Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
Mam w starym systemie takiego flasha
Pakiet: adobe-flashplugin Nowy: tak Stan: zainstalowany Zainstalowany automatycznie: nie Wersja: 10.1.85.3-1 Priorytet: opcjonalny Sekcja: partner/web Opiekun: DL-Flash Player Ubuntu <FlashPlayerUbuntu@adobe.com> Rozmiar rozpakowanego: 12,1M Wymaga: debconf | debconf-2.0, fontconfig, libatk1.0-0 (>= 1.20.0), libc6 (>= 2.4), libcairo2 (>= 1.6.0), libfontconfig1 (>= 2.4.0), libfreetype6 (>= 2.3.5), libglib2.0-0 (>= 2.12.0), libgtk2.0-0 (>= 2.12.0), libpango1.0-0 (>= 1.20.5), libx11-6, libxext6, libxt6, wget Sugeruje: firefox, konqueror-nsplugins, libnspr4-0d, libnss3-1d, msttcorefonts, ttf-bitstream-vera | ttf-dejavu, ttf-xfree86-nonfree, x-ttcidfont-conf, xfs (>= 1:1.0.1-5) W konflikcie z: flashplayer-mozilla, flashplugin (< 6), flashplugin-installer, xfs (< 1:1.0.1-5) Zastępuje: flashplugin (< 6) Udostępnia: flashplugin-nonfree Opis: Adobe Flash Player plugin version 10 This package will download the Flash Player from Adobe. It is a Netscape/Mozilla type plugin. Any browser based on Netscape or Mozilla can use the Flash plugin. This package officially supports the following browsers: Firefox 2.x, Firefox 3.x, SeaMonkey 1.11
apt-cache policy adobe-flashplugin adobe-flashplugin: Zainstalowana: 10.1.85.3-1 Kandydująca: 10.1.85.3-1 Tabela wersji: *** 10.1.85.3-1 0 100 /var/lib/dpkg/status
Zanzaczam ze nie mam zainstalowanego pakietu flashplugin-nonfree bo wyalaczal mi nagle przegladarke często, i tak smao jest w nowym systemie i nie wiem skad wziac tego flasha bo zpamnialem co ja tot tam w koncu zainstalowalem? Coś tam o ubuntu jest napisane... Ten flash nie wywala przegladarki.
Ostatnio edytowany przez korbol (2012-08-25 12:12:57)
Ten pakiet to tylko skrypt pobierający flasha ze strony Adobe:
This package will download the Flash Player from Adobe.[/quote]
Jest to pakiet dla Ubuntu znany ze stwarzania problemów w Debianie.
Możesz samej wtyczki na tamtym systemie poszukać:Kod:
updatedb && locate libflashplayer.soInna sprawa, że 10.1.85.3 to jakaś stara i dziurawa wersja.
Poza tym SOA#1. ;) Lepiej przeglądarkę zaktualizuj albo wręcz Wheezy'ego zainstaluj.
[img]http://svn.debianart.org/themes/generic/spinner/spinner48px-moreblue.png[/img]
Zainstaluj Debiana. W nim jest [deb]flashplugin-nonfree[/deb], który normalnie działa i nie trzeba instalować wszystkiego po sto razy.
To wynik z starego systemu troche zapuszczonego :)
Zawsze byl problem z tym flashem nawet kilka lat temu wywalal przegladarke i jakies czary robilem.
Na nowym sys jest wszytsko swieże ze stable
updatedb && locate libflashplayer.so
to cos u mnie nie smiga, penwie nie mam jakiego pakietu...
Ze strony adobe mozna pobrac jakiegos rpm'a to pewnie z tego kozystalem.. jest to mozliwe? :)
Ale skad to DL-Flash Player Ubuntu w opisie pakietu?
Ostatnio edytowany przez korbol (2012-08-25 12:29:03)
[quote=korbol]Ze strony adobe mozna pobrac jakiegos rpm'a to pewnie z tego kozystalem.. jest to mozliwe? :)[/quote]
Można ręcznie pobrać tar.gz i po rozpakowaniu powrzucać dosłownie kilka plików.
Ale wtedy aktualizacja będzie ręczna.
[quote=korbol]updatedb && locate libflashplayer.so
to cos u mnie nie smiga, penwie nie mam jakiego pakietu...[/quote]
Konkrety! W jakim sensie „nie śmiga”?
