Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2013-07-06 23:07:17

morfik - Cenzor wirtualnego świata

morfik
Cenzor wirtualnego świata
Serwis

[SOLVED] Mail-notification segfault

Co jakiś czas mail-notification kończy działanie. Jeśli jest odpalony w konsoli wyrzuca błąd:

Kod:

segmentation fault  mail-notification

W tym samym czasie w logu jest:

Kod:

2013-07-06T22:54:19.581510+02:00 morfikownia kernel: [18648.498109] mail-notificati[3848] segfault at 4c ip 0805df73 sp bf953990 error 4 in mail-notification[8048000+5a000]

Na gnome wszystko działało w porządku. Można to w jakiś sposób poprawić?

Ostatnio edytowany przez morfik (2013-07-12 19:24:19)

#2  2013-07-07 06:59:18

Jacekalex - Podobno człowiek...;)

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

Re: [SOLVED] Mail-notification segfault

Musiz sprawdzić debuggerem, np gdb, na czym się wykłada, prawdopodobnie chodzi o jakieś zmienne systemowe ustawiane przy starcie środowiska graficznego.

Co nie zmienia faktu, że powinien zamknąć się z wyjściem błędu, a nie walić segfaulta.

Względnie inna wersja, albo kompilacja lub instalacja tego programu z innego źródła może pomóc.

Tu masz conieco o backtrace:
http://www.gentoo.org/proj/pl/qa/backtraces.xml

Może też pomóc wywalenie konifigu mail-notification z katalogu domowego, sieci gdzieś w ~/.gnome* albo ~/.config/*

Pozdro
;-)

Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2013-07-07 07:07:10)

W demokracji każdy naród ma taką władzę, na jaką zasługuje ;)
Si vis pacem  para bellum  ;)       |       Pozdrawiam :)

#3  2013-07-07 12:49:30

morfik
Serwis

Na dobrą sprawę widzę, że jest nowa wersja w sidzie:

Kod:

apt-cache policy mail-notification
mail-notification:
  Installed: 5.4.dfsg.1-7
  Candidate: 5.4.dfsg.1-7
  Version table:
     5.4.dfsg.1-8 0
        500 http://ftp.pl.debian.org/debian/ sid/main i386 Packages
 *** 5.4.dfsg.1-7 0
        900 http://ftp.pl.debian.org/debian/

Ale na razie się jeszcze wstrzymam z jej instalacją. Doinstalowałem gdb gdbserver libc6-dbg i odpaliłem:

Kod:

morfik:~$ gdb /usr/bin/mail-notification 
GNU gdb (GDB) 7.6-debian
Copyright (C) 2013 Free Software Foundation, Inc.
License GPLv3+: GNU GPL version 3 or later <http://gnu.org/licenses/gpl.html>
This is free software: you are free to change and redistribute it.
There is NO WARRANTY, to the extent permitted by law.  Type "show copying"
and "show warranty" for details.
This GDB was configured as "i486-linux-gnu".
For bug reporting instructions, please see:
<http://www.gnu.org/software/gdb/bugs/>...
Reading symbols from /usr/bin/mail-notification...(no debugging symbols found)...done.
(gdb) run
Starting program: /usr/bin/mail-notification 
warning: Could not load shared library symbols for linux-gate.so.1.
Do you need "set solib-search-path" or "set sysroot"?
[Thread debugging using libthread_db enabled]
Using host libthread_db library "/lib/i386-linux-gnu/libthread_db.so.1".

Póki co działa sobie i wyrzuca co jakiś czas takie komunikaty:

Kod:

[New Thread 0xb58ffb40 (LWP 32662)]
[New Thread 0xb6200b40 (LWP 32663)]
[Thread 0xb58ffb40 (LWP 32662) exited]
[Thread 0xb6200b40 (LWP 32663) exited]
[New Thread 0xb6200b40 (LWP 751)]
[New Thread 0xb58ffb40 (LWP 752)]
[Thread 0xb6200b40 (LWP 751) exited]
[Thread 0xb58ffb40 (LWP 752) exited]

Poza tym, w linku pisali, że:

