Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Czy jest w Linuksie jednoznaczny identyfikator jaki jest GUID w Windows?
Patrzylem w Googlach - i nic nie znalazlem.
Jak sprawy identyfikacji sprzetowej sa rozwiazane w Debianie?
@mati75
http://pl.wikipedia.org/wiki/Globally_Unique_Identifier
@Graffi
Bardziej myslalem o komputerach klienckich: http://technet.microsoft.com/pl-pl/library/cc739558%28v=ws.10%29.aspx
A tu: http://technet.microsoft.com/pl-pl/library/cc773235%28v=ws.10%29.aspx
jest dokladnie.
Może napisz co właściwie chcesz osiągnąć tym pytaniem.
Pewne sprawy w linuksie nie maja 100% odpowiedników z windowsa.
Są inaczej rozwiązane.
@ilin
Przeczytalem przypadkowo w Swieta ten artykul: http://www.poradykomputerowe.pl/administracja-windows/szpieg-wga.html
Przeczytalem wiecej na temat "wscibstwa" i zdumialem sie, ze jako kilkunastoletni nieswiadomy a raczej nie zaprzatajacy sobie glowy taka tematyka, bylem rowniez poddawany "takim" praktykom. Teraz chcialbym wiedziec jak wyglada "wscibstwo" w Linuksie.
Po dodatkowym przeczytaniu info o integracji systemu "Indect" z Internetem, dochodzi sie do nadzwyczaj "intrygujacych" wnioskow.
Dlatego pytam o Linuksa. Domyslam sie, ze temat jest "korporacyjny i delikatny" dlatego bede wdzieczny nawet za przyblizone wskazowki.
Znalazlem takie komendy:
List UUIDs for all your devices: blkid
Get UUID for a particular device: vol_id -u /dev/sdb1
Ostatnio edytowany przez Novi-cjusz (2013-04-02 11:27:27)
/dev/sda1 = b5dc9602-8613-4367-8f69-3fed0d0d819f = C
/dev/sda2 = 92ba9a9c-19ca-43a5-8f6c-adaa0e5aa3d4 = D
EDIT
A to nie ma czegoś takiego.
Przeanalizuj ruch sieciowy podczas aktualizacji.
Ostatnio edytowany przez PavloAkaLogan (2013-04-02 10:52:44)
Czyli co Windows jest "ciekawski" a Linuks nie ? Nie wierze.
Bede musial odpalic Wiresharka i sprawdzic wszystkie logi. Ciekawe co wyjdzie.?
Ps: Jakim poleceniem w konsoli wypale bootowalny plik ISO sciagniety do folderu Downloads?
Jest jakas lista polecen bash dla wszystkiego zwiazanego z ISO, CD/DVD itp ?
Ostatnio edytowany przez Novi-cjusz (2013-04-02 11:15:05)
[quote=Novi-cjusz]Ps: Jakim poleceniem w konsoli wypale bootowalny plik ISO sciagniety do folderu Downloads?
Jest jakas lista polecen bash dla wszystkiego zwiazanego z ISO, CD/DVD itp ?[/quote]
https://wiki.archlinux.org/index.php/CD_Burning#Command-line_CD-burning
[quote=Novi-cjusz]Ps: Jakim poleceniem w konsoli wypale bootowalny plik ISO sciagniety do folderu Downloads?
Jest jakas lista polecen bash dla wszystkiego zwiazanego z ISO, CD/DVD itp ?[/quote]
Każdy program posiada swój manual, jak zainstalujesz program do wypalania płyt to powinien się zainstalować manual do programu osiągalny poleceniem
man nazwa_programu_do_wypalania
[b]Novi-cjusz[/b]: chodzi o to czy Linux generuje jakiś numer identyfikacyjny zestawu komp + system, który przesyłany jest wraz z innymi danymi o kompie/systemie/użytkowniku do „tajnej bazy Linuxa” i może potem zostać wykorzystany do identyfikacji tego kompa/systemu/użytkownika np. w celu sprawdzenia legalności systemu GNU/Linux lub w jakichś niecnych celach?
Dziekuje, juz wiem to co jest mi potrzebne.
@ArnVaker
Sformulowanie "niecne cele" i temu podobne to "niskopoziomowa demagogia" dla leminga. W rzeczywistosci chodzi o pozbawienie obywateli prawa do prywatnosci i ustanowienie totalnego nadzoru nad spoleczenstwem.
Nie wszyscy w Sieci sa "niecni" a mysle ze jest ich bardzo malo. Dlaczego pod pozorem kontroli promila niecnych, procenty cnych
maja byc pozbawione do jednego z najwazniejszych praw naturalnych tzn: prawa do prywatnosci ?
Twoje pytanie jest sformulowane wlasciwie.
Jak to z "tym" jest tutaj ?
Nijak AFAIK. Jedyne co mi przychodzi na myśl to [deb]popularity-contest[/deb], który raz w tygodniu przesyła listę zainstalowanych w systemie pakietów. Na podstawie tych danych pakiety z repozytorium sortowane są potem według popularności na obrazach instalacyjnych Debiana. Pytanie czy użytkownik zgadza się na wysyłanie tej listy pakietów pojawia się podczas instalacji, domyślnie jest wyłączone, czyli nie wysyła.
