Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
od 8 września wiele dużych portali informacyjnych wprowadza odpłatność za dostęp do treści:
[url=http://www.tokfm.pl/Tokfm/1,102433,12147950,Koniec_ery_darmowych_portali__42_serwisy_internetowe.html]Koniec ery darmowych portali? 42 serwisy internetowe likwidują bezpłatne treści[/url]
oj, coś czuję że wp, onet, interia i inni, którzy opłat nie wprowadzą będą musieli zainwestować w nowe serwery. a najprościej będzie, jak je odkupią od portali wprowadzających abonament ;)
no i ciekawe, czy po zapłaceniu takiego abonamentu człowiek przestanie być bombardowany reklamami?
Media Regionalne --> mój pracodawca. Zapotrzebowanie na połowę z wymienionych gazet mają moim zdaniem śmieszne -- powodzenia.
Swoją drogą, onet jak onet, jeszcze się trzyma. Ale taka interia np. górna połowa strony jest jeszcze na poziomie, ale to co się dzieje niżej zaczyna mi przypominać szmatławiec, te reklamy, głupawe filmiki z nagłówkiem w stylu "Zobacz koniecznie! Jeszcze nigdy nie widziałeś tak wielkich cycków" - żal.
Ostatnio edytowany przez Trin (2012-07-18 15:34:56)
Jakiś czas temu polityka.pl wprowadziła opłaty na teksty — kilka pierwszych akapitów było normalnie dostępnych, a reszta dla osób, które miały wykupioną Politykę Cyfrową (dodatkowa usługa, w uproszczeniu wydania tygodnika dla czytników elektronicznych). Ten stan rzeczy utrzymał się chyba niecały tydzień. ;)
Polskie Radio polskieradio.pl[/quote]
O ile pozostali wydawcy mogą sobie robić co chcą (prywatni), nie jestem pewien czy Polskie Radio, utrzymujące się m.in. z abonamentu, może to robić. Zapewne jest jakiś kruczek, że na serwisy internetowe nie idzie nic z abonamentu, ale przecież na stronach są chyba niemal wyłącznie opracowania materiałów radiowych.
Błogosławieni, którzy czynią FAQ.
[url=http://www.opencaching.pl]opencaching[/url] :: [url=http://dug.net.pl/sources.list]debian sources.list[/url] :: [url=http://www.linuxportal.pl/blogi/azhag/wpisy]coś jakby blog[/url] :: [url=http://dug.net.pl/]polski portal debiana[/url] :: linux user #403712
Naśladują wzorce Zachodnie — tylko niech jeszcze poziom tekstów będzie Zachodzi…
Nie jest ta informacja zbyt precyzyjna, ale z tego co rozumiem, opłata będzie jedna za dostęp do treści ze wszystkich tych portali. 200 zł rocznie za dostęp do czterdziestu portali to nie jest taka znowu wygórowana kwota (chociaż większość osób regularnie czyta pewnie nie więcej niż trzy z listy).
Pewnie doszli do wniosku, że korzystniejsza będzie mniejsza liczba osób, które będą skłonne zapłacić, niż większa, z której zysk jest tylko z reklam.
Wspomniana większość nie będzie płacić tylko znajdzie lub sama stworzy sobie inne serwisy.
Ta już im zapłace. ]:->
To teraz telewizja i programy informacyjnre będą oblegane.
Pamiętam, że Szechterówka dawno temu miała płatne artykuły ale sobie odpuściła. Kiedy u szczytu popularności papierowej wersji było mało chętnych, to co będzie teraz? :D Ogólnie sądzę, że idea ograniczania dostępu do koncesjonowanych mediów jest dobra. Będzie mniej eurosocjalistycznej propagandy sukcesu i wielu lemingów odkryje istnienie małych, niezależnych portali i blogów.
spójrzcie na portal edarling. Jeszcze niedawno 4x-50 zł za konto premium. Z braku chętnych po okresie roku / pół roku kopnto premium nawet od 5 zł.
Niewiele kto zapłaci. Szybko z tego rozwiązania zrezygnują. Może zaczniemy robić zakłady o czas trwania tej głupoty. Na wszystkim teraz wszyscy chcą robić pieniadze.
Ja nie zapłace ani złotówki!
42 serwisy internetowe likwidują bezpłatne treści[/quote]
... a na ich miejsce pojawia się kolejne x serwisów, które oferują bezpłatne treści.
