Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
mam dziwne pytanie:
użwam gdm i kde 3.5 oraz serwer x wiadomo ale jest kłopot ponieważ mam zainstalowany xserver-xfree86 oraz xserver-xorg i nie wiem jaki serwer jest automatycznie włączeny.. jak to sprawdzić?
2) czy znacie jakieś upiększacie lub obciążacie karty graficznej? konkretnie chodzi mi oto żeby zrobić sobie jakieś edefkty 3d na pulpicie.. nie cos takiego jak 3ddesktop bo to tylko przy zmianie pulpitu np.z jeden na dwa.. ale ogólnie np. ikony itp. jakieś animacje typu ognisty ruchomy pasek zadań (kicker)
X.Org... xfree to tylko pusta paczka, która ma ułatwić przejście na xorg'a
mam dziwne pytanie:
użwam gdm i kde 3.5 oraz serwer x wiadomo ale jest kłopot ponieważ mam zainstalowany xserver-xfree86 oraz xserver-xorg i nie wiem jaki serwer jest automatycznie włączeny.. jak to sprawdzić?
[/quote]
Możesz to zobaczyć w logu w /var/log/xfree86.cośtam.log lub xorg.0.log, powinien być fragment typuX Window System Version 7.0.0
Release Date: 21 December 2005
[/quote]
[url=http://www.debian.org/][img]http://www.debian.org/logos/openlogo-nd-50.png[/img][/url]Offline
obciązacze grafiki - polecam XCOMPMGR + transset - żadne tam efekty w stylu okna 3d, ale pełna przezroczystość ;) W kde już wbudowane to jest ;-)
ja tam w kde nie mam żadnej przeźroczystości czyli mam zainstalować to co podałeś czy coś trza ustawić odpowiednio?
małe sprostowanie. To jest w KDE 3.5.
KControl (konfiguracja KDE) -> Pulpit -> Okna -> zakładka Przezroczystosc -> i włączasz jakie efekty chcesz...
żeby to działało, musisz mieć X.org (w xfree nie działa) i załadowane Composite.
czyli w /etc/X11/xorg.conf dodajesz na końcu:
Section "Extensions" Option "Composite" "Enable" EndSection
a w sekcji Device (tam gdize karta graficzna) dodaj:
Option "RenderAccel" "true" Option "AllowGLXWithComposite" "true"
---
przezroczystosc w KDWE możesz ustawić na przykłąd tak, że nieaktywne okna będą się robić przezroczyste ; - ). Wreszczie zadziałą pełna przezroczystosc dla terminali - nawet prosty xterm będzie wyglądał świetnie.....
ładne to to... ale nie wiem czemu nie działa mi na kadu... ustawiłem że nawet okna aktywne są pół-przeźroczyste np. konqueror itp. ale kadu ciągle jest "drętwe" czyli ciągle nieprzeźroczyste.. ktoś wie czemu? jakoś tak teraz prostacko i kwadratowo mi to wygląda :/
EDIT: na start czyli tam gdzie mam np.. multimedia grafika itp. też nie działa ale głównie chodzi mi o kadu ale ogólnie wzystko chce mieć przeźroczyste.
ładne to to... ale nie wiem czemu nie działa mi na kadu... ustawiłem że nawet okna aktywne są pół-przeźroczyste np. konqueror itp. ale kadu ciągle jest "drętwe" czyli ciągle nieprzeźroczyste.. ktoś wie czemu? jakoś tak teraz prostacko i kwadratowo mi to wygląda :/
EDIT: na start czyli tam gdzie mam np.. multimedia grafika itp. też nie działa ale głównie chodzi mi o kadu ale ogólnie wzystko chce mieć przeźroczyste.[/quote]
Dla okien dokowanych jest osobne ustawienie przezroczystości w kde.
[url=http://www.debian.org/][img]http://www.debian.org/logos/openlogo-nd-50.png[/img][/url]
hmm.. w zadokowanych mam 80% tak jak w przenoszonych i w przenoszonych jest dobrze... chodzi mi że nie mam przeźroczystośc w tym okienku jak klikne ikonke kadu w zasobniku czyli tam gdzie jest lista kontaktów itp. ktoś wie czemu?
u mnie działało...
a sprobuj kliknąć prawym klawiszem myszy na belke kadu i wybierz "dodatkowe ustawienia okna"
działać działa ale jak klikne na ikonke w trayu io kadu się tam schowa to potem znowy jest 100% nieprzeźroczyste...
u mnie takie cos wyskakuje że obsługa kanału alfa nie jest obsługiwana , i nie dziaął to mi :( w xorgconf dodałem te wpisy, ale nadal nie ma
jak sprawdzić czy te wszystkie wymagane do tego pakiety istnieją ???[/quote]
Time (s) | Query |
---|---|
0.00010 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00101 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.188.219.131' WHERE u.id=1 |
0.00060 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.188.219.131', 1732718483) |
0.00041 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732718183 |
0.00069 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='3.145.110.99' |
0.00229 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='3.146.107.144' |
0.00102 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='3.147.76.183' |
0.00071 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=22095 |
0.00005 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=2788 ORDER BY posted |
0.00027 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=2788 AND t.moved_to IS NULL |
0.00026 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00152 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=2788 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00074 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=2788 |
Total query time: 0.00971 s |