Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam.
Z góry sorry za kolejny temat w "luźnych rozmówkach", ale ostatnio mam jakiegoś cholernego pech i wszystko się pierniczy :/
Do rzeczy - dzisiaj przyjechałem sobie swoim Saxo do domu, po pewnym czasie nieopodal miejsca w którym stał zaczęła wydobywać się woda która pryskała trochę na silnik od spodu samochodu, przez ~ 30 minut.
Po 30 minutach chcę przejechać dalej, ale nic z tego - samochód ani drgnie, po włożeniu kluczyka i włączeniu zapłonu wszystko lekko miga - wygląda jakby zwarcie, próba zapalenia kończy się kompletną utratą zasilania - wszystko gaśnie do czasu odkręcenia kluczyka :/
Zauważyłem że na włączonym zapłonie świeci się min. lampka kontrolki układu elektrycznego silnika, takie ustrojstwo mniej więcej:
[img]http://image.hondatuningmagazine.com/f/10319046/htup_0807_01_z+honda_check_engine_light_aka_mil_cel_or_idiot_light.[/img]
do tego coś jakby cicho pykało (pomp paliwowa?).
Pytanko do Was czy zdarzyła się Wam kiedykolwiek taka sytuacja? Mnie to wygląda na jakieś dziwne zwarcie spowodowane podlaniem od spodu, ale cholera przecież jeździ człowiek po kałużach i wszystko jest OK, a tu popryskała woda z hydranta przez 20 minut i takie jaja :/ ? Jeszcze ładuję dla pewności akumulator, ale to raczej nie ma nic wspólnego, co o tym sądzicie, co to może być?
Z góry dzięki za info.
Pozdrawiam.
Witam,
Masz może kabel OBD2 byś miał pełen widok problemu.
Pozdrawiam,
Towarzysz Torrentow
Obawiam się że nic z tego, szczerze nigdy się tym nie interesowałem - choć wiem że port przy kierownicy jest...
Sprawdź, czy nie zalało Ci puszek z bezpiecznikami pod maską.
Heh, po podładowaniu samochód ruszył rano z kopa :) jakimś cudem był to chyba jednak akumulator... tak z ciekawości zapytam - auto przed tym "wypadkiem" stało w lekkim rowie przechylone na prawo o jakieś 20 stopni - po otwarciu akumulatora weszło do niego sporo wody (coś koło pół czajnika) - myślicie że jest możliwe aby ze względu na braki wody, podczas tego postoju na przechyla - woda przelała się tak że część elektrod (czy jak to się zwie) była po prostu odsłonięta, przez co aku realnie działał na 1% mocy?
Możliwe że zbieg okoliczności, rozumie że ako jest zwykłe a nie bezobsługowe , kiedy ostatnio sprawdzałeś poziom elektrolitu, szczególnie latem trzeba częściej zaglądać.
Elektrolitu musi być tak ponad płyty, uzupełnij wodą destylowaną. Inaczej się ma jak wylał Ci się elektrolit to trzeba wymienić na nowy bo stężenie już nie będzie jak trzeba po uzupełnieniu wodą. Zerknij na elementy nadwozia bo jak się wylał to będzie żarło ...:)
Sam elektrolit nigdzie nie wyciekł na szczęście - ale wody było dość mało -część blach była odkryta, jeżeli to była przyczyna to przynajmniej doświadczenie na przyszłość żeby samochodu nie zostawiać na pochyłej nawierzchni :) - lepiej że się to w domu stało aniżeli gdzieś na parkingu - dziwi mnie tylko że z "popychu" nie chciał zapalić...
Swoją drogą aku ma już chyba ponad 5 lat - czas chyba najwyższy pomyśleć o wymianie.
...takich praktyk z popychu lepiej nie praktykować , bo jak napęd rozrządu jest na pasku to może przeskoczyć na kołach zębatych , lepiej podłączyć dodatkowymi kablami od innego auta "+" do "+" , "-" do "-" . Na zimę przydało by się sprawne ako :)
Strony: 1
Time (s) | Query |
---|---|
0.00012 | SET CHARSET latin2 |
0.00005 | SET NAMES latin2 |
0.00120 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.15.203.246' WHERE u.id=1 |
0.00298 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.15.203.246', 1732469471) |
0.00039 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732469171 |
0.00092 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=210783 |
0.00284 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=21960 ORDER BY posted |
0.00076 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=21960 AND t.moved_to IS NULL |
0.00006 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00102 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=21960 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00105 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=21960 |
Total query time: 0.01139 s |