Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Hej, zainstalowałem Kubuntu 11.10 (po bojach z gfx, no ale w koncu dziala), ale jest jeden problem.
Grub nie wykrywa windozy 7, os-prober mam i nic on nie daje.
No to sprobowalem wpisac do grubego:
menuentry "Win 7" { insmod ntfs set root=(hd0,msdos5) search --no-floppy --fs-uuid (tu uuid partycji windowsowej z blkid) --set chainloader +1 }
No i spoko, w grubie to jest, klikam, i ekran robi sie czarny, tylko w lewym górnym rogu miga podkreslnik (_). I tak w nieskonczonosc.
Wie ktos co zrobic?
Czytałem że Win 7 robi jakąś partycje z bootem, ale jej nie widać w blkid to dalem ta gdzie jest C:\Windows\.
(Linux normalnie dziala, ale Windoze potrzebuję do grania i Visuala)
Proszę o pomoc.
Ostatnio edytowany przez irth (2012-06-11 22:18:03)
Może zainstalowałeś Kubuntu na Windowsie? :)
:D niee, jest napewno (jak montuje te partycje to widze pliki wina)
Z innego wątku widzę, że Linuxa masz na sda1 i sda2, a Windowsa na sda5. AFAIK (nic pewnego w tym przypadku ;)) Windows zawsze trzyma jakieś pliki potrzebne do odpalenia systemu na partycji podstawowej, a u Ciebie nie ma takiej możliwości. Co miałeś wcześniej na sda1/sda2?
Wiem że partycje głupio zrobione troche, ale mialem 10 min na rozpoczecie instalacji (potem musialem isc).
Wcześniej miałem (Windowsowo powiem bo nie pamietam juz jak to po linuksowemu, z poziomu pierwszego z systemów (wcześniej instalowanego)) C:\ - XP D:\ - 7
Potem C rozdzielilem na sda1 (Kubuntu) i sda2 (swap).
7 wgrał jakieś swoje pliki na partycje xp?
Chociaż chyba najlepiej by było te partycje w ogóle inaczej rozplanować... A dane z win backupnąć i potem przywrócić.
Ostatnio edytowany przez irth (2012-06-11 22:57:30)
Trochę, jak widzę, masz pogmatwane. Zamontuj wszystkie partycje i wykonaj:
update-grub2
Następnie daj znać, czy pomogło w jakikolwiek sposób.
Ostatnio edytowany przez PavloAkaLogan (2012-06-11 23:11:21)
Jutro spróbuję, ale tak apropos partycji (jakby sie komenda nie udalo) to tak myślałem i się zapytam czy tak może być:
/dev/sda1 Windows i Program Files
/dev/sda2 Users z windozy (powod jak w /home)
/dev/sda3 linux /
/dev/sda4 /home, coby w razie reinstalla danych nie tracic.
Jak w Win przestawić Users i Program Files to wiem, ale jak zrobić w SWAP w pliku? Czy może linux to robi automagicznie?
ale jak zrobić w SWAP w pliku? Czy może linux to robi automagicznie?[/quote]
Zajrzyj tutaj - od fragmentu [color=blue][i]Żeby stworzyć plik wymiany[...][/i][/color]:
http://www.dobreprogramy.pl/roobal/Instalacja-Linuksa-na-jednej-partycji-na-osobistym-komputerze-domowym,20822.html .Ostatnio edytowany przez marcin'82 (2012-06-11 23:29:30)
marcin'82
Mój wpis wygląda tak (win 7 jest na partycji c)
menuentry "Windows 7 (on /dev/sda1)" --class windows --class os { insmod part_msdos insmod ntfs set root='(hd0,msdos1)' search --no-floppy --fs-uuid --set=root AC72B13672B105DC chainloader +1 }
@Autor
Wywal "--class windows" i "--class os" z pliku (na prawach root'a) i daj znać, czy działa. Ja właśnie tych wartości nie posiadam i 7 trybi jak powinna.
I radzę linuksowe home podlinkować do innej partycji (może być ntfs lub fat) i wówczas zyskasz partycję na działania testowe typu zabawa innym distrem Linux'a, aby w podstawowym nie mieszać.
@UP: to nie ja mam --class windows i --class os tylko kiko80
----------------------------------------------[EDIT]----------------------------------------------------------------------
To już wiem, zrobię tak:
1.Zbackupuje ważne dane z sda5 (Windows) na sda1 (Linux) [OK]
2.Wywale partycje sda6 (Swap) i sda5(Win) [OK]
3.Zmniejsze sda1 [OK]
4.Utworze sda3 na windoze, sda2 na /home i sda4 na Users. [OK]
5. Wgram od nowa win na sda2 [OK]
6.skonfiguruje coby sda4 win mial jako users [OK]
7.odpale z pendriva Kubuntu ratunkowe i reinstallne gruba. [OK]
Bo już wiem gdzie jest problem:
Mialem XP, i wgrywalem 7 i wgralem na partycji logicznej, to 7 wpakowal swoj bootloader na partycje z XP. Gdy wgralem tam linuxa to usunal sie windozowy mbr i grub nie mial jak dawac chainloader (czyli z tego co wiem odpalać bootloader windowsa), a grub nie zabootuje windowsa bez windowsowego bootloadera. a fixmbr nie dzialal bo sda1 jest na ext4, którego jak wiadomo win nie obsługuje. To tyle.
[i](LOL, jak pierwszy raz wgrywałem Linuxa to tego co napisalem sam bym nie zrozumial :D)[/i]
-----------------------------------------[EDIT2]----------------------------------------------------------------------------
Działa! (Lol, w tym i poprzednim temacie prawie sam odpowiedzialem na swoje pytania :D)
Ostatnio edytowany przez irth (2012-06-12 18:22:10)
Strony: 1
Time (s) | Query |
---|---|
0.00014 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00104 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.133.145.17' WHERE u.id=1 |
0.00082 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.133.145.17', 1732488141) |
0.00038 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732487841 |
0.00034 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=203608 |
0.00010 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=21410 ORDER BY posted |
0.00055 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=21410 AND t.moved_to IS NULL |
0.00007 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00083 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=21410 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00087 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=21410 |
Total query time: 0.00518 s |