Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Tak dla porządku
Pokaz co zwróci polecenie
cat /etc/darkstat/init.cfg
Zobaczymy co tam masz wpisane.
@Jacekalex
Jestes genialny, przedmuchalem klawisze sprezonym powietrzem i zadzialalo. Musial byc pod spodem jakis okruch.
Przedwczesnie sie ucieszylem - jednak nie dziala po wielu probach jednoczesnego nacisniecia Ctrl+o i Ctrl + x.
Ostatnio edytowany przez Novi-cjusz (2013-03-06 20:25:17)
Pokaż wynik polecenia co podałem.
Wolę na zimne dmuchac.
@illin
lucas@lucas-ThinkPad-T60p ~ $ cat /etc/darkstat/init.cfg # Turn this to yes when you have configured the options below. START_DARKSTAT=yes # Don't forget to read the man page. # You must set this option, else darkstat may not listen to # the interface you want INTERFACE="-i wlan0" #DIR="/var/lib/darkstat" #PORT="-p 666" #BINDIP="-b 127.0.0.1" #LOCAL="-l 192.168.0.0/255.255.255.0" # File will be relative to $DIR: #DAYLOG="--daylog darkstat.log" # Don't reverse resolve IPs to host names #DNS="--no-dns" #FILTER="not (src net 192.168.0 and dst net 192.168.0)" # Additional command line Arguments: # OPTIONS="--syslog --no-macs" lucas@lucas-ThinkPad-T60p ~ $
Problem jest w tym, ze po modyfikacji pliku konfig nie moge go zapisac.
Ostatnio edytowany przez Novi-cjusz (2013-03-06 20:28:22)
otwieraj przez
[b]sudo[/b] nano /etc/darkstat/init.cfg
GNU nano 2.2.6 File: /etc/darkstat/init.cfg # Turn this to yes when you have configured the options below. START_DARKSTAT=yes # Don't forget to read the man page. # You must set this option, else darkstat may not listen to # the interface you want INTERFACE="-i wlan0" #DIR="/var/lib/darkstat" #PORT="-p 666" #BINDIP="-b 127.0.0.1" #LOCAL="-l 192.168.0.0/255.255.255.0" # File will be relative to $DIR: #DAYLOG="--daylog darkstat.log" # Don't reverse resolve IPs to host names #DNS="--no-dns" [ Read 24 lines ] ^G Get Help ^O WriteOut ^R Read File ^Y Prev Page ^K Cut Text ^C Cur Pos ^X Exit ^J Justify ^W Where Is ^V Next Page ^U UnCut Text^T To Spell
Otworzylem przez sudo i nadal brak mozliwosci zapisania zmian i zamkniecia.
Ostatnio edytowany przez Novi-cjusz (2013-03-06 20:41:42)
Wciskasz enter po ctrl+o?
ctrl+o, enter, ctrl+x
Przecież wszytko masz źle.
Napisz ten plik poprawnie.
to co dałeś to plik otwarty w edytorze tekstowym nano - wyobraź sobie poprostu że otwarłeś go w wordzie
nanieś zmiany - czyli to co podałem i zapisz wciskając jednocześnie klawisz "control" i "o"
zamknij nano - "control" i "x"
Plik ma tak wyglądac
INTERFACE="wlan0" PORT="667" ADDRESS="127.0.0.1" DARKSTAT_OPTS="--no-promisc --user darkstat" CHROOT=/var/lib/darkstat
tak dla nauki:
cat - to polecenie drukujące ci prosto w konsoli zawartość danego pliku - nie możesz nic edytować. Służy to tylko do podglądu.
ilin ci kazał podać cat /etc/darkstat/init.cfg bo chciał zobaczyć co jest w tym pliku.
nano - to edytor - zawartość pliku nie wyświetla się w samej konsoli jak przy cat, tylko w "oknie" edytora nano. Edytujesz tam tekst jak w każdym innym edytorze tekstu. Jak skończysz - chcesz wrócić z powrotem do linii komend - więc zamykasz "Ctrl+x" i enter
Właściwie to przy wychodzeniu nie trzeba enter, tylko przy zapisywaniu. :)
ctrl+o, enter, ctrl+x
już nie pamiętam dokładnie - jak się vima uczyłem to wywaliłem nano, żeby mnie nie kusiło :)
Tak to wyglada po 10 chyba juz probie
GNU nano 2.2.6 File: /etc/darkstat/init.cfg Modified START_DARKSTAT=yes INTERFACE="wlan0" PORT="667" ADDRESS="127.0.0.1" DARKSTAT_OPTS="--no-promisc --user darkstat" CHROOT=/var/lib/darkstat ^G Get Help ^O WriteOut ^R Read File ^Y Prev Page ^K Cut Text ^C Cur Pos ^X Exit ^J Justify ^W Where Is ^V Next Page ^U UnCut Text^T To Spell
Jestem Wam wdzieczny za cierpliwosc.
