Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Cześć
W miarę rozwoju cudownego WEB 2.0 przybywa stron obwieszonych skryptami js jak choinki świąteczne.
Jedną z cech takich stron, - dosyć częsty przypadek, na szczęście nie powszechny, to to, że taka strona w ogóle nie przestaje się wczytywać, choć teoretycznie wszystkie elementy już są wyświetlone "tańczą, skaczą i śpiewają" na całym ekranie.
Przeważnie na takie harce pomaga Noscript, ale ostatnio widzę kilka przykładów, przy których nawet Noscript nie pomaga. Jest sobie taka stronka, która po wejściu się wczytuje, mogę pojechać na 3 lata autostopem do Afryki, jak wrócę, będzie się nadal wczytywać, i to niezależnie od tego, czy jest przez Noscripta zablokowana totalnie, czy odblokowana.
Kiedy natomiast ubiję pobieranie przyciskiem zatrzymywania na pasku, to dopiero wtedy się uspokaja.
Napisałem w tytule Firefox, ale identyczny problem jest we wszystkich zainstalowanych przeglądarkach:
www-client/firefox-21.0 www-client/firefox-bin-21.0 www-client/google-chrome-28.0.1500.52_p207119 www-client/opera-12.15_p1748
oraz:
firefox-24 - binarka z nightly.mozilla.org
Na to, jak jest stworzona jedna czy druga strona na necie, zbyt wielkiego wpływu nie mam, dlatego chciałem wiedzieć, czy da się w jakimś dodatku ustawić np dla Firefoxa, żeby stronę, przykładowo strona.tld zatrzymywał np po 60 sekundach "pobierania" tak samo, jak ja to robię ręcznie myszką.
Sytuacja jest o tyle wkurzająca, że czasami w czasie takiego "pobierania" uruchamia si kilkanaście wątków przeglądarki, w htopie widać np 20 procesów z jednym PID, s cały taki bajzel daje przykładowo 20% obciążenia procka przez cały czas, kiedy rzekomo "pobiera stronę" - choćby i tydzień.
I chciałbym jakoś automatycznie ograniczyć ten proceder, w miarę możliwości odgórnie i globalnie.
W tej chwili mam całkiem przyzwoicie obcięte przeglądarki przez mechanizm [url=http://jacekalex.sh.dug.net.pl/cgstart]cgroup[/url], ale tam niestety nie da się wynaleźć złotego środka na każdą spartoloną stronę na necie, na jaką człowiek w życiu trafi. ;P
Pozdro
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2013-07-01 08:35:51)
Spróbuj dodatku KillSpinners dla firefoxa:
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/killspinners/?src=search
Dzięki, działa, nawet troszkę za dobrze, ale może być. :D
Inna sprawa, że Firefox zaczyna u mnie przypominać choinkę świąteczną, ale to akurat nie jest wielki problem.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2013-06-26 14:05:09)
Strony: 1
Time (s) | Query |
---|---|
0.00013 | SET CHARSET latin2 |
0.00007 | SET NAMES latin2 |
0.00122 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.23.103.216' WHERE u.id=1 |
0.00099 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.23.103.216', 1732624237) |
0.00076 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732623937 |
0.00058 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=235498 |
0.00125 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=23806 ORDER BY posted |
0.00055 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=23806 AND t.moved_to IS NULL |
0.00007 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00080 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=23806 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00084 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=23806 |
Total query time: 0.00726 s |