Bazową flagą, którą należy dodać w tym przypadku, jest -g. Nakazuje ona kompilatorowi załączenie dodatkowych informacji w plikach obiektowych, takich jak nazwy plików i numery linii kodu. Zazwyczaj wystarcza to do uzyskania podstawowego zapisu śledzenia wstecznego, ale flaga -ggdb dodaje więcej informacji.
...
Optymalizacje również muszą być stosowane z umiarem. Przykładowo, flaga -O służąca do włączania jednego ze standardowych poziomów optymalizacji musi być ustawiana rozważnie. ... Ale dla zwyczajnego śledzenia wstecznego, -O2 i -Os również się nadają.
...
Wiadomość dla użytkowników architektury x86: mają oni często flagę -fomit-frame-pointer w zmiennej CFLAGS. Architektura x86 dysponuje ograniczoną liczbą rejestrów ogólnego zastosowania, a ta flaga może uwolnić dodatkowy rejestr, poprawiając wydajność. Nic jednak za darmo: uniemożliwia ona gdb "przejście stosu" — innymi słowy, wiarygodny zapis śledzenia wstecznego.[/quote]
Mając na uwadze powyższe, jak sprawdzić z jakimi flagami został skompilowany program? I czy jeśli został skompilowany bez tych powyższych, to cała zabawa z gdb jest pozbawiona sensu?

Druga kwestia, po odpaleniu gdb jest linijka:

Kod:

Reading symbols from /usr/bin/mail-notification...(no debugging symbols found)...done.

W linku było coś o sposobach, "aby powstrzymać usuwanie symboli przed utrudnianiem debugowania i generowania przydatnych zapisów śledzenia wstecznego". Tylko, że to w stosunku do Portage, który to "zarządza instalacją oprogramowania w systemie operacyjnym Gentoo Linux". Z aptitude albo dpkg czy czymś innym też się coś takiego da zrobić bo mniemam, że to o te symbole chodzi?

#4  2013-07-07 13:32:14

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

Spróbuj wywalić z $HOME konfig mail-notification, zanim zaczniesz jakieś większe akcje, może to pomoże.

Z debugowaniem za  głęboko grzebiesz.
Ty nie masz Gentoo tylko Debiana.
W Debianie symbole debugowania są w repo w osobnych  paczkach z końcówką dbg.

W dodatku, jeśli nie kompilujesz, to i tak debugowanie może pomóc w zlokalizowaniu jakiejś walniętej biblioteki, albo braku takiej czy innej zmiennej systemowej, przez co się wywala.
jak sam nie kompilujesz, nie piszesz łatek, to cała zabawa ma dla Ciebie umiarkowaną przydatność.
Jedna korzyść jest taka, ze łatwiej znaleźć rozwiązanie mając wynik backtrace, bo przynajmniej wiadomo, czego i gdzie szukać.

Poza tym możesz sobie przebudować lokalnie mail-notification, przez apt-get.
np

Kod:

apt-get source program
apt-get build-dep program

Potem

Kod:

cd /gdzie/wypakował/program/

zazwyczaj prosto na partycji, ale nie zawsze, czasem w /usr/src lub nawet  /usr/local/src,
a potem w folderze  ze źródełkami:

Kod:

dpkg-buildpackage

I Debian grzecznie zbuduje paczuszkę deb lokalnie.
Taka paczka zazwyczaj lepiej jest wpasowana w aktualne biblioteki, niż z repo.

Inne, i najprostsze wyjście, to poczekać, aż drania poprawi aktualizacja, zastąpienie go chwilowo czy na stałe  czymś, np Gkrellm, czy jakimś [url=http://search.cpan.org/~fays/GMail-Checker-1.03/Checker.pm]skryptem[/url], albo - w przypadku Gmaila i Tlena  działa pięknie, Pidgin, konto jabbera zgodne z adresem maila i włączenie powiadamiania o nowej poczcie.
Także możliwości masz całkiem sporo.

Pozdro
;-)

Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2013-07-07 13:43:45)

#5  2013-07-07 14:07:56

morfik
Serwis

W sumie z tym mail-notification były problemy od momentu jak go tylko zainstalowałem. Także nie wiem czy to config. Jak się wykrzaczy to wywalę i sprawdzę na nowym configu.

[quote=Jacekalex]W Debianie symbole debugowania są w repo w osobnych  paczkach z końcówką dbg.[/quote]
Zawsze mnie zastanawiało po co są te pakiety. xD W każdym razie jeśli nie ma pakietu mail-notification-dbg , to jest problem?

Kod:

aptitude search mail-notification
i   mail-notification                                                 - mail notification in system tray                                            
p   mail-notification-evolution                                       - evolution support for mail notification

Ja korzystam z mail-norification bo milusio dba o poufność hasła — używa gnome-keyring, poza tym to nie jest jedyny program, który trzyma tam hasełka. Poza tym obsługuje kilka maili, czego potrzebuję bo ja ich posiadam xx xD

A co do samej kompilacji — dałoby radę stworzyć drugi system np przy pomocy debootstrap tylko pod kompilację? Chodzi o to, że ten system zajmuje 6GiB (miałbym koło 5-5,5 gdyby nie amarok i spółka) i nie chciałbym do niego bezpośrednio wgrywać tego całego syfu bo się rozrośnie tak jak mój były gnome do 17GiiB. Chrootowałbym ten drugi system i tam kompilował sobie paczki i przerzucałbym je do tego systemu. Da radę tak zrobić czy kompilacja pod chroot będzie generować jakieś problemy?