No i teraz ctrl+o, enter, ctrl+x, potem pokaż jeszcze raz:
cat /etc/darkstat/init.cfg
@Novi
tam na dole w nano masz wypisane podstawowe komendy (kombinacje klawiszy) - daszek "^" to Control
@Arn
No i teraz ctrl+o, enter, ctrl+o[/quote]
ctrl+o enter ctrl+x :POstatnio edytowany przez loop (2013-03-06 21:00:08)
Teraz jest dobrze. Chyba za 10 razem. Mysle, ze to klawiatura, bo modyfikowalem plik i zapisywalem prawidlowo.
lucas@lucas-ThinkPad-T60p ~ $ cat /etc/darkstat/init.cfg START_DARKSTAT=yes INTERFACE="wlan0" PORT="667" ADDRESS="127.0.0.1" DARKSTAT_OPTS="--no-promisc --user darkstat" CHROOT=/var/lib/darkstat lucas@lucas-ThinkPad-T60p ~ $
To teraz odpal w terminalu
sudo darkstat -i wlan0
Jeśli nie zwróci żadnego błędu to szukaj pod wiadomym adresem w przeglądarce.
Jak wywali błąd w terminalu to nam go pokaż.
no to dalej
sudo darkstat -i wlan0
a w przeglądarce http://localhost:667
no właśnie - ilin szybszy
Ostatnio edytowany przez loop (2013-03-06 21:04:03)
Dajcie sobie spokój z nano, jak ktoś nie ma w tym wprawy, to za 15 minut się nie nauczy.
Edytor graficzny, najlepiej programistyczny, który obsługuję się myszką, jak notatnik w Windows, dużo lepiej się sprawdza na początek.
Zwłaszcza w przypadku okruszków w klawiaturze.... :D
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2013-03-06 21:05:49)
Niech się uczy podstaw.
Za dwa dni wywali sobie przez nieuwagę grafikę i jak ją sobie w tekstowym naprawi ?
Poza tym visudo crontab obsługuje sie przez nano :)
Wstukalem w konsole: sudo darkstat -i wlan0
I dostalem komunikat:
lucas@lucas-ThinkPad-T60p ~ $ sudo darkstat -i wlan0 [sudo] password for lucas: 747: error: getaddrinfo(NULL,667) failed: Name or service not known: Device or resource busy lucas@lucas-ThinkPad-T60p ~ $
@Jacekalex
Ja nie mialem problemu z obsluga nano, to nie jest trudne.
Ostatnio edytowany przez Novi-cjusz (2013-03-06 21:08:14)
Device or resource busy[/quote]
Właśnie urządzenie zajęte.
Jak pisalem wcześniej w przypadku kart wifi moze tak być.
Trzeba je przestawiać w tryb monitora i nie wiem czy wszystkie się da.
Tak dla jasności pokaż jeszcze co zwróci polecenie.Kod:
sudo iwconfig
[b]Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW[/b] -> Niech inni na tym skorzystają.
[url=http://dug.net.pl/]Polski portal Debiana[/url]
[quote=ilin]Niech się uczy podstaw.
Za dwa dni wywali sobie przez nieuwagę grafikę i jak ją sobie w tekstowym naprawi ?[/quote]
Tak jak wszyscy początkujący w Linuxie, płytka CD i instalacja.
Ja tak kiedyś Ubuntu 7.04 przez tydzień z 5 razy instalowałem, aż mi się znudziło merdanie płytką.
Po trzech miechach już umiałem naprawić sterownik Nvidii, jak się wywalał przy cotygodniowej aktualizacji kernela albo Xorga. ;)
Po trzech latach zmigrowałem z Ubuntu na Gentoo. :D
I już nie potrzebuję płytek instalacyjnych pod ręką. ;)
Pozdrawiam
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2013-03-06 21:12:04)
lucas@lucas-ThinkPad-T60p ~ $ sudo iwconfig [sudo] password for lucas: lo no wireless extensions. wlan0 IEEE 802.11abg ESSID:"UPC871669" Mode:Managed Frequency:2.412 GHz Access Point: 70:71:BC:25:F6:60 Bit Rate=54 Mb/s Tx-Power=15 dBm Retry long limit:7 RTS thr:off Fragment thr:off Encryption key:off Power Management:off Link Quality=43/70 Signal level=-67 dBm Rx invalid nwid:0 Rx invalid crypt:0 Rx invalid frag:0 Tx excessive retries:1 Invalid misc:372 Missed beacon:0 irda0 no wireless extensions. eth0 no wireless extensions. lucas@lucas-ThinkPad-T60p ~ $
Time (s) | Query |
---|---|
0.00014 | SET CHARSET latin2 |
0.00006 | SET NAMES latin2 |
0.00109 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='13.59.234.182' WHERE u.id=1 |
0.00122 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '13.59.234.182', 1732638721) |
0.00058 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732638421 |
0.00135 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='66.249.66.73' |
0.00079 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=226510 |
0.00011 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=23092 ORDER BY posted |
0.00093 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=23092 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00397 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=23092 ORDER BY p.id LIMIT 50,25 |
0.00159 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=23092 |
Total query time: 0.01188 s |