Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
[quote=Minio][quote=sqrtek]Ja muszę naraz kliknąć 2 przyciski myszy + scroll lock.[/quote]
To nie jest czasem kwestia [url=http://dug.net.pl/tekst/84/gdy_przyciski_we_flashu_nie_reaguja_na_klikniecia/]tego wpisu[/url]?
Ja mam to wpisane do ~/.profile i u mnie ta prezentacja działa bez najmniejszych problemów na Operze.[/quote]
U mnie to nie pomaga. Jak sugerowałem to samo na początku wątku, to autorowi też nie pomagało.
[quote=Jacekalex]Czy ja mam Operę z repo Debiana w moim Gentoo?
Jaja sobie robisz, czy to te upały i kapelusz? :)[/quote]
Po prostu na przypuszczenie, że to kwestia „złej” wersji 12.00.1467 odpowiedziałem, że ta dla Debiana jest w porządku, nie rozumiem czemu się rzucasz. Po co było podbicie *wersji ebuilda* w Gentoo można sprawdzić w changelogu, w repo dla Debiana w każdym razie jest cały czas ta sama wersja.
Po prostu chwilkę poczekaj, widocznie błąd pojawia się tylko w specyficznych okolicznościach, może dotyczy tylko wersji x86 a nie amd64, albo to jakaś interakcja z systemem, która pojawia się w bardzo specyficznych warunkach.
Jakbyś potrzebował wymienić Operę, to pamiętaj, że to jest gotowa binarka przygotowana przez Operę, możesz ją wypakować z dowolnej paczki instalacyjnej, i po protu zamienić plik binarny, po czym zrobć mu odpowiednie uprawnienia.
Nowe wersję Opery wychodzą praktycznie co kilka dni, także jak posiedzisz tydzień na Firefoxie czy Chromium, to nie umrzesz od tego.
Z resztą sciągnij i zainstaluj ze strony Opery, jeśli na repowej nie dziala, albo na odwrót.
Musisz albo trochę popróbować, albo trochę poczekać.
Możesz też spróbować paczki:
opera-next - Fast and secure web browser and Internet suite
czyli wersji testowej Opery.
Takze możliwości masz kilka, teraz tylko zakasać rękawy i wioooo... ;)
Pozdrawiam
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-07-09 21:18:18)
Hmm jak ta wersja co niby ja mam jest stable, to co będzie się działo na wersji testowej Opery (strach pomyśleć) :D.
W razie czego mam jeszcze Epiphany, a tak to chyba poczekam se na nowszą wersję Opery aż będzie na oficjalnej stronie :)
Wersja z repo i wersja „ze strony” to ta sama wersja. Repo nie jest Debiana, tylko Opery:
deb http://deb.opera.com/opera/ stable non-free
Pakiet instalacyjny „ze strony” pyta nawet czy dodać to repo jako /etc/apt/sources.list.d/opera.list.
Taka ciekawostka nie wiem czy może ona się do czegoś przydać..
Gdy uruchamiam Operę jako root, to po wyjściu z niej otrzymałem taki komunikat
Didn't find JVM under /etc/alternatives operapluginwrapper-native: ../../../../src/plugin/solaris/plugin2/common/JavaVM.c:136: InitializeJVM: Warunek zapewnienia `foundJVM' nie został spełniony. Didn't find JVM under /etc/alternatives operapluginwrapper-native: ../../../../src/plugin/solaris/plugin2/common/JavaVM.c:136: InitializeJVM: Warunek zapewnienia `foundJVM' nie został spełniony.
Tak jakby szukało zupełnie innej wtyczki java niż tej co ja zainstalowałem..
@Jacekalex
Problem z flashem dotyczy obydwóch platform i jest to wina nie tyle co samej opery, a samej paczki z flashem - problem z klikaniem buttonów występuje pod iceweasel'em. Ale przykładowo z chromowym flashem z reguły nie ma żadnego problemu (pod amd64), więc - o ile by działało - to można byłoby wykonać dowiązanie / podmianę.
Ostatnio edytowany przez PavloAkaLogan (2012-07-10 14:19:22)
U mnie występuje tylko w Operze, w Firefoxie działa prawidłowo. Flash oczywiście dokładnie ten sam.
U mnie w Operze (również amd64) problem nie występuje. Z tą prezentacją nie miałem żadnych problemów. Przeleciałem parę slajdów, rozwiązałem dwa zadania sprawdzające, wszystko wydaje się działać idealnie.
Może zasługa używanego środowiska graficznego? U mnie jest to Openbox, później może sprawdzę na czymś innym jeszcze.