#6  2013-07-07 14:10:42

uzytkownikubunt - Zbanowany

uzytkownikubunt
Zbanowany

83

Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 00:37:03)

#7  2013-07-07 14:15:32

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

Ja korzystam z mail-norification bo milusio dba o poufność hasła — używa gnome-keyring, poza tym to nie jest jedyny program, który trzyma tam hasełka. Poza tym obsługuje kilka maili, czego potrzebuję bo ja ich posiadam xx xD[/quote]
Do Firefoxa i Pidgina też już widziałem jakieś rozszerzenia  gnome-keyring.

Sznurki:
https://addons.mozilla.org/en-us/firefox/addon/gnome-keyring-integration/
https://aur.archlinux.org/packages/pidgin-gnome-keyring/?setlang=pl
U mnie te dwa dzialają:

Ten natomiast wywala TB:
https://addons.mozilla.org/pl/thunderbird/addon/gnome-keyring-integration/

Także mail-notification nie ma monopolu na bezpieczeństwo ;D.

EDYTA:
Czy OpenBOX podnosi prawidłowo demona Gnome-keyring i ustawia zmienne systemowe?
Bo u mnie po właczeniu Gnome  wisi sobie taki proces:

Kod:

pacjent      3497  0.0  0.1 333608  5464 ?        Sl   06:26   0:00 /usr/bin/gnome-keyring-daemon --daemonize --login

i są ustawione takie zmienne:

Kod:

env | grep -i keyring
GPG_AGENT_INFO=/tmp/keyring-eC2MxJ/gpg:0:1
GNOME_KEYRING_CONTROL=/tmp/keyring-eC2MxJ
GNOME_KEYRING_PID=3497

I podejrzewam, że mail-notification właśnie z tym ma problem, przez który  się wywala, szkoda tylko, że  sypie segfaultami, zamiast wydrukować  prawidłowe wyjście błędu.
Co akurat "nieźle"  świadczy o programistach, którzy popełnili mail-notification :D.

Pozdro
;-)

Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2013-07-07 15:04:29)

#8  2013-07-07 16:52:43

morfik
Serwis

Trochę to by dziwnie wyglądało gdyby nagłe po 2h pracy mail-notification przestał współpracować z keyringiem odpytując co 5min gmaila w poszukiwaniu nowej poczty. xD

Mam dopisane do autostartu openboxa:

Kod:

eval $(/usr/bin/gnome-keyring-daemon --start --components=gpg,pkcs11,secrets,ssh)

Wcześniej były pliczki w:

Kod:

ls -al /etc/xdg/autostart/ | grep gnome
-rw-r--r-- 1 root root 6.2K Jun 17 21:47 gnome-keyring-gpg.desktop
-rw-r--r-- 1 root root 7.5K Jun 17 21:47 gnome-keyring-pkcs11.desktop
-rw-r--r-- 1 root root 7.1K Jun 17 21:47 gnome-keyring-secrets.desktop
-rw-r--r-- 1 root root 5.9K Jun 17 21:47 gnome-keyring-ssh.desktop

I oczywiście w nich można wyczytać:

Kod:

OnlyShowIn=GNOME;Unity;MATE;

I domyślnie one nie są czytane na openboxie. Nie chciało mi się ich przenosić do lokalnego autostartu xdg temu wpisałem powyższą linijkę do autostartu openboxa -- zawsze to przejrzyściej i czytelniej.

Druga sprawa:

Kod:

morfik:~$ env | grep -i keyring
GNOME_KEYRING_CONTROL=/home/morfik/.cache/keyring-Ob7stv
SSH_AUTH_SOCK=/home/morfik/.cache/keyring-Ob7stv/ssh
GNOME_KEYRING_PID=21438

morfik:~$ ps -eo "pid user args" | grep -i gnome
21438 morfik   /usr/bin/gnome-keyring-daemon --daemonize --login
21549 morfik   gnome-pty-helper
24860 morfik   grep --color=auto -i gnome
32384 morfik   gnome-pty-helper

Ja jako klienta jabbera używam gajima i z początku miałem 2 problemy by zmusić ten keyring do pracy -- pierwszy to odblokowanie go na starcie sesji, bo musiałem ciągle podawać hasło oraz gajim coś nie chciał współpracować z keyringiem i zapisywał hasła czystym textem w pliku konfiguracyjnym.

