Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Cześć! Piszę ten temat w tym miejscu, ze względu na fakt, że nie dotyczy on (jeszcze) konkretnej wersji Debiana. Otóż, trafił mi się nowy komputer wyposażony kartę graficzną NVIDIA GeForce 7100. Zastanawiam się nad instalacją wersji Testowej w celu sprawdzenia kilku ciekawych rzeczy, ale uruchomienie Squeeze LiveCD ukazuje jeden - mam nadzieję, że - mały problem. Pulpit/ekran po obu stronach jest jakby obcięty. Na oko jest to około 1.en, 1.5 cm. Próbowałem rozszerzyć, przesunąć pulpit za pomocą menu dostępnego w monitorze i funkcji [b]PITCH[/b] oraz [b]H Center[/b]. Obie odpowiedzialne za przemieszczanie obrazu/pulpitu na boki. Niestety nie przyniosło to żadnego efektu. Moje pytanie jest takie, czy ewentualna instalacja sterowników, z repozytoriów Debiana, czy też z oficjalnej strony NVIDII może pomóc? Nie mam zbyt wiele czasu, aby zainstalować system, dociągnąć sterowniki i wykorzystać np. narzędzie [b]nvidia-xconfig[/b]. Przynajmniej nie w tym momencie, okresie etc.
[quote=remi]czy ewentualna instalacja sterowników, z repozytoriów Debiana, czy też z oficjalnej strony NVIDII może pomóc?[/quote]
Może… Ale nie musi. ;) Trzeba by sprawdzić. Na upartego można zainstalować zamknięte sterowniki na livecd nawet.
Hej [b]Arn[/b]! Fakt, może, ale nie musi. Sugerujesz, więc odpalenie raz jeszcze Squeeze LiveCD, ściągnięcie oraz instalację oficjalnych (mam na myśli te ze strony nvidii) sterowników i próbę sprawdzenia, czy przyniosło to jakąkolwiek zmianę? A narzędzie [b]nvidia-xconfig[/b] ma szanse zadziałać w tak specyficznym środowisku jakim jest LiveCD? Ciekawe, czy w ogóle jest możliwość, aby je zainstalować...
Ja kiedyś instalowałem, zatem się da (tylko nie pamiętam co to za livecd dokładnie było). Trzeba uzupełnić sources.list, odświeżyć listę pakietów, zainstalować build-essential oraz nagłówki dla kernela na którym odpalone jest livecd, ściągnąć sterowniki ze strony producenta, wyłączyć X-y wraz z menedżerem logowania, wyładować sterownik nouveau (z opcją --force), zainstalować sterowniki, wygenerować xorg.conf, podnieść X-y. Proste, prawda? :)
Ależ oczywiście, że proste! Tym bardziej, że na stronie DUG znajduje się bardzo dobry opis dot. instalacji sterowników nvidii i wszystkiego co się z tym wiąże, etc. W dodatku jest Twojego autorstwa. [b];-)[/b]
Przepraszam za duplikowanie postów, ale skoro ten temat utworzony został w [i]luźnym[/i] dziale, myślę, że nie ma z tym problemu. Otóż ciągle chodzi o sterownik do karty NVIDII oraz - wspomnianego - [i]przyciętego[/i] pulpitu/ekranu. W wydaniu Stabilnym pakiet [color=blue]nvidia-kernel-source[/color] dostępny jest w wersji [b]195.36.31-6[/b], więc według mniej nie jest odpowiedni dla karty GeForce 7100, ponieważ do tej właśnie wersji właściwszy będzie sterownik 295.X i wyższy (doświadczenia z FreeBSD). I tu część najlepsza - Squeeze [b]Backports[/b] oferuję właśnie wydanie [b]295.59-1~bpo60+1[/b] (Wheezy również; [b]295.59-1[/b]).
