Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam, chcę zainstalować linuksa który po zainstalowaniu będzie goły tylko konsola i aptitude albo chociaż apt-get, chcę stworzyć system od zera środowisko, xorg i oprogramowanie ponieważ teraz linuksy w tzn. desktop mają śmieci typu przeglądarka itp. a ja chcę tylko system z obsługą sieci i trybem konsoli aby go skonfigurować co polecacie? Aktualnie myślę o Lubuntu 12.04 w wersji mini chociaż nie jestem pewien czy ma już środowisko czy nie :/
[quote=PL_SBX]co polecacie?[/quote]
Debiana. Instalujesz z dowolnego obrazu (polecam netinstall) w trybie expert. Pomijasz w ogóle krok „wybierz zestawy pakietów do zainstalowania” (czy jakoś tak, nie pamiętam dokładnie), w wyniku czego masz zainstalowany jedynie podstawowy system. Po uruchomieniu systemu dodajesz do [i]/etc/apt/apt.conf[/i]:
APT::Install-Recommends "false"; APT::Install-Suggests "false"; APT::AutoRemove::RecommendsImportant "false"; APT::AutoRemove::SuggestsImportant "false";
Instalujesz oprogramowanie według potrzeb.
Lubuntu to Ubuntu ze środowiskiem LXDE ;)
Jeśli wybierasz mini.iso, to nie jest to ani Lubuntu, ani Ubuntu, a tylko instalator. Za jego pomocą, możesz zainstalować zarówno tylko system podstawowy, jak również Lubuntu, Ubuntu, Kubuntu i inne zestawy pakietów.
Jeśli chciałbyś zainstalować tylko system podstawowy z mini.iso to:
1. uruchom instalator w trybie "[b]Command-line expert install[/b]"
[url=http://obrazki.elektroda.pl/6081870500_1339694528.png][img]http://obrazki.elektroda.pl/6081870500_1339694528_thumb.jpg[/img][/url]
2. podczas instalacji pomiń krok "Wybierz i zainstaluj oprogramowanie"
ArnVaker do debiana się zniechęciłem ponieważ albo mam problem z instalacją z długopisa albo co innego :D Chociaż spróbuję. Może się uda :) Czyli po instalacji mam INIT 2 i zero zbędnego oprogramowania tylko apt-get i te podstawowe?
Ostatnio edytowany przez PL_SBX (2012-08-14 18:05:28)
[quote=PL_SBX]Czyli po instalacji mam INIT 2[/quote]
Nie rozumiem pytania. INIT 2 to domyślnie używany runlevel w Debianie, nie ma związku z zainstalowanym oprogramowaniem.
[quote=PL_SBX]zero zbędnego oprogramowania tylko apt-get i te podstawowe?[/quote]
Tylko pakiety z priorytetem required oraz important:
aptitude search ~prequired ~pimportant i adduser 3.113+nmu3 — add and remove users and groups i apt 0.9.7.4 — commandline package manager i apt-utils 0.9.7.4 — package managment related utility programs i aptitude 0.6.8-1 — terminal-based package manager i base-files 6.11 — Debian base system miscellaneous files i base-passwd 3.5.26 — Debian base system master password and group files i bash 4.2-5 — GNU Bourne Again SHell i bsdmainutils 9.0.3 — collection of more utilities from FreeBSD i bsdutils 1:2.20.1-5.1 — Basic utilities from 4.4BSD-Lite i coreutils 8.13-3.2 — GNU core utilities i cpio 2.11-8 — GNU cpio -- a program to manage archives of files i cron 3.0pl1-124 — process scheduling daemon i dash 0.5.7-3 — POSIX-compliant shell i debconf 1.5.46 — Debian configuration management system i debconf-i18n 1.5.46 — full internationalization support for debconf i debian-archive-keyring 2012.4 — GnuPG archive keys of the Debian archive i debianutils 4.3.3 — Miscellaneous utilities specific to Debian i diffutils 1:3.2-6 — File comparison utilities i dmidecode 2.11+20120326-2 — SMBIOS/DMI table decoder i dpkg 1.16.8 — Debian package management system i e2fslibs 1.42.5-1 — ext2/ext3/ext4 file system libraries i e2fsprogs 1.42.5-1 — ext2/ext3/ext4 file system utilities i findutils 4.4.2-4 — utilities for finding files--find, xargs i gcc-4.7-base 4.7.1-6 — GCC, the GNU Compiler Collection (base package) i gnupg 1.4.12-4+b1 — GNU privacy guard - a free PGP replacement i gpgv 1.4.12-4+b1 — GNU privacy guard - signature verification tool i grep 2.12-2 — GNU grep, egrep and fgrep i groff-base 1.21-9 — GNU troff text-formatting system (base system components) i gzip 1.5-1.1 — GNU compression utilities i hostname 3.11 — utility to set/show the host