Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Ja mam squeeze na desktopie i w życiu nie poleciłbym nowicjuszowi testinga, chyba, że chce tu często zaglądać z pytaniami. Pewnie że squeeze i na nim jest gnome 2. Jak się oswoi, to może go weźmie na zmiany. [b]sequantz[/b] jak chcesz używać - bierz squeze z gnomem (używa go z powodzeniem moja żona i moja mama, raz postawiony działa i już). Jak chcesz się bawić/kombinować/naprawiać - wybierz jedną z wielu podpowiedzi powyżej. Koledzy już nie pamiętają czasów, kiedy się pytali co to apt-get.
Ostatnio edytowany przez parrotlarch (2012-02-10 08:38:06)
[quote=parrotlarch]Ja mam squeeze na desktopie i w życiu nie poleciłbym nowicjuszowi testinga[/quote]
why? ze względu na środowisko?
osobiście tak zrobiłem i żadnych problemów (przynajmniej większych) nie było
No to tak:
1) Instaluję na laptopie ;)
2) Instaluję stable, a nie testinga. Może kiedyś wrzucę testinga, ale obecnie jestem w przerwie między semestrami (uczelnia wyższa) i nie chciałbym, żeby system wykrzaczył mi się w połowie semestru ;)
3) Przeglądnąłem te środowiska graficzne na deviantart - na początek biorę gnoma, jak nie spasuje wrzucę xfce bo również mi się podoba.
Co do dysku to chyba podzielę go tak:
/boot - 100MB
/ - 20 GB
/swap - 3GB
/home - reszta
No i git, tylko swap dałbym na końcu (choć w sumie sam nie wiem czemu, chyba nie ma to większego znaczenia :D).
A jeszcze 2 pytania co do partycjonowania.
1) Jak mogę podzielić /home na 3 partycje?
2) Czy przy takim podziale jak napisałem 2 posty wyżej, przy ewentualnym crashu systemu, nie stracę danych znajdujących się na /home?
[quote=sequantz]1) Jak mogę podzielić /home na 3 partycje?[/quote]
Nie bardzo rozumiem pytania… Chcesz montować trzy partycje do jednego katalogu czy np. mieć trzech użytkowników i każdy z osobną partycją?
[quote=sequantz]2) Czy przy takim podziale jak napisałem 2 posty wyżej, przy ewentualnym crashu systemu, nie stracę danych znajdujących się na /home?[/quote]
Nie, w razie gdyby trzeba było reinstalować będziesz mógł użyć starego /home (tylko trzeba uważać podczas instalacji). Osobiście jednak robię jeszcze inaczej — /home mam razem z „/”, czyli bez osobnej partycji. Na /home trzymam tylko konfigi programów zainstalowanych w systemie (czyli to co samo tworzy tam swoje pliki konfiguracyjne), a wszelkie własne dane na osobnej całkowicie niezwiązanej z system partycji.
Teraz na windows mam 3 partycje: 100GB (na tej nie trzymam żadnych swoich danych - tylko pliki windowsa i zainstalowane programy), 80 GB i 60 GB na dane. Chcę mieć podobnie na linuxie, tak by w przypadku crasha sformatować jedną partycję a danych nie ruszać.
A ja przez 6 i pół roku miałem ciągiem stable na desktopie. I co ? I nic. 1x zainstalowałem i skonfigurowałem i zawsze działało, nic się nie psuło...I tak od stable do stable. Od Sarge do 18.12.2011 kiedy to postanowiłem spróbować testinga... Też podzielam słowa " dla nowicjusza stable" Tam wszystko pewnie chodzi i się nie psuje. nie ma najświeższych paczek ale chodzi wyśmienicie.
sarge -> etch -> lenny i troche squeeze. Po 2 lata każdy ]:-> i poł roku albo więcej squeeze.
Ostatnio edytowany przez Yampress (2012-02-10 11:18:40)
[quote=sequantz]Chcę mieć podobnie na linuxie, tak by w przypadku crasha sformatować jedną partycję a danych nie ruszać.[/quote]
Tak jak napisałem w ostatnim poście chyba byłoby najbardziej podobnie. Ale to już sam musisz wybrać jak Ci bardziej odpowiada. :) Wielkich różnic nie ma… No chyba, że podczas ewentualnej reinstalacji przypadkiem zaznaczysz automatyczne formatowanie /home, którego nie chciałeś formatować. ;)
[quote=ArnVaker]Osobiście jednak robię jeszcze inaczej — /home mam razem z „/”, czyli bez osobnej partycji. Na /home trzymam tylko konfigi programów zainstalowanych w systemie (czyli to co samo tworzy tam swoje pliki konfiguracyjne), a wszelkie własne dane na osobnej całkowicie niezwiązanej z system partycji.[/quote]
W takim razie czy mógłbyś mi to rozjaśnić? Jakie partycje, podstawowe/rozszerzone, która jaka itd. Sorry za lamerskie pytania ale pierwszy raz jest najgorszy ;) A na późniejsze zmiany nie będę miał już za bardzo czasu. Człowiek uczy się całe życie, za drugim razem już będę wiedział jak mi pasuje :)
@sequantz
Wyobraź sobie, że / to takie c: a /home to d: ;-) możesz sobie też utworzyć 25 innych partycji i montować je np. do /mnt/windows, /mnt/dane /mnt/mp3 /mnt/filmy /dane/dokumenty itp. Poczas "formata" / wszystko na pozostałych partycjach zostaje nienaruszone.
