Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Debian zainstalowany. Mam tylko pytanie... jak się zalogować na admina? Wpisuje podczas logowania root, sudo itp, haslo niby te co podawalem podczas instalacji i nic nie dziala. Może ktoś mnie olśnić?
W tym Debianie jest opcja internet z telefonu (czy jakoś tak), są tam różne opcje, m.inn. VPN. Podalem wszystko co trzeba, ale to nie działa (chyba). Można jakoś to wykożystać?
skad mam zainstalowac wvdial? :D
Domyślnie w Debianie jest normalne konto roota z hasłem ustawianym podczas instalacji, sudo nie jest skonfigurowane w sposób znany z Ubuntu (aczkolwiek może być jeżeli użytkownik tak wybierze podczas instalacji). Jedyne co mi przychodzi na myśl, to że walnąłeś się w haśle. Możesz zmienić w ten sposób: [url]http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?pid=207834#p207834[/url]. Co do połączenia to nie moja dziedzina niestety.
wiem jakie jest haslo, nie moge sie zalogowac do roota.
jak jest menu do wyboru profili, wybieram inne
wpisuje root, haslo i lipa
jak loguje sie do normalnego usera, wchodze w jakies opcje gdzie potrzebne jest haslo roota, wpisuje, dziala.
WTF? :(
Jest zablokowane logowanie na roota w menedzerze logowania.
Zasadniczo nie powinno się uruchamiać całego X na koncie administratora. Jak musisz coś zrobić, przeloguj się w konsoli lub uruchom jedynie wybrany program.
asia@fornakter:~$ ls /dev/ttyUSB* ls: nie ma dostępu do /dev/ttyUSB*: Nie ma takiego pliku ani katalogu asia@fornakter:~$ echo "12d1 1506" > /sys/bus/usb-serial/drivers/option1/new_id bash: /sys/bus/usb-serial/drivers/option1/new_id: Nie ma takiego pliku ani katalogu asia@fornakter:~$ echo "12d1 1506" > /sys/bus/usb/drivers/hub/new_id bash: /sys/bus/usb/drivers/hub/new_id: Brak dostępu asia@fornakter:~$ sudo echo "12d1 1506" > /sys/bus/usb/drivers/hub/new_id bash: /sys/bus/usb/drivers/hub/new_id: Brak dostępu asia@fornakter:~$
bez kitu w konsoli działa root, ale w 'normalnym' systemie mam te wszystkie komendy, mam nadzieje, ze nie bede musial ich przepisywac na kartke a potem wklepywac w konsole :/
Ostatnio edytowany przez fornakter (2012-08-18 20:24:20)
Już to chyba przerabialiśmy, że przez sudo się nie da edytować /sys/*. Przeloguj się na roota normalnie (su, sudo bash) i wtedy daj "echo".
http://dug.net.pl/tekst/197/aero2_z_modemem_huawei_e3131/#tryb_modemu
To echo i usb_modeswitch wykonuje się jednorazowo. Po dodaniu wspomnianego w linku pliku modem będzie się przełączał automatycznie.
wvdial jest widzę na DVD2 dopiero... Najlepiej jakbyś połączył się inaczej (networkmanager? kabel?) i zainstalował wvdial przez sieć. Jak nie masz takiej możliwości, ogarnę zależności i pobierzesz ręcznie.
Ostatnio edytowany przez azhag (2012-08-18 20:50:48)
[quote=fornakter]WTF? :([/quote]
Sorry, przez myśl mi nie przeszło, że Ty próbujesz uruchomić środowisko graficzne jako root. Czemu nie możesz zalogować się na roota w emulatorze terminala uruchomionym w sesji użytkownika? Musisz coś graficznie z roota robić?
@up: bo musialem sie nauczyc komend np do tworzenia plików ;D
Teraz już wszystko działa. Troche musialem kombinowac, ale sie udało.
W konsoli przełączam tryb na modem i potem łączę się przez ten program co wczesniej mówiłem. Trochę mi to ułatwia sprawę, bo nie potrzebuję wvdial
Dzięki za pomoc wszystkim.
Pewnie jeszcze bede jej potrzebować, bo mnie chyba rozłącza.
Edit: i juz mam problem ;D
Zainstalowalem Chrome, ale nie mam go w menu. Jak go włączyc? Nie było błędów podczas instalacji.
