Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Zaczne od tego że jestem zupełnie zielony w obsłudze linuxa ale nie zamierzam się poddawać. Ale potrzebuje najlepszej pomocy. Mam problem bo nie wiem jak zainstalować neo widziałem strony np http://www.dug.net.pl/texty/neo.php ale co z tego ja nie wiem jak to mam ściągnąć skoro nie mam neta bo neostrady nie mam. Proszę o wytłumaczenie lub wprowadzenie. Mam nadzieje że pomożecie a ja nie będę musiał wracać do Windowsa. Z góry dzięki.
Bez nowego jajca nie zrobisz ;) Ostatnio moj qmpel tez zielony robil ta neostrade no i wlasnie bez jajca sie nie dalo. Pozniej wystarczylo sciagnac zrodlo ze sterownikiem i neostrada smigła ;)
Bez nowego jajca nie zrobisz ;) Ostatnio moj qmpel tez zielony robil ta neostrade no i wlasnie bez jajca sie nie dalo. Pozniej wystarczylo sciagnac zrodlo ze sterownikiem i neostrada smigła ;)[/quote]
A ja uważam, że zrobisz. ;)
Fabien:
1. Instalujesz kernel-headers odpowiedni dla Twojego jaja. Jakie masz jajo sprawdzasz wydając polecenie uname -r. Potem apt-get install kernel-headers-xxx (zamiast xxx wklepujesz dokładnie to, co Ci wywaliło przy poleceniu uname -r).
2. Ściągasz sterownik. Domyślam się, że masz windowsa (fuuuuj) z netem, więc zrób to z jego pomocą, ewentualnie prosisz kolegę, który ma dostęp do internetu. Sterowniki umieszczasz np. w swoim katalogu domowym.
Stery w wersji 2.3.3 umieściłem [url=http://www.dandeb.ovh.org/eagle-usb-2.3.3.tar.bz2]tutaj[/url] żebyś już nie musiał szukać i błądzić. ;) Zawsze możesz poszukać strony domowej projektu i ściągnąć stamtąd, ewentualnie poszperać w googlach.
3. Rozpakowujesz stery poleceniem tar jxvf eagle-usb-2.3.3.tar.bz2.
4. Wchodzisz do katalogu ze sterownikami i wydajesz polecenia:
jako zwykły użytkownik:
[b]./configure
make[/b]
przechodzisz na konto root'a poleceniem [b]su[/b] i klepiesz dalej:
[b]make install
eagleconfig[/b]
Po wydaniu ostatniego polecenia konfigurujesz swoje połączenie, po czym wydajesz polecenie [b] startadsl [/b]. Net powinien działać.
5. Gdyby zdarzyło się, że jednak nie działa (a zdarzyć się może), to odłączasz modem od komputera i włączasz z powrotem, po czym powtarzasz wszystkie czynności od wklepania polecenia eagleconfig.
Chyba o niczym nie zapomniełem...
W każdym razie powinno się udać. Gdyby nie - pytaj.
P.S.Mam nadzieje że pomożecie a ja nie będę musiał wracać do Linuxa.[/quote]
A ja mam nadzieję, że do "łyndołsa" nie będziesz musiał wracać. :DOffline
Nawet tych sterów nie trzeba zasysać z neta. W Debianie jest pakiet eagle-usb-modules-source (2.1.1). Może i są stare, ale jakoś nigdy mi się nie wykrzaczyły.
[url]http://www.wonder.pl/index.php/Debian%20Sarge%20-%20eagle%202.3.2[/url]
zaisntaluj wedlug opisu bodzia lub dandeba..
na linku wyrzej...fajny skrypcik do autowstawania w razie wykrzaczenia...
Chyba jestem zabardzo zielony. Staram się robić wedug waszych wskazówek, ale jakoś nic mi nie wychodzi. Uznałem za najlepszą instrukcje Dandeb`a. Robie jak kazał
1. Wpisuje apt-get install kernel-headers-2.4.27-2-386. I pojawia mi się tak informacja
Czytanie list pakietów... Gotowe
Budowanie drzewa zależności... Gotowe
E: Nie udało się odnaleźć pakietów karnel-headers-2.4.27-2-386
2. Ściągłem sterowniki strowniki skąd kazał. Umieściłem na dysku F: (w windowsie nie widze dysków debiana tylko te Windowsowe C,D,E,F)
3.Rozpakowuje poleceniem tar jxvf eagle-usb-2.3.3.tar.bz2. I pojawia się
Nie można Open: Nie ma takiego pliku ani katalogu.
