Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Problem w tym, że nie ma definicji remiksu, więc się z twoimi słowami nie zgadzam :P
Ja uważam, że zbieram głównie cudze rozwiązania i dodaję parę (choć drobnych) własnych, uważam, że wzoruję się na tym i tworzę własną dystrybucję (coś jak Ubuntu, ale w mini-skali)
Fervi
Własne distro to takie, które tworzysz może nie do końca o własne technologie ale przynajmniej o własne pomysły, masz własne zaplecze. Tak robią np. chłopaki zajmujące się Manjaro Linux - stworzyli forka sporo ciekawszego od Chakry i to w bardzo krótkim czasie. Niby fork Archa - mają jednak własne repo, własny kernel, pomysł na distro - i takie działania popieram, natomiast ty potrafisz tylko pięknie gadać - szkoda tylko, że nic z tego nie wynika.
To może warto im pomóc: http://distrowatch.com/table.php?distribution=sparky
Mają parcie na szkło, coś by z tego nawet wyszło, szkoda robić niszowe projekty, które prędzej czy później umrą śmiercią naturalną.
[quote=mati75]To może warto im pomóc: http://distrowatch.com/table.php?distribution=sparky
Mają parcie na szkło, coś by z tego nawet wyszło, szkoda robić niszowe projekty, które prędzej czy później umrą śmiercią naturalną.[/quote]
Dystrybucja Linuksa na pulpit oparta na LXDE, szkoda, że nie na TWM lub samą konsolę ...
https://docs.google.com/open?id=0B4gOKmwVoOe0dm45NDU0elpzQWs
Fervi
[quote=fervi]Problem w tym, że nie ma definicji remiksu, więc się z twoimi słowami nie zgadzam :P
Ja uważam, że zbieram głównie cudze rozwiązania i dodaję parę (choć drobnych) własnych, uważam, że wzoruję się na tym i tworzę własną dystrybucję (coś jak Ubuntu, ale w mini-skali)[/quote]
Jeśli interesuje Cię moja opinia, to tworzysz coś, co w środowisku RPG-owców nazywa się „[url=http://studnia.wieza.org/wykrywanie-heartbreakerow]heartbreakerami[/url]”. Nie traktuj tej uwagi jako prztyczka, ale jako asumpt do refleksji — twórz sobie co chcesz i nazywaj to jak chcesz, ale przemyśl dokładnie drogę do.
Szkoda, że nie ma licznika odwiedzin, bo bym wiedział ile osób faktycznie pobrało system
Fervi
No to na czym ci bardziej zależy [b]fervi[/b], na liczbie odwiedzin, czy na liczbie pozytywnych opinii? Postaraj się uwzględnić wszystkie uwagi, które "usłyszałeś" w tym wątku. Na DUG nikt nie trafia przypadkowo (no może poza paroma przypadkami) ...
Ostatnio edytowany przez marcin'82 (2013-01-05 09:12:12)
Poza postami typu "przerwij działalność" i postami sir_lucjana, reszta to jeden wielki spam
Fervi
...
Ostatnio edytowany przez marcin'82 (2013-01-05 10:29:38)
Sorry, jeszcze twój post się przydał (może nie do końca, bo o tym wiedziałem, ale jakaś twoja inicjatywa była) [Post 13]
Post 15 o wyglądzie - twój, też faktycznie się przydał (pracowałem nad wyglądem, ale nie wiedziałem jaki wybrać) [Post 15]
Post sir_lucjana o wadach Sunrise [Post 39]
Fervi
PS. Oczywiście niektóre nic w rozwój Sunrise nie wnosiły, ale coś tam oceniały - ich nie liczyłem, ale też parę było
fervi, a może założysz swoje małe forum związane z Sunrise? tutaj raczej nie otrzymasz wsparcia (osobiście rozumiem powody tego stanu). Na twoim forum wypowiadać się będą tylko osoby zainteresowane projektem (będziesz wiedział, ilu ich jest), nie będzie spamu (raczej) - same zalety:)
Można, ale rozdwojenia jaźni nie mam :(
Fervi
[quote=radziojedi]fervi, a może założysz swoje małe forum związane z Sunrise?[/quote]
+1
Korzystniej by było założyć mu tutaj dział będzie więcej linuxiarzy a co za tym idzie wzmocni to "naszą" pozycję.
Świetny pomysł, od razu można go tam zrobić moderatorem.
[quote=radziojedi]tutaj raczej nie otrzymasz wsparcia (osobiście rozumiem powody tego stanu).[/quote]
A ja nie rozumiem. Dlaczego nie?
[b]azhag[/b]: bo to bezsensowna strata czasu. Wiele razy próbowałem mu pomóc, ale on w kółko tylko zaczyna od nowa i kompletnie nic z tego nie wynika.
[quote=radziojedi]fervi, a może założysz swoje małe forum związane z Sunrise? tutaj raczej nie otrzymasz wsparcia (osobiście rozumiem powody tego stanu). Na twoim forum wypowiadać się będą tylko osoby zainteresowane projektem (będziesz wiedział, ilu ich jest), nie będzie spamu (raczej) - same zalety:)[/quote]
+4096
Uuuu ... Ich liebe dich :D
Ostatnio edytowany przez marcin'82 (2013-01-05 13:44:38)
[quote=azhag][quote=radziojedi]tutaj raczej nie otrzymasz wsparcia (osobiście rozumiem powody tego stanu).[/quote]
A ja nie rozumiem. Dlaczego nie?[/quote]
Wydaje mi się, że granica cierpliwości niektórych (większości aktywnych) forumowiczów powoli zostaje osiągana.
fervi założył już chyba 548751259 wątków dotyczących swojego epokowego dzieła.
