Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Plik konfiguracyjny w Libreoffice? możesz go tylko rozpieprzyć w drobny mak, jak Ci Libre doda znaki formatowania.
Najlpeiej używać do plików konfiguracyjnych edytor programistyczny, do programowania.
Ja np wszystkie pliki konfiguracyjne edytuję w w edytorze geany.
Czyli
sudo aptitude install geany sudo geany /etc/darkstat/init.cfg
Plumy nie znam, ale jak ma te same blędy, co Gedit, to lepiej się od niej trzymać na kilometr.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2013-03-06 13:48:56)
Znalazlem ciekawa strone dla beginnersow: http://linux360.pl/forum/thread-968.html
http://www.getdeb.net/updates/Ubuntu/12.10/
Moze sie komus przyda.
Teraz staram sie uporzadkowac info o Linux Mint w/g takiego schematu:
M I N T
versja srodowisko graficzne domyslny edytor tekstu
"13"
/Maya/ - Xfce -
- -
- -
"14"
/Mate/ - Xfce -
- -
- =
Zainstalowalem geany wpisalem i zapisalem podana przez Ciebie konfiguracje. Teraz restartuje kompa i zobaczymy.
Po 5 minutach. Po wpisaniu do paska adresu przegladarki
http://localhost:667[/quote]
Nie mam polaczenia z Siecia /mimo ze inne strony otwiera/ Dostaje komunikatUnable to connect
Firefox can't establish a connection to the server at localhost:667.
The site could be temporarily unavailable or too busy. Try again in a few
moments.
If you are unable to load any pages, check your computer's network
connection.
If your computer or network is protected by a firewall or proxy, make sure
that Firefox is permitted to access the Web.[/quote]
Mysle, ze wiem dlaczego podany przez Jacekalex plik konfiguracyjny " /etc/darkstat/init.cfg" nie zadzialal u mnie.
Bo mam inne parametry polaczenia sieciowego, i dlatego teraz musze:
- usunac konfig Jacekalex - jak to zrobic?
- zmodyfikowac plik konfigu do mojego polaczenia - jak to zrobic?
Dobrze mysle?Ostatnio edytowany przez Novi-cjusz (2013-03-06 14:47:10)
------------------------------------------------------------------------------------
"Inveniam viam aut faciam" : I will either find a way, or I shall make one
"Złoto to pieniądz królów, srebro to pieniądz dżentelmenów, barter to pieniądz chłopów ale dług to pieniądz niewolników."Offline
Co za różnica który edytor jest domyślny.
Do takiego pliku konfiguracyjnego tekstowe nano wystarczy.
Na jakim interferejsie chcesz monitoreowac łączę ?
Sieciówka czy wifi ?
Tak informacyjnie. Większość ludzi edytuje pliki pliki konfiguracyjne za pomocą konsolowych edytorów tekstu. Dla początkującego pewnie nano będzie ok.
Chcesz edytować plik - wpisujesz w konsolę
sudo nano /ścieżka/do/pliku
czyli np
sudo nano /etc/darkstat/init.cfg
piszesz co chcesz i zapisujesz klawiszami "Ctrl+o"
Zamykasz nano klawiszami "Ctrl+x"
żeby wkleić tekst: zaznaczasz to co chcesz wkleić, a tam gdzie chcesz wkleić klikasz kółko myszy albo prawy i lewy przycisk równocześnie
Nano ma jedną malutką wadę.
Raz edytowałem przez nano konfig gruba, i cmdline wylazł poza ekran, co nano zaznaczył znaczkiem $.
Trzeba było widzieć moją minę, kiedy się okazało, że ten znaczek $ znalazł się w cmdline kernela zamiast kawałka parametrów, (które nie zmieściły się na ekranie w nano) , jak uruchomiłem ponownie kompa.
Dlatego, jak mam środowisko graficzne, to przede wszystkim geany, ten jest do programowania w C, nigdy nie zniekształcił ani jednego znaku.
Jak w konsoli, to czasem nano, czasem vim.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2013-03-06 15:29:10)
[quote=Jacekalex]Nano ma jedną malutką wadę.
Raz edytowałem przez nano konfig gruba, i cmdline wylazł poza ekran, co nano zaznaczył znaczkiem $.
Trzeba było widzieć moją minę, kiedy się okazało, że ten znaczek $ znalazł się w cmdline kernela zamiast kawałka parametrów, (które nie zmieściły się na ekranie w nano) , jak uruchomiłem ponownie kompa.[/quote]
SOA#1
[quote=ArnVaker][quote=Jacekalex]Nano ma jedną malutką wadę.
