Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Tak więc, mam linucha Kubuntu, wszystko już skonfigurowałem iii... się nudzę! Tak więc co by można porobić na linuchu jak się nudzi... (lubię programować, ale nie mam pomysłów).
w pokoju posprzątaj
Idź pograj w piłkę nożną
A nie wiem czy jest coś takiego: baza danych wszystkich pakietów z zależnościami (wszystkimi). Potem korzystając z tej bazy tworzysz mini-repozytoria. Np zadajesz: potrzebuje na plytce pakiety nr 1, 34, 55, 56 i 57 wraz z zależnościami.
Kiedyś to byłoby całkiem fajne, teraz w dobie powszechnego dostępu "Jak ci czegoś brak to dociągniesz" do internetu (hihihihihihihi) to już tylko mocno zakurzona koncepcja.
[b]TheAnt[/b]: to się nazywa wydanie Debiana na płytach cd/dvd/bd. ;) Ewentualnie można użyć [deb]apt-offline[/deb].
[quote=mati75]Zainstaluj gentoo.[/quote]
A jeśli gentoo okaże się za nudne to może [url=http://www.linuxfromscratch.pl/]LFS[/url] ;)
LFS jest ciekawe, zerknę :D
[quote=ArnVaker][b]TheAnt[/b]: to się nazywa wydanie Debiana na płytach cd/dvd/bd. ;) Ewentualnie można użyć [deb]apt-offline[/deb].[/quote]
No ale mi chodziło o to, że sam sobie wybierasz co masz w tym przenośnym repo i że nie musisz niczego dociągać.
Zaznaczasz pakiety a one automagicznie wskazują co trzeba żeby płytka była samowystarczalna.
1. kup se vps'a i se serwer postaw.
2. zacznij jezdzic na rowerze
3. zacznij pakować
4. naucz sie fotografować
rób cokolwiek aby się rozwijać a nie siedzieć.
http://www.flightgear.org/wp-content/gallery/gallery-v2-6/fgfs-screen-029.jpg
http://www.flightgear.org/wp-content/gallery/gallery-v2-6/fgfs-screen-061.jpg
http://www.flightgear.org/wp-content/gallery/gallery-v2-6/fgfs-screen-147.jpg
http://www.flightgear.org/wp-content/gallery/gallery-v2-6/fgfs-screen-265.jpg
Fervi
Rób z fervim distro :) A na poważnie znajdź sobie dodatkowe zajęcie :) może coś z zestawu Yampressa, a może zacznij sobie robić grafikę 3d ;) albo zacznij tlumaczyć(dokumentacje GIMPA czy debiana :) możliwości jest multum ;)
Dołącz do jakiegoś projektu Open source ;) albo znajdź dziewczynę już ona Ci znajdzie zajęcia hehe
[quote=giegiel]znajdź dziewczynę już ona Ci znajdzie zajęcia hehe[/quote]
True. Dobrze gada polać mu ;)
A co chciałeś osiągnąć przed instalacją linuksa że tak zapytam. Bo rozumiem jakiś plan miałeś chyba że celem samym w sobie była instalacja systemu.
Jeżeli to twój początek to pocieszę Cię. Jest to najłatwiejsze zadanie w świecie linuksa.
jeśli chodzi o samą kwestię linuxa; gentoo, jeżeli to zbyt trudne; Arch/minimalny Debian stawiany od zera. to zajmuje trochę czasu (sam po pół roku nie mogę powiedzieć, że wszystko mam tip top co tydzień średnio dopisuje jakiś skrypt). ale działa niesamowicie
Ostatnio edytowany przez dominbik (2012-06-25 22:09:35)
idź na IT@AGH, albo inne studia IT albo w ogóle na studia... odechce Ci się komputera, telefonu komórkowego, miejskiego hałasu, ludzi mówiących wiecznie o tym samym, wszystkiego... i wówczas, będąc w takim stanie, nagle zostanie zrzucony na końcu świata, gdzie tylko światło i powietrze dochodzi... poznasz co to nudy :D i wierz mi, aż będzie Ci się chciało nudzić.
O dziewczynach się nie wypowiadam - u mnie czasu one nie zajmują ;)
P.s. linux'a - pobaw się (jeśli Cię to interesuje) w zagadnienia sieciowe/administracyjne... Musisz być kreatywny, szukać issue do rozwiązania, szukać rozwiązania przy pomocy dostępnych narzędzi i to robić :)
Odnośnie ostatniego zdania - lubię programować, ale nie mam pomysłów... też tak mówiłem.. teraz jest (prawie :) na odwrót :P pomysłów jest tysiące, znajomy (automatyk) ma podejście - jak coś może zrobić szybciej przy pomocy komp, to woli poświęcić czas, by znaleźć sposób, niż powtarzać istniejące schematy, by osiągnąć ten sam cel.
P.s. BTW poczytaj o agile'u (i poszukaj o praktycznym zastosowaniu tego w życiu codziennym :)
Ostatnio edytowany przez paoolo (2012-06-25 22:36:22)
Z bardziej ambitnych to czeka na opracowanie [url=http://en.wikipedia.org/wiki/Quantum_gravity]teoria grawitacji kwantowej[/url] :)
Ostatnio edytowany przez mrmarkos (2012-06-26 01:59:07)
@irth, skompiluj samodzielnie jajco. przeczytaj wszystkie helpy, które budzą twoje wątpliwości.
jeśli nadal będziesz się nudził, naucz się C i dołącz do deweloperów jądra.
[quote=irth]Tak więc, mam linucha Kubuntu, wszystko już skonfigurowałem iii... się nudzę! Tak więc co by można porobić na linuchu jak się nudzi...[/quote]
Format, instalacja i konfiguracja od nowa ze stoperem w ręku, hmm... co tu jeszcze - tak jak koledzy radzą czytać manuale itp... no i do tego [ a może przede wszystkim ] wyjść się przewietrzyć. (...)
Ostatnio edytowany przez BlackEvo (2012-06-26 12:08:15)
To zinstaluj OpenBSD albo coś z *BSD i poznawaj kolejna arkana UNIX* ;)
Z bardziej ambitnych to czeka na opracowanie teoria grawitacji kwantowej :)[/quote]
ewentualnie mógł buś spróbować sił w teorii strun
Time (s) | Query |
---|---|
0.00012 | SET CHARSET latin2 |
0.00005 | SET NAMES latin2 |
0.00107 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.118.37.85' WHERE u.id=1 |
0.00124 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.118.37.85', 1732488017) |
0.00045 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732487717 |
0.00099 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=204654 |
0.00006 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=21495 ORDER BY posted |
0.00055 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=21495 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00267 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=21495 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00122 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=21495 |
Total query time: 0.00847 s |