Skoro od jakiegoś już czasu, wiem w jaki sposób korzystać z mechanizmu [b]backport[/b], to może aktualizacja w/w pakietu przyniesie zmiany w [i]skopanej[/i] rozdzielczości ekranu? Dalczego pytam o ten pakiet? Z prostej przyczyny - może zostać wykorzystany do instalacji sterowników do karty graficznej, o czym możemy przeczytać np. w [url=http://wiki.debian.org/NvidiaGraphicsDrivers]Nvidia Graphics Drivers[/url], czy również [url=http://dug.net.pl/tekst/142]NVIDIA - Zamknięte sterowniki w Debianie[/url] w tekście napisanym przez użytkownika [b]ArnVaker[/b]. Doprawdy, mnogość możliwości potrafi przytłoczyć a chciałbym dowiedzieć się, czy podjęcie kroków wymienionych niżej dot. aktualizacji, jest możliwe.
Wracając jeszcze do samej kwestii aktualizacji - czy mogę dokonać jej w sposób podobny do uaktualnienia pakietu [b]Iceweasel[/b], gdzie także wykorzystałem mechanizm [b]backports[/b]? Mam na myśli polecenie [tt]apt-get install nvidia-kernel-source[/tt], oczywiście instalując wcześniej paczkę, ale w wersji [i]oficjalnej[/i], czyli [b]195.36.31-6[/b].
Na obu wersjach powinna działać ta karta. Poza tym albo instalujesz całe sterowniki z backportów, albo zostajesz przy tych z głównego repozytorium. Instalacja samego nvidia-kernel-source z backportów nie przejdzie, zresztą jego używa się chyba tylko przy tej starej metodzie z m-a.
Witaj, oczywistym jest, że samo zainstalowanie pakietu [color=blue]nvidia-kernel-source[/color] nie wystarczy. Po prostu jest on wymieniony we wspomnianych artykułach, jako jedna ze składowych procesu instalacji sterownika do kart nVIDII. Generalnie mój post dotyczył ewentualnej aktualizacji owej paczki w przypadku zdecydowania się na metodę, która jednak jej wymaga. Natomiast w wersji Stabilnej, jest według mnie, za [i]stara[/i] wersja, ponieważ zarówno z oficjalnej strony nVIDII oraz po doświadczeniach z systemem FreeBSD, wiem, że odpowiednim wydaniem jest [b]295.59[/b], de facto dostępne w [b]backportach[/b] Squeeze.
Stąd wzięły się moje - nazwijmy je - [i]wątpliwości[/i] a ostateczne pytanie jest następujące; czy aktualizację pakietu [color=blue]nvidia-kernel-source[/color] z wersji [b]195.36.31-6[/b] do będącej do dyspozycji via [b]backports[/b] wersji [b]295.59[/b], dokonać mogę w sposób w jaki kilkanaście dni temu aktualizowałem Iceweasel tj.; [tt][color=green]# apt-get install nazwa_pakietu[/color][/tt]? Przypuszczam, że tak jest w istocie i zdaję sobie sprawę, że mogę wystawić się na pośmiewisko zadając to pytanie, ale... [i]kto pyta, nie błądzi[/i], prawda? [b];-)[/b]
[quote=remi]Po prostu jest on wymieniony we wspomnianych artykułach, jako jedna ze składowych procesu instalacji sterownika do kart nVIDII.[/quote]
Ale tylko przy użyciu najbardziej pokręconej metody. Po co sobie utrudniać?
[quote=remi]Natomiast w wersji Stabilnej, jest według mnie, za [i]stara[/i] wersja, ponieważ zarówno z oficjalnej strony nVIDII oraz po doświadczeniach z systemem FreeBSD, wiem, że odpowiednim wydaniem jest [b]295.59[/b], de facto dostępne w [b]backportach[/b] Squeeze.[/quote]
Jak chcesz… Moim zdaniem nie jest za stara dla tej karty w Squeeze, ale bez konkretnych argumentów to możemy tak się przerzucać bez końca. ;)
[quote=remi]Stąd wzięły się moje - nazwijmy je - [i]wątpliwości[/i] a ostateczne pytanie jest następujące; czy aktualizację pakietu [color=blue]nvidia-kernel-source[/color] z wersji [b]195.36.31-6[/b] do będącej do dyspozycji via [b]backports[/b] wersji [b]295.59[/b], dokonać mogę w sposób w jaki kilkanaście dni temu aktualizowałem Iceweasel tj.; [tt][color=green]# apt-get install nazwa_pakietu[/color][/tt]?[/quote]
Generalnie możesz, wszystkie pakiety do wersji z backportów można zaktualizować tak samo. Tylko oczywiście musisz podać z wiersza poleceń, że chodzi o wersję z backportów, czego wyżej nie zrobiłeś. Poza tym nadal nie rozumiem dlaczego akurat na ten pakiet się uparłeś.
