Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
[quote=P@blo]NM przy połączeniu prosi o hasło root'a. No a ja mu WPA2 wpisywałem :p[/quote]
U mnie nie prosi.
No chyba że ustawię dane połączenie jako połączenie systemowe. Ale i wtedy prosi podczas zapisywania konfiguracji, a nie nawiązywania połączenia.
Być może, jak sugeruje enether, masz coś skopanego w konfiguracji polkit.
[b]Witam,[/b]
Chciałbym odświeżyć temat. Czytam ten wątek od początku, mam te same komunikaty co autor. Jednak nie mogę rozwiązać problemu :-)
Stosując się do porad, przy próbie zapisu w
/etc/wpa_supplicant/wpa-roam.conf
pojawia się komunikat, że nie ma takiego pliku ani katalogu...
Nie działało jak miałem:
# wpa_passphrase nazwa_sieci hasło_do_sieci > /tmp/wpa.conf # wpa_supplicant -Dwext -iwlan0 -c/tmp/wpa.conf & # dhclient wlan0 teraz mam # The loopback network interface auto lo iface lo inet loopback #auto wlan0 #iface wlan0 inet dhcp # wpa-ssid NAZWA SIECI # wpa-psk HASLO auto wlan0 iface wlan0 inet manual wpa-roam /etc/wpa_supplicant/wpa-roam.conf iface default inet dhcp
i jak wpisuję
iwconfig wlan0 essid NAZWA SIECI key HASLO komunikat: Error for wireless request "Set Encode" (8B2A) : invalid argument "haslo"
Po wpisaniu
iwconfig
mam:
wlan0 IEEE802.11abg ESSID: "xxx" Mode" Managed Access Point: Not-Associated Tx-Power= dbm Retry long limit:7 RTS thr:off Fragment thr:off Encryptio key:off Power management:off
Wszystkie komendy przepisuję na innej maszynie więc mogą w poleceniach pojawić się literówki.
PS byłem na tym forum już zarejestrowany jako "adsricpticii" - konto usunięto?
Ostatnio edytowany przez adsricpticii (2012-12-23 17:28:36)
[quote=adsricpticii]PS byłem na tym forum już zarejestrowany jako "adsricpticii" - konto usunięto?[/quote]
http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=14449
?
[quote=adsricpticii][b]Witam,[/b]
Chciałbym odświeżyć temat. Czytam ten wątek od początku, mam te same komunikaty co autor. Jednak nie mogę rozwiązać problemu :-)
pojawia się komunikat, że nie ma takiego pliku ani katalogu...[/quote]
To go utwórz.
Najlepiej zacznij od tego:
http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?pid=213464#p213464
przy wyłączonym NM.
Status połączenie poza [tt]iwconfig[/tt] sprawdzić możesz tak:
wpa_cli status
[quote=ilin][quote=adsricpticii]PS byłem na tym forum już zarejestrowany jako "adsricpticii" - konto usunięto?[/quote]
http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=14449
?[/quote]
Tak, nadal mam to urządzenie. Miałem kilkuletnią przerwę z Debianem i teraz męczę się z WiFi...
wpisując na laptopie Toshiba
uname -a
mam
Linux debian 2.6.32-5-686 #1 SMP Sun Sep 23 09:49:36 UTC 2012 i686 GNU/Linux
[quote=yossarian][quote=adsricpticii][b]Witam,[/b]
pojawia się komunikat, że nie ma takiego pliku ani katalogu...[/quote]
To go utwórz.
Najlepiej zacznij od tego:
http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?pid=213464#p213464
przy wyłączonym NM.
Status połączenie poza [tt]iwconfig[/tt] sprawdzić możesz tak:
wpa_cli status
[/quote]
Wpisałem tak jak podał ilin. Tylko, że oprócz tego zapisu mam jeszcze:
# The loopback network interface auto lo iface lo inet loopback #auto wlan0 #iface wlan0 inet dhcp # wpa_passphrase nazwa_sieci hasło_do_sieci > /tmp/wpa.conf # wpa_supplicant -Dwext -iwlan0 -c/tmp/wpa.conf & # dhclient wlan0
Połączenie z siecią rozszyfrowuję od trzech dni ale nie wiem co to 'NM". Jeżeli chce ktoś mi pomóc na obecnym etapie musi pisać mi jak do ignoranta... Inaczej to strata czasu :-)
NM to Network Manager. Wątek właśnie tego dotyczył.
Ty nie podałeś w jaki konkretnie sposób się łączysz z internetem. Jeśli przez NM to musisz go wyłączyć. Inaczej nie zadziała:
http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?pid=213485#p213485
Poprzez router za ścianą. Znam nazwę oraz hasło do sieci. Jak mam zatrzymać NM?
Musisz zatrzymać usługę. Nie wiem jak się dokładnie nazywa bo nie uzywam NM.
network-manager lub networkmanager.
