Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam
Debian Wheezy 64 bity. Mam następujący problem - mam kartę telewizyjną Leadtek TV2000 XP. Ładnie chodzi - choć trzba było doinstalować firmware. Niestety moje logi nieustannie są bombardowane setkami takich komunikatów:
kernel: [ 12.254053] cx88[0]: Calling XC2028/3028 callback
Pliki: kernel.log, syslog, messages są nimi zawalone - zupełnie zaciemnia to obraz zdarzeń w systemie. Chodzi mi o to, czy moża tak skonfigurować rsyslog, żeby nigdzie nie wpisywał takich komunikatów (w komunikatach zmieniają się tylko cyfry w nawiasach kwadratowych). Albo przynajmniej żeby zapisywał co 100?
Drugi problem w logach:
gnome-session[7191]: DEBUG(+): Enabling debugging
Po tym komunikacie następuje szereg podobnych np:
gnome-session[7191]: DEBUG(+): GsmUtil: Looking in .... gnome-session[7191]: DEBUG(+): GsmManager ....
Włącza się logowanie na poziomie debugowania? Czy to jest standardowe ustawienie w wheezym? Czy jest to do czegoś pomocne czy służy jednak głównie przy jakiś poważniejszych błędach? Jak to ewentualnie wyłączyć/zmienić?
Od wczoraj sam syslog ma rozmiar 3,1MB, co prawda restartowałem kompa kilkanaście razy - ale jednak wydaje mi się, że to jak na niezbyt przepracowany desktop sporo.
Ostatnio edytowany przez tspoko (2013-02-27 20:12:53)
Tu masz przykłady wpisów w [b]/etc/rsyslog.conf[/b], które u mnie działają:
:msg, contains, "grsec" /var/log/grsec/grsec.log :msg, contains, "grsec" ~ :msg, contains, "PAX" /var/log/grsec/pax.log :msg, contains, "PAX" ~ :msg, contains, "avc" /var/log/selinux/avc.log :msg, contains, "avc" ~
if $programname == 'snort' then |/dev/snort
[b]/dev/snort[/b] - to kolejka tworzona poleceniem [b]mkfifio[/b] przed startem rsysloga.
Ponadto, do przeglądania logów należy używać [b]grep[/b]a i [b]egrep[/b]a - działają zawsze - i pierońsko skutecznie. :D
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2013-02-27 21:34:51)
To od początku: pierwszy wpis z Twojego posta w rsyslog-u tworzy nowy plik z logami, w który wrzuca komunikaty, w których wykryje tekst wzięty w cudzysłów - to działa. Druga linia niestety już nie kumam co ma na celu. Na mój rozum powinna powodować, że logowanie danego komunikatu będzie się odbywać tylko do tego jednego pliku? Jeśli tak to u mnie nie działa - oprócz logowania do osobnego pliku wrzuca komunikaty jeszcze w każdy inny plik loga co zawsze.
Czemu służy w takim wypadku ten kod:
if $programname == 'snort' then |/dev/snort
Komepletnie już tego nie ogarniam... :)
Pierwszy przykład filturuje po kawałku stringu, np grsec - jeśli wyjdzie w dowolnej waidomości.
if $progname {program} - to dopasowuje po nazwie programu, składnia if, then, tak, jak w bashu czy kiedyś basicu, i wszystkich językach programowania.
Tu masz więcej przykładów:
http://wiki.rsyslog.com/index.php/Filtering_by_program_name
http://www.rsyslog.com/doc/rsyslog_conf_filter.html
http://www.rsyslog.com/tag/some-core-recipies/
http://wiki.rsyslog.com/index.php/LighttpdVhostErrorlogs
Pozdrawiam
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2013-02-28 04:55:52)
Ok mniej więcej kumam - pomogło jak się z tym trochę przespałem i poczytałem man-a. Więc teraz wpisane mam tak:
:msg, contains, "Calling XC2028/3028" /var/log/telewizyjna :msg, contains, "Calling XC2028/3028" ~
Tworzony jest plik "telewizyjna" z logami, natomiast dalej te logi są również umieszczane w pozostałych plikach: messages, dmesg, kernel.log, system.log. Czy to drugie polecenie nie powinno właśnie powodować, że komunikaty nie są logowane do tych plików? Czy można to jeszcze jakoś inaczej skonfigurować?
Strony: 1
Time (s) | Query |
---|---|
0.00012 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00141 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.140.186.189' WHERE u.id=1 |
0.00071 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.140.186.189', 1732319429) |
0.00045 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732319129 |
0.00047 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=225899 |
0.00006 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=23055 ORDER BY posted |
0.00029 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=23055 AND t.moved_to IS NULL |
0.00023 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00125 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=23055 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00079 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=23055 |
Total query time: 0.00582 s |