Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam chciałem zainstalować nowego mysql-server (mysql-server_5.5.23-2_i386.deb), no to :
pablik@Notebook:~/Pulpit$ sudo dpkg -i mysql-server_5.5.23-2_i386.deb (Odczytywanie bazy danych ... 169497 files and directories currently installed.) Rozpakowanie mysql-server (z mysql-server_5.5.23-2_i386.deb) ... dpkg: błąd przetwarzania mysql-server_5.5.23-2_i386.deb (--install): próba nadpisania "/usr/share/man/man8/mysqld.8.gz", który istnieje także w pakiecie mysql-server-core-5.1 5.1.61-0+squeeze1 dpkg-deb: podproces wklej został zabity sygnałem (Przerwany potok) Wystąpiły błędy podczas przetwarzania: mysql-server_5.5.23-2_i386.deb
jak mam poprawnie uruchomić tą instalacje ??
Próbowałem wpierw odinstalować mysql-server-core-5.1 lecz okazało się ze z tego korzysta pełno programów systemowych.
Następnie próbowałem uruchomić dpkg z parametrem --force-overwrite , i efekt był taki ze mysql nie działał i system zaczął mi szaleć ;(
IMO to trzeba rozpatrzyć dla tej konkretnej sytuacji. To jest pakiet dla Debiana w ogóle? Skąd go masz? W przypadku oficjalnych pakietów z Debiana Squeeze pakiet mysql-server zależy od mysql-server-5.1, a mysql-server-5.1 wymaga pakietu mysql-server-core-5.1. Analogicznie Twój powinien wymagać mysql-server-5.5, a ten z kolei mysql-server-core-5.5. Nie wiemy jak to wygląda w przypadku Twojego pakietu… Nie ma do tego repozytorium jakiegoś?
http://dev.mysql.com/downloads/mysql/
Ściągnąłem z strony mysql'a paczkę .rpm , następny za pomocą aliena zmieniłem na .deb i próbowałem zainstalować
Ostatnio edytowany przez Pablik (2012-04-26 21:06:33)
Proponuję użyć tych pakietów: [url]www.dotdeb.org/2012/04/13/mysql-5-5-23[/url], są przygotowana specjalnie dla Debiana Squeeze.
A możesz napisać, czy zdajesz sobie sprawę ze skutków instalowania Mysqla 5.5?
Bo istnieje pewna liczba programów które na razie są na etapie mysql 5.1 i nawet 5.2 był dla nich problemem (u mnie).
A serwer Mysql nie działa w próżni, wersja jest dobrana do softu, który z niego korzysta.
Próbowałem wpierw odinstalować mysql-server-core-5.1 lecz okazało się ze z tego korzysta pełno programów systemowych.[/quote]
Zwłaszcza zbyt świeża wersja libmysqlclient.so może przysporzyć siwych włosów i sporo kłopotu.
To by było na tyle
;-)Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-04-26 21:20:55)
W demokracji każdy naród ma taką władzę, na jaką zasługuje ;)
Si vis pacem para bellum ;) | Pozdrawiam :)
ok to zostanę przy 5.1.
Mam jeszcze jeden problem z mysql'em znikł mi plik /etc/mysql/my.cnf próbowałem przeinstalowywać mysql'a lecz nic nie dało. Szukałem w google to znalazłem ze wystarczy skopiować z /etc/mysql/debian.cnf lecz on jest pusty u mnie. Jakieś pomysły jak to przeinstalować aby był plik /etc/mysql/my.cnf
W paczkach mysql-* powinna być defaultowa wersja.
tzn? mam przeinstalować wszystkie pakiety mysql-* ?
$ apt-file search /etc/mysql/my.cnf mysql-common: /etc/mysql/my.cnf
[quote=ArnVaker]
$ apt-file search /etc/mysql/my.cnf mysql-common: /etc/mysql/my.cnf
[/quote]
wielkie dzięki za pomoc ale mogli byście troszkę jaśnie bo ja nie wiem o co chodzi ;(
Ostatnio edytowany przez Pablik (2012-04-26 22:05:04)
Plik który Ci zniknął znajduje się w pakiecie mysql-common.
