Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2012-04-18 12:49:01

remi - amputować akrobatów

remi
amputować akrobatów

[Solved] Kwestia aktualizacji bezpieczeństwa pakietów "contrib".

Hej, w ciągu ostatnich kilku tygodni niekorzystania z Debiana podczas, których dość często, myślałem na różne tematy związane z projektem, w mojej głowie zrodziło się kilka wątpliwości. Naszczęście, większość z nich udało mi się w taki, czy inny sposób rozwiać, o tyle kwestia [b]flashplayera[/b] pozostaje otwarta. Otóż na stronie [b]Debian Security Faq[/b], w pytaniu dot. nieoficjalnych części projektu tzw. [url=http://www.debian.org/security/faq#contrib][i]contrib and non-free[/i][/url], napisana jest interesująca rzecz odnośnie sposobu w jaki traktowane jest bezpieczeństwo znajdujących się w owych sekcjach pakietów - [i]The short answer is: it's not.[/i]. Niemniej, w dalszej części możemy przeczytać, że [i]If it is possible to fix the problem, and the package maintainer or someone else provides correct updated packages (...)[/i]. Nieźle.

Jak wiemy, Adobe nie udpostępnia kodu źródłowego, więc według wspomnianego tekstu, w tych przypadkach poprawki bezpieczeństwa nie mogą być wydane. I tu pojawia się moja wątpliwość. Przeglądając ostatnio stronę dot. zagadnień (bezpieczeństwa) mających wpływ na kolekcję portów FreeBSD, odkryłem, że dnia 10 kwietnia br. ukazał się komunikat [url=http://www.vuxml.org/freebsd/20923a0d-82ba-11e1-8d7b-003067b2972c.html]linux-flashplugin — multiple vulnerabilities[/url]. Z tego co się orientuję w Ubuntu, również pojawiły się stosowne aktualizacje. Wersja [b]flashplayer[/b]'a to 11.2r202.228, natomiast w Squeeze jest to 1:2.8.2 ([url=http://packages.debian.org/squeeze/flashplugin-nonfree]flashplugin-nonfree[/url]). W wersjach Testing oraz Sid numeracja jest podobna. Dlaczego na stronie Debiania nie było wzmianki nt. tej aktualizacji? Czy wynika to z faktu o którym wspominałem wcześniej (zamknięte źródła etc)? A może czegoś nie rozumiem bądź niedoczytałem, i tylko wygłupiłem się zakładając ten temat?

Ostatnio edytowany przez remi (2012-04-20 17:29:49)

[color=#5B5B5B][tt][b]Ł[/b][i]a[/i]m[/tt] [tt][b][i]Z[/b][/i]As[i]a[/i]d[b][/tt][tt]y[/tt][/b][b]![/b] w[i]Y[/i][b]j[/b][b]ą[/b]Tk[i][b]Ó[/b][/i][b]w[/b] [tt][i]j[/i][b]e[i]s[/i][/b]t[/tt] w[tt][b][/b]I[b][i]ę[/i][/b][/tt]c[b]e[i]j[/i][/b][/color].

#2  2012-04-18 12:59:46

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

Re: [Solved] Kwestia aktualizacji bezpieczeństwa pakietów "contrib".

Pakiet [deb]flashplugin-nonfree[/deb] to tylko skrypt pobierający flasha. Żeby zaktualizować flasha sam musisz wywołać [tt]update-flashplugin-nonfree --install[/tt] i on wtedy powinien pobrać najnowszego jaki jest dostępny: [url]forum.dug.net.pl/viewtopic.php?pid=180244#p180244[/url]. Ale nie martw się, jeszcze gorzej jest w sekcji non-free. :) Tam np. java z gigantycznymi dziurami bezpieczeństwa leży sobie w stable jak gdyby nigdy nic: [url]packages.debian.org/squeeze/sun-java6-jre[/url].