[quote=korbol]Ze strony adobe mozna pobrac jakiegos rpm'a to pewnie z tego kozystalem.. jest to mozliwe? :)
Ale skad to DL-Flash Player Ubuntu w opisie pakietu?[/quote]
Wcześniej pokazałeś nam, że do instalacji flasha użyłeś pakietu dla Ubuntu. Czemu teraz sądzisz, że jednak było inaczej?
Ja wlasnie nie wiem jak to zrobilem :) i w tym problem wszystkie wersje sa mozliwe :)
Nie smiga - chodzilo mi o to ze nie dziala mi to polecenie updatedb
bash: updatedb: command not found
[deb]mlocate[/deb] tam doinstaluj.
Skoro masz ten ubuntontowy pakiet, to sądzę, że flasha masz właśnie z niego. Ewentualnie kilka innych jeszcze. ;)
Podmień plik libflashplayer.so i będzie po krzyku. Był taki temat na DUG z udziałem [b]ArnVakera[/b] i moim. Nie ma obawy - dpkg nie zgłupieje ;] Poszukaj sam ...
Ostatnio edytowany przez marcin'82 (2012-08-26 10:06:05)
[quote=marcin'82]Podmień plik libflashplayer.so i będzie po krzyku.[/quote]
Na ten stary dziurawy? :)
Po kolei :)
To wynik polecena:
/usr/lib/adobe-flashplugin/libflashplayer.so /usr/lib/opera/plugins/libflashplayer.so
Pozadto w katalogu /usr/lib/iceweasel/plugins mam flashplugin-alternative.so ktory jest linkiem do /etc/alternatives/iceweasel-flashplugin, ktory z kolei jest linkeim do /usr/lib/adobe-flashplugin/libflashplayer.so
Caly czas mowimy i iceweasel...
Ostatnio edytowany przez korbol (2012-08-26 11:12:44)
Ten pierwszy to jest pewnie ten stary dziurawy flash którego chcesz użyć. Wystarczy wrzucić ten plik do katalogu /usr/lib/mozilla/plugins/ żeby go użyć, żadnych pakietów flasha już wtedy nie instaluj. Na Twoim miejscu spróbowałbym jednak znaleźć inne rozwiązanie.
ok dzieki, no walsnie musze znalezc jakis nowszy stabilny
Nie pamiętam żebym u siebie miał problem z jakąś wersją flasha, każda włącznie z najnowszą działała u mnie prawidłowo. Rozumiem, że aktualizacja przeglądarki albo systemu albo użycie Firefoxa nie wchodzi w grę?
[b]ArnVaker[/b]
Poprawię się ... na [b]jakikolwiek[/b] działający ... "dziurawość" schodzi w tym momencie na plan dalszy [skoro i tak wszyscy jedziemy na tym samym wózku] ...
Przekonajmy większość portali do korzystania z html5 ... [wszystko przyjdzie z czasem][b].[/b]
Ostatnio edytowany przez marcin'82 (2012-08-26 13:36:54)
Ja bym jednak próbował rozwiązać problem tak żeby najnowszy działał. To nie jest tak, że on w ogóle nie działa… On nie działa u autora wątku, u innych działa. Oczywiście jeśli wolicie używać oprogramowania z niezałatanymi znanymi powszechnie dziurami, to bardzo proszę. ;)
Zaraz mnie tu trafi, caly czas mi wywala przegladarke w kosmos na youtube, a jak juz nie wywlaa to jest jakies dziwne zachowanie typu, włączam fil i widze chwile puste pole zamiast odtwarzacza, potem chodzi juz normalne tło z przyciksiem play na srodku, ale jak klikne w niego to jest kilka sekund namyslu i popiero jakakolwiek reakcja ://////// Moge zassac firefoxa, nie ma problemu, tylko dlaczego zawsze na wielu wersjach debaiana mialem ten sam problem?
Na wszelki wypadek about:plugins
Shockwave Flash Nazwa pliku: libflashplayer.so Shockwave Flash 11.2 r202 Typ MIME Opis Rozszerzenia Włączony application/x-shockwave-flash Shockwave Flash swf Tak application/futuresplash FutureSplash Player spl Tak
aha w iceweasel jest jakis wbudowany shockwave player w dodatki, ale rowniez jest kaszana.