Może niech kontynuuje swoje przełomowe wizje w jednym wątku, najlepiej w /dev/null ;)
Nawet gdy ktoś coś sensownego napisze to wtedy fervi zakłada nowy wątek z nowymi przełomowymi wizjami i zaczyna wszystko od nowa.
I tak w kółko.
Ostatnio edytowany przez yossarian (2013-01-05 16:56:19)
[quote=radziojedi][quote=azhag][quote=radziojedi]tutaj raczej nie otrzymasz wsparcia (osobiście rozumiem powody tego stanu).[/quote]
A ja nie rozumiem. Dlaczego nie?[/quote]
Wydaje mi się, że granica cierpliwości niektórych (większości aktywnych) forumowiczów powoli zostaje osiągana.[/quote]
No to ci, którym cierpliwość się wyczerpała nie napiszą. Pytanie też brzmi: czy w takim razie gdzie indziej bez tych forumowiczów bez cierpliwości uzyka wsparcie?
[quote=azhag][quote=radziojedi][quote=azhag]A ja nie rozumiem. Dlaczego nie?[/quote]
Wydaje mi się, że granica cierpliwości niektórych (większości aktywnych) forumowiczów powoli zostaje osiągana.[/quote]
No to ci, którym cierpliwość się wyczerpała nie napiszą. Pytanie też brzmi: czy w takim razie gdzie indziej bez tych forumowiczów bez cierpliwości uzyka wsparcie?[/quote]
No właśnie! Tego nie wiem. Ale mając swoje forum będzie wiedział, czy w ogóle jakakolwiek społeczność tworzy się wokół Sunrise. Tutaj niestety na dzień dzisiejszy tego nie widać. Być może ktoś, kto będzie zainteresowany - przedrze się przez gąszcz spamu, ale po co ma się meczyć?
Osobiście nie mam nic przeciwko dystrybucji ferviego. Pewnie nawet kilka lat temu, kiedy miałem więcej czasu - pomógłbym. Trzymam za niego kciuki, ale na prawdę krokiem milowym dla dystrybucji jest stworzenie (przynajmniej w tym wyjątkowym przypadku) swojego forum i gromadzenie społeczności wokół niej.
Saga ferviego trwa już mniej więcej od końca 2010 roku - http://forum.gmclan.org/lofiversion/index.php/t24757-100.html - i po wielu zmianach nazw, koncepcji itp projekt ciągle znajduje się w fazie alpha. Świadczy to głównie o tym, że ten projekt nigdy w życiu nie osiągnie stadium ot choćby beta, nie wspominając o RC czy Final. Jeśli tak, to prawdopodobnie distro dokończy fervi XXXVIII, praprapra(...)prawnuk ferviego. Zamiast pisać wyświechtane frazesy i dąsać się, niech weźmie się do roboty, bo efektów pracy póki co nie ma.
Changelog 0.12 -> 0.13
- Poprawiono działanie klawiszy funkcyjnych (rozszerzono je)
- Usunięcie GDebi (Zastąpione przez Software-Center)
- Usunięcie XChat (Zastąpione przez Pidgin)
- Usunięcie VLC (Zastąpione przez Gnome-Mplayer, oparty na silniku MPlayer2)
- Usunięcie VLC Mozilla Plugin (Zastąpione przez xine-plugin)
- Poprawiono działanie Live-Installera (by pasował do Sunrise Desktop 0.13)
- Dodanie Translacji dla produktów Minta (mint-translation)
- Zwiększenie obsługi sterowników przez system (Dodanie Firmware-Linux-Free)
- Dodanie obsługi kompresji bzip2
- Poprawiono Preferowane Aplikacje (Klient Poczty)
Planowane:
- Live-Installer umożliwia ustawienie Face-icony, Sunrise będzie to wspierał (a jakże inaczej :D) [Chociaż na razie jest brak zastosowania dla tego] [300MB to za dużo dla twarzyczek, więc pewnie będzie unpack] [Zrobione]
- Stworzenie własnego SlideShow do Live-Installer
- Stworzenie własnej ikony do Live-Installer
- Domyślna obsługa PulseAudio (Niepewne z powodu niepewnego działania tej technologii)
- Drobne poprawki z instalatorem Live-Installer (Nie działa apt-get update)
- Poprawienie buga z Software-Center #1 (Program musi być na początku uruchomiony jako Root, by wygenerował sobie bazę danych) [Zrobione]
- Poprawienie buga z Software-Center #2 (Brak niektórych ikon w Software-Center) [Niepewne]
- Dodanie Message Indicator (Niepewne z powodu, że prawdopodobnie zbędne)
Fervi
https://docs.google.com/file/d/0B4gOKmwVoOe0M0pQc05zV0dVX1k/edit
Tak to jest, jeśli zamiast robić Sunrise Desktop, pomaga się innym w projektach Open Source, to są opóźnienia
Ostatnio edytowany przez fervi (2013-01-14 10:22:43)
W jakich projektach pomagasz?
Time (s) | Query |
---|---|
0.00010 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00124 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.16.207.33' WHERE u.id=1 |
0.00115 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.16.207.33', 1731274448) |
0.00032 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1731274148 |
0.00120 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='34.231.181.240' |
0.00102 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='35.153.86.200' |
0.00047 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=219499 |
0.00006 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=22583 ORDER BY posted |
0.00047 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=22583 AND t.moved_to IS NULL |
0.00020 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00427 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=22583 ORDER BY p.id LIMIT 50,25 |
0.00122 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=22583 |
Total query time: 0.01176 s |