Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam.
Padł mi programator w pralce Polar PDT-812 (urządzonko jak na zdjęciach). Widzę że ciężko znaleźć nowy a i używanych jak na lekarstwo, zastanawiam się co z tym fantem zrobić, pytanka:
1. Ktoś zna jakiś sklep online z takimi częsciami? Na allegro ciężko...
2. A może jakiś "zwykły" sklep w okolicach Częstochowy który czymś takim handluje?
3. Orientujecie się czy można to coś naprawić (hmm na pierwszy rzut oka na hiper skomplikowane to to nie wygląda, ale elektronikiem nie jestem...), ewentualnie znacie jakieś zaufane firmy zajmujące się naprawami czegoś takiego, najlepiej w okolicach Częstochowy?
4. Jakieś inne pomysły mile widziane :]
Pralka ma już co prawda 8 lat, ale poza programatorem chodzi perfekcyjnie więc szkoda by było wydawać 1000 zł na nową z powodu takiej pierdoły :/
Z góry dzięki za informacje, jak zawsze :) oto jak to coś wygląda:
[url=http://img23.imageshack.us/img23/6976/imag0053h.jpg][img]http://img23.imageshack.us/img23/6976/imag0053h.th.jpg[/img][/url] [url=http://img217.imageshack.us/img217/9290/imag0049mt.jpg][img]http://img217.imageshack.us/img217/9290/imag0049mt.th.jpg[/img][/url] [url=http://img337.imageshack.us/img337/6317/imag0050or.jpg][img]http://img337.imageshack.us/img337/6317/imag0050or.th.jpg[/img][/url]
[url=http://img859.imageshack.us/img859/6204/imag0051r.jpg][img]http://img859.imageshack.us/img859/6204/imag0051r.th.jpg[/img][/url] [url=http://img268.imageshack.us/img268/3097/imag0052k.jpg][img]http://img268.imageshack.us/img268/3097/imag0052k.th.jpg[/img][/url]
[i]// zmieniłem pełne grafiki na miniaturki — ArnVaker[/i]
Koszt nowego programatora do pralki to około 500 zł. Możesz ewentualnie przejść się/zadzwonić do serwisu polara i zapytać co z tym fantem zrobią, ale raczej na pewno będą chcieli wymieniać na nowy.
Ewentualnie dać znajomemu elektronikowi żeby rzucił okiem. Czasem zdarza się, że walnięty jest tylko tranzystor.
Ostatnio edytowany przez krasnij (2012-05-08 19:27:33)
Na [url=http://poszukaj.elektroda.pl/szukaj,pralka-polar-pdt-812.html]Elektrodzie[/url] na podobny temat ani słowa?
Bo ja raczej tam bym pytał....
Może dasz rade znaleźć co w nim padło?
Może akurat to jakis scalak za pare groszy?
a jak zdiagnozowałeś, że to programator poleciał?
Dzięki za odpowiedzi o sorry za zamotkę:
@rychu:
To nie tyle ja co spec który przyszedł do pralki, zbadał programator... tym czymś czego nazwy nigdy nie pamiętam ;] (chyba multimetr... czy jakoś tak), generalnie wiem tyle że pralka działa (znaczy pierze), ale nie grzeje wody i to diabelstwo jest winne.
@milyges:
Jakbym się cokolwiek na elektronice znał to z wielką chęcią bym spróbował :) niestety jestem z tego kompletne zero (żeby nie powiedzieć -100 ;] )
@Jacekalex:
Najpierw chciałem się z Wami skonsultować, na elektrodzie pewnie mi mi dali instrukcje jak sobie samemu nowy zrobić bo to przecież "prościutkie" :) (szczerze tych ludzi podziwiam)
@krasnij:
No właśnie z tą ceną to spec twierdził podobnie :/ dlatego liczę że da się to jakoś naprawić - niby na allegro znalazłem jeden programator tego typu za 50 zł, ale używaniec... więc diabli wiedzą ile by to pochodziło... no ale w razie czego zastanowię się nad zakupem.
