Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam.
Tak się zastanawiam - wie ktoś jaka jest optymalna wielkość monitora do kompa, ustawionego około 1-1.5 metra od siedzącego? Tak pytam bo przydało by się wymienić monitor, a nie wiem czy brać monitor czy TV LCD mi ile cali powinno to to mieć żeby oczy nie siadły po miesiącu.
Pozdrawiam.
W pracy pracuję na '19 Samsung SyncMaster 940NW i jest ok, w domu mam '22 Samsung 2233SN i w obu przypadkach siedzę ok 1,2m od ekranu. Nie czuję dyskomfortu i oczy się nie męczą. Generalnie minimum '19 wg mnie
Pozdro
mam starą bańkę 19'', ale siedzę pół metra od niego. oczywiście 4:3. jak zdechnie, kupię se drugi taki
Mam 20 cali w proporcjach 4:3. Myślę, że 20,22 cale to takie optymalne wielkości.
Dzięki za info. Szczerze to zastanawiałem się nad zakupem 40 cali, ale to chyba byłby overkill na taki dystans (chociaż filmy by się przyjemnie oglądało na leżąco :) ).
W sumie skoro zacząłem już wątek, to może spytam - co byście doradzili tak do 1000-1200 zł ? W oko wpadły mi:
http://www.x-kom.pl/p/70495-monitor-lcd-led-24-dell-u2412m-czarny.html
oraz
http://www.x-kom.pl/p/82274-monitor-lcd-led-24-lg-m2482d-pz-led-ips-tv-czarny.html
Ale powiem szczerze samemu nie wiem co wybrać, oczywiście inne urządzenia jak najbardziej wchodzą w grę, oby LED ;]
Sprzęt do grania, filmów i pracy, ważne żeby nie smużył.
Jakieś sugestie?
Pozdrawiam.
EDIT:
Tak tylko dodam że maksymalna przekątna do 32 cali - bardziej tyczy się to TV niż monitora, ale nie wykluczam TV jako monitora więc... ;]
Ostatnio edytowany przez Huk (2012-08-20 10:37:21)
Ja teraz mam w domu grata 17'' (baniak 4:3) 1024*768 okolo metr od kichola do monitora, żeby napisać tego posta, strona zoom 150% (Nosquint).
Jak ten grat wybierze się na emeryturę, to poszukam następnego - najpierw 21'', potem 19''. potem 17'', choć wybór jest teraz taki,
że chyba niestety skończy się to monitorem 22'' IPS.
@Jacekalex:
Znam ten ból ;] Samemu mam w domu Samsunga 17'' CRT i wiem że w wielu wypadkach LCD bije na głowę, ale brakuje mi wielkości, pracuje się na tym niewygodnie, do tego jest MOCNO porysowany (przyzwyczaiłem się już, ale jednak wkurza to) stąd myśl o zmianie na jakiegoś LED'a - (niestety) trzeba iść z postępem ;] poza tym LED'y z IPS'ami nie są chyba już takie złe jak te z TN'kami.
Pozdro.
[b]Huk[/b] a nie myślałeś o 23'? Ja niedawno kupiłem tego della:
http://www.agito.pl/monitor-dell-23-led-u2312hm-2492-499108.html
Jestem bardzo zadowolony, paramtery bardzo dobre imo a cena dużo korzystniejsz niż w przypadku 24'.
Hmmm no przy tej różnicy cenowej jak najbardziej biorę pod uwagę :) @svL a powiedz mi - próbowałeś kiedyś podłączyć coś po HDMI do niego? Znaczy się z wykorzystaniem jakiejś przejściówki? HDMI->DVI ? Się zastanawiam jak w takim układzie jest puszczony dźwięk.