Pierwszy problem rozwiązałem przez instalację pakietu libpam-gnome-keyring , Po podaniu hasła już więcej okienko od keyringa nie pojawia się. Problem z gajimem rozwiązałem przez instalację python-gnomekeyring -- także skoro gajim potrafi sobie czytać hasło z keyringa, to raczej mail-notification też powinien.

I jeszcze taki użyteczny skrypcio znalazłem do podglądania zawartości keyringa:

Kod:

#!/usr/bin/env python

import pygtk
pygtk.require('2.0')
import gtk # sets app name
import gnomekeyring

def hack():
    for keyring in gnomekeyring.list_keyring_names_sync():
        for id in gnomekeyring.list_item_ids_sync(keyring):
            item = gnomekeyring.item_get_info_sync(keyring, id)
            print '[%s] %s = %s' % (
                    keyring, item.get_display_name(), item.get_secret())
        else:
            if len(gnomekeyring.list_item_ids_sync(keyring)) == 0:
                print '[%s] --empty--' % keyring

if __name__ == '__main__':
    hack()

I widać elegancko hasełka. Także w moim odczuciu tutaj wszystko działa prawidłowo.

Mail-notification wykrzaczył się niby 2 razy ale nie wiem czy to przez moje działanie w każdym razie w logu są takie informacje:

Za pierwszym razem:

Kod:

Program received signal SIGSEGV, Segmentation fault.
0x0806d2bd in ?? ()

Za drugim razem:

Kod:

0x0805df73 in mn_mail_icon_set_tip_widget ()

Jeszcze nie szukałem info na temat tego drugiego komunikatu, jak znajdę chwilę to się tym zajmę.

EDIT:

Kolejny raz się wykrzaczył:

Kod:

0x0805df43 in mn_mail_icon_set_tip ()

Coś mu ikonki chyba nie pasują. xD

Nie ma żadnego info o tym, pozostaje mi tylko zaktualizować do tej wersji z sida. Zobaczymy jak się będzie zachowywać

Ostatnio edytowany przez morfik (2013-07-07 17:48:27)

#9  2013-07-07 17:56:30

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

Szybciej byś w Perlu albo Pythonie  naskrobał skrypta zamiast mail-notification, niż z nim kombinował. ;)

Np Perl:
http://search.cpan.org/~mekk/Passwd-Keyring-Gnome-0.3001/lib/Passwd/Keyring/Gnome.pm
http://search.cpan.org/~fays/GMail-Checker-1.04/Checker.pm
A tutaj powiadomienia, przykład:
http://search.cpan.org/~flora/Gtk2-Notify-0.05/lib/Gtk2/Notify.pm
I oczywiście Tray:
http://search.cpan.org/~borup/Gtk2-TrayIcon-0.06/TrayIcon.pm

PS:
Jeśli konto nie na Gmailu, tylko gdzie indziej, to:
http://www.kt.agh.edu.pl/perl-faq/Poczta#9
http://search.cpan.org/~sdowd/Mail-POP3Client-2.16/POP3Client.pm
Albo Imap:
http://search.cpan.org/~jettero/Net-IMAP-Simple-1.2200/Simple.pod
http://search.cpan.org/~cwest/Net-IMAP-Simple-SSL-1.3/lib/Net/IMAP/Simple/SSL.pm

Pozdro
;-)

Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2013-07-07 23:42:13)

#10  2013-07-07 21:32:30

morfik
Serwis

Nowa wersja też się wykrzacza ale w logu się dopatrzyłem takich linijek:

Kod:

2013-07-07T18:19:46.969686+02:00 morfikownia gnome-keyring-daemon[2869] Gkm: using old keyring directory: /home/morfik/.gnome2/keyrings 
2013-07-07T18:19:46.970522+02:00 morfikownia gnome-keyring-daemon[2869] Gkm: using old keyring directory: /home/morfik/.gnome2/keyrings
2013-07-07T18:19:47.036489+02:00 morfikownia gnome-keyring-daemon[2869] couldn't set environment variable in session: The name org.gnome.SessionMana
ger was not provided by any .service files 
2013-07-07T18:19:47.036713+02:00 morfikownia gnome-keyring-daemon[2869] couldn't set environment variable in session: The name org.gnome.SessionMana
2013-07-07T18:19:47.036865+02:00 morfikownia gnome-keyring-daemon[2869] couldn't set environment variable in session: The name org.gnome.SessionMana
2013-07-07T18:19:52.683528+02:00 morfikownia gnome-keyring-daemon[2869] keyring alias directory: /home/morfik/.gnome2/keyrings

Z tymi dwiema na początku rozprawiłem się kasując /home/morfik/.gnome2/keyrings , zamiast niego został stworzony nowy w  /home/morfik/.local/share/keyrings i nie wgrywałem tam przez chwilę żadnej zawartości. Mail-notification był aktywny cały czas a że stracił hasła to chciałem zoabczyć jak się zachowa. I jak można się spodziewać przy prawym kliku się wywalił z tym samym błędem. xD Odpalając go bez haseł ciągle się wykrzaczał. Takze to jest powiązane z gnome-keyringiem , pytanie tylko czy to mail-notification czy gnome-keyring jest winny.