Bardziej mnie ciekawi ile w tym czymś elektroniki... nie znam się za bardzo, ale na pierwszy rzut oka widzę tam jeden układ scalony + same scalaki - myślicie że spec który specjalizuje się w naprawie telewizorów/magnetowidów itp. dałby radę to naprawić (pytam bo mam akurat takiego niedaleko)?
Jeżeli nie grzeje trzeba by się przyjrzeć przekaźnikom które są na płytce i ich sterowaniu, może tylko styki się w nich upaliły i wystarczy zmienić?
Obejrzyj dokładnie triaki i przekaźniki. Poza tym nie ma się tu raczej co ujarać.
@milyges & @pasqdnik:
Obawiam się że jako że elektroniki nie znam to z tego co mi piszecie niewiele rozumiem ;] aczkolwiek wnioskuję że jakiś szpec od elektroniki będzie wiedział o co chodzi, myślę że się z nim skontaktuje i zobaczę co powie - tym bardziej że facet który badał pralkę akurat ma na stanie nowy programator, ale razem z naprawą to ponad 400 zł... przy tak leciwym sprzęcie mam wątpliwości czy się to opłaca za takie pieniądze, inna sprawa gdyby dało radę naprawić to za 50-100 zł... a widzę że kilku ludziom na elektrodzie jak najbardziej się udało więc nadzieja jest :)
Dzięki wszystkim za info.
Pozdro.
[quote=Huk]@rychu:
To nie tyle ja co spec który przyszedł do pralki, zbadał programator... tym czymś czego nazwy nigdy nie pamiętam ;] (chyba multimetr... czy jakoś tak), generalnie wiem tyle że pralka działa (znaczy pierze), ale nie grzeje wody i to diabelstwo jest winne.[/quote]
a czy sprawdził grzałkę i czujnik temperatury?
@rychu:
Na pewno wiem że sprawdzał grzałkę (od tego zaczął bo myśleliśmy że się przepaliła), co do czujnika to nie wiem ale podejrzewam że też... coś tam przy pralce dłubał dobrą godzinkę i sprawdzał po kolei.
no to spróbuj obczaić przekaźniki. na foto które wrzuciłeś widzę dwa, to te czarne wariaty firmy Omron. musiałbyś je wylutować, podłączyć do zasilacza i trochę pokatować. ewentualnie (wersja dla leniwych) z woltomierzem w łapie puścić pralkę na ruch i sprawdzać, czy przekaźniki przerzucają kiedy trzeba, [u]ale to niebezpieczne i grozi porażeniem prądem[/u] lub uszkodzeniem programatora, jeśli niewłaściwie podłączysz woltomierz
[quote="Huk"]@Jacekalex:
Najpierw chciałem się z Wami skonsultować, na elektrodzie pewnie mi mi dali instrukcje jak sobie samemu nowy zrobić bo to przecież "prościutkie" :) (szczerze tych ludzi podziwiam)[/quote]
hmmm... elektroda, oczywiście, ściąga wielu porządnych ludzi, jednak niestety roi się tam od pyszałkowatych głupków, którzy z radością ci oznajmią, że nie masz pojęcia na dany temat i powinieneś zatrudnić jakiegoś fachowca. co gorsza, wielu moderatorów tamże działających im wtóruje i jako żywo przypomina... a, takiego wariata, który chciał wszystko cenzurować, oceniać i wyrównywać do szeregu. wątpliwości dotyczące zadawania pytań na elektrodzie są zrozumiałe ;)
[quote=Huk]@milyges & @pasqdnik:
Obawiam się że jako że elektroniki nie znam to z tego co mi piszecie niewiele rozumiem ;] aczkolwiek wnioskuję że jakiś szpec od elektroniki będzie wiedział o co chodzi, myślę że się z nim skontaktuje i zobaczę co powie - tym bardziej że facet który badał pralkę akurat ma na stanie nowy programator, ale razem z naprawą to ponad 400 zł... przy tak leciwym sprzęcie mam wątpliwości czy się to opłaca za takie pieniądze, inna sprawa gdyby dało radę naprawić to za 50-100 zł... a widzę że kilku ludziom na elektrodzie jak najbardziej się udało więc nadzieja jest :)
Dzięki wszystkim za info.