I tak to właśnie się skończy :)
Pozdrawiam i życzę sukcesów :)
[url=https://pgp.mit.edu/pks/lookup?op=get&search=0xA0C69B3CD46838AF]Mój Public Key[/url]
[url=http://www.keros-it.com]Serwis komputerowy i elektroniczny - Świdwin[/url]
The truth is out there
A ja twierdzę, że idea jest dobra... Tak naprawdę usługę tę oferuje http://www.pianomedia.pl/ , teraz rodzi się pytanie czy warto za to dać za to 19,90 zł miesięcznie, jeśli ktoś kupuje papierowe wersje to warto (wydania internetowe nie mają identycznej zawartości jak papierowe), ale to nie może być tylko zebranie wszystkiego w jednym miejscu, przydałaby się możliwość automatycznego wysłania "zaprenumerowanych" na e-mail lub/i pobrania na tablet/czytnik.
[quote=Trin]Media Regionalne --> mój pracodawca. Zapotrzebowanie na połowę z wymienionych gazet mają moim zdaniem śmieszne — powodzenia.
Swoją drogą, onet jak onet, jeszcze się trzyma. Ale taka interia np. górna połowa strony jest jeszcze na poziomie, ale to co się dzieje niżej zaczyna mi przypominać szmatławiec, te reklamy, głupawe filmiki z nagłówkiem w stylu "Zobacz koniecznie! Jeszcze nigdy nie widziałeś tak wielkich cycków" - żal.[/quote]
miałem przeczytac " fszystko " , cos dopowiedzieć, ale już na drugim poście zostąłem zatrzymany , moją uwage przykuły dwie informacje
1. interia jeszcze istnieje ( wtf ? )
2. istnieje i zamieszcza cycki, wieć ide szukać.
btw.
- onet sie nadaje tylko do pingowania.
- nie pisz zle o pracodawcy zebys kiedys nie musiała pisać "moj były .... "
[edit]
sa cycki
[img]https://dl.dropbox.com/u/12024854/naDUG/interia%20cycki.png[/img]
ale co ciekawsze interia nie jest już źółta ...
Ostatnio edytowany przez gindek (2012-07-18 20:52:49)
[quote=andreq]A ja twierdzę, że idea jest dobra... Tak naprawdę usługę tę oferuje http://www.pianomedia.pl/ , teraz rodzi się pytanie czy warto za to dać za to 19,90 zł miesięcznie, jeśli ktoś kupuje papierowe wersje to warto (wydania internetowe nie mają identycznej zawartości jak papierowe), ale to nie może być tylko zebranie wszystkiego w jednym miejscu, przydałaby się możliwość automatycznego wysłania "zaprenumerowanych" na e-mail lub/i pobrania na tablet/czytnik.[/quote]
Media Regionalne głównie z tego żyją, z wydań na iPady.
@gindek, nie piszę o nim źle, poza tym ja pracowałam tylko w malutkim oddziale. Do pracodawcy nic nie mam, ale to moja obiektywna ocena sytuacji, tego na czym zarabia spółka.
[quote=Trin]Media Regionalne --> mój pracodawca[/quote]
[quote=Trin]ja pracowałam[/quote]
szybcy są ...
Jeszcze raz: D No i co z tego że chcą opłate? Czytacie to? Ale tak szczerze na te portale to tak jak napisał można pingować ale u mnie z tym pingowaniem jest tak że do wp.pl mam w granicac h 1,5 ms i jak się zwiększa do <2 to wiem że coś sie dzieje:) Tyle z pingowania. Co do tematu to czemu nie powinni za wszystko brać pieniadze. Na zachodze za wszystko trzeba płacić, ale tam stać ludzi na płacenie kliku euro miesięcznie bądź klilkunastu za treści które chcą czytać. Jedyne za co mógłbym zapłacić choć nie jest najlepszym serwisem jeśli chodzi o jakość treści est wikipedia bo tam zaglądam częściej w ciągu miesiąca niż na wszystkie poratle przez rok czasu.A tak na poważnie krótki myk i sie dorabiasz: Kupujesz do wszystkiego dostęp i przepisujesz ładnie wszystko na nowym serwisie informacyjnym który jest bezpłatny i nagle z reklam masz więcej kasy co reszta ze wszystkich abonamentów bo skoro ktoś musi płacić np polityce a u Ciebie ma za darmo to zgadnijcie gdzie Polak polezie;)
[quote=gindek][quote=Trin]Media Regionalne --> mój pracodawca[/quote]
[quote=Trin]ja pracowałam[/quote]
szybcy są ...[/quote]
Przestaniesz? W ramach praktyk, przez miesiąc, wystarczy?
Heh od jakiegoś czasu szukam sobie nowego portalu czysto informacyjnego. Standardowo korzystam z onetu ale ten zaczyna równać poziomem do interii (potrafią trzy razy zmieniać nagłówki artykułu byle tylko ktoś wlazł, większość tytułów zaczyna się od słów "sensacja, szok" itp).
