Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Powiedzie mi czy warto interesować sie Niceshaperem na sieć około 100 userów?
BiExi ja chce nauczyć sie HTB ale niestety wzrok mnie bardzo zawodzi masz jakis przejżysty poradnik może?
http://linio.terramail.pl/htb.pdf
Dzięki wielkie. Powiedzcie mi jeszcze jakie zalecacie karty sieciowe? Ja osobiście uzywam D-linka bo naprawde mam przekonanie ale może macie jakies sugestie chetnie poczytam.
pekape - hha tez mam problem ze wzrokiem nawet mi dali z tego tytulu grupe inwlidzkom... co do materialow to w/w link do artu lino jest jak na sa m poczatek bardzo dobry aby poznac podstawy...
Co do kart sieciowych ja uzywam karty na ukadzie rtl8139 s nie do zajechania :] nawet siec z 260 userami "wisi" na takiej karcie
No to sami swoi :)
Co do sieciówek , to gorąco polecam Intele .. i rt8139 ;] na 3Comach się przejechalem , to dobre karty , ale sterownik w linuxie jest troche niedoparacowany i sie wywalają przy sporym obciążeiu.
//edit
dopiero zauwazylem jakiego starego suchara pekape wykopał ;]
hehe ja tez jeszcze na niceshaper siedze, udało mi sie kernela iproute i iptables poskładać do kupy , teraz powoli chce przejść na skrypt htb ale bedzie niezle ciężko
Stary ale jary :) Ja mam dwa D-Linki. Pierwszy wpinający mnie do netu (eth0) to DFE 538 a drugi (eth1) na lan to DFE 528 i jak narazie nie miałem z nimi większych jajców :) Oczywiście oba RTL8139
tez jade na takich dlinkach , ale i również na zwykłych dużo tańszych noname , wszystkie na razie śmigają jak masełko :)
Jeden z moich D-Linków ten wyższy model to juz ma 5 lat i jeszcze nic go nie zabolało.
Time (s) | Query |
---|---|
0.00016 | SET CHARSET latin2 |
0.00005 | SET NAMES latin2 |
0.00098 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.21.105.119' WHERE u.id=1 |
0.00074 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.21.105.119', 1738354335) |
0.00060 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1738354035 |
0.00087 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=21816 |
0.00005 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=2734 ORDER BY posted |
0.00068 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=2734 AND t.moved_to IS NULL |
0.00009 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00185 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=2734 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00092 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=2734 |
Total query time: 0.00699 s |