Ostatnio edytowany przez fornakter (2012-08-19 15:15:59)
Jaka wersja Debiana, jakie środowisko graficzne, jak i skąd instalowałeś chrome? Ostatecznie można ręcznie dodać do menu: [url]http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=21328[/url] albo zainstalować [deb]chromium[/deb], który w przeciwieństwie do chrome jest w repozytorium Debiana.
PS Uprzejmie proszę o niezwracanie się do mnie „up”.
Linux fornakter 2.6.32-5-686 #1 SMP Sun May 6 04:01:19 UTC 2012 i686 GNU/Linux
Nie znalazlem chrome, tak jak by nie byl zainstalowany, a instalator(?) podaje, ze jest zainstalowany.
chromium chodzi mi tragicznie, wiesza się i internet chodzi 2x wolniej niz na przegladarce, ktore byly zainstalowane z systemem.
Chrome instalowalem ze strony googla.
Dziwne z tym chromium. Anyway, dla pakietu deb pobranego ze strony google powinno wystarczyć:
ln -s /opt/google/chrome/google-chrome.desktop /usr/share/applications/
Działa, wielkie dzieki.
Możecie mi jeszcze pomóc w instalacji Network Managera? Chce zainstalowac nowsza wersje, ale wyskakuje błąd pod koniec, po wpisaniu ./cofigure
checking for CFPreferencesCopyAppValue... no checking for CFLocaleCopyCurrent... no checking for GNU gettext in libc... yes checking whether to use NLS... yes checking where the gettext function comes from... libc checking whether byte ordering is bigendian... no checking for /etc/redhat-release... no checking for /etc/SuSE-release... no checking for /etc/fedora-release... no checking for /etc/gentoo-release... no checking for /etc/debian_version... yes checking for /etc/arch-release... no checking for /etc/slackware-version... no checking for /etc/frugalware-release... no checking for /etc/mandriva-release... no checking for /etc/pardus-release... no checking for /etc/linexa-release... no checking for /etc/exherbo-release... no checking Linux Wireless Extensions >= 18... no configure: error: wireless-tools or libiw development headers >= 28pre9 not installed or not functional root@fornakter:/home/asia/Pobrane/NetworkManager-0.9.2.0#
Niby mam to wszystko zainstalowane, nie wiem czemu nie działa.
O widzisz, mówiłem żebyś instalował Wheezy'ego a nie Squeeze. :P Miałbyś wersję 0.9.4 normalnie w repozytorium. W backportach dla Squeeze jest 0.8.4, nie wiem czy to wystarczająco nowa dla Ciebie. Jeśli tak, to zainstaluj. Jeśli nie, można sprawdzić czy czasem wersja z Wheezy'ego nie wejdzie czysto, ewentualnie zaktualizować system do Wheezy'ego. Kompilacja to dla mnie ostateczność, ale jeśli już musisz, to w komunikacie pewnie chodzi o pakiety [deb]wireless-tools[/deb] oraz [deb]libiw-dev[/deb], jednak skoro piszesz, że masz to wszystko zainstalowane… Na pewno masz?
te pierwsze mam, drugiego nie.
Nie wiem o czym Ty do mnie mowisz, jakie wheezy, jaki squezze? czym to sie rozni?
Oj, chodziło o wersję Debiana. :)
Squeeze (6.0) — zamrożony w sierpniu 2010, wydany w lutym 2011
Wheezy (7.0) — zamrożony w czerwcu 2012, wydany ma być za kilka miesięcy
Mrożenie to etap przed wydaniem kiedy do repozytorium przyszłej wersji stabilnej nie trafiają już nowe wydania programów, a jedynie wprowadzane są poprawki aktualnie w nim się znajdujących. Sugerowałem Wheezy'ego ponieważ oprogramowanie w nim zawarte jest o dwa lata świeższe niż w Squeeze, a sam system jest już na obecnym etapie na tyle stabilny, że z czystym sumieniem można go polecić na desktop.
[b]EDIT:[/b] Tylko instalator czasem kuleje.
to co mogę zrobić żeby mieć te drugie?
Zainstalować:
aptitude install libiw-dev
Ustawiłeś repozytoria?
[url]http://dug.net.pl/tekst/136/lista_repozytoriow_(sources_list)_dla_debiana/[/url]
root@fornakter:/home/asia# aptitude install libiw-dev Nie znaleziono pakietu, którego nazwa lub opis zawierałyby "libiw-dev" Nie znaleziono pakietu, którego nazwa lub opis zawierałyby "libiw-dev" Nie zostaną zainstalowane, zaktualizowane ani usunięte żadne pakiety. 0 pakietów aktualizowanych, 0 instalowanych, 0 do usunięcia i 0 nie aktualizowanych. Do pobrania 0 B archiwów. Zajęte po rozpakowaniu: 0 B. root@fornakter:/home/asia#
O ile dobrze rozumiem, musze wkleic do pliku wpisy od weezy, jednak w /etc/apt/sources.list.d/ mam tylko plik od chrome. Mam utowrzyć nowe? A jak tak to jak je nazwać?
