Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam,
mam małą sieć (25 jednostek) i 3 łącza internetowe (3 razy 10mega) i chciałbym zrobić na jednym komputerze router sieciowy, tzn: 3 x internet -> switch -> komputer(router) -> switch -> reszta komputerów...
I tu mam problemy:
probowalem roznych sposobow: LMS, [url]http://linuxiarze.pl/ubuntu-server-jako-router-sieciowy/[/url] , ale caly czas mam problem taki iz to nie dziala:
Komputer ma swie karty sieciowe zeby nie bylo...
nie chce udostepnic internetu:
Komputer jest na Xubuntu wpinam do jednej karty internet, potem ustawiam niby wszystko wedle w/w strony, ale podlaczam sie pod druga karte sieciowa kablem do laptopa (debian) i lipa, nie dziala;/
brakuje mi juz sily;/
Pozdrawiam,
amdziak
PS: wiem ze temat wielokrotnie walkowany, ale nie znalazlem odpowiedzi na moj problem...
[quote=amdziak]Witam,
mam małą sieć (25 jednostek) i 3 łącza internetowe (3 razy 10mega) i chciałbym zrobić na jednym komputerze router sieciowy, tzn: 3 x internet -> switch -> komputer(router) -> switch -> reszta komputerów...
[b]brakuje mi juz sily;/[/b]
Pozdrawiam,
amdziak
PS: wiem ze temat wielokrotnie walkowany, ale [b]nie znalazlem odpowiedzi[/b] na moj problem...[/quote]
Faktycznie, przejrzenie FAQ/HOWTO, to ciężka praca :D
Sznurek:
http://dug.net.pl/tekst/31/udostepnienie_polaczenia_internetowego_%28masq%29/
Wersja z 1x WAN.
Z 3 x WAN zdecyduj się, jak te łącza mają działać, czy równolegle, czy z różnymi priorytetami, czy któreś ma być failover.
I nie wiem, czy te łącza WAN system obejmie, gdy je dostanie jedną rurką ze switcha.
Zazwyczaj switch umieszcza się za routerem WAN, a nie przed.
To by było na tyle
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-12-05 20:15:55)
ok,
swiezo zainstalowany system, zrobilem tak jak na tej stronie, ale to nie dziala (probuje bezposredniego polaczenia bez switcha)...
Jak napisał kolega wyżej, bez sensu jest podłączanie trzech łączy WAN przez switcha (prawdopodobnie są to różne podsieci, więc przełączanie w warstwie drugiej nie znajdzie tu zastosowania). Cała konfiguracja zależy od tego, jak mają być wykorzystane te łącza (round-robin lub może jedno łącze główne i dwa zapasowe, a może jeden adres wychodzący i trzy przychodzące). Na Twoim miejscu podłączyłbym łącze internetowe bezpośrednio do jednej karty, do drugiej podłączył switch i za nim klientów. Jeśli skonfigurujesz w ten sposób udostępnianie połączenia (chociażby na podstawie przywołanego tutoriala), możesz dokładać nowe karty i rozszerzać konfigurację. Pamiętaj o włączeniu przekazywania pakietów (net.ipv4.ip_forward=1) - często się o tym zapomina.
zrobione i dziala:)
wyglada to tak
trzy gniazdka telefoniczne -> trzy modemy (tpsa) -> switch -> serwer -> switch -> kompy
pora na testy:)
Pozdrawiam i dziekuje za pomoc,
amdziak
a jeszcze mam pytanie:
jak zrobic zdalny pulpit na odleglosc?
dodam, ze serwer-router bedzie mial zmienne ip (neostrada).
ja uzywam vnc server + jakis vnc client :-).
aaa no i do tego potrzebujesz jakiegos dynamic dns.
( rejestrujesz sie na zadanej stronie, zakladasz konto, przypisujesz sobie jakas tam domene, potem na routerze podajesz ten serwer dns + login i haslo do zadnaego portalu , router z automatu sie bedzie laczyl z ta strona i podawal jej pod jakim adresem ip sie znajduje, a ty logujesz sie na router za pomoca tej twojej wymyslonej magicznej domenki ).
Ostatnio edytowany przez gindek (2012-12-07 14:29:23)
No i lipa dzisiaj;/
podczepiam sie pod serwer, nic -> zero internetu, zero sieci (od wczoraj, kiedy wszystko chodzilo byl wylaczony zarowno switch jak i router, dzisiaj odpalam, na routerze internet jest, a na drugim kompie nie ma nic, nie wykrywa sieci wogole...) resetowalem switcha, sprawdzalem ustawienia, ale dalej lipa;/
jakies sugestie?
okablowanie ok wlasnie, wszystko jeszcze raz poprzeczepialem, pozmienialem kable, ale nadal nic nie hula;/
switch to:
[url]http://www.ontech.pl/product-pol-96284-QNO-QVF7303-4WAN-1LAN-Gigabit-VPN-Router-QVF7303-.html[/url]
a i z komputera wogole nie moge sie polaczyc ze switchem (klienta)
EDIT:
pomyslalem, ze zainstaluje moze debiana na tym kompie, ale wywala mi blad manifestu...
czy to wina samej konfiguracji serwera, czy switcha/routera?
Ostatnio edytowany przez amdziak (2012-12-07 19:58:15)
Witam,
a mam jeszcze pytanie:
mam 3 neostrady(zmienne ip)
czy moge wpiac te 3 neostrady na wejscie(kazda pod swoja karte) do takiego routera, a na wyjsciu rozprowadzic to po sieci?
czy bedzie to dzialalo w pelni sprawnie i bez kolizyjnie?
Ostatnio edytowany przez amdziak (2013-02-06 12:52:45)
Time (s) | Query |
---|---|
0.00011 | SET CHARSET latin2 |
0.00003 | SET NAMES latin2 |
0.00095 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.119.108.233' WHERE u.id=1 |
0.00088 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.119.108.233', 1732768408) |
0.00044 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732768108 |
0.00061 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=216638 |
0.00005 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=22443 ORDER BY posted |
0.00059 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=22443 AND t.moved_to IS NULL |
0.00004 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00218 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=22443 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00073 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=22443 |
Total query time: 0.00661 s |