Pozdro.[/quote]
Przyjrzyj się elementom na płytce opisanymi RD i TC, czy są tam gdzie mają być (mogło wywiać ;-) ) i czy nie wyglądają na upalone.
Dzięki wszystkim za info - zaprzyjaźniony elektronik polukał, wymienił kilka pierdół, ale niestety nadal nic z tego - wszystko wskazuje na to że padło coś w silniku sterującym - daje on prąd na wszystko poza grzałką... na razie postanowiłem zamówić używany programator który znalazłem na allegro za 60 zł - i mam nadzieję że zadziała. Spec od pralki który był wczesnej, ma akurat nowy programator tego typu na stanie, ale razem z naprawą to ponad 400 zł... średnio opłacalne dla pralki która ma już 9 lat - zwłaszcza jak nówkę mogę kupić za 700 zł...
Jak ktoś chce 400 za programator z robocizną, to zobacz, gdzie ten programator (nowy) jest za ~160-180.
Jak kiedyś miałem Polara, w którym notorycznie pieprzyła się pompa, a wymiana kosztowała 200 zł, to w końcu poszukałem, i wznalazłem taką pompę w Ardomie (były kiedyś takie sklepy) za 67 zł i sam założyłem.
Ta dożyła pęknięcia zbiornika i wymiany pralki 3 lata później,
te z serwisu chodziły około 3 - 9 miesięcy.
Pozdrawiam
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-05-11 23:58:07)
[quote=Jacekalex]Jak ktoś chce 400 za programator z robocizną, to zobacz, gdzie ten programator (nowy) jest za ~160-180.
[..]
Pozdrawiam
;-)[/quote]
Jacek, w serwisie to Ty raczej nie pracowałeś nigdy ;-) . Jeśli programator u producenta kosztuje 500 zł, a jako nowa część występuje tylko u niego w dystrybucji, to nikt (nawet mając go "za darmo" np z rozbiórki innej pralki) taniej niż za 400-500 zł tego nie odda, bo:
0. Kolejny klient też będzie chciał programator za ~160-180 zł ;-)
1. Trzeba dać na to gwarancję
2. Trzeba zarobić,
3. Nie wolno niszczyć rynku (tak jak jest teraz z programistami, każdego można zastąpić jakąś liczbą studentów)
4. ... i tysiąc innych powodów, których z powodów porannego kaca nie chce mi się wymyślać ;-)
a jako nowa część występuje tylko u niego w dystrybucji[/quote]
A skąd wniosek, że występuje tylko u niego w dystrybucji?
Np w Pralce Miele wymiana programatora elektronicznego kosztuje ponad 1000 zł, a sam programator kupisz bez kłopotu na necie za mniej niż połowę tej ceny (nowy).
A do Polskiego AGD zawsze o części było łatwiej, niż do zagranicznego,
a do większości włoskich i niemieckich pralek można kupić moduły elektroniczne, programatory i inne części bez kłopotu.
[quote=pasqdnik]a jako nowa część występuje tylko u niego w dystrybucji, to nikt (nawet mając go "za darmo" np z rozbiórki innej pralki) taniej niż za 400-500 zł tego nie odda, bo:[/quote]
Dlaczego Polar mialby być jakiś upośledzony w tym zakresie?
Jakby np ten [url=http://hurt-agd.bazarek.pl/opis/120888/polar-programator-pralki-pdg-585-gracja-typ-p-124.html]programator[/url] pasował, to co za psucie rynku?