Zobacz w uruchomionych procesach.
Pracuję na konsoli. Nie mam jeszcze zainstalowanego środowiska graficznego. Nie mam chyba NM.
Zacznij od tego:
# wpa_passphrase nazwa_sieci hasło_do_sieci > /tmp/wpa.conf # wpa_supplicant -Dwext -iwlan0 -c/tmp/wpa.conf & # dhclient wlan0
jak zadziała to dalej dostaniesz gotowca;-)
[quote=pasqdnik]Zacznij od tego:
# wpa_passphrase nazwa_sieci hasło_do_sieci > /tmp/wpa.conf # wpa_supplicant -Dwext -iwlan0 -c/tmp/wpa.conf & # dhclient wlan0
jak zadziała to dalej dostaniesz gotowca;-)[/quote]
A możesz pokazać jak wygląda Twój cały /etc/network/interfaces? albo jak powinien wyglądać. Edytowałem go wg powyższego ale dalej nie mam połączenia.
[quote=adsricpticii]Jak mam zatrzymać NM?[/quote]
# /etc/init.d/network-manager stop
Ja myślę, że powinieneś dograć sobie NM i tam wszystko poustawiać (a niewiele tego). Mój problem był dosyć 'patologiczny'. Nie ma najmniejszego problemu z podłączeniem się do sieci jeśli tylko wszystko jest poustawiane i nie cuduje się ;)
[quote=adsricpticii][quote=pasqdnik]Zacznij od tego:
jak zadziała to dalej dostaniesz gotowca;-)[/quote]
A możesz pokazać jak wygląda Twój cały /etc/network/interfaces? albo jak powinien wyglądać. Edytowałem go wg powyższego ale dalej nie mam połączenia.[/quote]
Wydaje mi się, że do wpa_supplicant nie potrzebny jest wpis do interfaces?
Ostatnio edytowany przez P@blo (2012-12-24 00:26:52)
To nie jest zawartość /etc/network/interfaces. Teraz zauważyłem, że to tam wpisujesz.
To masz w konsoli wpisywać.
I oczywiście zamiast tego:
nazwa_sieci hasło_do_sieci[/quote]
masz podać odpowiednie dane.
Po wpisaniu:
mam komunikat:
bash: wpa_passphrase: nie znaleziono polecenia
Wracam do karpia...
Masz zainstalowany pakiet [b]wpasupplicant[/b] ?
To polecenie wchodzi w jego skład.
Wygląda na to, że nie mam. Pobrałem wpa_supplicant-1.1.tar na pendrive. Teraz męczę się jak z poziomu powłoki z pendrive to zainstalować. Jak wygoogluję jak to zrobić napiszę czy udało mi się połączyć z siecią.
[deb]wpasupplicant[/deb]
[quote=yossarian][deb]wpasupplicant[/deb][/quote]
Mam już to na pendrive :-)
Problem jest dla mnie jak z pendrive zainstalować wpasupplicant pracując tylko na powłoce...
Ostatnio edytowany przez adsricpticii (2012-12-25 16:51:30)
Masz tam dostęp do jakiegoś internetu?
Wtedy zwyczajnie za pomocą aptitude.
Jeśli nie to ręcznie:
dpkg -i nazwa_pakietu.deb
w katalogu, w którym masz pobrany pakiet.deb
Jak potrzebne są jakieś brakujące zależności to tez je musisz doinstalować.
Lub tak:
http://dug.net.pl/tekst/171/aktualizacja_systemu_z_uzyciem_apt_offline/
PS Nie możesz tam zainstalować Debiana Wheezy? Obsługa WPA jest tam już od razu.
[quote=yossarian]PS Nie możesz tam zainstalować Debiana Wheezy? Obsługa WPA jest tam już od razu.[/quote]
Komputer którego używam jest bardzo leciwy, miałem problemy z wypaleniem płyty .iso. Udało mi się za to stworzyć obraz .iso na pendrive. Jak instalowałem wersję testową to nie miałem sterowników iwlwifi-3945-2.ucode i iwlwifi-3945-1.ucode. Nie wiem dlaczego ale zassało mi te sterowniki jak instalowałem wersję stabilną. Nie jestem informatykiem, zdaję sobie sprawę, że powyższa historia może brzmieć zabawnie albo żałośnie...:-)
Jak rozpakować pakiet .deb juz wiem ale nie wiem jaka komendę mam wpisać na powłoce, żeby taki pakiet rozpakować z pendrive.
