Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2012-11-16 15:56:52

styko - Użytkownik

styko
Użytkownik

postfix , nowa wirtualna domena, problem z kasowaniem poczty

Witam. Przepraszam, że uderzam bezpośrednio z problemem ale walczę z tym już drugi dzień i nie mogę dojść do rozwiązania :/ Mianowicie mam firmową pocztę postawioną na postfix+dovecot+virtualne skrzynki (dodawanie przez phpadmin). Poczta ta od 2 lat ma się dobrze, działa wszystko ok. Z tymże ostatnio dostałem polecenie zrobienia oddzielnej skrzynki na subdomenie.  Główna domena to załóżmy moja-domena.pl, druga domena jaka została stworzona to moja-domena2.pl.
Na wstępie w panelu home.pl ustawiłem dla subdomeny , przekierowanie ruchu IP na IP głównej domeny (niepotrzebne to pewnie bo teraz strona www otwiera się także pod adresem moja-domena2.pl) oraz przekierowanie poczty takie samo jak jest na starej domenie mail.moja-domena.pl.

Kod:

moja-domena2.pl                MX         1 godzina         10 mail.moja-domena.pl
moja-domena2.pl                A         1 godzina         Adres IP moja-domena.pl
moja-domena2.pl                 NS         1 dzień         dns.home.pl dns2.home.pl dns3.home.pl
moja-domena2.pl                 SOA         1 dzień         dns.home.pl admin.home.pl
mail.moja-domena2.pl        CNAME         1 godzina         mail.moja-domena.pl

Następnie w PHP my admin stworzyłem w virtual_domains drugą domenę w taki sposób, że wygląda to teraz tak

Kod:

Id.        domain
1        moja-domena.pl
2        moja-domena2.pl

Testowy uzytkownik to virtual_user

Kod:

id         domain_id         username         password         quota
26      1               ktos            @#$%
27        2                test                @$%^&

Dotychczasowy config postfixa to

Kod:

Smtpd_banner = $myhostname ESMTP $mail_name (Ubuntu)
Biff = no
Append_dot_mydomain = no
Readme_directory = no

#Parametry SASL
smtpd_sasl_auth_enable = yes
smtpd_sasl_local_domain = $mydomain
smtpd_recipient_restrictions = permit_mynetworks, permit_sasl_authentication, reject_unaut_destination
smtpd_sasl_security_options = noanonymous
smtpd_sasl_type = dovecot
smtpd_sasl_path = private/auth

#Parametry TLS
smtpd_tls_cert_file = /etc/sasl/certs/mail.pem
smtpd_tls_key_file = /etc/sasl/certs/key.pem
smtpd_tls_CAfile = /etc/ssl/postfix/ca.em

smtpd_tls_session_cache_database = btree:$(data_directory)/smtpd_cache
smtp_tls_session_cache_database = btree:$(data_directory)/smtpd_cache

smtpd_tls_security_level = may
smtpd_tls_wrappermode = no
smtpd_tls_auth_only = yes
broken_sasl_auth_clients = yes

#config
mydomain = moja-domena.pl
myhostname = mail.moja-domena.pl
alias_maps = hash:/etc/aliases
alias_database = hash:/etc/aliases
myorigin = /etc/mailname
mydestination = $myhostname, localhost, localhost.moja-domena.pl
relayhost =
mynetworks = 127.0.0.0/8 [::ffff:127.0.0.0]/104 [::1]/128,

mailbox_size_limit = 0
message_size_limit = 0
recipient_delimiter = +
inet_interfaces = all
inet_protocols = all
home_mailbox = Maildir/

virtual_mailbox_domains = mysql:/etc/postfix/mysql-virtual_domains.cf
virtual_mailbox_maps = mysql:/etc/postfix/mysql-virtual_mailbox.cf
virtual_alias_maps = mysql:/etc/postfix/mysql-virtual_aliases.cf
virtual_transport = dovecot
dovecot_destination_recipient_limit = 1

smtp_helo_name = $myhostname
smtpd_helo_required = yes
smtpd_sender_restrictions = reject_non_fqdn_sender, reject_unknown_sender_domain
queue_run_delay = 10m
maximal_queue_lifetime=5d
bounce_queue_lifetime=5d

W tym configu, posiłkując się róznymi rozwiązaniami pisanymi przez ludzi brnących w ten problem dodałem takie o to wpisy

Kod:

Mydomain2 = moja-domena2.pl
mydestination = $myhostname, localhost, localhost.moja-domena.pl, $localhost.moja-domena2.pl

Sytuacja na obecną chwilę wygląda tak, że logując się przez roundcube na konto
test@moja-domena2.pl maile mogę wysyłać wszędzie (niestety nie mogę połączyć jeszcze konta z thunderbirdem ale to na przyszłość).

Jednakże skąd bym nie wysłał maila na to konto, pojawia się ono jako odebrane w roundcube, jednakże przy próbie otworzenia, nagle znika jakby się kasowało. W logach następuje taki o to komunikat

Moja-domena dovecot: IMAP(info@moja-domenapl): Maildir /var/vmail/moja-domena.pl/info/Maildir/ Ignoring a file with #0xa: ciąg cyfr (2353462534625.moja-domena.pl

Co ciekawsze, wchodząc bezpośrednio do katalogu /vmail/moja-domena2.pl w katalogu użytkownika info wiadomości są odebrane.

P.S
Właśnie sprawdzając wysyłkę poczty do innych użytkowników na starej domenie, pojawił się taki sam błąd w logach :/ też przestali odczytywać pocztę.

Wróciłem do ustawień wcześniejszych, pierwsza domena normalnie obsługuje pocztę jednakże problem jest właśnie z tą drugą, czy mój tok rozumowania w dodawaniu drugiej wirtualnej domeny był słuszny???

Pozdrawiam i z góry dzieki za odpowiedź

Stopka forum