Po co sobie utrudniać? Wiesz, tak naprawdę to nie jestem zdecydowany na metodę instalacji tych sterowników, która wymaga tego pakietu. Właśnie tego się obawiałem, kiedy zacząłem korzystać z Debiana; nVIDII i sterowników. Skoro owa metoda jest według Ciebie [i]pokręcona[/i] to prawdopodobnie zrobię to w inny sposób, ale nie wiem jeszcze w jaki. Odnośnie samej aktualizacji i braku określenia, że chodzi o [b]backports[/b], to pewnie masz na myśli [tt][color=green]apt-get -t squeeze-backports install nazwa_pakietu[/color][/tt]. Nie mam pojęcia, dlaczego nie zawarłem tego w poprzednim poście. Może wydawało mi się to oczywiste?
Słuchaj [b]Arn[/b], nie chcę być natrętny, ale według Ciebie, która metoda instalacji jest [i]niepokręcona[/i], prosta i skuteczna? Wracając jeszcze do FreeBSD - przecież sam proces instalacji jest niezwykle nieskomplikowany; wystarczy w odpowiednim katalogu wydać polecenie [tt][color=green]make install clean[/color][/tt] i to wszystko, resztą zajmie się system. Według mnie to jest właśnie prosta metoda.
apt-get install build-essential linux-headers-`uname -r` apt-get -t squeeze-backports install nvidia-kernel-dkms nvidia-glx nvidia-settings nvidia-xconfig nvidia-xconfig
Za dużo planujesz, to wcale nie jest takie trudne. ;)
ze sie zapytam
próbowałeś zmienić rozdzielczość ekranu ? , ustawić natywna bo jak jset obcięte coś to pewnie masz jakąs panorame, a ustawione 4:3
inna opcja jest że jeżeli masz podpięte przez analoga to może problem leżeć w kablu ( wtyczka dvi nie daje gwarancji ze sygnał jest przesyłany drogą cyfrową )
masz lapka czy mobo z integrą ?
Cholera [b]Arn[/b] w porównaniu do metody znanej choćby np. z FreeBSD to naprawdę jest... bardziej [i]pokręcone[/i]! Niemniej dziękuję serdecznie za opisanie poleceń, które pozwolą na - miejmy nadzieję - bezproblemowe korzystanie z tej karty graficznej [b];-)[/b]
Cześć [b]gindek[/b]! Niestety nie pamiętam już, czy próbowałem zmienić rozdzielczość, przepraszam, ale minęło już trochę czasu. Ale jest to bardzo prawdopodobne. Myślę, że każdy, kto doświadczyłby podobnej sytuacji, poszedłby w tym wałśnie kierunku. Opisany [i]problem[/i] dotyczy typowego, blaszaka aka komputer stacjonarny, który [u]nie posiada[/u] zintegrowanej grafiki. Co się zaś tyczy kabla; myślę, że nie tu należy szukać z prostej przyczyny - zarówno FreeBSD jak i np. Xubuntu nie miały najmniejszych problemów z rozdzielczością i ogólnie z tą kartą.
Strony: 1
Time (s) | Query |
---|---|
0.00008 | SET CHARSET latin2 |
0.00006 | SET NAMES latin2 |
0.00094 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.135.206.166' WHERE u.id=1 |
0.00091 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.135.206.166', 1732476548) |
0.00045 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732476248 |
0.00050 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=204987 |
0.00123 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=21297 ORDER BY posted |
0.00088 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=21297 AND t.moved_to IS NULL |
0.00008 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00118 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=21297 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00088 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=21297 |
Total query time: 0.00719 s |