name or domain name i ifupdown 0.7.1 — high level tools to configure network interfaces i info 4.13a.dfsg.1-10 — Standalone GNU Info documentation browser i initscripts 2.88dsf-31 — scripts for initializing and shutting down the system i install-info 4.13a.dfsg.1-10 — Manage installed documentation in info format i iproute 20120521-3 — networking and traffic control tools i iptables 1.4.14-3 — administration tools for packet filtering and NAT i iputils-ping 3:20101006-1+b1 — Tools to test the reachability of network hosts i isc-dhcp-client 4.2.4-1 — ISC DHCP client i isc-dhcp-common 4.2.4-1 — common files used by all the isc-dhcp* packages i kmod 9-1 — tools for managing Linux kernel modules i libacl1 2.2.51-8 — Access control list shared library i libapt-inst1.5 0.9.7.4 — deb package format runtime library i libapt-pkg4.12 0.9.7.4 — package managment runtime library i libattr1 1:2.4.46-8 — Extended attribute shared library i libblkid1 2.20.1-5.1 — block device id library i libboost-iostreams1.49.0 1.49.0-3.1 — Boost.Iostreams Library i libbz2-1.0 1.0.6-4 — high-quality block-sorting file compressor library - runtime i libc-bin 2.13-35 — Embedded GNU C Library: Binaries i libc6 2.13-35 — Embedded GNU C Library: Shared libraries i libcomerr2 1.42.5-1 — common error description library i libcwidget3 0.5.16-3.4 — high-level terminal interface library for C++ (runtime files) i libgcc1 1:4.7.1-6 — GCC support library i libgdbm3 1.8.3-11 — GNU dbm database routines (runtime version) i libkmod2 9-1 — libkmod shared library i liblocale-gettext-perl 1.05-7+b1 — module using libc functions for internationalization in Perl i liblzma5 5.1.1alpha+20120614-1 — XZ-format compression library i libmount1 2.20.1-5.1 — block device id library i libncurses5 5.9-10 — shared libraries for terminal handling i libncursesw5 5.9-10 — shared libraries for terminal handling (wide character support) i libnewt0.52 0.52.14-10 — Not Erik's Windowing Toolkit - text mode windowing with slang i libpam-modules 1.1.3-7.1 — Pluggable Authentication Modules for PAM i libpam-modules-bin 1.1.3-7.1 — Pluggable Authentication Modules for PAM - helper binaries i libpam-runtime 1.1.3-7.1 — Runtime support for the PAM library i libpam0g 1.1.3-7.1 — Pluggable Authentication Modules library i libpipeline1 1.2.1-1 — pipeline manipulation library i libpopt0 1.16-7 — lib for parsing cmdline parameters i libprocps0 1:3.3.3-2 — library for accessing process information from /proc i libreadline6 6.2-8 — GNU readline and history libraries, run-time libraries i libselinux1 2.1.9-5 — SELinux runtime shared libraries i libsepol1 2.1.4-3 — SELinux library for manipulating binary security policies i libsigc++-2.0-0c2a 2.2.10-0.2 — type-safe Signal Framework for C++ - runtime i libslang2 2.2.4-15 — S-Lang programming library - runtime version i libss2 1.42.5-1 — command-line interface parsing library i libssl1.0.0 1.0.1c-4 — SSL shared libraries i libstdc++6 4.7.1-6 — GNU Standard C++ Library v3 i libtext-charwidth-perl 0.04-7+b1 — get display widths of characters on the terminal i libtext-iconv-perl 1.7-5 — converts between character sets in Perl i libtext-wrapi18n-perl 0.06-7 — internationalized substitute of Text::Wrap i libtinfo5 5.9-10 — shared low-level terminfo library for terminal handling i libudev0 175-6 — libudev shared library i libusb-0.1-4 2:0.1.12-23 — userspace USB programming library i libuuid1 2.20.1-5.1 — Universally Unique ID library i login 1:4.1.5.1-1 — system login tools i logrotate 3.8.1-4 — Log rotation utility i lsb-base 4.1+Debian7 — Linux Standard Base 4.1 init script functionality i man-db 2.6.2-1 — on-line manual pager i manpages 3.40-0.1 — Manual pages about using a GNU/Linux system i mawk 1.3.3-17 — a pattern scanning and text processing language i mount 2.20.1-5.1 — Tools for mounting and manipulating filesystems i nano 2.2.6-1+b1 — small, friendly text editor inspired by Pico i ncurses-base 5.9-10 — basic terminal type definitions i ncurses-bin 5.9-10 — terminal-related programs and man pages i net-tools 1.60-24.1 — The NET-3 networking toolkit i netbase 5.0 — Basic TCP/IP networking system i netcat-traditional 1.10-40 — TCP/IP swiss army knife i passwd 1:4.1.5.1-1 — change and administer password and group data i perl-base 5.14.2-12 — minimal Perl system i procps 1:3.3.3-2 — /proc file system utilities i readline-common 6.2-8 — GNU readline and history libraries, common files i rsyslog 5.8.11-1+b1 — reliable system and kernel logging daemon i sed 4.2.1-10 — The GNU sed stream editor i sensible-utils 0.0.7 — Utilities for sensible alternative selection i sysv-rc 2.88dsf-31 — System-V-like runlevel change mechanism i sysvinit 2.88dsf-31 — System-V-like init utilities i sysvinit-utils 2.88dsf-31 — System-V-like utilities i tar 1.26-4 — GNU version of the tar archiving utility i tasksel 3.12 — Tool for selecting tasks for installation on Debian systems i tasksel-data 3.12 — Official tasks used for installation of Debian systems i traceroute 1:2.0.18-3 — Traces the route taken by packets over an IPv4/IPv6 network i tzdata 2012d-1 — time zone and daylight-saving time data i udev 175-6 — /dev/ and hotplug management daemon i util-linux 2.20.1-5.1 — Miscellaneous system utilities i vim-common 2:7.3.547-4 — Vi IMproved - Common files i vim-tiny 2:7.3.547-4 — Vi IMproved - enhanced vi editor - compact version i wget 1.14-1 — retrieves files from the web i whiptail 0.52.14-10 — Displays user-friendly dialog boxes from shell scripts i xz-utils 5.1.1alpha+20120614-1 — XZ-format compression utilities i zlib1g 1:1.2.7.dfsg-13 — compression library - runtime
[b]EDIT:[/b] Do tego jeszcze kernel i bootloader jeśli je zainstalujesz (w trybie expert można pominąć).
@Mati dzisiaj udostępnił swój remix Lubuntu http://ubuntu.pl/forum/viewtopic.php?f=226&t=160776 obraz Pro tylko 450 mb , właśnie ściągam :)
[b]PL_SBX[/b]
Witam, chcę zainstalować linuksa który po zainstalowaniu będzie goły tylko konsola i aptitude[/quote]
Tutaj przychyliłbym się do opinii kolegi [b]ArnVaker[/b], ale jeśli chcesz minimalne Ubuntu to zainstalujesz je z obrazu [b]minimal-cd[/b]:
https://help.ubuntu.com/community/Installation/MinimalCD/
To zainstaluje system bazowy, czyli na końcu pomijasz ten krok i rzeźbisz jak chcesz:
[quote=help.ubuntu.com][b][color=green]After the base system is installed[/color][/b], log in, and type "sudo tasksel" to select the system to install.[/quote]Ostatnio edytowany przez marcin'82 (2012-08-14 19:25:00)
marcin'82
Właśnie też ściągam Przyjaznego Puchacza w wersji PRO. Możliwe że przetestuję jeszcze debian'a, ale dopiero jeśli ten puchacz mi się nie spodoba.
Ostatnio edytowany przez PL_SBX (2012-08-14 20:21:00)
Jeśli chcesz minialnego Linuksa to ja mimowszystko sięgnąłbym po Debiana.
[quote=PL_SBX]Właśnie też ściągam Przyjaznego Puchacza w wersji PRO. Możliwe że przetestuję jeszcze debian'a, ale dopiero jeśli ten puchacz mi się nie spodoba.[/quote]
/me się zastanawia kiedy będzie miał spam, że coś nie działa
Wersja jest dla osób pro, czyli nie dla ciebie PL_SBX.
[quote=mati75][quote=PL_SBX]Właśnie też ściągam Przyjaznego Puchacza w wersji PRO. Możliwe że przetestuję jeszcze debian'a, ale dopiero jeśli ten puchacz mi się nie spodoba.[/quote]
Wersja jest dla osób pro, czyli nie dla ciebie PL_SBX.[/quote]
[b]mati75[/b] ale jesteś delikatny ;)
Czasem trzeba być, w szczególności gdy ktoś się bierze za coś o czym nie ma zielonego pojęcia. A tak poza tym pewna osoba czyha, że znaleźć na mnie haka.
To Ubuntu jest dla pro? Toś mnie teraz zaskoczył bo zawsze myślałem, że to arch, gentoo czy też slackware są dla pro
[quote=copowieryba]
To Ubuntu jest dla pro? Toś mnie teraz zaskoczył bo zawsze myślałem, że to arch, gentoo czy też slackware są dla pro[/quote]
toś mnie zaskoczył, bo zawsze myślałem, że LFS jest dla PRO (albo dla NICów) :POstatnio edytowany przez thomsson (2012-08-15 11:48:45)
ilin napisał
[i]"DUG to tez moja mała ojczyzna"[/i]
Dla „pro” jest Debian — żeby nie tracić czasu na obsługę systemu.