Z regionalnych korzystam ze swojego nowiny24 ale tam to chyba każdy korektor jest od razu uśmiercany dla zasady, a sprawdzaniu pisowni w edytorze redakcja mówi stanowcze "nie" (onet w sumie też w dziale nauka ma co chwilę "perełki" tłumaczeń). Ilość literówek i błędów językowych poraża (swoją droga ojciec codziennie kupuje gazetę, która ma ten portal i robi się coraz cieńsza..).
Słabo wróżę temu pomysłowi z płatnościami, żeby za tym stała choć jakość.
Ostatnio edytowany przez yantar (2012-07-19 00:11:47)
[quote=chmuri]Czytacie to?[/quote]
no, ja lubiłem sobie poczytać wybiórczą od czasu do czasu, żeby się dowiedzieć co chce nasz rząd abym myślał.
a do pingowania stosuję 8.8.8.8 ;)
[quote=yantar]Heh od jakiegoś czasu szukam sobie nowego portalu czysto informacyjnego. Standardowo korzystam z onetu ale ten zaczyna równać poziomem do interii (potrafią trzy razy zmieniać nagłówki artykułu byle tylko ktoś wlazł, większość tytułów zaczyna się od słów "sensacja, szok" itp).
Z regionalnych korzystam ze swojego nowiny24 ale tam to chyba każdy korektor jest od razu uśmiercany dla zasady, a sprawdzaniu pisowni w edytorze redakcja mówi stanowcze "nie". Ilość literówek i błędów językowych poraża (swoją droga ojciec codziennie kupuje gazetę, która ma ten portal i robi się coraz cieńsza..).
Słabo wróżę temu pomysłowi z płatnościami, żeby za tym stała choć jakość.[/quote]
Nie no przestań :) Onet przecież NLP ma w jednym palcu nawet szkoda czasu na czytanie. Tak samo jak na wp.pl wczytasz się i patrzysz a tam co drugi post to "Jak donosi fakt...."
a co jeśli jeśli te "lepsze" (ha ha) portale de facto wypadną z rynku prasowego po wprowadzeniu tych nieszczęsnych odpłatności, wszystkie prawie-że-brukowe portale (nawet o2) podniosą poziom? czy nie jest to szansa dla nich?
Czytacie onet wp interia gazeta? Bo nie wiem czy ktoś to czyta? O2.pl ma tylko poczte i ewnetulanie przez duże E tlena i na tym koniec.
Ale przy okazji dochodzi kwestia prywatności użyszkodników.
Płacę kartą lub przelewem do firmy X (piano chyba, ale nie pamiętam), potem mam jeden login i hasełko do XXXX różnych portali, które autentyczność hasełka sprawdzają w firmie X.
A ta firma, metodą skutku ubocznego, zupełnie przez przypadek, wie, co i gdzie czytałem w ciągu ostatnich ... dni|mies|lat.
I w dodatku ma to powiązane z danymi karty płatniczej lub danymi z przelewu...
I przy okazji, np skryptem javy, można wyciagnać conieco z systemu operacyjnego, albo wprowadzić uwierzytelnienie bez wpisywania hasła (super wygodne, nie trzeba pamiętać hasła, huurraaa), w standardzie pkcs11, z użyciem TPM.
A wtedy pacjent się nie zgubi, choćby się ukrył na księżycu, wystarczy, że na chwilkę wejdzie do netu, i posurfuje troszkę.
Czyżby Orwell w "Roku 1984" pisał o dzisiejszych laptopach? :DDD
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-07-19 09:38:20)
[quote=Trin]ale to moja obiektywna ocena sytuacji[/quote]
Miałaś chyba na myśli subiektywną ocenę sytuacji?
Bo ta „moja obiektywna” coś mi zgrzyta.
oj tam. po prostu Trin zarządziła, jaka wersja jest obiektywna
[quote=Minio][quote=Trin]ale to moja obiektywna ocena sytuacji[/quote]
Miałaś chyba na myśli subiektywną ocenę sytuacji?
Bo ta „moja obiektywna” coś mi zgrzyta.[/quote]
subiektywna :D nie ważne, ja tak myślę i już.
Wy jesteście czasem niemożliwi.
Ostatnio edytowany przez Trin (2012-07-19 12:39:20)
Time (s) | Query |
---|---|
0.00012 | SET CHARSET latin2 |
0.00008 | SET NAMES latin2 |
0.00116 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.226.93.138' WHERE u.id=1 |
0.00098 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.226.93.138', 1732488592) |
0.00048 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732488292 |
0.00062 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=206692 |
0.00005 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=21639 ORDER BY posted |
0.00049 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=21639 AND t.moved_to IS NULL |
0.00022 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00224 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=21639 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00091 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=21639 |
Total query time: 0.00735 s |