Przeinstaluj go wymuszając zainstalowanie brakujących plików konfiguracyjnych:
aptitude -o DPkg::Options::=--force-confmiss reinstall mysql-common
ok Wielkie dzięki za pomoc ;)
Ostatnio edytowany przez Pablik (2012-04-26 22:06:12)
Potrzebuje jeszcze pomocy w jednej sprawie .
Po przeinstalowaniu mysql-common pojawił się plik my.cnf lecz to nie jest tamten co miałem wcześniej.
Oto zawartość my.cnf:
# Automatically generated for Debian scripts. DO NOT TOUCH! [client] host = localhost user = debian-sys-maint password = a7hqwONcrqeJy5uk socket = /var/run/mysqld/mysqld.sock [mysql_upgrade] host = localhost user = debian-sys-maint password = a7hqwONcrqeJy5uk socket = /var/run/mysqld/mysqld.sock basedir = /usr
A wcześniej było tego dużo dużo więcej np port itd. Lecz nie w tym tkwi problem przez mysql workbench wywali mi że:
Operation failed: Couldn't find section [mysqld] in the config file /etc/mysql/my.cnf
a wcześniej były te opcje ;(
Przeinstalowałem mysql-server i client z tymi parametrami :
aptitude -o DPkg::Options::=--force-confmiss reinstall
lecz nic to nie dało
W pakiecie z Debiana on jest większy. Jaką wersję masz? Pokaż:
apt-cache policy mysql-common
Pakiet: [url]http://security.debian.org/debian-security/pool/updates/main/m/mysql-5.1/mysql-common_5.1.61-0+squeeze1_all.deb[/url].
root@Notebook:/home/pablik# apt-cache policy mysql-common mysql-common: Zainstalowana: 5.1.61-0+squeeze1 Kandydująca: 5.1.61-0+squeeze1 Tabela wersji: *** 5.1.61-0+squeeze1 0 500 http://security.debian.org/ stable/updates/main i386 Packages 100 /var/lib/dpkg/status 5.1.49-3 0 500 ftp://ftp.au.debian.org/debian/ stable/main i386 Packages 500 http://ftp.pl.debian.org/debian/ stable/main i386 Packages
Zainstalowałem ten pakiet, lecz nic nie dało:
sudo dpkg -i mysql-common_5.1.61-0+squeeze1_all.deb
A co miało dać? Masz w tym pakiecie standardowy plik, możesz go podmienić. Możesz jeszcze tak zobaczyć:
aptitude -o DPkg::Options::=--force-confmiss -o DPkg::Options::=--force-confask -o DPkg::Options::=--force-confnew reinstall mysql-common
egrep -v '#|^$' /etc/mysql/my.cnf [client] port = 3306 socket = /var/run/mysqld/mysqld.sock ssl-cipher = DHE-RSA-AES256-SHA [mysql] character-sets-dir=/usr/share/mysql/charsets default-character-set=utf8 [mysqladmin] character-sets-dir=/usr/share/mysql/charsets default-character-set=utf8 [mysqlcheck] character-sets-dir=/usr/share/mysql/charsets default-character-set=utf8 [mysqldump] character-sets-dir=/usr/share/mysql/charsets default-character-set=utf8 [mysqlimport] character-sets-dir=/usr/share/mysql/charsets default-character-set=utf8 [mysqlshow] character-sets-dir=/usr/share/mysql/charsets default-character-set=utf8 [myisamchk] character-sets-dir=/usr/share/mysql/charsets [myisampack] character-sets-dir=/usr/share/mysql/charsets [mysqld_safe] err-log = /var/log/mysql/mysql.err [mysqld] character-set-server = utf8 user = mysql port = 3306 socket = /var/run/mysqld/mysqld.sock pid-file = /var/run/mysqld.pid log-error = /var/log/mysql/mysqld.err basedir = /usr datadir = /home/db/mysql/ ssl ssl-ca=/etc/mysql/ssl/ca-cert.pem ssl-cert=/etc/mysql/ssl/server-cert.pem ssl-key=/etc/mysql/ssl/server-key.pem ssl-cipher = DHE-RSA-AES256-SHA local-infile=0 skip-external-locking key_buffer = 16M max_allowed_packet = 1M table_cache = 64 sort_buffer_size = 512K net_buffer_length = 8K read_buffer_size = 256K read_rnd_buffer_size = 512K myisam_sort_buffer_size = 8M language = /usr/share/mysql/polish bind-address = 0.0.0.0 log-bin server-id = 1 tmpdir = /tmp/ innodb_buffer_pool_size = 16M innodb_additional_mem_pool_size = 2M innodb_data_file_path = ibdata1:10M:autoextend:max:128M innodb_log_file_size = 5M innodb_log_buffer_size = 8M innodb_log_files_in_group=2 innodb_flush_log_at_trx_commit = 1 innodb_lock_wait_timeout = 50 innodb_file_per_table [mysqldump] quick max_allowed_packet = 16M [mysql] [isamchk] key_buffer = 20M sort_buffer_size = 20M read_buffer = 2M write_buffer = 2M [myisamchk] key_buffer = 20M sort_buffer_size = 20M read_buffer = 2M write_buffer = 2M [mysqlhotcopy] interactive-timeout
Masz tu mój domowy konfig do mysqla, wszystko na nim działa, choć idealny to on nie jest.