Ostatnio edytowany przez korbol (2012-08-26 14:45:47)
[quote=korbol]Moge zassac firefoxa, nie ma problemu, tylko dlaczego zawsze na wielu wersjach debaiana mialem ten sam problem?[/quote]
A to nie jest może wina karty graficznej, jej sterownika, zaznaczenia/odznaczenia przyśpieszenia sprzętowego w ustawieniach Flasha?
Jaką masz tam kartę graficzną?
Czy na innych przeglądarkach (np. Opera, Konqueror, Chromium — Chrome nie sprawdzaj, bo on ma własnego flasha) też występuje ten problem?
Mam nvidie GF8200. Zassałe iceweasel z backportów i jak narazie jest swięty spokój i nie wywala mi już:)
N aprzyszlosc jak wylaczyc to przyspieszneie we flashu?
ppm na oknie flasha i w ustawieniach odznaczyć. Jeszcze nowszy Iceweasel jest w repo [url]mozilla.debian.net[/url] jakby co.
No mam wlaczone to przyspiesznie ale dzial i tak terak ok.
Mam je wylaczyc? O co z tym chodzi?
Ok dzieki za info, poza tym dzieki wszystkim za pomoc :)
Ostatnio edytowany przez korbol (2012-08-26 15:32:55)
Pytałeś jak wyłączyć, to odpowiedziałem. :) Jeżeli jest OK na włączonym, to oczywiście nie musisz tego robić.
Póki działa, to masz nic nie ruszać ;) .
A jak znowu zaczną się jaja, to sprawdź:
a) czy zmiana ustawienia przyśpieszania sprzętowego cokolwiek zmieni
b) czy masz najnowszy sterownik binarny od NVidii. A jeśli masz, to czy na poprzedniej wersji może nie będzie lepiej ;) .
Ani mi to w głowie ;)
Cześć, przepraszam za podpięcie się do tego tematu, ale skoro traktuje o Iceweasel, a moje pytanie również jest odnośnie tego programu, postanowiłem zadać je tutaj, nie tworząc nowego tematu. Kwestia jest prosta: kilka dni temu np. 29., czy też 30 sierpnia kilka dystrybucji aktualizowało [b]Iceweasel[/b] do wersji [b]10.0.7-1[/b], ze wzgledu na luki bezpieczeństwa. Są to np. Oracle Linux oraz dystrybucja Mageia. Minęło już kilka dni, a w [b]backportach[/b] Squeeze'go wciąż jest dostępna wersja [b]10.0.6esr-1[/b]. Podobnie sytuacja wygląda w Wheezy'm - [b]10.0.6esr-2[/b]. Jedynie Sid posiada uaktualnioną wersję [b]Iceweasel [/b] - [b]10.0.7esr-1.[/b]. Natomiast Experimental posiada wariant [b]15.0-1[/b] i inne, która de facto również była aktualizowana np. przez Ubuntu.
O ile kwestia możliwego [i]poślizgu[/i] z aktualizacją w przypadku [b]Squeeze-Backports[/b], który - moim zdaniem - trwa już zbyt długo, to nie zrozumiały jest dla mnie swoisty marazm również w Wheezy'm. Dlaczego tak się dzieje? Co jest tego przyczyną? Czy oznacza to, że uaktualnione wersje nie pojawią się w obu wariantach Debiana? Pomijam Sid oraz Experrminetal, które rowiązały już ten problem. Ponownie możemy prześledzić stronę [b]Vulnerable source packages in the stable suite[/b], aby zobaczyć choćby jeden przykład: [url=http://security-tracker.debian.org/tracker/CVE-2012-3966][color=green]CVE-2012-3966[/color][/url].
Ostatnio edytowany przez remi (2013-04-28 14:19:48)
Time (s) | Query |
---|---|
0.00011 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00130 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.188.76.209' WHERE u.id=1 |
0.00063 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.188.76.209', 1732664453) |
0.00045 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732664153 |
0.00037 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=209660 |
0.00008 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=21862 ORDER BY posted |
0.00047 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=21862 AND t.moved_to IS NULL |
0.00004 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00088 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=21862 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00074 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=21862 |
Total query time: 0.00511 s |