[quote=sequantz]W takim razie czy mógłbyś mi to rozjaśnić?[/quote]
Po prostu mam osobną partycję, którą montuję do /mnt/dane i trzymam tam dane. :) Ta propozycja co dałeś w pierwszym dzisiejszym poście była w porządku moim zdaniem. Sam mam inaczej ponieważ miewałem kiedyś po kilka systemów i nie chciałem żeby miały wspólny /home. Cztery partycje, zatem wszystkie mogą być podstawowe (chyba, że masz jakieś inne plany na przyszłość ;)), na /boot ext2, / oraz /home ext4, na swapie swap.
Panowie, nie po to się nasz kolega azhag napracował i temat został przylepiony, by nie odesłać sequantz do [url=http://dug.net.pl/~azhag/debiandoc/debian-instalacja-konfiguracja.html]tego dokumentu[/url] i [url=http://dug.net.pl/~azhag/debiandoc/debian-instalacja-konfiguracja.html#s-partycjonowanie_dysku]rozdziału o partycjonowaniu[/url]. ;)
@sequantz
Przeczytaj powyższy rozdział z dokumentu ( w sumie przeczytaj sobie cały dokument , choć jest niedokończony jednak warto), powinno się Tobie wszystko ładnie rozjaśnić, a jak nie, to dopiero zadaj dręczące Ciebie pytania :)
Ostatnio edytowany przez ba10 (2012-02-10 12:00:01)
[quote=ArnVaker][quote=pasqdnik]W takim razie czy mógłbyś mi to rozjaśnić?[/quote]
Po prostu mam osobną partycję, którą montuję do /mnt/dane i trzymam tam dane. :) Ta propozycja co dałeś w pierwszym dzisiejszym poście była w porządku moim zdaniem. Sam mam inaczej ponieważ miewałem kiedyś po kilka systemów i nie chciałem żeby miały wspólny /home. Cztery partycje, zatem wszystkie mogą być podstawowe (chyba, że masz jakieś inne plany na przyszłość ;)), na /boot ext2, / oraz /home ext4, na swapie swap.[/quote]
yyy ja nic takiego nie pisałem... ;-)
OK
/boot - 100 MB podstawowa ext2
/ - 20 GB podstawowa ext4
/swap - 3 GB podstawowa swap
/home - 110 GB podstawowa ext4
/mnt/dane - 110 GB podstawowa ext4
Czym różni się ext2 od ext4, że boot ma mieć ext2 ?
Teraz to już przekombinowałeś. :P Podstawowe partycje mogą być tylko 4, jeżeli chcesz 5 partycji, to musisz utworzyć rozszerzoną, a wewnątrz niej logiczne. ext4 jest nowsze, szybsze itp. od ext2, no i ma księgowanie. W przypadku /boot jednak nie ma to znaczenia, a przynajmniej nie traci się miejsca na dziennik.
[quote=pasqdnik]yyy ja nic takiego nie pisałem... ;-)[/quote]
Sorry, już poprawiam. :)
[quote=ArnVaker]No i git, tylko swap dałbym na końcu (choć w sumie sam nie wiem czemu, chyba nie ma to większego znaczenia :D).[/quote]
a na początku dysku jest chyba większa prędkość co przekłada się na ruchy głowicy
Właśnie gdzieś kiedyś widziałem, że swap najlepiej na końcu, ale nie pamiętam dlaczego… Oczywiście pojawiają się też opinie, że najlepiej na początku. ;) Sam w ogóle nie używam swapa, także specjalnie się tym nie interesowałem szczerze mówiąc.
Zestaw Squezze + XFCE jest sympatyczny i mało obciążający. Problemem może być Menu - nie wszystkie zainstalowane programy lądują w nim. Ale nie jest to problem nie do rozwiązania.