Trzeba było widzieć moją minę, kiedy się okazało, że ten znaczek $ znalazł się w cmdline kernela zamiast kawałka parametrów, (które nie zmieściły się na ekranie w nano) , jak uruchomiłem ponownie kompa.[/quote]
SOA#1[/quote]
Wiem, że SOA#1 - ale pomyłka się zdarzyła naprawdę, znaczy - w pewnych okolicznościach jest możliwa. ;)
U mnie obecnie też działa prawidłowo.
Pozdrawiam
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2013-03-06 15:49:32)
Do prostych configów na 2 czy 4 linijki jak w tym przypadku w zupelności wystarczy :)
@Jacekalex:
Po protu coś w nim skopiowałeś wraz z tym znakiem. Symbol $ jest tylko na ekranie, gdy nie ma miejsca na wyświetlenie dalszej części linijki — wystarczy kursorem przewinąć.
W samym pliku ten znak nie występuje.
To nie jest wada [tt]nano[/tt] tylko „Twoja” ;)
@illin
Na jakim interferejsie chcesz monitoreowac łączę ?
Sieciówka czy wifi ?[/quote]
na WiFi
Poprzez powyzej podana komende wszedlem w nano do pliku konfiguracyjnego.
Teraz musze jeszcze tylko wiedziec jak go skonfigurowac, co i gdzie zmienic.Ostatnio edytowany przez Novi-cjusz (2013-03-06 17:12:40)
------------------------------------------------------------------------------------
"Złoto to pieniądz królów, srebro to pieniądz dżentelmenów, barter to pieniądz chłopów ale dług to pieniądz niewolników."
U Jacekalexa było
INTERFACE="ppp0"
U Ciebie prawdopodobnie musi być.
INTERFACE="wlan0"
Jaki numerek ma interferejs wifi sprawdzisz poleceniem
sudo iwconfig
@ilin
Piszac
Jaki numerek ma interferejs wifi sprawdzisz poleceniem[/quote]
miales na mysli nazwe sieci bezprzewodowej czy IP laptopa czy MAC karty?
"Złoto to pieniądz królów, srebro to pieniądz dżentelmenów, barter to pieniądz chłopów ale dług to pieniądz niewolników."
Nazwę interferejsu
Bo taką tez podajesz w tamtym configu.
@illin
Tak to teraz wyglada
GNU nano 2.2.6 File: /etc/darkstat/init.cfg # Turn this to yes when you have configured the options below. START_DARKSTAT=yes # Don't forget to read the man page. # You must set this option, else darkstat may not listen to # the interface you want INTERFACE="-i wlan0" #DIR="/var/lib/darkstat" #PORT="-p 666" #BINDIP="-b 127.0.0.1" #LOCAL="-l 192.168.0.0/255.255.255.0" # File will be relative to $DIR: #DAYLOG="--daylog darkstat.log" # Don't reverse resolve IPs to host names #DNS="--no-dns" [ Read 24 lines ] ^G Get Help ^O WriteOut ^R Read File ^Y Prev Page ^K Cut Text ^C Cur Pos ^X Exit ^J Justify ^W Where Is ^V Next Page ^U UnCut Text^T To Spell
Wpisuje do pola adresu przegladarki: http://localhost:667
i niestety nadal nie ma polaczenia.
A w LOCAL - nie powinno byc moje IP?
Tak sobie mysle, moja siec to szerokopasmowe ADSL doprowadzone przewodowo do routera z ktorego sygnal jest przesylany bezprzewodowo do laptopa. Moze powinienem podac interfejs routera "eth0"?
Strona z ciekawym oprogramowaniem do analizy Sieci: http://pacnet.archlinux.pl/category/net-analyzer/
Ostatnio edytowany przez Novi-cjusz (2013-03-06 18:42:22)
INTERFACE="ppp0"
PORT="667"
ADDRESS="127.0.0.1"
DARKSTAT_OPTS="--no-promisc --user darkstat"
CHROOT=/var/lib/darkstat[/quote]# Turn this to yes when you have configured the options below.
START_DARKSTAT=yes
# Don't forget to read the man page.
# You must set this option, else darkstat may not listen to
# the interface you want
INTERFACE="-i wlan0"
#DIR="/var/lib/darkstat"
#PORT="-p 666"
#BINDIP="-b 127.0.0.1"
#LOCAL="-l 192.168.0.0/255.255.255.0"
# File will be relative to $DIR:
#DAYLOG="--daylog darkstat.log"
# Don't reverse resolve IPs to host names
#DNS="--no-dns"[/quote]
Porównaj.