[img]http://svn.debianart.org/themes/generic/spinner/spinner48px-moreblue.png[/img]

#3  2012-04-18 14:28:48

remi
amputować akrobatów

Serwus [b]Arn[/b]! Wiesz, trochę obawiałem się takiej odpowiedzi. Faktycznie, polecenie, które podałeś (gdzieś już je widziałem) pobrało stosowny pakiet. Teraz pojawia się pytanie jak ominąć ręczne wpisywanie co jakiś czas wspomnianego polecenia. W podanym przez Ciebie linku, jest coś na ten temat, ale... sam nie wiem jak to zrobić. Może jakiś prosty skrypt w katalogu domowym z prawem do wykonywania? Fakt, będzie startował za każdym razem, ale... a może cron? Wiesz, trochę zmartwiło mnie to, bo od początku korzystania z Debiana żyłem w nieświadomości. Rozwiązałeś to w jakiś sposób? Jest jeszcze gnash, ale...

p.s. w/w polecenie ściągnie i podmieni wersję flasha? Po sprawdzeniu via [b]about:plugins[/b], okazało się, że wersja wynosi 11.2 r202. Niestety, nie wiem jak to wyglądało zanim dowiedziałem się o tym...

[color=#5B5B5B][tt][b]Ł[/b][i]a[/i]m[/tt] [tt][b][i]Z[/b][/i]As[i]a[/i]d[b][/tt][tt]y[/tt][/b][b]![/b] w[i]Y[/i][b]j[/b][b]ą[/b]Tk[i][b]Ó[/b][/i][b]w[/b] [tt][i]j[/i][b]e[i]s[/i][/b]t[/tt] w[tt][b][/b]I[b][i]ę[/i][/b][/tt]c[b]e[i]j[/i][/b][/color].

#4  2012-04-18 16:31:16

lx - Użytkownik

lx
Użytkownik

Powinno wystarczyć utworzenie baaardzo prostego skryptu np. w /etc/cron.weekly/flashplugin-nonfree:

Kod:

#!/bin/sh
update-flashplugin-nonfree --install --quiet

I nie zapomnieć o "chmod +x flashplugin-nonfree" :)

Co do drugiego pytania: krótki opis działania programu jest w jego manie.

Swoją drogą, to rzeczywiście w Debianie nie jest to najlepiej rozwiązane, skoro skrypt uruchamia się domyślnie tylko przy aktualizacji pakietu, a ostatnia jego wersja ma już ponad rok. Z drugiej strony opiekun pakietu też ma swoje racje ([bug]475580[/bug]).

(aka mickul)

[url=http://sourceforge.net/projects/manpages-pl/]Polskie strony podręcznika systemowego[/url]

#5  2012-04-18 17:32:20

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

[quote=remi]Rozwiązałeś to w jakiś sposób?[/quote]
Ja zazwyczaj nie używałem flashplugin-nonfree, tylko flashplayer-mozilla z repo debian-multimedia. Tamten to pakiet faktycznie zawierający flasha i aktualizowany jest normalnie przez jego opiekuna. A update-flashplugin-nonfree może być w cronie, może być w rc.local nawet (zależy jak kompa używasz).

[quote=lx]skoro skrypt uruchamia się domyślnie tylko przy aktualizacji pakietu[/quote]
Z tego wątku co wcześniej linkowałem wynika, że on się nawet wtedy sam nie uruchamia. :) Dziwne, że w ogóle przy instalacji od razu się uruchamia, a nie trzeba wywołać go ręcznie. ;) Przy takim podejściu wręcz miałoby to sens, użytkownicy chociaż od razu wiedzieliby, że muszą to robić sami.

[img]http://svn.debianart.org/themes/generic/spinner/spinner48px-moreblue.png[/img]

#6  2012-04-18 19:31:55

lx - Użytkownik

lx
Użytkownik

[quote=ArnVaker]Z tego wątku co wcześniej linkowałem wynika, że on się nawet wtedy sam nie uruchamia. :) Dziwne, że w ogóle przy instalacji od razu się uruchamia, a nie trzeba wywołać go ręcznie. ;) Przy takim podejściu wręcz miałoby to sens, użytkownicy chociaż od razu wiedzieliby, że muszą to robić sami.[/quote]
Hm, no to rzeczywiście wyjątkowy przypadek ;) Opiekun pakietu zachowuje się jakby nigdy o debconfie nie słyszał...