4 i 5. Próbowałem ale znów konflikty sykoczyły. Próbowałem robić wedle instrukci i nic potam all na kącie rota i nic. Błagam o pomoc "Kroczek po kroczku". Dabdeb jak byś mi mógł jeszcze bardziej uprościć wszystko gdzie ściągnąć jakie komędy by działało itd. Pomocy nie chce już Windowsa - ale coś czuje że coś mi nie idze z Debianem.
No, wiem ze da sie z kernel-headers, no ale nie wieze w takie metody ;p
No, wiem ze da sie z kernel-headers, no ale nie wieze w takie metody ;p[/quote]
To napisz lepszą instrukcje poprawną jeżeli nie mówisz że to nie zadziała. No i oczywiście wytłumacz mi krok po kroku jak wszystko zrobić gdzie wsadzić co wpisać skąd ściągnąć itd. Bardzo proszę !!! Pomocy !!!
Szkoda, że zainstalowałeś z jajkiem 2.4. Na przyszłość: przy instalacji wybierz linux26 a załaduje Ci się jajko 2.6.xxx
Pokaż co masz w /etc/apt/sources.list. Rozumiem, że instalowałeś debiana z cd lub dvd. Prawdopodobnie nie masz dodanego któregoś krążka.
Nie wiem również, gdzie ściągnąłeś te sterowniki. Przegraj najpierw na płytkę, potem przegraj je do linuxa umieszczając np. w /home/Fabien.
Albo druga opcja: ściągasz na swoje F win-tfu, odpalasz debiana, otwierasz konsolę, wpisujesz su + swoje hasło root'a. Następnie
mount -t ntfs /dev/hdxx /mnt
, gdzie hdxx = partycja, na której masz win-tfu. Wchodzisz w mnt, szukasz eagle-usb (co potrwa pewnie z pół godziny) i przegrywasz do /home/Fabien.
Rozpakowujesz poleceniem tar jxvf eagle-usb-2.3.3.tar.bz2 będąc w katalogu, do którego je przegrałeś (czyli wg. przykładu będąc w /home/Fabien).
No naprawdę nie wiem co by tu jeszcze...
Może to: http://www.xlin.hg.pl/pliki.html
No, wiem ze da sie z kernel-headers, no ale nie wieze w takie metody ;p[/quote]
Tak się zastanawiam w co wierzysz? Może w to, że osoba, która po raz pierwszy ma do czynienia z linuxem poprawnie sobie jajko skompiluje? Bo ja szczerze w to wątpię.
A jak ktos ma tylko plyte net-install? Zainstalowalem debiana sciaglem pakiety binarne kernel-headers na moje jajko potem sciaglem wszystkie pakiety bez ktorych nie chcialo zainstalowac i dalej wyskakuja bledy. Nie ma zadnych komunikatow ze brakuje czegos tam tylko poprostu blad. komenda apt-get ... nie dzialala wogole dlatego uzylem dpkg -i nazwa
Tak wyglada tresc bledu:
(reading database..... 21292 files and directories currently installer)
Preparing to replace kernel-headers 2.4.27-2-386 2.4.27-12
(using kernel-headers-2.4.27-2-386_2.4.27-12_i386 .deb) ....
Unpacking replacement kernel-headers-2.4.27-2-386 ...
dpkg: dependency problems prevent configuration of kernel headers-2.4.27-2;
however : Package processing kernel-headers-2.4.27-2-386 (-- install):
dependency problems - leaving unconfigured
errors were encountered while processing kernel-headers-2.4.27-2-386
Time (s) | Query |
---|---|
0.00011 | SET CHARSET latin2 |
0.00005 | SET NAMES latin2 |
0.00121 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.133.119.72' WHERE u.id=1 |
0.00152 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.133.119.72', 1738353010) |
0.00058 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1738352710 |
0.00075 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=23444 |
0.00142 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=2961 ORDER BY posted |
0.00084 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=2961 AND t.moved_to IS NULL |
0.00008 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00137 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=2961 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00132 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=2961 |
Total query time: 0.00925 s |