Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam,
Zainstalowałem na maszynie wirtualnej (virtualbox) system debian 6.0.7.
Doinstalowałm Guest Addition Pack, zrestartowałem i po restarcie chciałem zmienć rozdzielczość na 1366x768 (jerst to laptop Lenovo) jednak nie mam takiej rozdzielczości.
Czy można coś zrobić, żeby pojawiła się ta rozdzielczość??
Pozdrawiam
Ptaszol
Ja próbowałem się bawić w xorg.conf, ale się poddałem. Trochę inny laptop, ale myślę, że problem w tym samym leży. Rozwiązaniem była aktualizacja do Debiana 7.0, który de facto będzie na dniach nowym stabilnym wydaniem.
Pozdrawiam
Rozumiem że chcesz zmienić (np. w kde lub gnome) rozdzielczość ale nie masz mozliwości wyboru takiej rozdzielczości jaką chcialbys mieć.
Pobaw sie plikiem xorg.conf.
Prawdopodbnie w pliku nie masz zdefiniowanych rozdzielczości i Xwindow dobiera je sam po wykonaniu autodetekcji monitora.
Przykładowy plik poniżej.
Wcześniej sprawdź maksymalna częstotliwość poziomą i pionową monitora.
Section "Monitor" Identifier "Monitor0" VertRefresh 55-75 HorizSync 24-80 EndSection Section "Screen" Identifier "Screen0" Device "Card0" Monitor "Monitor0" DefaultColorDepth 24 SubSection "Display" Depth 24 Modes "1280x1024" "1024x768" EndSubSection EndSection
W katalogu /usr/share/X11/xorg.conf.d masz plik xorg.conf rozbity na kilka części.
Dadaj swój plik lub wyedytuj istniejący
Pakiet
virtualbox-ose-guest-x11 - transitional package for virtualbox-guest-x11
zainstalowany na systemie gościu?
Time (s) | Query |
---|---|
0.00009 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00096 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.143.218.180' WHERE u.id=1 |
0.00060 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.143.218.180', 1732310538) |
0.00052 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732310238 |
0.00037 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=230656 |
0.00005 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=23388 ORDER BY posted |
0.00043 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=23388 AND t.moved_to IS NULL |
0.00006 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00079 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=23388 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00082 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=23388 |
Total query time: 0.00473 s |