Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Obecnie w takich dystrybucjach jak slackware nie ma już xfree lecz środowisko graficzne opeira się na x.org. Nie jestem pewnien czy czegoś teraz nie zamieszalem. Chodi mi o to, żeobecnie źle działa mi linux w środowisku graficznym i chciałbym zainstalwoać go nie na xfree tylko na x.org. Jak to zrobić?
Przedtem instalowałem za pomoca: apt-get install xserver-xfree86 xfonts-biznet-* xfonts-base msttcorefonts xbase-clients menu
do tego gnome jeszcze. Wydaje mi się, że nie powinienem instalowac xserver-xfree86 lecz coś innego ale co? Podajcie mi może co mam wpisać do apta oraz ewenualnie jakie dodatkowe wpisy dać do sources.list.
Sprawdzałem, oficjalne serwery Debiana nie mają pakietów do x.org Prawdopodobnie trzeba będzie kompilować ze źródeł
Pamiętacie mój poprzedni post o zwisach w x-ach? Potem pisałem o x.org. Nie kompilowałem pod Debianem lecz zainstalowałem sobie slackware bo tam jest x.org. O dziwo problem zwisów się skończył. Można z tego wywnioskować, że x.org jakoś lepiej współpracuje z moim sprzetem. Aby było to bardziej wiarygodne testowałem też na dystrybucjach takich jak mandrake czy aurox gdzie było też xfree i problem był za każdym razem. Teraz widze, że musze pomyśleć nad instalacja x.org na moim debianie bo nie mam zamiaru zmieniać dystrybucji tylko dla jednego pakietu.
A w ostatnim - październikowym Linux+ napisali że w oficjalnym wydaniu Sarge będzie x.org i xfree, że będzie jądro 2.4 i 2.6 i że nawet będzie OpenOffice.org
Mick - kiedy sarge to tego nikt nie wie - ja slyszalem ze podobno szanse na to ze przed nowym rokiem bedzie sa. Wiec sadze ze do lutego bedzie ;)
a tak BTW opis co jest z faq opisuje insalke a nie ma deba z xorg?
już są paczki x.org
Kod:
deb http://archive.ubuntu.com/ubuntu/ hoary main restricted multiverse deb-src http://archive.ubuntu.com/ubuntu/ hoary main restricted multiverse[/quote]
ale to chyba jeszcze nie oficjalne sadzac po adresie
To paczki z testowej wersji ubuntu, dystrybucji opartej na debianie.
zarzucilem sobie pakiety z ubuntu wlasnie..
i moj DeBiAn juz nie jest taki jak kiedys..
:/
ale nic to..
dselect i apt-get jeszcze dzialaja..:)
a i-X'y tez mi sie wieszaja..
i to juz niezaleznie od tego, czy xfree czy x.org..
po jakis 10-15 minutach zima..
nie moge sie przelaczyc do konsoli, zostaje tylko ssh z innego kompa i restart i-X'ow..
:/
Time (s) | Query |
---|---|
0.00010 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00116 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.222.106.30' WHERE u.id=1 |
0.00092 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.222.106.30', 1730421011) |
0.00041 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1730420711 |
0.00048 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=199 |
0.00004 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=55 ORDER BY posted |
0.00084 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=55 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00224 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=55 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00105 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=55 |
Total query time: 0.00733 s |