Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam!
Korzystam z Debiana 6.0.4, głównym menedżerem okienek - i jedynym - jest Fluxbox. Działa świetnie, z małym wyjątkiem. Pomyślałem, żeby klawisz - "ten" taki z flagą windows'ową przypisać do skrótu klawiaturowego. Byłoby to dla mnie nieco wygodniejsze. Jest jedno małe ale - gdy podam keycode + inny klawisz wypluty przez xev w ~.fluxbox/keys, wówczas skrót zamiast - przykładowo odpalić mi xterm'a freezuje mi menedżera okienek. To samo tyczy się "normalnego" nazewnictwa wypluwanego przez xev. Ale co dziwne, aplikacja w tle uruchomiona działa świetnie. Co z tym zrobić?
Może coś tam źle wpisałeś?
Klawisz z tym śmiesznym logo we Fluxboksie nazywa się Mod4.
A to przykładowy fragment z mojego configu ~/.fluxbox/keys :
# Zmiana pulpitu Win+strzałki Mod4 Left :PrevWorkspace Mod4 Right :NextWorkspace
EDIT:
KeyRelease event, serial 36, synthetic NO, window 0x1e00001,
root 0x151, subw 0x0, time 14641534, (-137,55), root:(828,77),
state 0x0, keycode 36 (keysym 0xff0d, [b][u]Return[/u][/b]), same_screen YES,
" XLookupString gives 1 bytes: (0d) "
XFilterEvent returns: False[/quote]
Korzystając z xev, podajesz ten fragment outputu dla danego klawisza, który wytłuściłem powyżej - nazwę w nawiasie po przecinku. Ja akurat nacisnąłem klawisz Enter.Ostatnio edytowany przez KONSOR (2012-05-13 11:00:54)
Sygnatura to tekst lub obrazek który może być dołączany do każdego posta. Możesz w niej wpisać co tylko chcesz. W sygnaturce działa BBCode, a włączone/wyłączone opcje będą pokazane przy jej edycji.
@KONSOR
No właśnie wpisywałem to, co wypluwał mi xev. Przykładowo w keys jako lewy alt mam Mod1, ale z kolei to co podaje mi xev - Alt_L - już nie działa, tzn powoduje zamrożenia się Fluxbox'a. Może jest jakiś interpreter klawiszy specjalnie stworzony dla tego WM?
http://fluxbox-wiki.org/index.php/Keyboard_shortcuts
Tu masz coś na temat konfiguracji skrótów klawiaturowych we Fluxboksie.
Krótko mówiąc: Jeśli chcesz zastosować kombinację kilku klawiszy, to jako pierwszy (ten, który przytrzymujesz) masz do dyspozycji co następuje:
[b]Mod1[/b] (Alt)
[b]Mod4[/b] (Ten klawisz z logo wiadomo czego)
[b]Control [/b](chyba wiadomo, o co chodzi)
[b]Shift[/b] (Tu też raczej nie muszę tłumaczyć)
Przykładowe skróty podałem w poprzednim wpisie.
Time (s) | Query |
---|---|
0.00009 | SET CHARSET latin2 |
0.00007 | SET NAMES latin2 |
0.00099 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.118.119.129' WHERE u.id=1 |
0.00080 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.118.119.129', 1732700729) |
0.00079 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732700429 |
0.00101 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='18.227.209.101' |
0.00116 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=201799 |
0.00009 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=21213 ORDER BY posted |
0.00057 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=21213 AND t.moved_to IS NULL |
0.00004 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00197 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=21213 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00084 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=21213 |
Total query time: 0.00842 s |