Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Chcę na stronie internetowej umieścić przycisk „Przekaż darowiznę”. Chodzi o to, żeby odwiedzający stronę mogli autorowi przekazać dowolną kwotę pieniędzy, najprawdopodobniej dość małą (kilka złotych).
Szukam systemu, który coś takiego obsłuży. Zależy mi na maksymalnej wygodzie dla użytkownika — im więcej kroków będzie musiał wykonać, tym mniejsza szansa, że ostatecznie cokolwiek przekaże.
Materiały na stronie pisane są w języku polskim, więc strona jest skierowana tylko do Polaków. Stąd zależy mi na takiej usłudze, która jest najodpowiedniejsza dla Polaka.
Przelewy24 oraz PayU oferują taką usługę dla sklepów i w trakcie rejestracji trzeba im podać nr REGON, którego oczywiście nie mam i nie mam zamiaru mieć. Strona nie prowadzi działalności handlowej — po prostu jeżeli ktoś chce przekazać parę groszy, to chcę mu to umożliwić.
YetiPay ma nawet ofertę dla blogerów. Super. Tylko że w tym momencie płatność musi przechodzić przez YetiPay. Innymi słowy, darowizny mogą przekazywać jedynie zarejestrowani użytkownicy YetiPay, którzy wcześniej na swoje konto tamże wpłacą jakieś pieniądze. A ile takich osób jest w Polsce? Kilka tysięcy?
Innych systemów mikropłatności, szczerze mówiąc, nie znalazłem.
Są jeszcze usługi zagraniczne, takie jak PayPal czy flattr, ale przypuszczam, że ich popularność w Polsce jest bardzo ograniczona. Chociaż może się mylę?
Ktoś z was ma doświadczenie z mikropłatnościami (mikrodotacjami) dla osób prywatnych? Jakich systemów używacie? Jakie systemy polecacie?
W przypadku flattr użytkownik musiałby rejestrować konto w tym systemie i tam najpierw przelać pieniądze, żeby potem móc je dać Tobie. Jeżeli chodzi o osoby fizyczne to najlepszym rozwiązaniem w PL będzie chyba Dotpay.
Co do PayPala to odradzałbym korzystanie z niego. Wiele razy już były z nim jaja, kiedy zatrzymywali pieniądze użytkowników. Tutaj o niebo lepszy jest moneybookers.
Ostatnio edytowany przez krasnij (2012-08-04 13:05:32)
[b]krasnij[/b]: dzięki za odpowiedź. Dotpay jakoś mi umknął.
Faktycznie ich oferta wydaje się najlepiej odpowiadać temu, czego poszukuję. Martwi mnie tylko §3, pkt 10 ich regulaminu. Polityki i regulaminy mogę spreparować (chociaż z tego co widziałem, nie wszyscy posługujący się Dotpay je mają), ale nie jestem zbyt chętny do publicznego podawania adresu zamieszkania i numeru telefonu.
No nic, może ktoś jeszcze się w tym wątku wypowie.
Cześć, jeśli chodzi o donacje jest jeszcze Znak it! - [i][wycięty link — Minio][/i]
Ostatnio edytowany przez Minio (2012-08-08 12:44:09)
Cześć, jeśli chodzi o donacje jest jeszcze...[/quote]
oj zalatuje mi tu spamem, niedobrze
"God, root, what is difference?"
Indeed, zawsze musi się jakiś reklamiarz przyplątać.
Panie Grzegorzu,
naprawdę Pan uważa, że zmuszanie użytkowników do zakładania konta na stronie jakiejś kompletnie nieznanej firmy, której to strony część w ogóle nie jest przetłumaczona, a reszta jest przetłumaczona dość nieporadnie, odpowiada choćby jednemu z założeń przedstawionych w pierwszej wiadomości?
Proszę Państwa, nikogo do niczego nie zmuszam - napisałem, że są alternatywne możliwości skorzystania z donacji - m.in. oferowane przez platformę Znak it!
Jeśli ktoś poczuł się "dotknięty" - bardzo przepraszam.
To było "pytanie", na które chciałem odpowiedzieć:
"Chcę na stronie internetowej umieścić przycisk „Przekaż darowiznę”. Chodzi o to, żeby odwiedzający stronę mogli autorowi przekazać dowolną kwotę pieniędzy, najprawdopodobniej dość małą (kilka złotych). Szukam systemu, który coś takiego obsłuży."
pozdrawiam,
Grzegorz Bunda
W celu ominięcia haraczy pobieranych przez pośredników typu PayPal itp. wymyślono Bitcoin. Płatności odbywają się prawie natychmiastowo (czas trwania przelewu ok. 10 minut). Przelewać można dowolnie małe kwoty (nawet ułamki groszy) i co najważniejsze - nic to nie kosztuje. Walutę Bitcoin można kupić na kilku giełdach internetowych np. Mt.Gox (https://mtgox.com) lub Intersango (https://intersango.com). Do obsługi polecam np. program MultiBit - prosty w użyciu, szybki i działa bez problemu na Linuksie (http://multibit.org)
[url=http://img690.imageshack.us/img690/9760/zrzutekranu1r.png][img]http://img690.imageshack.us/img690/9760/zrzutekranu1r.th.png[/img][/url]
Time (s) | Query |
---|---|
0.00016 | SET CHARSET latin2 |
0.00006 | SET NAMES latin2 |
0.00187 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.17.155.142' WHERE u.id=1 |
0.00121 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.17.155.142', 1732477285) |
0.00051 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732476985 |
0.00076 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=208426 |
0.00008 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=21740 ORDER BY posted |
0.00071 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=21740 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00215 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=21740 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00078 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=21740 |
Total query time: 0.00834 s |