Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Czy słynne blokowanie strony GIMP-a przez [s]Tepsę[/s] (ups, TP SA, obecnie Orange) było dla kogokolwiek problemem?
[quote=Tomasz Piłat (TP/Orange)]Wszystkich pięciu użytkowników GIMP-a było oburzonych.[/quote]
[url=http://rys.io/pl/74]Sznurek[/url]
Zachęcam do korzystania z usług tak niezwykle profesjonalnej firmy.
Dziwne... Ja jakoś mam akurat dostęp do Internetu od TP/Orange (niestety mieszkam na takim zadupiu że nie ma innego ISP niż "osławiona" Tepsa) a jakoś strona GIMPa (oficjalna) mi normalnie działa ;). Ale no cóż, cenzurowanie gimp.org nie było najlepszą rzeczą jaka zrobiła telekomuna.
Ostatnio edytowany przez Evilus (2012-05-20 12:35:14)
A jednak blokowanie gimp.org przez [b]Tepsę[/b] było (jest?) faktem. Jakiś czas po wprowadzenie blokady z ciekawości aż sprawdziłem u kumpla, który miał nieszczęście korzystać z netu z Telekompromitacji.
Ja mogę wejść bez problemu na gimp.org i mam [s]tpsa[/s] (ups orange) ;) ale nie wiem o co chodzi...
Ostatnio edytowany przez P@blo (2012-05-20 13:55:35)
O to chodzi, że TPSA blokowała gimp.org tylko dlatego że na tym samym adresie IP był malware (czyli to co Windziarze "lubią" najbardziej). Oczywistą oczywistością wiadomo że ludzie z tepsy nie mają mózgów więc nie licząc się z tym, że zablokują abonentom dostęp do gimpa, i tak zablokowali "ze względów bezpieczeństwa".
Fest... Nie wiedziałem o tym. No ale coś się pozmieniało skoro mogę wejść na obydwie strony. Patrzyłem na ip i są inne (chyba, że źle patrzyłem). Dzięki za info.
Z tego co pamiętam to na tym adresie stał też serwer IRC, który niby był tam odpowiedzialny za kontrolowanie botnetu. Ogólnie fanaberia tpsa. Teraz gimp.org powinna być już odblokowana.
Stara sprawa, próbowali zablokować rozmaite bootnety, przy okazji "przypadkowo" zablokowali działanie tlenofonu, wycieli jeszcze gimpa i całe freenode.
A potem zaczęli tą akcję "port 25" żeby blokować spam.
Sprawa stara, ale komentarz do sprawy nowy ;)
Time (s) | Query |
---|---|
0.00008 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00086 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.21.46.68' WHERE u.id=1 |
0.00067 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.21.46.68', 1732484748) |
0.00049 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732484448 |
0.00037 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=202211 |
0.00006 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=21279 ORDER BY posted |
0.00061 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=21279 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00079 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=21279 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00075 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=21279 |
Total query time: 0.00477 s |