Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witojcie!
Na początek małe wyjaśnienie:) nie jestem chamem i nie chce nic nikomu zgnoić a nawet poczta mnie nie interesuje.
Snifnąłem sobie hasełko na pop3 na pewnym serwerku i pech chciał że ze jest na nim tez serwer ssh :] Tak więc nieśmiało sobie wjechałem bo w sumie nigdy nie mialem z tym do czynienia i tak fruwam sobie po całym systemie czy macie jakieś fajne pomysły na mały test?
proponowalbym podstawowe badania mozgu i tomografie....
tzn mozesz tylko pwadomic adminsitratora danego servera o tym jakie sa dziury w systemie to by bylo najlepsze rozwazanie generalnie mozessz sobie sesje na orcu postawic :]
Rogos tez cie kocham.
Biexi ale ja tam nie wjechałem tylko sie normalnie zalogowałem na login i haslo.
to po co gościowi ssh jak ma takie samo hasło na pop3 ??!! O.o w takim wypadku chyba telnet był by wydajniejszy...
zrób mu wpis w logach drukowanymi lterami a jak to nie pomoże to dodaj do crona zeby co godzine system wyswietlal kazdemu użytkownkowi jakiś ciekawy komunikat.
no gosciu dziwny trochy takie samo haslo na poczter i na ssh, no ale sa rozni ludzie. Korbol jak nie jestes hamem i wogole to poco sniffowales haslo na poczte :] ??
Aleś dorzarty :]Zeby wiedziec jak sie obronic trzeba sie najpierw nahaczyć a to ze snifery same wypluwaja takie informacje bez potrzeby szukania ich o haslach to nie moja wina:]
Zrodziło mi sie pytanie:czy jak sie ma takie konto shellowe to czy można zrobić inny login i haslo na poczte i inne na ssh?
niestety tak :]
poniewaz wiekszosc ludzi konfiguruje proste servery poczty mianowcie lgoin i haslo do poczty sa takie samo jak do shell'a, po usuinieciu konta shell konto pocztowe zostaje usunete.
rozwiazaniem jest stosowanie np konfiguracji servera pocztowego wraz z mysql'em gdzie w w/w bazie sa odzielne konta pocztwe....
co do ftp to rowniez wiele serverwo ftp pozwala na podsluchanie w podobny sposob loino i hasel tozwiazaniem jest stoswanie np odzielnych plikow z loginami i haslami do FTP lub rowniez mysql'a
Ewentualnie dobrym pomysłem jest szyfrowana autoryzacja.
Oko,dobrze wiedzieć,fenx i bez odbioru.
korbol a to nie bylo czasem na wsb?? :) tutaj admin wpadl na genitalny pomysl zeby ulatwic zycie studentom z businessu i zamienil nam 3 hasla (ssh, poczta, ftp) na 1 :) tak dla ulatwienia...
To ja proponuję, żebyś tę wiadomość umieścił np. na haxite.org - tak dla ułatwienia :D
Pewnie znajdzie się tam paru takich, których ona zainteresuje, a i wspomniany admin z pewnością się z tego powodu ucieszy :D
korbol a to nie bylo czasem na wsb?? :)[/quote]
Blisko, ale więcej nie plumkam:]
Pozdrawiam
To nie wsb powiedxialem ze blisko ale to nie to.
Time (s) | Query |
---|---|
0.00013 | SET CHARSET latin2 |
0.00010 | SET NAMES latin2 |
0.00132 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.147.8.46' WHERE u.id=1 |
0.00103 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.147.8.46', 1738346443) |
0.00064 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1738346143 |
0.00084 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=20232 |
0.00007 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=2526 ORDER BY posted |
0.00088 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=2526 AND t.moved_to IS NULL |
0.00008 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00231 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=2526 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00124 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=2526 |
Total query time: 0.00864 s |