Pozdrawiam
Ant
[quote=TheAnt]Zestaw Squezze + XFCE jest sympatyczny i mało obciążający. Problemem może być Menu - nie wszystkie zainstalowane programy lądują w nim. Ale nie jest to problem nie do rozwiązania.[/quote]
Pakiet menu-xdg za to odpowiada.
[quote=ArnVaker]Właśnie gdzieś kiedyś widziałem, że swap najlepiej na końcu, ale nie pamiętam dlaczego… Oczywiście pojawiają się też opinie, że najlepiej na początku. ;) Sam w ogóle nie używam swapa, także specjalnie się tym nie interesowałem szczerze mówiąc.[/quote]
Stara szkoła mówi, że swap ma być "za" partycją / - tak przynajmniej zachowuje się część automatycznych instalatorów.
ja swap mam za / (rozmiar 6,5GB), więc i tak dość na początku talerza. na końcu 139GB /home.
lecz sądzę, że w praktyce przy tak mocnych podzespołach różnicy w wydajności nie będzie. (u mnie C2D to luksus, działam na pentium ;) i ATA
Ostatnio edytowany przez dominbik (2012-02-10 15:10:59)
Niezależnie od fizycznego położenia partycji / pliku SWAP można kazać systemowi używać go tylko i wyłącznie w sytuacji ostatecznej ostateczności ;]
# echo "vm.swappiness=0" >> /etc/sysctl.conf
Domyślna wartość bodajże w większości dystrybucji to [b]60[/b]. W przypadku starszych komputerów wyniki polecenia [i]free -m[/i] bez modyfikacji tego ustawienia mogą czasem zdziwić ...
Ostatnio edytowany przez marcin'82 (2012-02-10 17:42:47)
Witam
Czy polecenie vm.swappiness=0 "wytnie" mi hibernację?
(Nota bene działa bez problemów, opis mojego systemu na końcu.)
W tekście:
Installing Debian Lenny on an Asus EeePC 900, part two
http://www.beardy.se/installing-debian-lenny-on-an-asus-eeepc-900-part-two
znalazłem następujący fragment
# Don’t use the swapfile for swapping, it’s for hibernation/suspending only
vm.swappiness = 1
Pozdrawiam
System:
MoBo ASRock M3A785GM-LE/128M
AMD Athlon(tm) II X2 245 Processor
2x2 GB DRAM 1333 MHz GoodRam
ATI Radeon HD 4200 (embedded in MoBo)
128 MB Side Port Memory (embedded in MoBo)
2 x HDD (250, 500 GB)
Debian 6.0.4 (netinst), Linux 3.4.0-rc4 generic x86_64
X.Org X Server 1.7.7 | IceWM 1.3.7pre2
GTK+ GUI libgtk2.0-0 v.2.20.1-2
Shockwave Flash 11.2 d202 (beta x64)
Java Plug-in 1.6.0_32
Opera-Next, v.12.00 beta 1387
3 partycje podstawowe na windows 7
debian na partycji rozszerzonej na partycjach logicznych
root@debian:/home/yampress# fdisk -l /dev/sda
Dysk /dev/sda: 500.1 GB, bajtów: 500106780160
głowic: 255, sektorów/ścieżkę: 63, cylindrów: 60801, w sumie sektorów: 976771055
Jednostka = sektorów, czyli 1 * 512 = 512 bajtów
Rozmiar sektora (logiczny/fizyczny) w bajtach: 512 / 512
Rozmiar we/wy (minimalny/optymalny) w bajtach: 512 / 512
Identyfikator dysku: 0xa0e549ea
Urządzenie Rozruch Początek Koniec Bloków ID System
/dev/sda1 * 2048 206847 102400 7 HPFS/NTFS/exFAT
/dev/sda2 206848 206721023 103257088 7 HPFS/NTFS/exFAT
/dev/sda3 206721024 343937023 68608000 7 HPFS/NTFS/exFAT
/dev/sda4 343939070 976769023 316414977 5 Rozszerzona
/dev/sda5 343939072 386906111 21483520 83 Linux
/dev/sda6 386908160 390811647 1951744 82 Linux swap / Solaris
/dev/sda7 390813696 976769023 292977664 83 Linux
root@debian:/home/yampress#[/quote]
tak u mnie jest...
Time (s) | Query |
---|---|
0.00011 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00115 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.116.37.61' WHERE u.id=1 |
0.00102 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.116.37.61', 1731275027) |
0.00064 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1731274727 |
0.00120 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='18.116.62.198' |
0.00113 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='85.208.96.207' |
0.00054 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=201124 |
0.00007 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=20627 ORDER BY posted |
0.00063 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=20627 AND t.moved_to IS NULL |
0.00016 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00155 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=20627 ORDER BY p.id LIMIT 25,25 |
0.00119 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=20627 |
Total query time: 0.00943 s |