(aka mickul)

[url=http://sourceforge.net/projects/manpages-pl/]Polskie strony podręcznika systemowego[/url]

#7  2012-04-19 17:58:50

remi
amputować akrobatów

@[b]Arn[/b]; Wiesz, chyba po prostu dodam repo multimedia i przeskoczę na [b]flashplayer-mozilla[/b], z powodu, który wymieniłeś. Muszę to jeszcze przemyśleć. Chociaż skrypt, czy choćby wpis w [b]rc.local[/b] również są jakimś rozwiązaniem. A napisz mi jeszcze, czy ten pakiet także trzeba aktualizować "ręcznie"? Napisałeś, że [i]aktualizowany jest normalnie przez jego opiekuna[/i], ale szczerze mówiąc, nie widzę go np. na stronie dot. ogłoszeń nt. informacji bezpieczeństwa, z czego wnioskuję, że konieczna jest aktualizacja w sposób podobny do pakietu z sekcji [b]contrib-nonfree[/b]. A może się mylę?

@[b]lx[/b]; prościej już chyba nie można. Czyli reasumując: tworzę plik [b]/etc/cron.weekly/flashplugin-nonfree[/b], nadaję mu prawo wykonywania korzystając z polecenia [b]chmod[/b], i to wszystko? Żadna ingerencja via polecenie [b]crontab -e[/b] nie jest już potrzebna, prawda? Oczywiście stosowne usługi muszą być uruchomione. Doprawdy dziwie się sobie, że zadaję tak proste pytania.

#8  2012-04-19 18:15:33

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

[quote=remi]A napisz mi jeszcze, czy ten pakiet także trzeba aktualizować "ręcznie"? Napisałeś, że [i]aktualizowany jest normalnie przez jego opiekuna[/i], ale szczerze mówiąc, nie widzę go np. na stronie dot. ogłoszeń nt. informacji bezpieczeństwa, z czego wnioskuję, że konieczna jest aktualizacja w sposób podobny do pakietu z sekcji [b]contrib-nonfree[/b]. A może się mylę?[/quote]
Aktualizuje się normalnie, czyli tak jak inne pakiety (via [tt]aptitude full-upgrade[/tt] itp.). Nie ma o nim nic na stronach Debiana ponieważ repozytorium [url]debian-multimedia.org[/url] nie jest częścią Debiana. To tylko prywatne nieoficjalne repozytorium, aczkolwiek bardzo znane. Gdybyś zdecydował się go używać możesz obniżyć mu priorytet żeby inne pakiety niepotrzebnie nie były z niego instalowane lub aktualizowane.

Możesz to zrobić np. dodając do /etc/apt/preferences poniższy wpis:

Kod:

Package: *
Pin: release o=Unofficial Multimedia Packages
Pin-Priority: 100

Inna sprawa, że tam też flash potrafi być czasem lekko nieaktualny… Na przykład teraz. ;)

http://flashbuilder.eu/flash-player-version.html

#9  2012-04-19 20:19:55

lx - Użytkownik

lx
Użytkownik

[quote=remi]@[b]lx[/b]; prościej już chyba nie można. Czyli reasumując: tworzę plik [b]/etc/cron.weekly/flashplugin-nonfree[/b], nadaję mu prawo wykonywania korzystając z polecenia [b]chmod[/b], i to wszystko? Żadna ingerencja via polecenie [b]crontab -e[/b] nie jest już potrzebna, prawda? Oczywiście stosowne usługi muszą być uruchomione. Doprawdy dziwie się sobie, że zadaję tak proste pytania.[/quote]
Najlepiej sprawdzić i zobaczyć czy działa ;) Aktualizacja musi odbywać się z uprawnieniami roota, stąd nie ma potrzeby angażowania w to konta innego użytkownika.

(aka mickul)

#10  2012-04-19 21:04:15

yantar - Użytkownik

yantar
Użytkownik

Ja chciałbym tylko dodać, że znów zepsułem sobie głowę czytając temat o bezpieczeństwie pakietów i wykonałem magiczne update-flashplugin-nonfree --install (a co tam). Dzięki czemu mój Iceweasel zaczął crashować przy próbie wejścia na serwer w QuakeLive z flashem 11.2 na pokładzie. Jak ktoś ma gdzieś linka do paczki z wersja 11.1 r 102 flasha to ja z miłą chęcią wezmę (nawet razem z jego dziurami ;d)

#11  2012-04-19 21:07:25

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

[b]yantar[/b]: w /var/cache/flashplugin-nonfree powinieneś mieć poprzednie wersje.

