Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Czy może ktoś mógłby się podzielić w jaki sposób można poprawnie wstawić pozycję do "Dokumentu" (fv, wz itp) w Subiekcie?
Walczę z tym już trochę czasu i nie mogę dojść do końca :/
Dokument mi tworzy i nadaje nr poprawnie, ale nie mogę jeszcze dojść do jakiej/jakich table należy dodać rekordy aby na dokumencie były widoczne wpisy...
Może nie odpowiem bezpośrednio, ale powiem jak to wygląda u mnie. Do komunikacji z subiektem bądź rewizorem używamy dodatkowego oprogramowania Sfera http://goo.gl/7HFUeU Trzeba dopisać trochę swojego kodu, ale działa.
Tak wiem o Sferze, ja ją chcę ją ominąć, ponieważ za bardzo nie chce klient wywalać 1k na jakiś dodatek, żeby można było dodać pozycje do zamówienia
Nie możesz wygonić pacjenta na Ledthanda?
Jak ostatnio się nim interesowałem, to dawali w dokumentacji całą strukturę bazy
i zapytań, razem z przykładami, jak to zakodzić w Pythonie.
Sznurek: http://www.lefthand.com.pl/download/manuale/Integracja_lh_z_ecommerce.pdf
Dlaczego na Lefthanda?
Antywiry kosztują, MSSQl też zbyt darmowy nie jest, także oszczędności będą dużo większe, niż marny 1k.
A Linux, Posgres, Mysql czy Firebird, to wszystko ma bardzo przyjemną cenę. :D
Jakby brakowało możliwości w LH, to jest "kombajn ścianowy" OpenERP, do którego są mody do polskiej rachunkowości, i czego tylko chcesz.
Cały OpenERP jest napisany przede wszystkim w Pythonie, także pisanie wtyczek,
to nie jest coś niewykonalnego (gotowych ma mniej więcej tyle, co Firefox lub Oscommerce).
Pozdro
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2013-08-06 14:52:11)
chodzi o to, że klient za bardzo nie chce zmieniać systemu sprzedaży, ponieważ wiązało by to się z kolenymi kosztami wdrożenia, a za Bóg zapłać, to teraz się nie wyżyje...
Chciałem dać tam enovę, bo ją znam i dałbym radę. Ale jak szeffo to usłyszał, to powiedział, że Ci ludzie nie nadają się do tego programu, bo .... okazało się, że był współtwórcą enovy i wie co mówi :-)
Ale tak na marginesie, czy da się robić takie dziwne cuda w LH jak w subiekcie? bo jeżeli tak, to może by to przeszło
EDIT:
Już sobie przypomniałem dlaczego nie chcą zejść z subiekta, bo tam coś im chodzi o księgowość czy coś takiego, nie pamiętam dokładnie.
Ostatnio edytowany przez jezoo (2013-08-06 15:42:39)
Pewnie RewizorGT, księgowość, to najbardziej niereformowalny dział w każdej firmie.
Ale tak na marginesie, czy da się robić takie dziwne cuda w LH jak w subiekcie? bo jeżeli tak, to może by to przeszło[/quote]
Zależy, jakie cuda masz na myśli.
Jeśli Sferę i OscGT, to właśnie piszesz konkurencyjny projekt. :D
LH to zauważalnie mniejszy producent, i przeważnie ma mniejsze muchy w nosie, jak trzeba wprowadzić jakąś modyfikację w interfejsie.
Chociaż LH też ma swoje wady, np już niedługo wychodzi QT5, a z tego co widzę, LH jest jeszcze na etapie QT3, podobnie sytuacja wygląda z bazą Firebird. ;)
PS:Chciałem dać tam enovę, bo ją znam i dałbym radę. Ale jak szeffo to usłyszał, to powiedział, że Ci ludzie nie nadają się do tego programu, bo .... okazało się, że był współtwórcą enovy i wie co mówi :-)[/quote]
To poślij go, żeby się wkręcił do Insertu na pół roku, to będziesz miał Subiekta z głowy. :D
Pozdro
;-)Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2013-08-07 09:24:04)
W demokracji każdy naród ma taką władzę, na jaką zasługuje ;)
Si vis pacem para bellum ;) | Pozdrawiam :)Offline
źle mnie zrozumiałeś :), nie ekipa enovej nie nadaje się tylko szfffa pracownicy :-). Z tego względu, że enova bardzo pilnuje obiegu dokumentów i takie tam :-)
Nie ma innego wyjścia jak dodać pozycję z poziomu bazy. Trudno powiedzieć jak to robi sfera, bo nie analizowałem tego nigdy. Być może korzysta z jakiejś procedury składowanej. Wszystkie skrypty sql z jakich korzysta subiekt są dostępne na stronie Insertu do ściągnięcia, jak również dokumentacja bazy danych. Podpowiem, że możesz sobie poużywać sfery testowo i wyśledzić jakie skrypty sql są uruchamiane podczas dodawania pozycji do dokumentu.
chyba tak zrobię.
@czadman, powiedz mi jeszcze jedno, ta dokumentacja i sfera to jest dostępna pewnie dla partnerów czy szary Stefan może sobie również pobrać :) ?
Time (s) | Query |
---|---|
0.00020 | SET CHARSET latin2 |
0.00011 | SET NAMES latin2 |
0.00146 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.148.106.49' WHERE u.id=1 |
0.00105 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.148.106.49', 1732216258) |
0.00052 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732215958 |
0.00102 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=238468 |
0.00182 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=24046 ORDER BY posted |
0.00128 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=24046 AND t.moved_to IS NULL |
0.00007 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00155 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=24046 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00107 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=24046 |
Total query time: 0.01015 s |