OK, na stronie
http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=19798
znalazłem jak to zrobić:
• wrzucasz pendrive i sprawdzasz jakie ma oznaczenie, np. via dmesg albo fdisk -l • tworzysz jakiś katalog, np. /media/pendrive • montujesz według sprawdzonego oznaczenia (przykładowo /dev/sdb1) do katalogu /media/pendrive • instalujesz pakiet: dpkg -i /media/pendrive/pakiet.deb
nie wiem jednak jak wykonać punkt trzeci, tj. jak zamontować swój /dev/sdb do katologu /media/pendrive
Ostatnio edytowany przez adsricpticii (2012-12-25 17:14:08)
[quote=adsricpticii][quote=yossarian]PS Nie możesz tam zainstalować Debiana Wheezy? Obsługa WPA jest tam już od razu.[/quote]
Komputer którego używam jest bardzo leciwy, miałem problemy z wypaleniem płyty .iso. Udało mi się za to stworzyć obraz .iso na pendrive. Jak instalowałem wersję testową to nie miałem sterowników iwlwifi-3945-2.ucode i iwlwifi-3945-1.ucode. Nie wiem dlaczego ale zassało mi te sterowniki jak instalowałem wersję stabilną. Nie jestem informatykiem, zdaję sobie sprawę, że powyższa historia może brzmieć zabawnie albo żałośnie...:-)[/quote]
Z firmware są też obrazy:
http://cdimage.debian.org/cdimage/unofficial/non-free/cd-including-firmware/wheezy_di_beta4/amd64/iso-cd/
Jak rozpakować pakiet .deb juz wiem ale nie wiem jaka komendę mam wpisać na powłoce, żeby taki pakiet rozpakować z pendrive.[/quote]
Pakiety deb się (zazwyczaj) instaluje, a nie rozpakowuje ;)OK, na stronie
Kod:
http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=19798znalazłem jak to zrobić:
Kod:
• wrzucasz pendrive i sprawdzasz jakie ma oznaczenie, np. via dmesg albo fdisk -l • tworzysz jakiś katalog, np. /media/pendrive • montujesz według sprawdzonego oznaczenia (przykładowo /dev/sdb1) do katalogu /media/pendrive • instalujesz pakiet: dpkg -i /media/pendrive/pakiet.debnie wiem jednak jak wykonać punkt trzeci, tj. jak zamontować swój /dev/sdb do katologu /media/pendrive[/quote]
Np. tak:Kod:
mount /dev/sdb1 /media/pendriveOffline
Udało mi się zainstalować, a nie rozpakować z pendrive wpasupplicant ;-) - dzięki.
Jak wpisałem:
Kod: # wpa_passphrase nazwa_sieci hasło_do_sieci > /tmp/wpa.conf # wpa_supplicant -Dwext -iwlan0 -c/tmp/wpa.conf & # dhclient wlan0
zrobiłem reboot, po wpisaniu
ifconfig wlan0 up
daję [b]iwconfig[/b]
i mam
lo no wireless extensions. eth0 no wireless extensions. wlan0 IEEE 802.111bg ESSID:"xxx" Mode:Managened Access Point: Not-Associated Tx-Power=15 dbm Retry long limit:7 RTS thr:off Fragment thr:off Encryption key:off Power management:off
xxx to nazwa mojej sieci. Nie mam dalej połączenia z siecią.
Jaki reboot?
Masz sprawdzić czy po tym masz ustanowione połączenie.
Ewentualnie jakie wyskakują błędy.
Najlepiej coś pingnij:
ping www.google.pl
Zrestartowałem kompa bo po wpisaniu
ping google.pl
miałem
ping:unknown host google.pl
I mam tak nadal. Nie mam NM bo nie mam środowiska graficznego.
Jak wpisuję:
wpa_passphrase xxx moje haslo > /tmp/wpa.conf
nic się nie dzieje więc wpisuję
wpa_supplicant -Dwext -iwlan0 -c/tmp/wpa.conf &
i mam:
wpa_supplicant: error while loading shared libraries: [b]libnl.so.1[/b]: cannot open shared object file: No such file or directory
Więc instaluję [b]libnl.so.1[/b]
wpisuję znów [b]wpa_passphrase xxx moje haslo > /tmp/wpa.conf[/b] i [b]wpa_supplicant -Dwext -iwlan0 -c/tmp/wpa.conf &[/b] ale woła wtedy o
[b]libpcsclite.so.1[/b] - instauję. Wtedy znowu woła o
[b]libdbus-1.so.3[/b] - instaluję.
Dalej nie mam sieci.
Ostatnio edytowany przez adsricpticii (2012-12-25 18:15:38)
Time (s) | Query |
---|---|
0.00016 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00089 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.23.102.124' WHERE u.id=1 |
0.00067 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.23.102.124', 1733970951) |
0.00043 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1733970651 |
0.00052 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=218484 |
0.00006 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=22194 ORDER BY posted |
0.00059 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=22194 AND t.moved_to IS NULL |
0.00009 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00122 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=22194 ORDER BY p.id LIMIT 25,25 |
0.00081 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=22194 |
Total query time: 0.00548 s |