#12  2012-04-19 21:47:01

remi
amputować akrobatów

"[i]Aktualizuje się normalnie, czyli tak jak inne pakiety[/i]" - to mi w zupełności wystarczy. Wiesz [b]Arn[/b], głównie chodzi o pozostałych użytkowników. To z ich powodu szukam teraz jakiegoś rozwiązania. Myślę, że skoro ten pakiet może być aktualizowany za pomocą  [b]aptitude[/b] tudzież [b]apt-get[/b] przystanę na tym. Dodatkowo, zaznaczenie opcji odpowiedzialnej za aktualizację w tle (niestety, zapomniałem w którym graficznym narzędziu jest ona dostępna), spowoduje absolutne, totalne zapomnienie o aktualizacjach, co w tym przypadku jest rzeczą niezwykle pożądaną, i pozwoli im skupić się na typowym, codziennym korzystaniu z komputera. Wszystko w imię wygody typowych użytkowników, dla których potrzeba aktualizowania czegokolwiek, często jest czymś zupełnie obcym (co ciekawe, kwestia wyboru innej dystrybucji tzw. [i]userfriendly[/i] została pogrzebana, przez samych zainteresowanych). No i pozostaje kwestia, mojego coraz częstszego, braku czasu na zajmowanie się tą instalacją.

@[b]yantar[/b]; na 2.óch systemach obeszło się bez [i]crash[/i]ów przeglądarki Iceweasel po magicznym update-flashplugin.

@[b]lx[/b]; wszystko rozumiem.

#13  2012-04-19 22:01:49

dominbik - Członek DUG

dominbik
Członek DUG

najlepiej aktualizaować np. co tydzień, co 3-4 dni w cron ale w skrypcie z wyskakującą konsolą
(przez np. xterm -e) by widzieć zmiany. nie zawsze jest bezproblemowo a jest to o wiele bezpieczniejsze.

to moje zdanie.

[img]http://img34.imageshack.us/img34/5092/zw9m.png[/img] [img]http://img29.imageshack.us/img29/219/pibw.png[/img]

#14  2012-04-19 22:25:43

yantar - Użytkownik

yantar
Użytkownik

[quote=ArnVaker][b]yantar[/b]: w /var/cache/flashplugin-nonfree powinieneś mieć poprzednie wersje.[/quote]
Niestety już sprawdzałem, tylko najnowsza paczka.

#15  2012-04-19 22:51:25

marcin'82 - Użytkownik

marcin'82
Użytkownik

Stąd na przykład można pobrać:

Kod:

wget http://ftp.vim.org/ibiblio/distributions/pclinuxos/pclinuxos/apt/pclinuxos/2010/RPMS.nonfree/flash-player-plugin-11.1.102.63-1pclos2012.i586.rpm

Kod:

rpm -qa | grep flash
flash-player-plugin-11.1.102.63-1pclos2012

Też się skusiłem na polecenie aktualizacji i nagle youtube zamarł - bezczelnie podmieniłem [b]libflashplayer.so[/b] i teraz gra ;]

Ostatnio edytowany przez marcin'82 (2012-04-19 22:52:40)

marcin'82

#16  2012-04-19 22:54:39

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

Na oficjalnej stronie w sumie też wiszą starsze wersje…

11.1.102.63 32-bit: [url]fpdownload.macromedia.com/get/flashplayer/pdc/11.1.102.63/install_flash_player_11_linux.i386.tar.gz[/url]
11.1.102.63 64-bit: [url]fpdownload.macromedia.com/get/flashplayer/pdc/11.1.102.63/install_flash_player_11_linux.x86_64.tar.gz[/url]

[quote=marcin'82]Też się skusiłem na polecenie aktualizacji i nagle youtube zamarł[/quote]
Dziwne. ;)

#17  2012-04-19 22:57:23

marcin'82 - Użytkownik

marcin'82
Użytkownik

Ano dziwne. Objawami był czarny pusty ekran playera i żadnego menu spod PPM ... Plik polecam zapisać, bo miejsca na dysku nie wyleży, a przydać się może ;]

marcin'82

#18  2012-04-19 23:05:30

mati75 - Psuj

mati75
Psuj
Serwis

U mnie jest:

Kod:

root@laptop:/home/mati75# update-flashplugin-nonfree --install
root@laptop:/home/mati75#

i wszystko niby działa.