A tu np jest ogłoszenie o wyprzedaży czesci do starszych modeli:
http://belchatow.olx.pl/serwis-agd-oferuje-wyprzedaz-czesci-do-starszych-modeli-whirlpool-polar-ardo-iid-180929841
I jest m.in programator do PDT-812.
Czy Pan pasqdnik wie, o czym pisze, czy po prostu pasqdnie pieprzy trzy po trzy? ;)Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-05-12 10:35:14)
W demokracji każdy naród ma taką władzę, na jaką zasługuje ;)
Si vis pacem para bellum ;) | Pozdrawiam :)
[quote=Jacekalex]
a jako nowa część występuje tylko u niego w dystrybucji[/quote]
A skąd wniosek, że występuje tylko u niego w dystrybucji?[/quote]
Bo kto inny może wyprodukować część i dać na nią gwarancję ? Chiny ?
[quote=Jacekalex]Np w Pralce Miele wymiana programatora elektronicznego kosztuje ponad 1000 zł, a sam programator kupisz bez kłopotu na necie za mniej niż połowę tej ceny (nowy).[/quote]
Kup, wstaw, pożegnaj się z gwarancją. Ew. czyt. niżej.
[quote=Jacekalex]A do Polskiego AGD zawsze o części było łatwiej, niż do zagranicznego,
a do większości włoskich i niemieckich pralek można kupić moduły elektroniczne, programatory i inne części bez kłopotu.[/quote]
Można, ale niekoniecznie w ludzkich cenach.
[quote=Jacekalex][quote=pasqdnik]a jako nowa część występuje tylko u niego w dystrybucji, to nikt (nawet mając go "za darmo" np z rozbiórki innej pralki) taniej niż za 400-500 zł tego nie odda, bo:[/quote]
Dlaczego Polar mialby być jakiś upośledzony w tym zakresie?
Jakby np ten [url=http://hurt-agd.bazarek.pl/opis/120888/polar-programator-pralki-pdg-585-gracja-typ-p-124.html]programator[/url] pasował, to co za psucie rynku?[/quote]
Ale nie pasuje. A pasujący kosztuje 500zł.
[quote=Jacekalex]A tu np jest ogłoszenie o wyprzedaży czesci do starszych modeli:
http://belchatow.olx.pl/serwis-agd-oferuje-wyprzedaz-czesci-do-starszych-modeli-whirlpool-polar-ardo-iid-180929841
I jest m.in programator do PDT-812.[/quote]
No i to jest jedyna opcja taniego zakupu. Dla mnie, Ciebie, Huka. Dla serwisanta już nie. No i gdzie gwarancja?
Patrząc od strony klienta: Kupię programator za 100zł. Zadziała - OK, nie zadziała - co wtedy? ;-) Nawet jeśli zadziała, to co jak po miesiącu padnie? Znowu będziesz szukał wyprzedaży?
Patrząc od strony serwisu: Kupię ten programator za 100 zł, sprzedam go klientowi za 150 (50% marży - dużo, nie? ;-) ), dam gwarancję na 3 miesiące. A po miesiącu on znowu się popsuje. Czyli, żeby nie dopłacić do interesu, muszę go naprawić za 50zł albo znaleźć nowy - już za 50 zł.
Rozumiesz, dlaczego serwisant chce 400 zł ? ;-)
[quote=Jacekalex]Czy Pan pasqdnik wie, o czym pisze, czy po prostu pasqdnie pieprzy trzy po trzy? ;)[/quote]
Raczej wie. Bo z serwisu żyje.Ostatnio edytowany przez pasqdnik (2012-05-12 11:52:25)
Dum spiro - spero ...
pozdrawiam, pasqdnik
Ludzie błagam bez kłótni nad takimi tematami, prawda taka że każdy z Was ma swoje racje.
