Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Mój lapek jak go wyłącze i potem załącze nie zawsze sie łączy z wi-fi i nawet nie widzi innych sieci pisze że rozłączono. I nie da się z niczym połączyć.
Ostatnio edytowany przez tajwan (2012-12-19 01:30:06)
I prędko się nie połączy, jak nie napiszesz, jaki program używasz do ustawienia połączenia sieciowego.
pokaż wyniki z terminala:
dpkg -l | egrep 'wpa|wicd|network-manager'
I naucz się, ze na forum nie ma wróżki, jak masz jakiś problem, to piszesz jasno i wyraźnie, jaki program, co nie działa, i co robiłeś, że przestało działać (jeśli w ogóle kiedyś działało).
Krótko pisząc, kawę na ławę, bo szklaną kulę diabli gwizdnęli, i nie chcą oddać. :D
To by było na tyle
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-12-19 01:49:48)
tajwan@tajwan:~$ dpkg -l | egrep 'wpa|wicd|network-manager' ii network-manager 0.9.4.0-6 i386 network management framework (daemon and userspace tools) ii network-manager-gnome 0.9.4.1-2 i386 network management framework (GNOME frontend) ii network-manager-openvpn 0.9.4.0-1 i386 network management framework (OpenVPN plugin core) ii network-manager-openvpn-gnome 0.9.4.0-1 i386 network management framework (OpenVPN plugin GNOME GUI) ii network-manager-pptp 0.9.4.0-2 i386 network management framework (PPTP plugin core) ii network-manager-pptp-gnome 0.9.4.0-2 i386 network management framework (PPTP plugin GNOME GUI) ii network-manager-vpnc 0.9.4.0-1 i386 network management framework (VPNC plugin core) ii network-manager-vpnc-gnome 0.9.4.0-1 i386 network management framework (VPNC plugin GNOME GUI) ii wpasupplicant 1.0-3+b1 i386 client support for WPA and WPA2 (IEEE 802.11i)
Pytanie dodatkowe.
Wyłączysz czy uśpisz ?
wyłącze
Sprawdź czy się podniesie po wpisaniu:
ip link set wlan0 up
i sprawdz jeszcze wtedy:
rfkill list
Ostatnio edytowany przez yossarian (2013-01-08 14:20:12)
nie działa
tajwan@tajwan:~$ ip link set wlan0 up RTNETLINK answers: Operation not permitted
To musisz zrobić z konta root :)
Ostatnio edytowany przez oSAlj (2013-01-08 14:27:28)
Nie powinieneś robić czasem tego z prawami roota?
root@tajwan:/home/tajwan# rfkill list bash: rfkill: nie znaleziono polecenia
nie działa nie podniosło się i nawet niema zamiaru szukac jakiejś sieci.
Pokaż:
apt-cache policy rfkill
Jeśli nie masz tego to
apt-get install rfkill
Ostatnio edytowany przez oSAlj (2013-01-08 14:42:32)
A poza tym że "nie działa" nie było żadnego komunikatu?
Wyszukuje Ci sieci?
iw dev wlan0 scan
nic nie wyszukuje
tajwan@tajwan:~$ iw dev wlan0 scan command failed: Operation not permitted (-1) tajwan@tajwan:~$ su Hasło: root@tajwan:/home/tajwan# iw dev wlan0 scan root@tajwan:/home/tajwan# iw dev wlan0 scan root@tajwan:/home/tajwan#
Zainstaluj rfkill
aptitude install rfkill
i podaj tamten wynik.
root@tajwan:/home/tajwan# apt-cache policy rfkill rfkill: Zainstalowana: 0.4-1 Kandydująca: 0.4-1 Tabela wersji: *** 0.4-1 0 500 http://http.debian.net/debian/ wheezy/main i386 Packages 100 /var/lib/dpkg/status
rfkill list
root@tajwan:/home/tajwan# rfkill list 0: phy0: Wireless LAN Soft blocked: no Hard blocked: no
Jaką masz kartę sieciową?
lspci -k |egrep -iA2 'network|wireless'
tajwan@tajwan:~$ lspci -k |egrep -iA2 'network|wireless' 02:00.0 Ethernet controller: Atheros Communications Inc. AR242x / AR542x Wireless Network Adapter (PCI-Express) (rev 01) Subsystem: AzureWave AW-GE780 802.11bg Wireless Mini PCIe Card Kernel driver in use: ath5k 05:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8101E/RTL8102E PCI Express Fast Ethernet controller (rev 01) tajwan@tajwan:~$
Mam myślę podobny problem to się podepnę... Problem polega na tym, że jest problem po wstaniu systemu (po uprzednim halt'cie). Nie potrafi dostać ip. Mieli, mieli aby uzyskać adres. Czasami muszę zrobić restart wtedy łapie od razu. Jak już raz dostanie, to potem mogę usypiać lapek i działa wszystko jak należy.
03:00.0 Network controller: Intel Corporation Centrino Advanced-N 6205 [Taylor Peak] (rev 34) Subsystem: Intel Corporation Centrino Advanced-N 6205 AGN Kernel driver in use: iwlwifi
~$ sudo rfkill list 0: tpacpi_bluetooth_sw: Bluetooth Soft blocked: no Hard blocked: no 1: phy0: Wireless LAN Soft blocked: no Hard blocked: no 7: hci0: Bluetooth Soft blocked: no Hard blocked: no
Aktualnie wszystko gra bo usypiam go jakiś czas :] W ogóle nie wiem jak się za to zabrać. W logasz wszystko ładnie bo czeka na ip a nie dostaje...
Wykluczam wine router'a bo inni dostają bez problemu ip.
Pozdr
Obejście problemu.
Przypisz w routerze IP do MAC karty w lapku.
W lapku ustaw konfigurację na stałe IP i po problemie.
Jak zacznie mnie to bardzo denerwować to tak zrobię - dzięki.
OT:
Ilin od kiedy ty palacz jesteś? ;)
Po kilku godzinnej walce wiem co jest u mnie powodem niemożności otrzymania ip. Jestem na 99% pewny, że chodzi o oszczędzanie energii przez wlan0. Nie wiem jeszcze jak to wyłączyć (pewnie coś w kernelu).
Gdy lapek jest tylko na baterii i zrobie restart, nie ma szans na uzyskanie ip (dhcp). Ręcznie, wicd, NM, nic nie daje rady... Gdy tylko podłączyłem AC (bo już płakał o żarcie) zrobiłem restart (tak sobie pomyślałem, a może to chodzi o energie...) dostał ip za pierwszym razem...
iw dev wlan0 set power_save off
Zobacz czy to coś zmieni.
Time (s) | Query |
---|---|
0.00014 | SET CHARSET latin2 |
0.00007 | SET NAMES latin2 |
0.00151 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.145.81.252' WHERE u.id=1 |
0.00108 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.145.81.252', 1732483957) |
0.00027 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732483657 |
0.00048 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=219890 |
0.00025 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=22531 ORDER BY posted |
0.00039 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=22531 AND t.moved_to IS NULL |
0.00025 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00087 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=22531 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00090 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=22531 |
Total query time: 0.00621 s |