[quote=sqrtek]Didn't find JVM under /etc/alternatives[/quote]
Podaj takie wyniki:
update-alternatives --display mozilla-javaplugin.so
update-alternatives --display java
java -version
Ostatnio edytowany przez marcin'82 (2012-07-10 20:52:57)
Ja chyba też będę próbował różnych przeglądarek. Ale np. ten sam problem występuje u mnie na drugim komputerze gdy włączę Operę. A gdy np. iceweasela to buttony mi działają poprawnie !. Na drugim kompie mam Debiana 6.0.4 Squeeze tylko że z xfce.
root@sqrtek:/home/sqrtek# update-alternatives --display mozilla-javaplugin.so mozilla-javaplugin.so - tryb auto link currently points to /opt/java/32/jre1.7.0_05/lib/i386/libnpjp2.so /opt/java/32/jre1.7.0_05/lib/i386/libnpjp2.so - priority 2000 Current 'best' version is '/opt/java/32/jre1.7.0_05/lib/i386/libnpjp2.so'.
root@sqrtek:/home/sqrtek# update-alternatives --display java java - tryb auto link currently points to /opt/java/32/jre1.7.0_05/bin/java /opt/java/32/jre1.7.0_05/bin/java - priority 2000 slave java.1.gz: /opt/java/32/jre1.7.0_05/man/man1/java.1.gz /usr/bin/gij-4.4 - priority 1044 Current 'best' version is '/opt/java/32/jre1.7.0_05/bin/java'.
java version "1.7.0_05" Java(TM) SE Runtime Environment (build 1.7.0_05-b05) Java HotSpot(TM) Client VM (build 23.1-b03, mixed mode, sharing)
ilin i Minio mają KDE o ile mi wiadomo i u nich działa… trochę nie chce mi się go instalować żeby sprawdzić czy ma to związek. ;)
/opt/google/chrome/PepperFlash/libpepflashplayer.so, ale to już jest Pepper Flash (czy jak to się tam prawidłowo powinno nazywać ;)), tylko dla Chrome, ewentualnie Chromium. W innych przeglądarkach nie będzie działać, a „normalny” Flash dla Linuxa nie jest już rozwijany, zostaje wersja 11.2.
[b]EDIT:[/b] Pod KDE u mnie też działa, ale nie podejmuję się prowadzić dochodzenia dlaczego.
[quote=ArnVaker][b]EDIT:[/b] Pod KDE u mnie też działa, ale nie podejmuję się prowadzić dochodzenia dlaczego.[/quote]
Ciekawe.
Jest to kwestia nie tyle KDE (jak wybiorę sesję Pulpit Plazmy z Openboxem, to również nie działa), co menedżera okien — kwin. Sprawdzałem na Razorze, który — gdy działa z openboxem — również jest dotknięty przez ten błąd, zaś gdy działa z kwinem — nie jest. Najwyraźniej jest coś w obsłudze myszy w kwin, co powoduje że ten błąd nie występuje.
Ciekawe które inne menedżery okien są kłopotliwe. Na pewno Openbox i Fluxbox, bo te dwa sprawdzałem.
U mnie pod openboxem+Chromium+flash-plugin (w /opt tego libpepflash nie mam) działa ta prezentacja dobrze.
Pewnie, że działa. Czemu miałaby w Chromium nie działać? Cały czas mówimy o Operze…
PS Pepper Flash *standardowo* jest w Chrome, nie Chromium.
Sory że odkopuje swój temat.. ale dzisiaj.. przypadkowo właczam strone z javą.. i o dziwo działa wszystko ! . A pomogło tak mi się wydaje, aktualizacja Opery która została wykonana dzisiaj.
Akurat dzisiaj używanie Javy może [url=http://niebezpiecznik.pl/post/miliard-internautow-podatnych-na-atak-czy-jestes-jednym-z-nich/]nie być najlepszym pomysłem[/url] ;) .
Dzięki za informację, dziwne że akurat java się naprawiła mi wtedy gdy jakaś luka w javie się pojawiła :/
A tam dziwne, logiczne — jakby Ci java nadal nie działała, to byś nie mógł do botnetu dołączyć.
[b]sqrtek[/b] zaktualizuj jave
http://niebezpiecznik.pl/post/java-lata-dziure-jak-sie-okazuje-odkryl-ja-polak-juz-w-kwietniu/
Wcześniejsze wersje Opery znajdziesz [url=http://www.opera.com/browser/download/?custom=yes]pod tym linkiem[/url].
Edytka.
Zagapiłem się, i dałem odpowiedź do starego postu, echh ....
Ostatnio edytowany przez ba10 (2012-08-31 08:27:57)
http://www.isjavaexploitable.com/ Wygląda że po zaaktualizawowaniu dzisiejszej javy wszystko jest w porządku :)
[quote=sqrtek]http://www.isjavaexploitable.com/ Wygląda że po zaaktualizawowaniu dzisiejszej javy wszystko jest w porządku :)[/quote]
http://www.h-online.com/open/news/item/Oracle-releases-emergency-fixes-for-Java-0day-Update-1696132.html
OpenJDK też załatane.
Ostatnio edytowany przez yossarian (2012-08-31 14:00:01)
Time (s) | Query |
---|---|
0.00009 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00121 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.145.50.71' WHERE u.id=1 |
0.00062 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.145.50.71', 1732664570) |
0.00042 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732664270 |
0.00049 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=205985 |
0.00020 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=21576 ORDER BY posted |
0.00057 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=21576 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00128 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=21576 ORDER BY p.id LIMIT 25,25 |
0.00085 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=21576 |
Total query time: 0.00582 s |