Może dopowiem żeby wątpliwości nie było - za 400 zł miałbym nowy, nieużywany (ale zakupiony kilka lat temu, więc bez gwarancji...) programator, niestety taniej, nówki do tego modelu raczej się nie dostanie (generalnie jak patrzę to Polar/Whirlpool mają jakoś strasznie drogie te części...), dlatego zakupiłem tego z allegro - mam nadzieję że pralka pochodzi na tym jeszcze z rok czy dwa, bo od wewnątrz wygląda bardzo ładnie (swoją drogą 9 letnia pralka i zero kamienia a Calgonu nie sypiemy... co według reklamy powinno skutkować zakamienieniem grzały i bębna jak cholera... taaa ;] ), jak nie to trzeba będzie kupić jakąś nową, trudno.
Niestety nikt nie wie realnie czy jakiś inny programator by można dać (pewnie by można, ale to już jest ruletka o ile nie ma się pewnych informacji), inaczej wybór byłby znacznie prostszy i tańszy bo do innych modeli te urządzonka są jak najbardziej od 100 zł wzwyż ;]
Pozdro.
@Huk
Własnie dlatego zdziwiłem się, że nie pytałeś najpierw na elektrodzie.
Ja nie jestem ekspertem w pralkach, ale trudno mi uwierzyć, żeby Polar do każdej pralki od nowa konstruował programator, zwłaszcza, jeśli to programator mechaniczny.
Raczej podejrzewam, że jakaś liczba modeli bazuje na jednym i tym samym rozwiazaniu programatora.
Względnie, model z jakiejś nowszej pralki prawdopodobnie można zamontować w tym Twoim polarze, przy drobnej przeróbce podłączenia lub zamocowania.
Bo zasada działania programatora mechanicznego nie zmieniła się od 40 lat.
[quote="pasqdnik"]No i to jest jedyna opcja taniego zakupu. Dla mnie, Ciebie, Huka. Dla serwisanta już nie. [b]No i gdzie gwarancja?[/b][/quote]
Zgodnie z polskim prawem, przy zakupie wysyłkowym masz 10 dniowy okres odstąpienia od umowy.
Zgodnie z tym samym prawem, sprzedawca jest zobowiązany udzielić rekojmi na zakupiony towar, wynoszący (w przypadku, gdy kupuje osoba fizyczna) 24 miesiące od daty zakupu.
Obowiązuje to w każdym przypadklu, gdy sprzedawca sprzedaje rzecz nową, i wystawia na nią dowód zakupu.
I to nie są moje opinie, jak ktoś umie czytać, to niech sobie zobaczy w dzienniku ustaw.
A serwisanci też kupują części tam, gdzie je mogą dostać najtaniej, bo przecież podatki, zusy, czynsze, i żołądki mają pierwszeństwo przed zasadami wymarzonymi przez konsumentów.
Konsument najwyżej ponarzeka, ale niech ktoś spróbuje nie zapłacić vatu, zusu i nie napełnić żołądka od czasu do czasu.
Sznurki:
http://www.twojaeuropa.pl/796/gwarancja-czy-rekojmia-prawa-konsumenta
http://prawa-konsumenta.wieszjak.pl/konsument-w-sieci/204016,Prawo-do-namyslu-czyli-odstapienie-od-umowy.html
Więc radziłbym najpierw ruszyć głową, a potem klawiaturą, nie odwrotnie. :D
Pozdrawiam
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-05-12 13:38:47)
Strony: 1
Time (s) | Query |
---|---|
0.00014 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00110 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.12.36.45' WHERE u.id=1 |
0.00082 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.12.36.45', 1732488390) |
0.00040 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732488090 |
0.00056 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=201496 |
0.00005 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=21216 ORDER BY posted |
0.00062 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=21216 AND t.moved_to IS NULL |
0.00008 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00101 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=21216 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00077 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=21216 |
Total query time: 0.00559 s |