Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2012-06-20 22:17:46

sqrtek - Użytkownik

sqrtek
Użytkownik

Książki: Linux.Receptury + Linux.Programowanie Systemowe

Witam, jestem nowy na forum i chciałbym się dowiedzieć czy warto zakupić którąś z tych książek do nauki? Czy nie są zbyt przestarzałe? Bo jedna jest z 2005r a druga 2008r. Przy okazji chciałbym się z wszystkimi przywitać. tak więc Witam :)

Ostatnio edytowany przez sqrtek (2012-06-20 22:36:52)

"Nie pozwól by zgiełk opinii innych ludzi, zagłuszył Twój wewnętrzny głos" ~ [i]Steve Jobs[/i]

#2  2012-06-21 01:45:35

dominbik - Członek DUG

dominbik
Członek DUG

Re: Książki: Linux.Receptury + Linux.Programowanie Systemowe

moim zdaniem; nie warto

[img]http://img34.imageshack.us/img34/5092/zw9m.png[/img] [img]http://img29.imageshack.us/img29/219/pibw.png[/img]

#3  2012-06-21 07:58:54

Piotr3ks - Też człowiek :-)

Piotr3ks
Też człowiek :-)

Co do książek, poszukaj spisów treści i zobacz czy treści które tam są na pewno będą Ciebie interesowały.
Najlepszą metodą nauki jest : " 1. Zainstaluj 2. Skonfiguruj 3. Zepsuj 4.Napraw ". Polecam artykuły z DUG oraz howtoforge.com

#4  2012-06-21 09:18:57

ba10 - Członek DUG

ba10
Członek DUG
Serwis

[quote=dominbik]moim zdaniem; nie warto[/quote]
Czytałeś ? Masz jakąś opinie na ich temat ? Czy tematy, które są tam poruszane nie są warte zapoznania się z nimi ? Czy tak sobie piszesz żeby napisać ?

@sqrtek
Jeśli jesteś totalnie początkującym użytkownikiem systemu, w "Recepturach..." znajdziesz wszelkie podstawy dotyczące dystrybucji debiana i redhata. Jest to taki zbiór "How to..", coś takiego jak polecił wcześniej  Piotr3ks. Jeśli lubisz mieć książkę zawsze pod ręką to znajdziesz tam dużo podstaw, które raczej się nie zmieniły od wielu, wielu lat. Po prostu masz tam wszystko w jednym miejscu.
Jak zamierzasz programować w linuxie to druga pozycja pewnie się przyda, lecz za dużo na jej temat nie napisze bo nie czytałem. Autor to [url=http://rlove.org/]Robert Love[/url] można napisać znawca kernela ;). Ale dla początkującego i bez znajomości języka C to odpuścił bym ta pozycje, no chyba, że chcesz podążyć tą drogą.
Jeśli chodzi o debiana to możesz  skorzystać z [url=http://debian.linux.org.pl/zrobione.html]dokumentów przetłumaczonych na język polski[/url] , a jak nie straszny język angielski to znajdziesz sporo tekstów od choćby niedawno wydane [url=http://debian-handbook.info/browse/stable/]The Debian Administrator's Handbook[/url].

Ostatnio edytowany przez ba10 (2012-06-21 09:20:17)

"Jeżeli chcesz się nauczyć Linuksa, to pierwsze co musisz zrobić to odrzucić wszelkie przyzwyczajenia wyniesione z poprzedniego systemu. Twoja wiedza jest o tyle zgubna, że daje Ci poczucie że coś jednak wiesz — jednak w kontekście Linuksa prawdopodobnie nie wiesz jeszcze nic." Minio
Mój [url=jarekw.eu]Blog[/url], a później [url=tanczymy.com]Tańczymy[/url] ;)

#5  2012-06-21 11:24:43

sqrtek - Użytkownik

sqrtek
Użytkownik

@ba10 dzięki za obiektywną odpowiedź takiej właśnie oczekiwałem :). Co do mojego poziomu zaawansowania to dopiero zacząłem pracę z Debianem, jak do tej pory poznałem oprócz tego dystrybucje Fedory oraz Ubuntu, ale to dopiero z Debianem miałem pierwsze kłopoty z instalacją sterowników, konfiguracją Xorg bez trybu graficznego itd. Szukam właśnie książki w której będą jakieś praktyczne przykłady, bo do tej pory czytałem Biblię "Linux: Ubuntu,Fedora,Debian i 15 innych dystrybucji" lecz tam trochę ogólnikowo piszą :). Dlatego chyba zdecyduję się na te książkę Linux.Receptury, a co do książki z programowaniem to zastanawiam się czy ją brać bo jakieś podstawy poznałem już C++, więc może i z nauką C nie miałbym takiego problemu.

"Nie pozwól by zgiełk opinii innych ludzi, zagłuszył Twój wewnętrzny głos" ~ [i]Steve Jobs[/i]

#6  2012-06-21 11:30:43

Yampress - Imperator

Yampress
Imperator

Wszystko stare . Nie kupuj nic.

Tu masz aktualne: http://www.debian.org/doc/manuals/debian-reference/index.en.html

#7  2012-06-21 15:03:19

dominbik - Członek DUG

dominbik
Członek DUG

[quote=ba10]Czytałeś ? Masz jakąś opinie na ich temat ? Czy tematy, które są tam poruszane nie są warte zapoznania się z nimi ? Czy tak sobie piszesz żeby napisać ?[/quote]
Wyraziłem swoje zdanie. Nie czytałem tych książek. Próbowałem uczenia z książek przy programowaniu - sadzę, że tutaj podobnie - po ogarnięciu podstaw najlepiej od razu iść w praktykę + wspomagać się internetem (jest tam wszystko, co potrzebne) niż dalej czytać.

[quote=sqrtek]konfiguracją Xorg bez trybu graficznego itd. Szukam właśnie książki w której będą jakieś praktyczne przykłady[/quote]
jeżeli wogóle będą to prawdopodobnie i tak trzeba będzie poszukać rozwiązania w internecie

[img]http://img34.imageshack.us/img34/5092/zw9m.png[/img] [img]http://img29.imageshack.us/img29/219/pibw.png[/img]

#8  2012-06-21 15:48:46

ba10 - Członek DUG

ba10
Członek DUG
Serwis

@sqrtek
Sprawdź linki które zostały tutaj podane, mogą one wystarczyć i nie będziesz musiał żadnej z tych dwóch pozycji kupować. Co do problemów to zawsze masz forum dug  na którym możesz o nich napisać, a na pewno ktoś pomoże.

"Jeżeli chcesz się nauczyć Linuksa, to pierwsze co musisz zrobić to odrzucić wszelkie przyzwyczajenia wyniesione z poprzedniego systemu. Twoja wiedza jest o tyle zgubna, że daje Ci poczucie że coś jednak wiesz — jednak w kontekście Linuksa prawdopodobnie nie wiesz jeszcze nic." Minio
Mój [url=jarekw.eu]Blog[/url], a później [url=tanczymy.com]Tańczymy[/url] ;)

#9  2012-06-21 16:57:18

sqrtek - Użytkownik

sqrtek
Użytkownik

Dzięki bardzo za dobre rady, w sumie zastanowię się jeszcze nad tymi książkami dokładniej.

Stopka forum