Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
pewnie zaraz zostanę zlinczowany, ale żeden z topiców na ten temat mi nie pomógł...
jakie moduły są niezbędne przy karcie w standarcie ac97 i jak potem skutecznie skonfigurować dźwięk?
póki co problem polega na tym, że alsa kończy swoje działanie linijką:
"/usr/sbin/alsactl/: save_state:1194: No soundcards found..."
a wcześniej wyświetla mojego neomagica jako możliwość i to wybieram
a dalej wygląda tak - komunikat xmms:
"oss_open(): failed to open audio device (/dev/dsp): Nie ma takiego orządzenia."
bardzo bym był wdzięczny za pomoc, bo już mnie cholera bierze, a ten dźwięk mi jest potrzebny...
A masz zainstalowaną paczke alsa-base ?
tak, alsa-base jest zainstalowana.
Co pokazuje:
lspci uname -r dpkg -l udev
?
no więc
uname -r 2.6.8-2-386 lspci (zakładam, że interesująca jest płyta i audio) 0000:00:00.0 Host Bridge: Intel Corp. 440BX/ZX/DX - 82443BX/ZX/DX Host Bridge (rev 03) 0000:00:01.0 PCI Bridge: Intel Corp. 440BX/ZX/DX - 82443BX/ZX/DX AGP Bridge (rev 03) ....(jak niezbędny będzie cały, to napisz) 0000:01:00.1 Multimedia audio controller: Neomagic Corporation NM2200 [MagicMedia 256AV Audio] (rev 20) dpkg -l dev (dużo opcji do wybrania, a w tabelce) un udev <brak> (brak dostępnego opisu) (i znowu jak trzeba całe, to napisz, przepiszę, dziś nie mam siły już patrzec w monitor...)
Zainstaluj pakiet udev albo wykonaj polecenie:
/usr/share/alsa-base/snddevices
Zalecam raczej udev.
zrobione, ale alsaconf nadal kończy tekstem, że nie znalazł... xmms nadal nie działa... hmm... może przydadzą się moduły, które alsa ładuje, może czegoś nie mam albo coś się kłóci... oto one:
snd-via82xx snd-mpu401-uart snd-rawmidi snd-seq-device snd-nm256 snd-ac97-codec snd-pcm-oss snd-mixer-oss snd-pcm snd-page-alloc snd-timer
chwilowo nic z nimi nie ruszam, może coś wypatrzysz nie tak, to daj znać, wywalę bądź wgram...
pzdr
Spróbuj przestawić xmms na korzystanie z pluginu wyjściowego alsa, poza tym moduł snd-via82xx wydaje sie być niepotrzebny. Srpóbuj go wyładować.
modprobe -r snd-via82xx
Polecam zainstalowanie najnowszego jądra, które radzi sobie dużo lepiej z wieloma rzeczami. Można to zrobić w b. prosty sposób.
czadman, jest jakaś różnica między poleceniami [i]rmmod[/i] a [i]modprobe -r[/i] czy bez znaczenia, którego się używa?
czadman, jest jakaś różnica między poleceniami [i]rmmod[/i] a [i]modprobe -r[/i] czy bez znaczenia, którego się używa?[/quote]
Tak, jest różnica, ale nie chce mi się mana cytować, tam jest napisane. Zapraszam do lektury. :)
[url=http://www.debian.org/][img]http://www.debian.org/logos/openlogo-nd-50.png[/img][/url]
wywaliłem ten moduł, zmieniłem wtyczkę, od nowa alsa conf zrobiłem i nadal mi nie znajduje karty, oprócz tego xmms wyrzucił milion problemów... spróbuję kilka z nich rozwiązać, a ja nie wyjdzie to zmienie to jądro... jedyny problem jest taki, że krzaczy mi się agpgart przy zmianie jądra, ale może tym razem się uda...
mówisz, że nie trzeba modułu via? ktos kiedyś mi mówił, że ac97 samo nie starcza i trzeba mieć via82cxxx_audio, albo coś takiego... może poszukam tego? bo dziwne jest to, że nie znajduje karty jako urządzenia, mimo, że wszytko inne ją widzi :>
bleh... zapowiada się bezsenna noc :>
p.s. jeżeli alsa to nie oss i esd, no nie? mogę więc spokojnie moduły oss i esd wywalić, zostawić podstawowe i pcm, tak samo z pakietami, mam racje? bo może moduły od oss przestawiają ten bajzel na spółke z pakietami od oss i esd... nie wiem już sam, skompiluje to jądro najpierw, potem będę myślał...;)
Nie musisz kompilować, aż tak nie trzeba sie trudzić, zainstaluj z backportów.
http://forum.dug.net.pl/faq/index.php?kat=7&id=165 pkt. 1
a później
apt-get -t sarge-backports install linux-image-2.6.15-1-686
Time (s) | Query |
---|---|
0.00009 | SET CHARSET latin2 |
0.00005 | SET NAMES latin2 |
0.00084 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.222.113.135' WHERE u.id=1 |
0.00070 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.222.113.135', 1732535454) |
0.00044 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732535154 |
0.00063 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=22753 |
0.00005 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=2884 ORDER BY posted |
0.00053 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=2884 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00132 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=2884 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00088 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=2884 |
Total query time: 0.00558 s |