowicie wywalił udeva.
zgrep -i devtmp /proc/config.gz CONFIG_DEVTMPFS=y CONFIG_DEVTMPFS_MOUNT=y
A swoją drogą Pablik, jak już kompilujesz jajka, to zacznij od porządnego konfigu, to problemu najprawdopodobniej nie będzie.
Pozdro
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-03-17 11:51:58)
Też zazwyczaj pcham wszystko na sztywno, ale aktualnie jest tak:
pablo@lena:~$ zgrep -c =m /proc/config.gz 23
[quote=Jacekalex]Może też zamontownaie proc zależy od udeva, a udeva podnosi przez init po starcie e4rat?
Ja mam tak ustawione, że system do konsoli wstanie nawet, gdybym całowicie wywalił udeva.[/quote]
Ja też mam:
pablo@lena:~$ uname -r 3.3.0-rc7 pablo@lena:~$ zgrep -i devtmp /proc/config.gz CONFIG_DEVTMPFS=y CONFIG_DEVTMPFS_MOUNT=y
[quote=Jacekalex]A swoją drogą Pablik, jak już kompilujesz jajka, to zacznij od porządnego konfigu, to problemu najprawdopodobniej nie będzie.[/quote]
Chyba pomylili ci się użytkownicy tego samego imienia (Paweł) :D
http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?pid=197811#p197811
Mój config jest w jak najlepszym porządku :)
Ostatnio edytowany przez P@blo (2012-03-17 16:39:00)
[quote=P@blo]Mój config jest w jak najlepszym porządku :)[/quote]
I tak trzymać ;)
Możliwe, że pomyliłem osoby, ale raczej wątki. ;P
Nie wiem, co za terroryści wymyślili te zakładki w FF. :D
Pozdro
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-03-17 19:39:29)
Swoją drogą, strasznie zachęcacie do spróbowania tego e4rat.
Ponieważ nie ma go w repozytorium, trochę się go obawiam. Mieliście z nim jakieś nieprzyjemne przygody? Wolałbym uniknąć zepsucia systemu ;) .
Używam go [url=http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?pid=178037#p178037]od lipca[/url] i nie miałem żadnych.
[b]Minio:[/b] No ja tylko ten co tu jest opisany... :)
Time (s) | Query |
---|---|
0.00014 | SET CHARSET latin2 |
0.00007 | SET NAMES latin2 |
0.00126 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.16.51.237' WHERE u.id=1 |
0.00083 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.16.51.237', 1732288683) |
0.00068 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732288383 |
0.00099 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=197856 |
0.00028 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=20586 ORDER BY posted |
0.00076 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=20586 AND t.moved_to IS NULL |
0.00006 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00323 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=20586 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00077 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=20586 |
Total query time: 0.00907 s |