Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Zainstalowałem system zgodnie z poradą Bodzia: http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?t=945&start=15 . Podczas konfiguracji xservera pomyliłem odświeżanie horizontal i vertical i w obu wpisałem 76. To chyba spowodowało, że system startuje , jednym z ostatnich wpisów jaki widzę jest "Starting MTA" a potem mam już czarny ekran. Dysk przestaje "warczeć", więc podejrzewam całość się ładuje.
Grub jest w MBR, mam działającego Windowsa, ekran Belinea 101920, karta GeForce2 MX200, Sarge oczywiście.
Co mam przestawić i jak się tam dostać?
Wiem, że łatwiej zainstalować z DVD całość, ale tu gdzie mieszkam nie kupię płyt z Debianem, a w Poznaniu będę dopiero za tydzień.
Pozdrawiam
Zyong
w grubie wybierz debiana naciśnij "e" wybierz kerel znowu "e" dopisz na końcu "single" enter i naciśnij "b"
system wystartuje poprosi cie o hasło roota wpiszesz enter i zmienisz sobie ustawienia tego xfree naprzykałd przez mc albo vi
w grubie wybierz debiana naciśnij "e" wybierz kerel znowu "e" dopisz na końcu "single" enter i naciśnij "b"
system wystartuje poprosi cie o hasło roota wpiszesz enter i zmienisz sobie ustawienia tego xfree naprzykałd przez mc albo vi[/quote]
Z tego co wiem to linux singe działa tylko na redhato podobnych - trzeba się chrootować na swoją partycję. No chyba że źle wiem. :)
Debian jest lepszy niż wszystkie klony
Linux register users: #359018
[img]http://www.freebsd.org/gifs/powerlogo.gif[/img]
[url=https://goo.gl/photos/5XGKFkvaMimLwM2s9]Beskid Niski[/url]
Porada działa, dostałem się do roota.
Co i gdzie mam zmienić?
Please, całą noc wstawałem co 2 godziny aby wszystko zaistalować.
stare, dobre, sprawdzone
dpkg-reconfigue xserver-xfree86
system wystartuje poprosi cie o hasło roota wpiszesz enter i zmienisz sobie ustawienia tego xfree naprzykałd przez mc albo vi[/quote]
Z tego co wiem to linux singe działa tylko na redhato podobnych - trzeba się chrootować na swoją partycję. No chyba że źle wiem. :)[/quote]
A ja się z tobą nie zgodzę. jak wpiszesz np. update-grub to automatycznie dodaje wpis recovery i tam jest na końcu właśnie single i dobrze działa
[url]http://sourceland.xt.pl[/url]Offline
Zgadzam sie z [b]Lite-ON[/b]
title Debian GNU/Linux, kernel 2.4.27-2-686 (ratunkowy) root (hd0,0) kernel /boot/vmlinuz-2.4.27-2-686 root=/dev/hda1 ro single initrd /boot/initrd.img-2.4.27-2-686 savedefault boot
Czasami sie przydaje , jak cos sie zwazy. ;)
Pozdrawiam
Dziękuję za pomoc.
Niestety D.U.P.A.
Poczekam na płytę DVD, nie uśmiecha mi się tracić puli transferu i zarywać następnej nocki.
Time (s) | Query |
---|---|
0.00012 | SET CHARSET latin2 |
0.00006 | SET NAMES latin2 |
0.00144 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.141.2.191' WHERE u.id=1 |
0.00082 | UPDATE punbb_online SET logged=1732714600 WHERE ident='3.141.2.191' |
0.00052 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732714300 |
0.00102 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='57.141.0.16' |
0.00060 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=23255 |
0.00007 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=2952 ORDER BY posted |
0.00078 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=2952 AND t.moved_to IS NULL |
0.00007 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00119 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=2952 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00111 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=2952 |
Total query time: 0.0078 s |