[img]https://l0calh0st.pl/obrazki/userbar.png[/img]

#19  2012-04-20 16:58:43

yantar - Użytkownik

yantar
Użytkownik

Dzięki chłopaki za linka. U mnie było wsio ok na Operze i FF tylko niestety QuakeLive pada przy łączeniu się do serwera (wtedy wyświetla się 10- cio sekundowa reklama flash i na tym crashowało przeglądarkę.

#20  2012-04-20 17:29:01

remi
amputować akrobatów

Hejka, myślę, że wszystko jest już na tyle jasne, że mogę potraktować ten temat jako rozwiązany. Dzięki serdeczne!

#21  2012-04-20 17:44:09

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

Wracając jeszcze do głównego zagadnienia… Debian to tylko sekcja main repozytorium i tylko pakiety z tej sekcji mają wsparcie bezpieczeństwa. Pakiety z sekcji contrib oraz non-free nie są częścią Debiana, nie mają wsparcia bezpieczeństwa, a każdy kto ich używa powinien mieć tego świadomość.

#22  2012-04-20 19:33:28

remi
amputować akrobatów

[b]Arn[/b] masz całkowitą rację! Można zaryzykować twierdzenie, że im więcej zainstalowanych jest pakietów z tych właśnie sekcji, tym bardziej "niebezpieczny" staję się nasz system, prawda? Jedynym wyjściem z tej dość kuriozalnej sytuacji, wydaje się śledzenie na własną rękę komunikatów dot. znalezionych luk w tych paczkach. Żałuję jeszcze jednego, chociaż [i]żałuję[/i] to być może nieodpowiednie słowo, braku pewnych funkcji bezpieczeństwa, które mam nadzieję pojawią się w przyszłym wydaniu Stabilnym. Na jednej z list mailingowych, czytałem, że Deweloperzy planują wprowadzenie kilku ciekawych rzeczy. Pisząc [i]funkcje bezpieczeństwa[/i], mam na myśli choćby te znane z Ubuntu, zwłaszcza w wersji 12.04 ([url=https://wiki.ubuntu.com/Security/Features]https://wiki.ubuntu.com/Security/Features[/url]). To doprawdy wygląda zadowalająco. Oczywiście, nie mam zamiaru rozpoczynać dyskusji na ten temat, porównywać oba systemy etc. Wyraziłem jedynie swoją opinię. Nic więcej.

#23  2012-04-20 20:53:13

rafi - Użytkownik

rafi
Użytkownik

Moim zadaniem szkoda czasu deweloperów Debiana na takie głupstwa. Nadrzędnym celem deweloperów powinno być wyeliminowanie zamkniętego oprogramowania a nie przejmowanie na siebie odpowiedzialności za jego ułomność. Youtube ma od dawna alternatywnego playera działającego w HTML5, więc lepszym rozwiązaniem byłaby prosta, wolna wtyczka umożliwiająca Iceweaselowi korzystanie z systemowego kodeka x264. Ja w każdym razie Flasha nie mam a oporne filmiki puszczam w Minitube albo SMPlayerze.

Furie terribili!
Circondatemi,
Sequidatemi
Con faci orribili!

#24  2012-04-20 22:02:28

dominbik - Członek DUG

dominbik
Członek DUG

da się puszczać filmy youtube w smplayer?

[img]http://img34.imageshack.us/img34/5092/zw9m.png[/img] [img]http://img29.imageshack.us/img29/219/pibw.png[/img]

#25  2012-04-20 22:06:18

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

[b]dominbik[/b]: w wersji 0.7.0 to dodali. Wystarczy linka wkleić albo przeciągnąć na okno programu, w opcjach można wybrać preferowaną rozdzielczość.

PS Pisałem już kiedyś o tym w odpowiedzi na Twojego posta właśnie. :D

Stopka forum