Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam,
poszukuje najlepszej dystrybucji na system, gdzie nie będzie zbędnego oprogramowania. Potrzebuję następujące aplikacje oraz wsparcia konkretnych sprzętów. Posiadam netbooka: eMachines eM250 (Intel Atom N270 1.6GHz, 1GB RAM, grafika Intel GMA 945). Ważne jest dla mnie, aby system był szybki i stabilny oraz posiadał dość aktualne pakiety (np. debian, posiada za stare). Komputer będzie do używany głównie do komunikacji oraz pisania (pakiet Office'a), zarówno w domu jak i w terenie, więc dobre zarządzanie energią jest plusem.
Oprogramowanie:
- Środowisko graficzne: FluxBox
- Pakiet OpenOffice* lub LibreOffice*
- Wydajna obsługa Flasha (głównie odtwarzanie wideo z reguły do 360p)
- GIMP, Inkscape
- Geany, Eclipse*
- Pidgin*
- Serwer PHP5/MySQL (włączany tylko na żądanie)
- MPlayer* + zestaw kodeków, oraz program do odtwarzania muzyki (preferuje Rhythmbox)*
* - jestem gotowy zmienić, jeśli będzie trzeba ;)
Wspierane sprzęty:
- Modem USB: Sagem F@st 800 (wystarczy prosta instrukcja instalacji i konfiguracji, jak do debiana)
- Karta WiFi: TechnicLan WUSB-54G
- Wbudowana karta WiFi (chipset Atheros)
- Drukarki i skanery (na chwilę obecną HP Deskjet F380)
Na chwilę obecną myślę nad systemami Slackware oraz Arch. Jednakże jestem otwarty na alternatywy.
Skoro Debiana odrzuciłeś, to tylko Arch moim zdaniem. Jeśli masz dużo czasu i cierpliwości, to Gentoo jeszcze.
- Wydajna obsługa Flasha (głównie odtwarzanie wideo z reguły do 360p)[/quote]
Od razu ostudzę Twój zapał. Flash na tym sprzęcie działa w sposób daleki od wydajnego.
W tym przypadku pozostają zewnętrzne odtwarzacze.
Chyba tylko Arch patrząc na założenia.
Na Gentoo to chyba za słaby sprzęt ;)Ważne jest dla mnie, aby system był szybki i stabilny oraz posiadał dość aktualne pakiety[/quote]
Nowość i stabilność rzadko chodzą parami ;)
Zawsze coś za coś.Offline
[quote=yossarian]Na Gentoo to chyba za słaby sprzęt ;)[/quote]
Przewaga Gentoo nad binarnymi dystrybucjami podobno najbardziej widoczna jest właśnie na padlinach.
Nie każdy ma tyle cierpliwości, ale efekt pewnie by był.
Na takim Atomie to wszystko będzie trwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaało ;)
Można użyć distcc aby skrócić czas kompilacji, oczywiście jeśli autor poza tym netbookiem ma jeszcze innego kompa.
Nie pomyślałem o tym.
Wtedy ma to o wiele większy sens.
[quote=yossarian]Od razu ostudzę Twój zapał. Flash na tym sprzęcie działa w sposób daleki od wydajnego.
W tym przypadku pozostają zewnętrzne odtwarzacze.[/quote]
Pod chromem działa na takim sprzęcie nie najgorzej. Średnio raczej.
Jeśli nie Debian, wtedy Arch.
Może w nowszym flashu coś poprawili.
Druga sprawa co to znaczy „średnio”.
Działać działa, ale komfort żaden.
[quote=yossarian]Druga sprawa co to znaczy „średnio”.[/quote]
Znaczy „tak o”. ;)
[quote=ArnVaker][quote=yossarian]Druga sprawa co to znaczy „średnio”.[/quote]
Znaczy „tak o”. ;)[/quote]
Arn jak zawsze konkretnie ;)
Na gentoo nie będę miał cierpliwości.
Czyli będzie Arch :)
Myślę, że flash będzie działać wystarczająco dobrze.
Dziękuje i pozdrawiam!
Możesz potem napisać jak to z tym flashem jest u Ciebie.
Żona ma także netbooka z takim Atomem tylkoze GPU nvidia i 2GB RAM.
Co do flasha to i na chrome i na ffoxie w zasadzie chodzi tak samo czyli właśnie "[b]tak o[/b]". 360p idzie jeszcze oglądać ale wyżej to już CPU się męczy. Dopisywałem różne wpisy w /etc/adbobe/mms.cfg ale coś kosztem czegoś. Youtube przyspieszył a tym samym odciążony został CPU ( GPU przejął więcej roboty ) ale inne filmiki flash powodowały crash wtyczki.
Wszystko dzieje się na Wheezy i także zastanawiam się nad Arch'em. Kilka razy pracowałem na tym systemie i w zasadzie wydajnością jakby przewyższał Debiana ale mam mieszane uczucia co do flash'a na takim sprzęcie.
Żona śmiga na LXDE bo leniwy dozorca systemu złapał zimowego lenia na coś innego ;)
Daj znać jak tam Arch na tym netbooku się sprawuje ;)
Pozdrawiam
ja sie bawilem tymi atomami troche swego czasu i wiem ze gdzies byly kernele archa zoptymalizowane pod ten kalkulator ze tak powiem, bo strasznie malo wydajne sa te zabawki, proponuje dolozyc RAM-u.
Time (s) | Query |
---|---|
0.00009 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00074 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.191.212.146' WHERE u.id=1 |
0.00059 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.191.212.146', 1732262344) |
0.00049 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732262044 |
0.00054 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=224137 |
0.00005 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=22933 ORDER BY posted |
0.00051 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=22933 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00155 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=22933 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00071 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=22933 |
Total query time: 0.00536 s |