Co do pozostałych błędów to nie mam pojęcia o co chodzi. Być może to ma coś wspólnego z poniższym błędem co się pojawia zaraz po starcie openboxa.

Kod:

2013-07-07T21:12:37.645058+02:00 morfikownia dbus[3467] [system] Rejected send message, 2 matched rules; type="method_call", sender=":1.181" (uid=105 pid=25215 comm="/usr/sbin/lightdm-gtk-greeter ") interface="org.freedesktop.DBus.Properties" member="GetAll" error name="(unset)" requested_reply="0" destination=":1.4" (uid=0 pid=3810 comm="/usr/sbin/console-kit-daemon --no-daemon ")

Co do pisania skryptu -- niezbyt się czuje na siłach pisać skrypty.  Jak się uporam z systemem i doprowadzę go do stanu używalności to może się pobawię. Na razie mam pełno błędów, a ja nie lubię porzucać ich od tak. xD

#11  2013-07-07 23:28:09

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

Co do pisania skryptu — niezbyt się czuje na siłach pisać skrypty.  Jak się uporam z systemem i doprowadzę go do stanu używalności to może się pobawię. Na razie mam pełno błędów, a ja nie lubię porzucać ich od tak. xD[/quote]
Dziwne, jakbyś podsumował wątek o tym mail-notificaction, i czas, jaki spędziłeś na jego klepanie, to już byś maił co najmniej dwa skrypty, jeden sprawdzający, a drugi odpisujący na maile :D
Całą robota, to zalogować się do [s]pop3[/s] (pop3 nie wie, co przeczytane, a co nie) albo [b][url=http://www.perlmonks.org/?node_id=482005]imapv4[/url][/b] po ssl, wylistować nieprzeczytane wiadomości, i wytargać z nich nagłówki From i Subject, po czym wypluć je przez notify.

Do każdego etapu włącznie z pobieraniem hasła z Gnome-keyring masz gotowe przykłady w Pythonie i Perlu.

Co do błędu:

Kod:

2013-07-07T18:19:47.036713+02:00 morfikownia gnome-keyring-daemon[2869] couldn't set environment variable in session: The name org.gnome.SessionMana

[/quote]
Tutaj pisze czarno na białym, że skoro nie podniosłeś gnome-session, to też nie pogadasz sobie z demonem przez magistralę dbus  pod adresem  org.gnome.SessionManager, czyli managerem sesji Gnome, bo go po prostu nie uruchomiłeś. :D
Jak podniesiesz gnome-session, powinno ruszyć. :D

Pozdro
;-)

Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2013-07-08 00:02:53)

#12  2013-07-08 10:26:09

morfik
Serwis

[quote=Jacekalex]Dziwne, jakbyś podsumował wątek o tym mail-notificaction, i czas, jaki spędziłeś na jego klepanie, to już byś maił co najmniej dwa skrypty,[/quote]
Ale wtedy bym się nic nie dowiedział o systemie. A tak przejrzałem sobie trochę wątków na necie i trochę info wyciągnąłem. No i oczywiście po drodze natrafiłem na kilka innych błędów niepowiązanych z tematem, które przy okazji mi się udało poprawić. Także czas poświęcony w tym wątku nie jest zmarnowany. xD

Co do samego gnome-session — jak mam go odpalić? Instalując gnome?

Poszukałem sobie pakietów od tego gnome-session i tam jest coś takiego:

Kod:

morfik:~$ aptitude search gnome-session
p   gnome-session                                                     - GNOME Session Manager - GNOME 3 session                                     
i   gnome-session-bin                                                 - GNOME Session Manager - Minimal runtime                                     
p   gnome-session-canberra                                            - GNOME session log in and log out sound events                               
i   gnome-session-common                                              - GNOME Session Manager - common files                                        
p   gnome-session-fallback                                            - GNOME Session Manager - GNOME fallback session

Doinstalowałem mu gnome-session-bin i gnome-session-common bo to miało bardzo niewiele zależności, w sumie praktycznie żadnych przy obecnej konfiguracji systemu i sądząc po opisie:

gnome-session-bin :