[quote=thomsson][quote=copowieryba]
To Ubuntu jest dla pro? Toś mnie teraz zaskoczył bo zawsze myślałem, że to arch, gentoo czy też slackware są dla pro[/quote]
toś mnie zaskoczył, bo zawsze myślałem, że LFS jest dla PRO (albo dla NICów) :P[/quote]
Albo masochistów :D
[b]copowieryba[/b] dla użytkowników pro ubuntu, bo ja się zgadzam z [b]Arnim[/b] - ubuntu to stare afrykańskie słowo nie potrafię skonfigurować debiana.
A [b]PL_SBX[/b] jeszcze po prostu miszczem, na forum ubuntu zaproponował, żeby apt i aptitude zastąpić przez synaptic. Po usunięciu libc6, teraz przyszedł czas na apt.
ubuntu to stare afrykańskie słowo nie potrafię skonfigurować debiana[/quote]
Eh, dla mnie to taka sama mantra jak "Debian jest trudny/dla zaawansowanych"
Linuksa używam ok. 1,5 roku. Pierwsze distro jakie zainstalowałem, to Debian testing. Później przesiadłem się na Ubuntu, dlatego że spodobało mi się KDE, a te w Debianie trochę kuleje. Dla mnie instalacja (mam na myśli instalator tekstowy i instalacja systemu podstawowego oraz później tego co potrzebuję) i konfiguracja jest bardzo zbliżona.[quote=Minio]w sprawnych rękach każda dystrybucja jest stabilna i nie do ruszenia.[/quote]
i ja się z tym zgadzam ;)Ostatnio edytowany przez mrmarkos (2012-08-15 13:50:29)
Ubuntu jest trudniejsze, zainstalowałem 12.04 gdy się pojawiło i poległem. ;) Na zamkniętych sterownikach Nvidii ustawiał mi odświeżanie 60 Hz i nie umiałem tego zmienić na stałe. Nawet bez xorg.conf odpalał się na zamkniętych sterownikach Nvidii, nie wiem skąd brał te ustawienia.
U mnie to było inaczej, zainstalowałem Ubuntu 12.04, zaktualizowałem system i po restarcie już nie wstał lightdm, przy ręcznym uruchomieniu środowisko, sypało błędami. To się nazywa stabilny system.
Mi się takie kwiatki do tej pory nie przytrafiły, lecz mam doświadczenie tylko i wyłącznie z KDE, a sterowników zamkniętych nie używam.
A co do stabilności, to moim zdaniem w przypadku Ubuntu można mówić tylko w przypadku wersji LTS i to dopiero w momencie wydania pierwszego point release.
Ostatnio edytowany przez mrmarkos (2012-08-15 15:04:13)
Ja chyba miałem to (a przynajmniej wygląda podobnie): [url]http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1965791[/url], [url]https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/nvidia-settings/+bug/949071[/url]. Podobno zostało akurat niedawno poprawione, ale nie sprawdzałem.
orange2k (gandric) wrote on 2012-07-29: #18
Somehow the bug is solved now. Probably with the yesterdays xorg update.[/quote]
[img]http://svn.debianart.org/themes/generic/spinner/spinner48px-moreblue.png[/img]
[quote=mati75]U mnie to było inaczej, zainstalowałem Ubuntu 12.04, zaktualizowałem system i po restarcie już nie wstał lightdm, przy ręcznym uruchomieniu środowisko, sypało błędami. To się nazywa stabilny system.[/quote]
Nowe Ubu... odpalałem z LiveCd , na dysku testowałem wersje server na czysto + xorg+xfce4.10. ( nie metapakiet xubuntu-desktop )
Lightdm również nie ładował się poprawnie , system dało się w miarę używać...
Ostatnio zainstalowałem sobie na próbę xubuntu.
Nie powiem działało choc coś z tą grafiką było nie tak.Jakoś dziwnie patrzylo się w ekran.
Dokładnie nie wnikałem.
Chyba to co pisał [b]ArnVaker[/b] odświezanie.
Wcześniej już parę razy do różnych ubuntów podchodziłem i zawsze cos mi tam leżało na wątrobie.
Podtrzymuje tezę debian jest o wiele łatwiejszy.
Różnica jest tylko w efekcie początkowym.
Debian jest surowy ubuntu w miarę ładne. :)
Time (s) | Query |
---|---|
0.00009 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00143 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.191.237.228' WHERE u.id=1 |
0.00072 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.191.237.228', 1732260523) |
0.00038 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732260223 |
0.00022 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=208855 |
0.00023 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=21791 ORDER BY posted |
0.00045 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=21791 AND t.moved_to IS NULL |
0.00021 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00134 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=21791 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00093 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=21791 |
Total query time: 0.00604 s |