Mają sie różnić tylko nazwą interferejsu ,którą u siebie nawet źle wpisałeś.
[b]Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW[/b] -> Niech inni na tym skorzystają.
[url=http://dug.net.pl/]Polski portal Debiana[/url]Offline
sudo nano /etc/darkstat/init.cfg
START_DARKSTAT=yes INTERFACE="wlan0" PORT="667" ADDRESS="127.0.0.1" DARKSTAT_OPTS="--no-promisc --user darkstat" CHROOT=/var/lib/darkstat
Przed wszystkim innym mają być # czyli znaki komentarza które powodują że dana linia nie będzie brana pod uwagę przez program
następnie w konsolę
sudo darkstat -i wlan0
a w przeglądarkę
http://localhost:667
Ostatnio edytowany przez loop (2013-03-06 19:07:33)
@loop
Znakomicie wyczuwasz moja niestety niewiedze.
Ale chyba najpierw musze usunac ten bledny plik konfigu ktory po wejsciu w nano automatycznie sie otwiera.
Usowanie przez komede "purge"?
nieeee
purge to komenda do dezinstalacji programów/pakietów przez apt-get lub aptitude
po prostu pozmieniaj w tym starym konfigu to co jest na to co podałem i zapisz "Ctrl+o"
zwyczajnie edytujesz plik
Ostatnio edytowany przez loop (2013-03-06 19:19:41)
[quote=yossarian]@Jacekalex:
Po protu coś w nim skopiowałeś wraz z tym znakiem. Symbol $ jest tylko na ekranie, gdy nie ma miejsca na wyświetlenie dalszej części linijki — wystarczy kursorem przewinąć.
W samym pliku ten znak nie występuje.
To nie jest wada [tt]nano[/tt] tylko „Twoja” ;)[/quote]
Wiem, że moja, ale wiem również, że w Geany nie potrafię popełnić podobnego błędu, choćbym na wacku tańczył krakowiaka. :D
@loop
Na razie zrobilem tyle
GNU nano 2.2.6 File: /etc/darkstat/init.cfg Modified START_DARKSTAT=yes INTERFACE="wlan0" PORT="667" ADDRESS="127.0.0.1" DARKSTAT_OPTS="--no-promisc --user darkstat" CHROOT=/var/lib/darkstat File Name to Write: /etc/darkstat/init.cfg ^G Get Help M-D DOS Format M-A Append M-B Backup File ^C Cancel M-M Mac Format M-P Prepend
Dalem w konsole:
I dostalem komunikat:
lucas@lucas-ThinkPad-T60p ~ $ sudo darkstat -i wlan0 [sudo] password for lucas: 10072: error: getaddrinfo(NULL,667) failed: Name or service not known: Device or resource busy lucas@lucas-ThinkPad-T60p ~ $
Ostatnio edytowany przez Novi-cjusz (2013-03-06 19:33:23)
no to ok
ctrl+o - zapisz
ctrl+x - zamknij
i dalej tak jak pisałem
@loop
ctrl+o - zapisz
ctrl+x - zamknij
Nie dziala - probowalem wielokrotnie.
Tak może być w przypadku karty wifi.
Trzeba ja chyba przestawic w tryb monitora.
Teraz nie mam jak.
Jutro sprawdzę na lapku.
[quote=Novi-cjusz]@loop
ctrl+o - zapisz
ctrl+x - zamknij
Nie dziala - probowalem wielokrotnie.[/quote]
Nacisnąć ctrl i o (dwa przyciski) równocześnie?
Przecież tak się to robi.
I jak być nacisnął ctrl i o a potem ctrl i x to być teraz nie pisał, ze nie działa.
I nie tłumacz, ze nie znasz Linuxa, bo skrótów ctrl+c , ctrl+v czy ctrl+p używa się powszechnie we wszystkich Windowsach od Windows 95 począwszy.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2013-03-06 20:08:01)
@illin
Myslalem juz , ze mnie pomrocznosc jasna dopadla. To wstrzymujemy do jutra i dziekuje za dzisiaj.
Time (s) | Query |
---|---|
0.00012 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00098 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='13.58.34.132' WHERE u.id=1 |
0.00065 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '13.58.34.132', 1732635559) |
0.00046 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732635259 |
0.00066 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='18.224.55.193' |
0.00042 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=226424 |
0.00012 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=23092 ORDER BY posted |
0.00053 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=23092 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00126 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=23092 ORDER BY p.id LIMIT 25,25 |
0.00085 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=23092 |
Total query time: 0.00614 s |