Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Panowie. Pytanie jak w temacie. Mam thunderbirda od... zawsze. Całą poczte ze wszystkich kąt zrzynam zawsze na mojego kompa. IMAPI mnie nie interesuje chcem wszystko trzymać u siebie. jako że mam mały serwerek do dyspozycji narazietylko 2 sposoby:
1. ssh + rsync - czyli przed i po uruchomieni thunderbirda synchronizacja katalogu .thunderbird z serwerem - tu robi się problem jeżeli zjakiegoś powodu synchronizacja nie zadziała, a zapomne się i odpale thunderbirda i zrobi się mix.
2. ssh z froward x (czy jak to się tam nazywa)+ zainstalowany thuderbird na serwerze - no troche mi to nie pasuje bo trzeba by na serwerze postawić xsy i wszysstkie zależności jakie pociągnie ze sobą thunderbird.
Wszystkie kompy to debiany(w tym serwerek) i ubuntu.
Macie może jakieś ciekawsze rozwiązanie?
Ostatnio edytowany przez Bitels (2013-03-30 14:43:17)
Jak chcesz mieć na kompie całą pocztę, to ja bym zrobił fetchmail, procmail i dovecot.
Fetchmail pobiera, ale zostawia kopię na serwerze,procmail sortuje, sprawdza pod kontem spamu, itp, i do skrzynek (można przez dovecota albo bezpośrednio), skąd dovecot udostępnia do Thunderbirda.
Trochę rzeźbienia jest, ale bezpieczniejsza jest poczta, format mailddir, to jeden mail w jednym pliku, a nie tak, jak w TB, który calą poczta w jednym pliku, który może mieć kilka GB, i w przypadku jednego bad sektora na dysku, który uszkodzi taki kilkugigabajtowy plik, dopiero po awarii się człowiek przekona, czy da się to odzyskać, czy nie.
Sam osobiście mam konta wyłącznie na IMAPie
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2013-03-06 20:03:18)
No Panie o tym myślałem Tylko czy to zda egzamin :D będę musiał wymyślić jakiś sposób weryfikacji. Czyli jeżeli synchronizacja przebiegnie poprawnie to żeby thunderbird startował a jeżeli nie to okno komunikatu że baza nie została zsynchronizowana i to w bashu jest do ogarnięcia. Czego narazie nie potrafie zrbić to to, że po wyłączeniu Thunderbirda powinna zostać zainicjowana kolejna synchronizacja, żeby katalog Thunderbird na serwerze został zaktualizowany. Co gorsze coś muszę wymyślić aby w przypadku niepowodzenia synchronizowania bazy na serwerze był jakiś komunikat i blokada uruchomienia thunderbirda na tym i innym komputerze aby nie było kaszanki. Chyba będzie trzeba wprowadzić jakiś system znaczników oznaczający na którym komputerze jest aktualna baza... niby nic trudnego ale narazie muszę zrobić wstępny skrypt, a o niewiadome z mojej strony będę męczył Szanowne Towarzystwo z DUGa :D
Ostatnio edytowany przez Bitels (2013-03-06 20:08:47)
Po co takie kombinacje?
Ważne, żeby Fetchmail czy Getmail pobierał pocztę, i pakował do skrzynki maildir.
Albo na twoim kompie, albo na twoim serwerze.
Do pakowania poczty do skrzynek służy, i to bardzo skutecznie procmail.
Jest też opcja bez procmaila, ale z uruchomionym dovecotem, moduł dovecot-lda.
Potem będziemy się martwić, jak Thunderbird ma wyświetlić tą pocztę.
Ja bym wziął Dovecota i procmaila.
Thunderbird powinien tylko wyświetlać pocztę, do synchronizowania, sortowania i sprawdzania poczty masz dość narzędzi w Linuxie.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2013-03-06 20:19:18)
Co do poczty w jednym pliku to jest to wada, ale od czego są backupy. Ale dzięki, zainteresuje się tym rozwiązaniem, może to faktycznie najlepsza opcja. Pytanie czy tak pozbieraną pocztę przy pomocy getmail i układaną programem procmail z kilku kont mailowych można sensownie obsługiwać za pomocą thunderbirda. Teraz mam to fajnie poukładane tzn każde konto osobno ma swoje maile a thunderbird to fajnie ogarnia. Kolejna sprawa jak przerzucić pocztę już sciągniętą na thunderbirda. Tak czy siak muszę najpierw poczytać, zapoznać się z tym getmail i procmail a potem będę myślał jak to wyświetlić w thunderbirdzie :P
Zaintrygowany wipe całej poczty trzymanej offline na kompie, poszukałem sobie jakiegoś rozwiązania innego niż backup całego dużego pliku. Trafiłem na https://addons.mozilla.org/en-us/thunderbird/addon/importexporttools/ I to praktycznie rozwiązuje cały problem. Za pomocą jednego kliku można sobie wyeksportować całą pocztę. Można też ustawić by robiony był backup tylko nowych, nieistniejących w backupie wiadomości. Idealne jak ma się jedno konto w thunderbirdzie.
hmm a nie można np tak
Serwer:
mkdir ~/moja_zajefajna_poczta
Komp domowy
mkdir .thunderbird sshfs user@server:~/moja_zajefajna_poczta ~/.thunderbird
a po zakończeniu zabawy z TB
fusermount -u ~/.thunderbird
No i to jest też rozwiązanie pytanie tylko czy thunderbird na różnych komputerach odpalany z tej samej bazy będzie się zachowywał tak samo. Bez testów chyba się nie obędzie :P
Ostatnio edytowany przez Bitels (2013-03-07 22:30:36)
jak odpalisz kilka kopii TB na raz to może być problem. Jak nie będziesz miał więcej jak 1 instancji na raz to powinno wsio śmigać jak należy.
Panowie to pochwale się jak sprawę załatwiłem. Może nie jest to nic odkrywczego i najbardziej bezpiecznego ale działa.
Na serwerze zainstalowałem thunderbirda
apt-get install icedove
potem konfiguracja ssh na serwerze:
nano /etc/ssh/ssh_config
zmiana lini na:
ForwardX11 yes
dodanie lini:
X11DisplayOffset 10
następnie skopiowianie swojego profilu thunderbird z desktopa na serwer i już można startować:
ssh -X user@serwer 'icedove'
Następnie pare regułek z rsync aby mieć backup naszych cennych maili w kilku miejscach. Puszczenie wszystkiego po vpn w przypadku łączenia się ze świata i w zasadzie mamy naszego thunderbirda z każdego miejsca na świecie :D. Nie testowałem jeszcze tego rozwiązania poza domem także ciężko mi się wypowiedzieć jak to zadziała w przypadku słabego łącza ale chyba jakiejś wielkiej tragedii nie będzie :P.
Time (s) | Query |
---|---|
0.00008 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00075 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.224.53.246' WHERE u.id=1 |
0.00056 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.224.53.246', 1732635447) |
0.00041 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732635147 |
0.00049 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=226690 |
0.00004 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=23045 ORDER BY posted |
0.00058 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=23045 AND t.moved_to IS NULL |
0.00006 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00148 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=23045 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00112 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=23045 |
Total query time: 0.00561 s |