Popraw ścieżki (głównie datadir), wywal ssl, i powinno ruszyć.
Na tej wersji chodził mysql-5.1.61 - i kilka wersji mariadb - wraz z obecną:
qlist -ICv mariadb
[b]dev-db/mariadb-5.5.23[/b][/quote]
Wygląda w akcji tak:Kod:
mysql -u root -p Enter password: Welcome to the MariaDB monitor. Commands end with ; or \g. Your MariaDB connection id is 141 Server version: 5.5.23-MariaDB-log Source distribution This software comes with ABSOLUTELY NO WARRANTY. This is free software, and you are welcome to modify and redistribute it under the GPL v2 license Type 'help;' or '\h' for help. Type '\c' to clear the current input statement. MariaDB [(none)]> \s; -------------- mysql Ver 15.1 Distrib 5.5.23-MariaDB, for Linux (x86_64) using readline 5.1 Connection id: 141 Current database: Current user: root@localhost SSL: Cipher in use is DHE-RSA-AES256-SHA Current pager: /usr/bin/less Using outfile: '' Using delimiter: ; Server: MariaDB Server version: 5.5.23-MariaDB-log Source distribution Protocol version: 10 Connection: Localhost via UNIX socket Server characterset: utf8 Db characterset: utf8 Client characterset: utf8 Conn. characterset: utf8 UNIX socket: /var/run/mysqld/mysqld.sock Uptime: 13 hours 40 min 3 sec Threads: 2 Questions: 1468 Slow queries: 0 Opens: 28 Flush tables: 1 Open tables: 22 Queries per second avg: 0.029 --------------Uwaga:
U mnie ta wersja Mariadb spowodowała, ze Postfix wariuje (w domu nie jest mi niezbędny) a sterownik myodbc nie chce się skompilować za Chiny Ludowe, ale działa zainstalowany wcześniej (skompilowany dla mysql-5.1.61).
Pozdro
;-)Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-04-27 18:53:11)
W demokracji każdy naród ma taką władzę, na jaką zasługuje ;)
Si vis pacem para bellum ;) | Pozdrawiam :)
[quote=ArnVaker]A co miało dać? Masz w tym pakiecie standardowy plik, możesz go podmienić. Możesz jeszcze tak zobaczyć:
aptitude -o DPkg::Options::=--force-confmiss -o DPkg::Options::=--force-confask -o DPkg::Options::=--force-confnew reinstall mysql-common
[/quote]
Działa wielkie dzięki za pomoc :)
Time (s) | Query |
---|---|
0.00012 | SET CHARSET latin2 |
0.00007 | SET NAMES latin2 |
0.00139 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.145.196.150' WHERE u.id=1 |
0.00131 | UPDATE punbb_online SET logged=1732302760 WHERE ident='3.145.196.150' |
0.00083 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732302460 |
0.00098 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=200933 |
0.00012 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=21167 ORDER BY posted |
0.00075 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=21167 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00254 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=21167 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00110 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=21167 |
Total query time: 0.00926 s |