Ja pod koniec czerwca w promocji "wyrwałem" za 800 z hakiem monitor z podświetlaniem LED [url=http://www.redcoon.pl/B282787-Samsung-SyncMaster-T24A550_Monitory-TFT?refId=ceneo#databox]Samsung T24A550[/url]. W pracy pracuje na 22' i obawiałem się czy 24' to nie za dużo. Ale jest ok i jestem zadowolony. Telewizja naziemna, czy kablowa odbiera super, podłączne do niego telefony, tablety, aparaty fotograficzne od razu wykrywane i można przeglądać zawartość urządzeń. Żadnych problemów z odczytywaniem dysków 320,500 czy 1000 MB. Odtwarzanie filmów hd bez problemu, czyta napisy ( muszą być w srt nie txt) z ogonkami polskimi. Sporo funkcji do ustawiania obrazu. Podłączane słuchawki bezpośrednio do niego i dżwiek jest ok nic nie szumi. Nie próbowałem, bo nie mam, podłączać konsol do gier więc nie wiem jak daje rade, ale na grach z pcta ogarnia wszystko ok, bez smurzenia itd. Laptop podłączany po HDMI bez problemu wyświetlane w najwyższej rozdzielczości. Polecam go i najlepiej rozejrzeć się czy nie ma go gdzieś w promocji, bo jak dla mnie spełnia wszystkie rzeczy jakie sobie założyłem.
Ostatnio edytowany przez ba10 (2012-08-20 14:52:45)
@ba10:
Troszkę mnie zniechęca macierz TN... chociaż w moim TV sprawuje się całkiem dobrze to jednak wolałbym IPS, ale dzięki za opinie ;]
Tak swoją drogą - co myślicie o czymś 32 calowym na taką odległość? to już pewnie byłby overkill, ale może ktoś ma taki tv jako monitor?
Może to trochę pomoże :]
http://www.cinematic.pl/wiedza/odleglosc_widza.html
Chyba potrzebujesz czegoś pracującego w rozdzielczości 1920x1080. Jakieś 22-23" raczej nie więcej niż 24".
[quote=Huk]Tak swoją drogą - co myślicie o czymś 32 calowym na taką odległość?[/quote]
Przy takiej odległości to ja to widzę w ten sposób:
[img]http://4.bp.blogspot.com/_zLwHwqx7gy4/TSslz04xesI/AAAAAAAAFmM/dD5f0Hrc7RU/10.gif[/img]
Ostatnio edytowany przez BlackEvo (2012-08-20 21:31:50)
Do oglądania Wimbledonu jak znalazł XD
Ja mam jeden 24" i dla mnie to już jest max.
[b]Huk[/b] podłączyłem tylko po dvi, zresztą ja bym i tak nie zauważył róznicy ;-) Monitor nie ma głośników więc dźwięk trzeba i tak puścić osobno (pomijając fakt, że dvi dźwięku nie przenosi). Ogólnie jestem bardzo zadowolony z tego monitora, szczególnie za taką cenę (usb w monitorze to baaaaaaardzo fajna sprawa).
@svL:
Trochę nie kumam - po co USB w monitorze? Myślałem że to do odtwarzania filmów z pena, ale skoro głośniki i tak trzeba mieć zewnętrzne (a rozumiem że podpiąć się ich do monitora nie da) to chyba nie o to chodzi...?
Pewnie ma wyjście słuchawkowe, przynajmniej u mnie tak jest, a tak skoro inni się "chwalą" to przy swoim kompie mam 2 x 23'' ogólnie to jest dość nieźle, ale czasami mam wrażenie że jednak za dużo a o większych to nawet nie chcę myśleć, już chyba ciężko by mi to było ogarnąć wzrokiem.
Witam,
[b]Huk[/b], jako hub USB abyś nie musiał się schylać w celu podłączenia pamięci półprzewodnikowej.
Pozdrawiam,
Towarzysz Torrentow
Tak jak pisze [b]torrentow[/b] dużo wygodniej podpiąć pendrive bez wyginania się na krześle. Głośników nie ma w monitorze, musisz użyć zewnętrznych.
Ja w robocie mam 2x24" w odległości ok. pół metra. na 1.5 metra to bym wziął przytnajmniej 32". chociaż miałem 46" jakięs 2/2.5m od siebie i było ok.
Strony: 1
Time (s) | Query |
---|---|
0.00011 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00096 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.21.12.88' WHERE u.id=1 |
0.00070 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.21.12.88', 1732476173) |
0.00056 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732475873 |
0.00080 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='18.191.237.228' |
0.00060 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='3.135.204.43' |
0.00068 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=209380 |
0.00170 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=21835 ORDER BY posted |
0.00076 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=21835 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00100 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=21835 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00075 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=21835 |
Total query time: 0.00871 s |