Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Przeczytałem kilka poradników i mam problem.
Oto treść smb.conf
http://wklej.org/id/817383/
Chciałbym osiągnąć:
-Drukarka na LPT dla komputera z shitdowsem po LAN'ie
-Udostępnienie wolnej przestrzeni(/home/wind/wspolne) dla shitdowsa
Nie mogę zresetować samby poleceniem /usr/local/samba/bin/smbd -D ponieważ w /usr/local nie ma folderu samba
Jakieś pomysły co zrobić by samba odpalała się za każdym uruchomieniem, udostępniała drukarkę po LAN'ie i była jako magazyn?
Mam częściowy sukces, windows widzi serwer w otoczeniu sieciowym i nawet widzi drukarkę, tylko po zainstalowaniu sterowników jest odmowa dostępów(windows sterowniki własne instaluje bo komunikuje, że te z serwera są nieprawidłowe, ma to sens bo są tam otwarte na linuxa)
Nie widzę folderu wspólne ani nie mogę go zmapować.
Dam żeby tylko 192.168.1 mogli operowac i dzieki temu tylko po LANie bedzie to dzialac. Problem z tą drukarką i danymi :/
A system to debian stable.
Ostatnio edytowany przez Windman (2012-08-24 13:54:20)
Jak to się stało, że masz sambę w /usr/local??? przecież jest zapakietowana, wtedy masz już skrypty startowe i normalnie restartujesz przez:
invoke-rc.d samba restart
Poradnik co do udostępniania plików masz tu: http://banita.pl/konf/smbudostunix.html
Co do udostępniania drukarki przez komputer z windowsem, jeśli jest to jedna drukarka to proponuję abyś udostępnił ją w windows, jeśli natomiast zależy Ci na "ożenku" CUPS-a z Sambą to poczytaj to: http://www.samba.org/samba/docs/man/Samba-HOWTO-Collection/CUPS-printing.html
Udostępniłem już katalog.
Drukarka jest podpięta do komputera z Debianem a nie z XP i tu jest problem, XP MUSI po prostu MUSI z niej drukować, bo drukuje często.
A w udostępnianiu zabrakło mi znaku = przy path :)
Aktualny stan smb.conf jeżeli chodzi o drukarki to mam
[global] load printers = yes printing = cups printcap name = cups security = share [printers] comment = All Printers browseable = yes path = /var/spool/samba printable = yes guest ok = yes create mask = 0777 create mode = 0777 public = yes printer admin = root [print$] comment = Printer Drivers path = /var/lib/samba/printers browseable = yes read only = yes guest ok = yes
Resztę ominąłem :)
Co teraz? Komunikat na XP nadal
Odmowa dostępu, połączenie nie jest możliwe
a cupsie dałem wszystko by tylko móc drukować(nawet drukowanie z Internetu)
Pojawiła się mała zmienna - może komputer niedługo zmienić system na shitdows 7 - nie wiem ile to zmienia, ale piszę :)
Ostatnio edytowany przez Windman (2012-08-27 22:40:09)
To kolega oczywiście poczytał ?
https://wiki.archlinux.org/index.php/CUPS_printer_sharing
Poczytałem teraz i pomogło na XP poprzez IPP.
Problem jest z Win 7, gdy wybieram drukarkę sieciową wpisuję http://host_ip_address:631/printers/printer_name to wyświetla mi się menu z listą sterowników drukarek - na XP było ich mnóstwo, ale na Win 7 nie ma laserjet 1200 i nie mogę zainstalować drukarki, gdy chciałem zainstalować ze strony producenta jakiś universal printer driver to wchodziło mi znowu w kreator drukarki i znowu chciało sterownika po podaniu adresu.
Jakieś pomysły co teraz? Mam pewność, że po stronie CUPS'a jest wszystko OK, tylko teraz ten Win 7 :/
Ostatnio edytowany przez Windman (2012-09-02 20:11:22)
Time (s) | Query |
---|---|
0.00008 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00081 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.227.0.57' WHERE u.id=1 |
0.00069 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.227.0.57', 1732663364) |
0.00045 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732663064 |
0.00081 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='18.191.178.16' |
0.00056 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=209770 |
0.00139 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=21856 ORDER BY posted |
0.00058 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=21856 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00091 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=21856 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00080 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=21856 |
Total query time: 0.00717 s |