Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam. jak dodać Libreoffice do menu w FluxboX?
Dodatkowo chciałem się zapytać, czy ktoś za może rozwiązanie samowyłanczjącego sie Iceweasel-a (głównie na youtube (w sumie za każdym razem), ale zdzarza się też na "normalnych stronkach (wywala komunikat: Naruszenie ochrony pamięci). Metoda (znaleziona gdzieś na tym forum) z usunięciem katalogu .mozzila nie pomogła.
Debian 6.0.5 2.6.32-5-686
Fluxbox
Iceweasel 3.5.16
Dziękuję za wszelką pomoc.
Nie możesz tego rozbić na trzy osobne wątki?
[b]azhag[/b]: domyślam się, że jeden to libreoffice w menu fluxboxa, drugi to wyłączający się iceweasel… ale jaki miałby być ten trzeci? :)
we .fluxbox/menu
[exec] (Libreoffice) {libreoffice}
albo
[exec] (Libreoffice Calc) {libreoffice --calc} [exec] (Libreoffice Writer) {libreoffice --writer}
Odpowiednio dla arkusza kalkulacyjnego i tworzenia dokumentów tekstowych.
Polecam lekturę portalu fluxboxpl.org.
Ostatnio edytowany przez krasnij (2012-05-15 08:05:00)
[quote=ArnVaker][b]azhag[/b]: domyślam się, że jeden to libreoffice w menu fluxboxa, drugi to wyłączający się iceweasel… ale jaki miałby być ten trzeci? :)[/quote]
Trzeci na offtop. ;)
Ups...
[quote=krasnij]we .fluxbox/menu
[exec] (Libreoffice) {libreoffice}
albo
[exec] (Libreoffice Calc) {libreoffice --calc} [exec] (Libreoffice Writer) {libreoffice --writer}
Odpowiednio dla arkusza kalkulacyjnego i tworzenia dokumentów tekstowych.
Polecam lekturę portalu fluxboxpl.org.[/quote]
Nie wiem co źle robię, ale ten sposób u mnie nie działa, skróty są dodane do menu ale program się nie uruchamia.
A te same polecenia wywołane z konsoli działają u Ciebie prawidłowo?
[quote=ArnVaker]A te same polecenia wywołane z konsoli działają u Ciebie prawidłowo?[/quote]
Nie dostaje komunikat: błąd składni przy nieoczekiwnym znaczniku 'Libreoffice'
Ale nie całość, tylko polecenie odpalające np. writera czy działa:
libreoffice --writer
[quote=ArnVaker]Ale nie całość, tylko polecenie odpalające np. writera czy działa:
libreoffice --writer
[/quote]
Dostaje zwrot nie znaleziono polecenia.
Może inaczej, czy w fluxbox-ie libreoffice instaluje sie tak samo - czyli przez dpkg. Tak instalowałem, nie instalowałem desktop-integration.Jeśli ma to wogóle jakieś znaczenie.
Normalnie się instaluje tak jak zawsze w Debianie, czyli przez menedżera pakietów.
Np.:
aptitude install libreoffice libreoffice-gtk libreoffice-l10n-pl
Hmm, w squeeze nie ma czasem openoffice jeszcze i nie trzeba libreoffice z backportów instalować?
Dokładnie tak jak piszesz. :)
Ja ściągałem paczki ze strony libreoffice i instalowałem przez "dpkg". Chyba jednak zainstaluje openoffice.
E tam, dodajesz repo z backportami i normalnie instalujesz. To są pakiety specjalnie po to przygotowane przez deweloperów Debiana.
juz się instaluje, jeśli zadziała masz u mnie piwo:D, a może poradziłbyś co na iceweasela - jest o tym w 1 poście
Na Iceweasela osobny wątek załóż. ;)
ok dzięki wielkie.
[quote=qba1707]Ja ściągałem paczki ze strony libreoffice i instalowałem przez "dpkg". Chyba jednak zainstaluje openoffice.[/quote]
No to musisz mu podać bezwzględną ścieżkę do pliku wykonywalnego: [tt]/opt/libreoffice/bin/cośtam[/tt] albo coś w tym guście.
Lub napisać sobie prosty wrapper o nazwie [tt]libreoffice[/tt], który przekaże wszystkie parametry wiersza poleceń do pliku w /opt/, a sam będzie leżał gdzieś w PATH.
@qba1707
1. LO instalujesz poprzez dpkg w /opt
2. gdybyś zajrzał do pakietów np. za pomocą MC (Midnight Commander), to byś wiedział, że LO używa starych dobrych nazw: :)
soffice
swriter itp
Podaję Ci moje ustawienia w MC, gdyż jest to podstawowy shell dla mnie, a korzystam z IceWM, czyli z podobnej konfiguracji co Ty.
Przy okazji dopisz sobie |[Dd][oO][cCtT][xX] - będziesz otwierał pliki docx.
# Microsoft Word Document
regex/\.([Dd][oO][cCtT]|[Dd][oO][cCtT][xX]|[Ww][rR][iI])$
#Open=(abiword %f >/dev/null 2>&1 &)
#Open=(oowriter %f >/dev/null 2>&1 &)
#Open=(swriter %f >/dev/null 2>&1 &)
#Open=(/opt/libreoffice3.5/program/soffice %f >/dev/null 2>&1 &)
Open=(/opt/openoffice.org3/program/swriter %f >/dev/null 2>&1 &)
View=%view{ascii} catdoc -w %f || word2x -f text %f - || strings %f
type/^Microsoft\ Word
#Open=(abiword %f >/dev/null 2>&1 &)
#Open=(swriter %f >/dev/null 2>&1 &)
#Open=(oowriter %f >/dev/null 2>&1 &)
#Open=(/opt/libreoffice3.5/program/swriter %f >/dev/null 2>&1 &)
Open=(/opt/openoffice.org3/program/swriter %f >/dev/null 2>&1 &)
#Open=(soffice %f >/dev/null 2>&1 &)
View=%view{ascii} catdoc -w %f || word2x -f text %f - || strings %f
Nota bene w ten sam sposób mam zainstalowany Apache OpenOffice, jest nowa wersja 3.4, także w /opt i za pomocą dpkg. Zresztą widać we fragmencie powyżej. Rezyduje na stałe w pamięci (tak wybrałem).
Uwaga: jest w wersji angielskiej (nie ma polskiej), innych nie używam ze względu na frywolność tłumaczeń w naszym nieszczęsnym kraju.
A Backporty nie zawsze są "dobre", możecie mnie pokrajać, a zdania nie zmienię. Firefox mam w /opt i zawsze aktualny. Także Javę.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez P2O2 (2012-05-16 00:50:44)
Już wszystko ok.Dzięki Panowie.
Time (s) | Query |
---|---|
0.00016 | SET CHARSET latin2 |
0.00006 | SET NAMES latin2 |
0.00931 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='52.14.166.224' WHERE u.id=1 |
0.00236 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '52.14.166.224', 1732682498) |
0.00065 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732682198 |
0.00139 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=201825 |
0.00005 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=21250 ORDER BY posted |
0.00151 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=21250 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00298 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=21250 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00134 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=21250 |
Total query time: 0.01986 s |