Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Mam może i prozaiczne pytanie, ale jak ustawić w aplikacji putty, tak aby przy wyszukiwaniu czegokolwiek (np. apt-get search lib...) było pokazane ok. 100linii? Tzn. chodzi mi o to, abym został dobrze zrozumiany, chciałbym aby putty pokazywał jak największą liczbę wierszy, bo w tym momencie muszę robić [b] ...|more[/b] i też jakieś rozwiązanie jest :)
Można w ogóle takie coś ustawić w putty'm?
w putty chyba ustawiasz aby było 100 lini czy więcej.
A nie prościej zamiast Putty, (o ile z Linuxa ze środowiskiem graficznym) zalogować się przez ssh z terminala graficznego?
Gnome-terminal, Konsole (KDE), i kilka innych ma możliwość przewijania XXX linii w górę i w dół.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-07-20 15:42:39)
W PuTTY masz w ustawieniach opcję buffer i możesz ją zmieniać. Z drugiej strony jest ona duża i zawszę mogę przewijać okno z wynikami.
[quote=Jacekalex]A nie prościej zamiast Putty, (o ile z Linuxa ze środowiskiem graficznym) zalogować się przez ssh z terminala graficznego?
Gnome-terminal, Konsole (KDE), i kilka innych ma możliwość przewijania XXX linii w górę i w dół.[/quote]
putty uruchamia sie w środowisku graficznym... po drugie putty wskazuje, że łączy sie z Windowsa, widziałeś tam kiedyś gnome-terminal? :)
@bns
Widziałeś kiedyś [url=http://packages.debian.org/wheezy/putty]Putty na Linuxa[/url]?
Bo mam takowy zainstalowany, i działa.
qlist -IvUqC putty net-misc/putty-0.62 ipv6
Natomiast pytanie w dziale Software wskazuje (przynajmniej [b]w teorii[/b]) na użycie Debiana, do Windowsa jest [url=http://forum.dug.net.pl/viewforum.php?id=10]inny dział...[/url]
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-07-20 17:19:40)
[quote=Jacekalex]@bns
Widziałeś kiedyś putty na Linuxa?
Bo mam takowy zainstalowany, i działa.
qlist -IvUqC putty net-misc/putty-0.62 ipv6
Natomiast pytanie w dziale Software wskazuje (przynajmniej w teorii) na użycie Debiana, do Windowsa jest inny dział...[/quote]
Widziałem ale nie znam osoby, która by go używala na Linuksie :) Tak z ciekawości po co Ci putty na Linuksie jak masz gnome-terminal, konsole itd? :)
A dlatego, że nie mam w domu Windowsa, i do czasu do czasu lubię rzucić okiem na obsługę typowo Windowsowych narzędzi. ;)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-07-20 17:22:05)
[quote=bns]W PuTTY masz w ustawieniach opcję buffer i możesz ją zmieniać. Z drugiej strony jest ona duża i zawszę mogę przewijać okno z wynikami.
[quote=Jacekalex]A nie prościej zamiast Putty, (o ile z Linuxa ze środowiskiem graficznym) zalogować się przez ssh z terminala graficznego?
Gnome-terminal, Konsole (KDE), i kilka innych ma możliwość przewijania XXX linii w górę i w dół.[/quote]
putty uruchamia sie w środowisku graficznym... po drugie putty wskazuje, że łączy sie z Windowsa, widziałeś tam kiedyś gnome-terminal? :)[/quote]
Dział "software" na forum "Debian User Gang" jest wystarczającą sugestią że chodzi o ssh via linux i tutaj Jaceek ma racje "ssh" jest [s]dużo lepszym[/s] w niczym nie ustępującym rozwiązaniem.
A jeżeli jest inaczej i łaczy sie z windy hmm to conajmniej nie ten dział, a najpewniej to nie to forum.
Ostatnio edytowany przez gindek (2012-07-21 16:54:48)
Niepotrzebnie skreśliłeś dużo lepszym, bo tak jest w rzeczywistości.
Preferencje polączenia klikasz dowolnym klikajłem w Webminie, a potem do połączenia wystarczy komenda:
ssh dug
I ssh już wie, co, gdzie, na którym porcie, który klucz, itp.
Do rozlączenia natomiast magiczna komenda:
exit
starcza w zupełności.
A porównaj to z odpalaniem i ustawianiem połączenia w Puttym......
:D
skreśliłem żeby się kłutnia nie zaczeła :-) , bo zawsze znajdzie sie ktos kto powie " ale w putty mam okienko i preferencje i odpowiednie textbox na ip"
btw. ja jestem fanem aliasow i ctrl + D , ale to już kwestia upodobań :-)
Time (s) | Query |
---|---|
0.00015 | SET CHARSET latin2 |
0.00005 | SET NAMES latin2 |
0.00099 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='13.59.116.33' WHERE u.id=1 |
0.00070 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '13.59.116.33', 1732045057) |
0.00050 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732044757 |
0.00056 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='185.191.171.3' |
0.00077 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=206884 |
0.00005 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=21648 ORDER BY posted |
0.00088 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=21648 AND t.moved_to IS NULL |
0.00006 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00159 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=21648 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00095 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=21648 |
Total query time: 0.00725 s |