Pakiet zawiera pliki binarne do menedżera sesji GNOME, ale bez skryptów startowych. Jest przeznaczony zarówno dla osób uruchamiających gnome- session ręcznie, z własnym zestawem komponentów, jak i do aplikacji takich jak GDM, używających gnome-session wewnętrznie.[/quote]
gnome-session-common :

Pakiet zawiera tłumaczenia, pliki danych i skrypty startowe, które są współdzielone przez GNOME i jego awaryjne sesje.[/quote]
może to się do czegoś przydać, choć nie wiem do czego bo jak startuje sesje openbox/gnome to mi wyrzuca:

Kod:

failed to load session "gnome"

ciekawe dlaczego. xD

Nie mam pojęcia czy w ogóle w dobrą stronę idę choć moim zdaniem ten komunikat:

Kod:

gnome-keyring-daemon[2869] couldn't set environment variable in session: The name org.gnome.SessionManager was not provided by any .service files

raczej nie zniknie z openboxa, który stoi sobie samotnie.  Sam keyring jest inicjowany poprawnie, tyle, że przez autostart openboxa, hasła można czytać, zapisywać i usuwać i keyringi są otwierane na starcie przez pam. Także tutaj wszystko działa poprawnie moim zdaniem.

Poszukam jeszcze trochę jak nic nie znajdę to prawdopodobnie ten mail-notification trzeba będzie wyrzucić i pomyśleć nad skryptami, choć ja się nie widzę w tym. xD

EDIT:

Kod:

morfik:~$ seahorse 
Segmentation fault

Wiedziałem, że problem leży gdzieś głębiej. xD

A to wyszło z gdb:

Kod:

0xb75e7fa7 in g_type_check_instance_is_a () from /usr/lib/i386-linux-gnu/libgobject-2.0.so.0

Coś jest nie tak. Doinstalowałem mu gnome-session-fallback i odpaliłem tego gnome 2d i na nim też seahorse się wykrzacza, także coś się musiało spieprzyć. xD

Ostatnio edytowany przez morfik (2013-07-08 14:51:28)

#13  2013-07-08 18:25:21

morfik
Serwis

Sprawdziłem czy na archu też są podobne kwiatki ale tam mail-notification jest w AUR i do tego jest porzucony. xD W każdym razie zainstalowałem tam gnome-keyring -- odpalił się tak jak tutaj na debianie. Doinstalowałem mu seahorse i gładko wszedł.

Zrobiłem zatem nowego usera na debianie i na nim seahorse już nie sementuje się czy jak to się tam odmienia. I znalazłem przyczynę -- plik  /home/morfik/.config/dconf/user

Nie mogę podejrzeć zawartości tego pliku w żadnym edytorze textu także nie wiem co tam dokładnie siedziało. W każdym razie po wywaleniu tego pliku, system stworzył nowy. I seahorse ładnie zaczął działać i czyta klucze. Mam nadzieje, że to też wpłynie na zachowanie mail-notification.

Ok może nie do końca działa. Po odpaleniu seahorse jest ok, można przeglądać klucze ale po wyjściu jest tworzony ten plik /home/morfik/.config/dconf/user i już ponowne wystartowanie seahorse powoduje błąd. tak samo jak wybranie z menu view > by keyring -- inne menu działają ok.

Doinstalowałem dconf-editor -- jest tam wpis od seahorse: sidebar-visible i odhaczenie go sprawia, że seahorse się ładuje bez problemu.

EDIT:

Przetestowałem na czystym configu, bez aktywacji mail-notification na starcie systemu i bez startowania gnome-keyring. Da radę bez problemu biegać po seahorse ale przy tworzeniu wpisu, wyskakuje okienko w którym trzeba podać hasło do keyringa i po podaniu hasła następuje Segmentation fault . Uwziął się na mnie ten keyring, ale jeszcze mam kilka pomysłów, może któryś zadziała. xD

Ostatnio edytowany przez morfik (2013-07-09 20:47:42)

#14  2013-07-11 08:32:47

morfik
Serwis

Możliwe jest by w tym całym problemie theme coś psuł? Bo dziwne rzeczy się dzieją, bardziej dziwne niż normalnie. xD

Dziś zrobiłem sobie aktualizację systemu:

Kod:

Will install 28 packages, and remove 2 packages.
6,139 kB of disk space will be freed
===============================================================================
[REMOVE, NOT USED] libdrm-nouveau1a:i386
[REMOVE, NOT USED] libgdu0:i386
[INSTALL, DEPENDENCIES] at-spi2-core:i386
[INSTALL, DEPENDENCIES] libatk-bridge2.0-0:i386
[INSTALL, DEPENDENCIES] libatspi2.0-0:i386
[INSTALL, DEPENDENCIES] libllvm3.2:i386
[INSTALL, DEPENDENCIES] libudisks2-0:i386
[INSTALL, DEPENDENCIES] udisks2:i386
[UPGRADE] baobab:i386 3.4.1-1 -> 3.8.2-1
[UPGRADE] gnome-accessibility-themes:i386 3.4.2-2.1 -> 3.8.1-2
[UPGRADE] gnome-themes-standard:i386 3.4.2-2.1 -> 3.8.1-2
[UPGRADE] gnome-themes-standard-data:i386 3.4.2-2.1 -> 3.8.1-2
[UPGRADE] gvfs:i386 1.12.3-4 -> 1.16.3-1
[UPGRADE] gvfs-common:i386 1.12.3-4 -> 1.16.3-1
[UPGRADE] gvfs-daemons:i386 1.12.3-4 -> 1.16.3-1
[UPGRADE] gvfs-libs:i386 1.12.3-4 -> 1.16.3-1
[UPGRADE] libgail-3-0:i386 3.4.2-6 -> 3.8.2-3
[UPGRADE] libgl1-mesa-dri:i386 8.0.5-6 -> 9.1.4-1
[UPGRADE] libgl1-mesa-glx:i386 8.0.5-6 -> 9.1.4-1
[UPGRADE] libglapi-mesa:i386 8.0.5-6 -> 9.1.4-1
[UPGRADE] libglib2.0-data:i386 2.36.1-2build1 -> 2.36.3-3
[UPGRADE] libglu1-mesa:i386 8.0.5-6 -> 9.0.0-1
[UPGRADE] libgtk-3-0:i386 3.4.2-6 -> 3.8.2-3
[UPGRADE] libgtk-3-bin:i386 3.4.2-6 -> 3.8.2-3
[UPGRADE] libgtk-3-common:i386 3.4.2-6 -> 3.8.2-3
[UPGRADE] libgtkmm-3.0-1:i386 3.4.2-1 -> 3.8.1-1
[UPGRADE] libvte-2.90-9:i386 1:0.32.2-1 -> 1:0.34.6-1
[UPGRADE] libvte-2.90-common:i386 1:0.32.2-1 -> 1:0.34.6-1
[UPGRADE] libxi6:i386 2:1.6.1-1+deb7u1 -> 2:1.7.1.901-1
[UPGRADE] ucf:i386 3.0027 -> 3.0027+nmu1

Być może ma też na to wpływ i woczrajsza,  bo nie pamiętam czy wczoraj odpalałem synaptic po coś, w każdym razie:

Kod:

Will install 20 packages, and remove 0 packages.
10.4 MB of disk space will be freed
[INSTALL, DEPENDENCIES] init-system-helpers:i386
[UPGRADE] fancontrol:i386 1:3.3.3-1 -> 1:3.3.4-1
[UPGRADE] gcr:i386 3.8.2-3 -> 3.8.2-4
[UPGRADE] ghostscript:i386 9.05~dfsg-6.3 -> 9.05~dfsg-8
[UPGRADE] ghostscript-cups:i386 9.05~dfsg-6.3 -> 9.05~dfsg-8
[UPGRADE] libgck-1-0:i386 3.8.2-3 -> 3.8.2-4
[UPGRADE] libgcr-3-1:i386 3.8.2-3 -> 3.8.2-4
[UPGRADE] libgcr-3-common:i386 3.8.2-3 -> 3.8.2-4
[UPGRADE] libgcr-base-3-1:i386 3.8.2-3 -> 3.8.2-4
[UPGRADE] libgcr-ui-3-1:i386 3.8.2-3 -> 3.8.2-4
[UPGRADE] libgs9:i386 9.05~dfsg-6.3 -> 9.05~dfsg-8
[UPGRADE] libgs9-common:i386 9.05~dfsg-6.3 -> 9.05~dfsg-8
[UPGRADE] libgtkmm-2.4-1c2a:i386 1:2.24.2-1 -> 1:2.24.4-1
[UPGRADE] libintl-perl:i386 1.20-1 -> 1.23-1
[UPGRADE] libsensors4:i386 1:3.3.3-1 -> 1:3.3.4-1
[UPGRADE] linux-headers-3.9-1-686-pae:i386 3.9.6-1 -> 3.9.8-1
[UPGRADE] linux-headers-3.9-1-common:i386 3.9.6-1 -> 3.9.8-1
[UPGRADE] linux-image-3.9-1-686-pae:i386 3.9.6-1 -> 3.9.8-1
[UPGRADE] lm-sensors:i386 1:3.3.3-1 -> 1:3.3.4-1
[UPGRADE] python-xdg:i386 0.19-5 -> 0.25-3

Któreś z powyższych sprawiło, że mój dość przestarzały motyw zukitwo, który działał tylko na debianie bez problemów, naglę uniemożliwił odpalenie synaptica. Problem?