Ale co Ty chcesz zrobić? Jeśli chcesz tylko zainstalować libiw-dev to ustaw według artykułu repozytoria dla wersji którą masz obecnie.
Nie kumam co mam zrobić z tymi wpisami.
Czyli jedynie chcesz zainstalować pakiet libiw-dev?
No daj spokój, przecież to same podstawy. Zmień zawartość pliku /etc/apt/sources.list na:
deb http://ftp.pl.debian.org/debian/ squeeze main contrib non-free deb http://ftp.pl.debian.org/debian squeeze-updates main contrib non-free deb http://security.debian.org/ squeeze/updates main contrib non-free
Odśwież listę dostępnych pakietów:
aptitude update
I instaluj co trzeba.
checking for /etc/exherbo-release... no checking Linux Wireless Extensions >= 18... yes checking for cos in -lm... yes checking for dladdr in -ldl... yes checking for dbus_glib_global_set_disable_legacy_property_access in -ldbus-glib-1... no checking for pkg-config... /usr/bin/pkg-config checking pkg-config is at least version 0.9.0... yes checking for DBUS... no configure: error: Package requirements (dbus-1 >= 1.1 dbus-glib-1 >= 0.75) were not met: No package 'dbus-glib-1' found Consider adjusting the PKG_CONFIG_PATH environment variable if you installed software in a non-standard prefix. Alternatively, you may set the environment variables DBUS_CFLAGS and DBUS_LIBS to avoid the need to call pkg-config. See the pkg-config man page for more details. root@fornakter:/home/asia/Pobrane/NetworkManager-0.9.2.0#
Menedzer Pakietów podaje ze mam zainstalowane dbus-glib-1-2 i -1-3
[deb]libdbus-glib-1-dev[/deb] może? W ogóle jeśli upierasz się przy kompilowaniu, to łatwiej będzie tak:
Dodaj do sources.list wpisy pakietów źródłowych:
deb-src http://ftp.pl.debian.org/debian/ squeeze main contrib non-free deb-src http://ftp.pl.debian.org/debian squeeze-updates main contrib non-free deb-src http://security.debian.org/ squeeze/updates main contrib non-free
Odśwież listy pakietów:
aptitude update
Zainstaluj pakiety potrzebne do zbudowania network-managera z repo:
aptitude build-dep network-manager
Niestety nie wiadomo czy wystarczy to do zbudowania akurat tej wersji, którą usiłujesz.
PS Zawczasu napiszę, że gdyby udało Ci się to jakoś skompilować, to nie instaluj przez [tt]make install[/tt]. Zamiast tego można użyć [deb]checkinstall[/deb], co utworzy prosty pakiet deb, który można potem łatwo instalować/usuwać nie robiąc śmietnika w systemie.
A można to jakoś inaczej zrobić? Bez kompilowania?
O widzisz, mówiłem żebyś instalował Wheezy'ego a nie Squeeze. :P Miałbyś wersję 0.9.4 normalnie w repozytorium. W backportach dla Squeeze jest 0.8.4, nie wiem czy to wystarczająco nowa dla Ciebie. Jeśli tak, to zainstaluj. Jeśli nie, można sprawdzić czy czasem wersja z Wheezy'ego nie wejdzie czysto, ewentualnie zaktualizować system do Wheezy'ego.[/quote]
A tak w ogóle to czemu akurat za wersję 0.9.2 się zabrałeś? Najlepiej jakby wersja 0.8.4 wystarczyła, bo to najprostsze. :D
[img]http://svn.debianart.org/themes/generic/spinner/spinner48px-moreblue.png[/img]
Time (s) | Query |
---|---|
0.00008 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00064 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.142.200.247' WHERE u.id=1 |
0.00066 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.142.200.247', 1732261595) |
0.00034 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732261295 |
0.00052 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=209304 |
0.00007 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=21338 ORDER BY posted |
0.00033 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=21338 AND t.moved_to IS NULL |
0.00006 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00732 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=21338 ORDER BY p.id LIMIT 50,25 |
0.00083 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=21338 |
Total query time: 0.01089 s |