BTW - subject seems to be very interesting.
After all this articles, I lost my faith in OS honesty. there, must be something in Linux what is top secret, deep hidden before peoples eyes.
I,am going to continue my research.
It would be very funny, if one day I would find somtehing about it, whot You don,t know. /or cannot say/
Pisz proszę po polsku, nie wszyscy tutaj znają angielski.
O,k. Konczac chcialem tylko powiedziec, ze uwazam "ten" temat za bardzo intrygujacy.
Pozdrawiam.
Windows sam z siebie rozsyła pakiety po sieci. Zerknij na właściwości połączenia lokalnego. To znaczy, najpierw przetrzymaj z 10 minut komputer z odpalonym interfejsem sieciowym działającym pod dowolnym Windows'em (bez Twojego udziału), a zerknij dopiero później. W GNU/Linux zdaje się, że tego nie ma.
@PavloAkaLogan
Po kilku godzinach szukania i czytania wiem juz teraz, ze "zagadnienie" jest znacznie szersze, wieloplaszczyznowe i wielopoziomowe.
Mysle, ze kady uzytkownik Internetu powinien sie tym zaintresowac dla wlasnego bezpieczenstwa.
@Novi-cjusz mógłbyś coś więcej napisać? Jestem ciekawy tematu i pewnie nie tylko ja.
@drelbrown
Ja tez jestem zaskoczony moja dotychczasowa ignorancja w temacie "niedyskrecji":
- systemu operacyjnego
- aplikacji
- protokolow sieciowych
- uslug
- identyfikatorow komplementacji sprzetowo-programowej.
Do tej pory zylem i nie sadzilem ze to wszystko jest podane jak na tacy uzytkownikom:
- panstwowym
- korporacyjnym
- zwyklym ciekawskim ktorzy sa troche ogarnieci w info.
Piszac te slowa mam na mysli Windows.
Teraz szukam i czytam o Linuksie bo nie chce mi sie wierzyc, ze Windows jest "be" a Linuks "cacy".
Mysle, ze "smutasy" siedza w wydzielonych pokojach u ISP i bawia sie do rozpuku widzac nasze "firewalle" w akcji. Niestety.
Jestesmy na forum Debiana wiec nie mowmy o Windzie ktora jest jedna wielka "dziura" we wszystkim /jw/
Zainteresuj sie tematem to ci sie wlosy na glowie podniosa - jaka jest prawda o prywatnosci w Windows.
Wrzuc sobie takie hasla do Googli, /ktore tez sa dobre, ze ho ho/ prywatnosc + Windows, bezpieczenstwo + Windows, anonimowosc +
Windows = bedziesz mial czytania na kilka dni, i odpuscisz sobie Windows!
O Linuksie, distrach, roznicach - czytam teraz.
@Novi-cjusz ja właśnie pytałem o Linuksa. Poza wspomnianym wyżej [deb]popularity-contest[/deb], (w innych distrach nie wiem jak jest) nie słyszałem nic więcej. Myślałem, że coś doczytałeś.
Lecz coś mi mówi, że dojdziesz do wniosku, iż Linuks jest "cacy" ;)
Ostatnio edytowany przez drelbrown (2013-04-02 20:30:12)
@drelbrown
Niewykluczone, jestem wstrzasniety z jaka pogarda wujek Bill traktuje swoich klientow.
O Linuksie i Debianie bede czytal - zeby miec realny a nie medialny oglad otaczajacego swiata.
Tobie tez radze, jezeli cos znajdziesz - to zapodaj w mysl zasady internauci wszystkich distr - laczcie sie, w obronie wlasnych interesow
i przeciwko odgornemu lekcewazacemu traktowaniu !
Rozpoczolem nowy watek - o regulkach iptables. Moze bedziesz mogl pomoc ?
Ciekawa lektura:
http://www.microsoft.com/about/corporatecitizenship/en-us/reporting/transparency/
Szczególnie fragment [i]What is non-content data?[/i] ;)
@yossarian
No wlasnie. Jak u nich to i u nas tez. Droga do iwigilacji szerzej otwarta niz wrota do stodoly.
The Director of the Federal Bureau of Investigation (FBI) and other senior FBI officials are authorized to issue National Security Letters to electronic communication service providers, such as Microsoft, to obtain “the name, address, length of service, and local and long distance toll billing records” of our users if it is “relevant to an authorized investigation to protect against international terrorism or clandestine intelligence activities.”[/quote]
Jezeli ktos mial jeszcze zludzenia.Ostatnio edytowany przez Novi-cjusz (2013-04-02 22:12:45)
------------------------------------------------------------------------------------
"Inveniam viam aut faciam" : I will either find a way, or I shall make one
"Złoto to pieniądz królów, srebro to pieniądz dżentelmenów, barter to pieniądz chłopów ale dług to pieniądz niewolników."
Time (s) | Query |
---|---|
0.00017 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00114 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.146.37.222' WHERE u.id=1 |
0.00091 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.146.37.222', 1732635316) |
0.00052 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732635016 |
0.00075 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=229258 |
0.00007 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=23272 ORDER BY posted |
0.00057 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=23272 AND t.moved_to IS NULL |
0.00018 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00137 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=23272 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00081 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=23272 |
Total query time: 0.00653 s |