Kod:

root:~# synaptic

(synaptic:14862): Gtk-WARNING **: Theme parsing error: nautilus.css:46:15: Not using units is deprecated. Assuming 'px'.

(synaptic:14862): Gtk-WARNING **: Theme parsing error: nautilus.css:46:17: Not using units is deprecated. Assuming 'px'.

(synaptic:14862): Gtk-WARNING **: Theme parsing error: nautilus.css:94:17: Not using units is deprecated. Assuming 'px'.

(synaptic:14862): Gtk-WARNING **: Theme parsing error: nautilus.css:99:17: Not using units is deprecated. Assuming 'px'.

(synaptic:14862): Gtk-WARNING **: Theme parsing error: nautilus.css:128:17: Not using units is deprecated. Assuming 'px'.

(synaptic:14862): Gtk-WARNING **: Theme parsing error: nautilus.css:133:18: Not using units is deprecated. Assuming 'px'.

(synaptic:14862): Gtk-WARNING **: Theme parsing error: unity.css:23:18: Not using units is deprecated. Assuming 'px'.

(synaptic:14862): Gtk-WARNING **: Theme parsing error: epiphany.css:12:17: Not using units is deprecated. Assuming 'px'.

(synaptic:14862): Gtk-WARNING **: Theme parsing error: epiphany.css:149:17: Not using units is deprecated. Assuming 'px'.

(synaptic:14862): Gtk-WARNING **: Style property "border-top-left-radius" is not gettable

(synaptic:14862): GLib-GObject-WARNING **: /build/glib2.0-EIRQgp/glib2.0-2.36.3/./gobject/gtype.c:4239: type id `0' is invalid

(synaptic:14862): GLib-GObject-WARNING **: can't peek value table for type `<invalid>' which is not currently referenced
Segmentation fault

Segmentation fault — znowu? Nie ma to jak mieć system, na którym można polegać. xD Wgrałem mu nowszy theme zukitwo (ten z archa, też nie jest w najnowszej wersji chyba) i tutaj już synaptic się odpalił. Nie korzystałem z tego nowszego zukitwo bo tam to mi dopiero pełno błędów na debianie wywalało i większość (albo i wszystkie) okna gtk3  miały zwykle białe napisy na szarym tle, co oczywiście czyniło prawie niemożliwym odczytanie tekstu. Obecnie ten problem nie wystepuje. Na archu było zawsze wszystko ok, dlatego sobie ten theme zostawiłem a winę zwaliłem, jak widać słusznie, na debiana. xD

Co ciekawe, na nowym theme seahorse przestał wyrzucać segfaulty tylko daje taki komunikat na starcie:

Kod:

morfik:~$ seahorse 

** (seahorse:14029): WARNING **: Couldn't register with accessibility bus: Did not receive a reply. Possible causes include: the remote application did not send a reply, the message bus security policy blocked the reply, the reply timeout expired, or the network connection was broken.

I działa bez zarzutu. Co prawda, z mail-notification dalej są problemy jak były — ale ikonka się poprawiła (coś tam jakieś komunikaty o ikonce, to może ważne xD). A biorąc pod uwagę, że ten pakiet jest w archu porzucony, na stronie mail-notification można przeczytać:

Mail Notification 5.4
released May 22, 2008[/quote]
Także, ten program nie miał nowej wersji przez ponad 5 lat, czyli jest trup. xD

Przez przypadek jeszcze doprowadziłem do takiego błędu:

Kod:

2013-07-11T08:21:32.076907+02:00 morfikownia kernel: [ 4775.730115] mail-notificati[15615] segfault at 18 ip b72bc150 sp bff21cd0 error 4 in libgtk-3.so.0.800.2[b708f000+512000]

Mam takie dziwne przeczucie, że keyring jest ok, seahorse miał problemy z theme, a mail-notification ssie i nic się z tym nie da zrobić. xD

EDIT:

Wychodzi na to, że to jednak był problem z theme albo z bibliotekami gtk, które zostały ostatnio zaktualizowane. Mail-notification się nie wykrzacza pod warunkiem, że jest ikonka w trayu. Pewnie ma jakieś problemy jeszcze ale to już raczej wina samego mail-notification. Tak czy inaczej file status : closed. xD

Ostatnio edytowany przez morfik (2013-07-12 19:23:47)

Stopka forum