Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Cześć Wszystkim!
Zainstalowałem ręcznie LibreOffice pobrany ze strony projektu macierzystego w Wheezy. Używam KDE wraz ze stylem QtCurve. LibreOffice wygląda paskudnie :/ a w menu Narzędzia > Opcje > Wygląd jest tylko styl LibreOffice. Czy da się zmienić styl na QtCurve?
Zainstalowałeś pakiet integrujący LO z KDE (plik .deb jest w podkatalogu, standardowa instalacja przez [tt]dpkg -i *.deb[/tt] go nie zainstaluje)?
Dlaczego nie chcesz używać LO z repozytorium? Jeżeli potrzebujesz nowszej wersji, to 3.6.4, który jest w experimental, na Wheezy działa bez problemów (sam używam).
[s]Masz zainstalowany pakiet [deb]libreoffice-kde[/deb]?[/s]
A, nie instalowałeś z repozytorium.
Ostatnio edytowany przez azhag (2013-01-07 17:34:31)
[quote=Minio]Zainstalowałeś pakiet integrujący LO z KDE (plik .deb jest w podkatalogu, standardowa instalacja przez [tt]dpkg -i *.deb[/tt] go nie zainstaluje)?[/quote]
Tak
[quote=Minio]Dlaczego nie chcesz używać LO z repozytorium? Jeżeli potrzebujesz nowszej wersji, to 3.6.4, który jest w experimental, na Wheezy działa bez problemów (sam używam).[/quote]
Ponieważ to jedyny (chyba) sposób na aktualny LO.
W takim razie instaluje z experimental (teraz akurat jest aktualny).
Jeżeli chodzi o linię 3.6, to niemal wszystkie wydania (włącznie z rc) pojawiały się w experimentalu w ciągu dwóch-trzech dni od oficjalnej publikacji. Czasem był problem z jakimiś zmianami, które musiały być ręcznie zatwierdzone przez zespół Debiana do spraw repozytorium, wtedy pakiety pojawiały się po około tygodniu.
Rene posiada też prywatne repo, w którym niedawno były pakiety z betą 4.0.0.
Nawiasem mówiąc, ja też miałem problem z integracją oficjalnych pakietów z KDE. Może w wolnej chwili ponownie się temu przyjrzę.
grep -i libre /etc/bash/bashrc alias libreoffice='env GTK2_RC_FILES=/usr/share/themes/QtCurve/gtk-2.0/gtkrc /usr/bin/libreoffice'
U mnie działa taki alias.
Nie łapał w Gnome2, także w menu Gnome też sobie przerobiłem skróty.
Od tej pory działa ok ze stylem QTCurve.
Choć dzień, kiedy LO zacznie obsługiwać w całości style gtk/qt (jak Abiword i Gnumeric) jest mile widziany ;)
Na razie łapie kolor tła, ale zachowuje czarne czcionki w menu, i na ciemnym tle czasami ciężko go używać, bez zmiany stylu.
Pozdrawiam
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2013-01-07 20:35:10)
może spróbuj zainstalować libreoffice-gtk
Ktoś jeszcze nie zauważył że drelbrown nie instalował LO z repozytorium?
[quote=yossarian]Ktoś jeszcze nie zauważył że drelbrown nie instalował LO z repozytorium?[/quote]
No dobra, ale libreoffice-kde może mu działać, chyba, że czegoś jeszcze nie rozumiem
Fervi
[quote=Minio]Rene posiada też prywatne repo, w którym niedawno były pakiety z betą 4.0.0.[/quote]
Podaj proszę adres repo.
[b]drelbrown[/b]: http://lists.debian.org/debian-openoffice/2012/12/msg00067.html
Dzięki [b]Minio[/b]. Ładnie wszedł, trzeba tylko dodatkowo podnieść wersję [tt]python3*[/tt] do [tt]3.3[/tt] z repo experimental.
U mnie tak to wygląda:
# aptitude why python3 i libreoffice-librelogo Wymaga python3-uno | python-uno i A python3-uno Wymaga python3 (>= 3.3~)
i libreoffice-librelogo Wymaga python3-uno | python-uno[/quote]
Przecież widać, że jest tak jak mati75 napisał.
Apt-get i aptitude instalują bez podnoszenia wersji pythona.
A tak w ogóle po potrzebne Ci te libreoffice-librelogo?
No tak, macie rację. Po prostu aptitude proponował kilka opcji rozwiązania konfliktów zależności i najwyraźniej wybrałem podnoszącą wersję.
[tt]libreoffice-librelogo[/tt] zainstalowałem z ciekawości.
LibreOffice 4.0.0 RC1 ze strony projektu pięknie integruje się z KDE. Wygląda na to, że było coś niedopracowane w 3.6.x.
Time (s) | Query |
---|---|
0.00012 | SET CHARSET latin2 |
0.00006 | SET NAMES latin2 |
0.00112 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.191.200.223' WHERE u.id=1 |
0.00061 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.191.200.223', 1732642965) |
0.00048 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732642665 |
0.00086 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='85.208.96.195' |
0.00051 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=219880 |
0.00004 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=22649 ORDER BY posted |
0.00063 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=22649 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00093 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=22649 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00082 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=22649 |
Total query time: 0.00623 s |